ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Ιούνη 2005
Σελ. /56
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΛΙΒΙΑ
Ολα τα μέτωπα ανοιχτά

Διαδηλώσεων και καταστολής συνέχεια

Associated Press

Διαδηλώσεων και καταστολής συνέχεια
ΛΑ ΠΑΣ.--

Σε γόρδιο δεσμό τείνει να εξελιχθεί η κατάσταση στη Βολιβία. Ουδείς μπορεί να γνωρίζει τι φέρνει η κάθε μέρα και ποια θα είναι η κατάληξη της εξέγερσης του βολιβιάνικου λαού.

Οι διαδηλώσεις με κύριο αίτημα την εθνικοποίηση των πηγών ενέργειας - πετρελαίου και φυσικού αερίου - αλλά και επιπροσθέτως την εκδίωξη όλων των κομμάτων της ολιγαρχίας και της κυβέρνησης συνεχίζονται. Η αστυνομία και ο στρατός βρίσκονται συνεχώς επί ποδός πολέμου και όποτε χρειάζεται καταστέλλουν βίαια και συλλαμβάνουν. Η πρωτεύουσα, αλλά και όλη η χώρα, παραμένουν αποκλεισμένες από τα μπλόκα αγροτών, εργαζομένων και ιθαγενών. Ο Πρόεδρος Κάρλος Μέσα έχει υποβάλει από τη Δευτέρα την παραίτησή του και σήμερα το Κογκρέσο θα αποφασίσει εάν θα την κάνει δεκτή ή όχι. Εάν την κάνει δεκτή θα εκλέξει τον 65ο Πρόεδρο και τον 7ο κατά σειρά από το 1989...

Βέβαια, το ζήτημα της συνεδρίασης του Κογκρέσου είναι από μόνο του δυσεπίλυτο πρόβλημα, αφού ο πρόεδρός του, Ορμάντο Βάκα Ντίες, που εκ του Συντάγματος έχει δικαίωμα να αντικαταστήσει τον Πρόεδρο - δεν υπάρχει αντιπρόεδρος καθώς ο Κάρλος Μέσα αντικατέστησε τον ανατραπέντα από την εξέγερση του Οκτωβρίου του 2003 Γκονσάλες Σάντσες ντε Λοσάδα - ανακοίνωσε ότι θα μεταφέρει «για λόγους ασφαλείας» τη συνεδρίαση στην πόλη Σούκρε. Κίνηση που έχει τη στήριξη των παραδοσιακών κομμάτων της ολιγαρχίας, ΜΝR, MIR και NFR. Εξάλλου, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ο Βάκα Ντίες «ανυπομονεί να αναλάβει την προεδρία», αλλά τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει δεν είναι ούτε νομικά ούτε πολιτικά...

«Η χώρα θα βρεθεί αντιμέτωπη με ένοπλη εξέγερση εάν τα παραδοσιακά κόμματα εκλέξουν νέο πρόεδρο»... προειδοποίησε χτες ο ηγέτης του Κινήματος για το Σοσιαλισμό - (MAS), Εβο Μοράλες, σύμφωνα με το ΑΡ. Ανάλογες προειδοποιήσεις, σύμφωνα με το Bolpress και το BBC, απηύθυνε και ο υπό παραίτηση Πρόεδρος Κάρλος Μέσα. Με τηλεοπτικό του διάγγελμα αργά το βράδυ της Τρίτης - τοπική ώρα - ζήτησε συγνώμη από το λαό της Βολιβίας που «ήταν ανεπαρκής», αλλά διαμήνυσε ότι η χώρα θα βρεθεί στο στρόβιλο ενός εμφύλιου πολέμου εάν το Κογκρέσο εκλέξει νέο πρόεδρο. Αντ' αυτού πρότεινε την επιλογή του προέδρου του Ανώτατου Δικαστηρίου ως «υπηρεσιακού προέδρου» που θα οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές. Και κάλεσε τον πρόεδρο του Κογκρέσου Ορμάντο Βάκα Ντίες και της Κάτω Βουλής, Μάριο Κόσιο, να παραιτηθούν και να επιτρέψουν τη διενέργεια πρόωρων εκλογών, ώστε να σταματήσουν οι διαδηλώσεις που έχουν παραλύσει την πρωτεύουσα Λα Πας και άλλες μεγάλες πόλεις της Βολιβίας. Εξάλλου, αυτή είναι και η θέση του MAS, της Κεντρικής Ενωσης Εργαζομένων - COB και των Λαϊκών Συμβουλίων Γειτονιάς του Ελ Αλτο που αποτελούν την αιχμή του δόρατος του λαϊκού κινήματος που έχει εξεγερθεί. Επίσης, έχουν κάνει σαφές ότι ο Βάκα Ντίες δεν αποτελεί αποδεκτό υποψήφιο και ότι οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν, έως ότου να επέλθει η εθνικοποίηση του φυσικού αερίου.

Ξένοι δάκτυλοι

«Η χώρα δεν μπορεί να συνεχίσει να παίζει με την πιθανότητα να κατακερματιστεί σε χίλια κομμάτια. Η μόνη λύση για τη Βολιβία είναι η άμεση εκλογική διαδικασία», είπε ο Μέσα και κατέληξε: «Αυτή η πρόταση προέρχεται από έναν πρόεδρο που οδεύει προς την έξοδο. Είναι μια έκκληση προς μια χώρα στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου».

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες χιλιάνικα κεφάλαια είναι αυτά που τροφοδοτούν την αυτονόμηση ή απόσχιση της επαρχίας της Σάντα Κρους, γεγονός που για όλους σημαίνει και την απαρχή του εμφύλιου πολέμου. Η Σάντα Κρους είναι, εξάλλου, η οικονομική πρωτεύουσα της χώρας και όπου η συντριπτική πλειοψηφία των αποθεμάτων του φυσικού αερίου και φυσικά και τα κέρδη που αποφέρουν οι υδρογονάνθρακες της Βολιβίας. Ηδη, τα «ύποπτα» περιστατικά πληθαίνουν, με τελευταίο της Ενωσης Νεολαίας της Κρους (UJC) που επιτέθηκε και ενόπλως στο μπλόκο των αγροτών κοντά στο Ελ Τόρνο, κατορθώνοντας να διανοίξουν ένα μικρός μέρος της παλαιάς εθνικής οδού...

Τέλος, σύμφωνα με το Bolpress, με επίκεντρο τη Σάντα Κρους, ορμώνται η καθολική εκκλησία, τα κόμματα της ολιγαρχίας και οι ξένες πολυεθνικές ή και χώρες που στηρίζουν το αίτημα των «πρόωρων εκλογών», ώστε να επιστρέψει στην εξουσία ο πρώην ανατραπείς Πρόεδρος Χόρχε «Τούτο» Κιρόγκα. Ενώ, η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Κοντολίζα Ράις, σε χτεσινές της δηλώσεις κατηγόρησε τη Βενεζουέλα και τον Πρόεδρο Ούγο Τσάβες ότι είναι ο «πυροδότης» της αναταραχής στη Βολιβία.


ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΩΝ ΚΡΑΤΩΝ
Επίθεση των ΗΠΑ σε Βενεζουέλα

ΦΟΡΤ ΛΟΝΤΕΡΝΤΕΪΛ.--

Αυλαία με ένταση και τον Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών Ρότζερ Νοριέγκα κατακόκκινο και ωρυόμενο... Η αμερικανική πρόταση περί δημιουργίας μηχανισμού για την «εξασφάλιση της δημοκρατίας» είχε απορριφθεί και η πολιτική κρίση στη Βολιβία με την παραίτηση του Προέδρου Κάρλος Μέσα, που κυριάρχησε στην τελευταία μέρα των εργασιών της 36ης Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (OAS) την Τρίτη, ούτε κι αυτή απέδωσε τα αναμενόμενα...

Οι χώρες-μέλη του OAS ενέκριναν απόφαση που προσφέρει υποστήριξη και αλληλεγγύη στην ταλανιζόμενη από σοβαρά προβλήματα χώρα των Ανδεων αλλά ουδείς λόγος περί «επέμβασης» να γίνεται, κάτι που φυσικά θα προτιμούσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Τόσο ο OAS όσο και ο Ομιλος του Ρίο και η Κοινή Αγορά του Νότου (Mercosur) απηύθυναν έκκληση για «ειρηνική επίλυση» της κρίσης, εντός του πλαισίου της συνταγματικής και δημοκρατικής νομιμότητας.

Φυσικά ο Ρότζερ Νοριέγκα βρήκε τις πταίει, σύμφωνα με τη «Miami Herald»: «Ο δάκτυλος του Τσάβες είναι εμφανής από την αρχή», δήλωσε, κατηγορώντας ουσιαστικά τον Πρόεδρο της Βενεζουέλας, Ούγο Τσάβες Φρίας, ότι υποκινεί την αναταραχή στη Βολιβία, και κατέληξε: «Οι πράξεις του είναι προφανείς και μιλούν από μόνες» και εξαιτίας του γεγονότος αυτού η κατάσταση στη Βολιβία «είναι πολύ ανησυχητική». Φυσικά ο Νοριέγκα κανένα στοιχείο δεν κατέθεσε ώστε να στηρίξει τις πολύ σοβαρές αυτές κατηγορίες...

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας, Αλι Ροδρίγες, απέρριψε τις κατηγορίες αυτές, που εδώ και μήνες διαρρέουν τεχνηέντως από την Ουάσιγκτον, ότι η κυβέρνηση Τσάβες στηρίζει και χρηματοδοτεί οργανώσεις και κόμματα και ειδικότερα το Κίνημα για το Σοσιαλισμό (MAS). «Η Βενεζουέλα δεν παρεμβαίνει με οποιονδήποτε τρόπο στα εσωτερικά οποιασδήποτε χώρας», τόνισε ο Ροδρίγες και κατέληξε: «Υπεραμυνόμαστε τον απόλυτο σεβασμό της ανεξαρτησίας όλων των εθνών. Η Βενεζουέλα έχει αρκετά δικά της προβλήματα να φροντίσει και είναι προσηλωμένη στη λύση τους». Οσο για τις επιθέσεις Νοριέγκα, ο Ροδρίγες ήταν σαφής: «Προσπαθεί να ρίξει λάδι στη φωτιά».

Λίγο αργότερα, σύμφωνα με τη μεξικανική εφημερίδα «La Jornada», το Στέιτ Ντιπάρτμεντ διένειμε στους εκπροσώπους του Τύπου που παρακολουθούσαν τις εργασίες του OAS συνέντευξη του ηγέτη του MAS, Εβο Μοράλες, στην αργεντίνικη εφημερίδα «La Nacion», με ημερομηνία 16 του Μάη με τίτλο «Εβο Μοράλες: Θέλουμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας με το Φιντέλ και τον Τσάβες», αλλά και διάφορα τηλεγραφήματα ειδησεογραφικών πρακτορείων όπου αναφέρεται ότι ο Μοράλες ήδη έχει προσκαλέσει τον Ούγο Τσάβες στη Βολιβία ή ότι το MAS υποστηρίζεται από τον Πρόεδρο Τσάβες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ