ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Ιούνη 2005
Σελ. /56
Μην ξεχαστείς

Του Τάσου Αναστασίου από τα «ΝΕΑ»
Του Τάσου Αναστασίου από τα «ΝΕΑ»
Είσαι έτοιμος να πεθάνεις στο Ιράκ για την ...Ευρώπη των αφεντικών σου, όπως βεβαιώνει ο πολύ αριστερός Γιόσκα Φίσερ, ή βολεύεσαι με τη φαντασίωση μιας γλυκερής «παγκοσμιοποίησης»;

Η άρνησή σου να δεις τον ιμπεριαλισμό ως αυτό που είναι, και άρα θανάσιμο εχθρό σου, θα έχει - στην καλύτερη των περιπτώσεων - σαν αποτέλεσμα να κυκλοφορείς στην «κοινωνική Ευρώπη» με ένα «σινιέ» ηλεκτρονικό βραχιολάκι, έτσι που - ως υπό παρακολούθηση πουλερικό - να μπορεί ο αφέντης σου να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή σε ποιο στάδιο του δρόμου για το σφαγείο βρίσκεσαι.

Σε μια βελτιωμένη παραλλαγή, αν θέλεις να έχει και ολίγον από επαναστατικό «γκλάμουρ» το πέρασμά σου από τον μάταιο τούτο κόσμο, μπορείς να ενταχθείς σε μια από τις τροτσκιστικού τύπου «μη κυβερνητικές οργανώσεις» που μάχονται «για την εισαγωγή της ελευθερίας και της δημοκρατίας»!

Μη διστάσεις, αν διαπιστώσεις ότι το χρήμα δεν είναι μόνο αμερικάνικο. Και τα ευρωπαϊκά ευρώ την ίδια δουλιά κάνουν. Ρώτα κάτι δικούς μας «φορουμίστες» να σου πουν πόσο χρήσιμη είναι για την ...επανάσταση η φιλοξενία στο ...Παρίσι.

Μετά προσγειώσου. Είπαμε: Καλός ο καπιταλισμός, αλλά χωράει λίγους. Για τους πολλούς έρχεται πάντα η στιγμή της προσγείωσης, σε μια πραγματικότητα, όπου ο χαρακτηρισμός «ζούγκλα» για τις εργασιακές σχέσεις είναι επιεικής. Μα και τότε μην ξεχαστείς. Να θυμάσαι ότι οι μπάτσοι πάνε πάντα δυο δυο. Ο ένας σου χώνει μπάτσο κι ο άλλος κερνά καφεδάκι. Αλλάζουν και μεταξύ τους ρόλους ώστε να έχει ποικιλία το πράγμα.

Από προχτές γνωστή η μπλόφα. Χτες παραλίγο να κηρυχτεί επανάσταση. Από αυτούς τους ίδιους που είκοσι ολόκληρα χρόνια ποδοπάτησαν την εργατική τάξη. Και σήμερα έχουν το θράσος να μιλάνε για το δίκιο της. Μην ξεχαστείς. Οι μπάτσοι πάνε πάντα δυο δυο.

Να έχεις εμπιστοσύνη μόνο στις δυνάμεις σου, να έχεις εμπιστοσύνη μόνο στην τάξη σου, να έχεις εμπιστοσύνη στο μπράτσο που δένει στο δικό σου, σε μια «μπετόν αρμέ» ταξική ενότητα. Κλείσε το χαζοκούτι, άστους να παίξουν χωρίς ακροατήριο τους ρόλους τους. Ασε άνεργο το σκηνοθέτη.

Εχεις αγώνα μπροστά!


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


Ο ΚΑΚΟΣ Ο ΚΑΛΟΣ ΚΑΙ Τ' ΑΦΕΝΤΙΚΟ

ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΓΣΕΕ: «διαλαλούν ότι θα προχωρήσουν σε αλλαγές στα εργασιακά αγνοώντας ότι σήμερα η αγορά εργασίας είναι μία ζούγκλα (...) αποκρύπτουν ότι το 50% των εργαζομένων κερδίζει λιγότερα από 824 ευρώ μηνιαίως, ενώ περίπου 1.800.000 μισθωτοί στον ιδιωτικό τομέα παίρνουν κάθε μήνα κάτω από 1.100 ευρώ μισθό ή 41 ευρώ ημερομίσθιο» (ο Ηλίας Γεωργάκης στα ΝΕΑ).

ΟΠΩΣ ΕΠΙ... ΠΑΣΟΚ: «Αν πρόκειται να γίνει εξομοίωση και να προωθηθούν όποιες άλλες "διαρθρωτικές αλλαγές", να γίνουν, αλλά "προς τα πάνω". Η εργοδοτική λογική θέλει κατάργηση της μονιμότητας στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, όπως έγινε με την επίμαχη συμφωνία στον ΟΤΕ. Αντί να καταργηθεί, όμως, θα έπρεπε να επεκταθεί και στον ιδιωτικό τομέα, με τη μορφή παροχής εγγύησης ασφάλειας στον εργαζόμενο και απαλλαγής του από το άγχος της αναίτιας απόλυσης» (από το κύριο άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

«ΕΚΚΟΛΑΠΤΗΡΙΑ ΠΟΥΛΕΡΙΚΩΝ»: «Πάνω από 10.000 υπάλληλοι σε αλυσίδες λιανεμπορίου φορούν "ηλεκτρονικά βραχιόλια" με τα οποία ελέγχονται τα διαλείμματα και ο τρόπος δουλειάς τους (...) απειλούν να μετατρέψουν ορισμένους εργασιακούς χώρους σε "εκκολαπτήρια πουλερικών υπό παρακολούθηση" επισημαίνει ο καθηγητής Μάικλ Μπάλμουρ (...) ο Μάρτιν Ντοτζ ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου υποστηρίζει ότι με τα "ηλεκτρονικά βραχιόλια" οι υπάλληλοι δε θα μπορούν να κάνουν τίποτα χωρίς να ελέγχονται από τη διεύθυνση» (το ρεπορτάζ στο ΕΘΝΟΣ).

ΣΥΜΦΩΝΗΜΕΝΗ ΜΠΛΟΦΑ: «σε "κίνηση απελπισίας" ωθούν στενοί συνεργάτες του τον κ. Παπανδρέου, καθώς εισηγούνται στη σημερινή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την οικονομία να προχωρήσει στην κατάθεση πρότασης μομφής (...) η μπλόφα που επιχειρεί το ΠΑΣΟΚ συνδέεται με το ενδεχόμενο ο πρωθυπουργός να καλέσει τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να αποσαφηνίσει τα σημεία διαφωνίας του με την οικονομική πολιτική, είτε να αποσαφηνίσει τις θέσεις του σε ζητήματα που αποτελούν για το αντιπολιτευτικό δόγμα του μείζονες εκκρεμότητες» (το ρεπορτάζ στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Πρωτοβουλίες για ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ κατά της αντεργατικής επίθεσης

Η ΝΙΚΗ: «Οχι» από τους εργαζόμενους

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Απεργιακό ντόμινο απειλεί την οικονομία

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΠΟΛΕΜΟΣ με τράπεζες - ΔΕΚΟ

ΤΟ ΒΗΜΑ: Λουκέτο στις τράπεζες τουλάχιστον ως τη Δευτέρα

Η ΑΥΓΗ: Μπλόκο στην απορύθμιση εργασιακού και ασφαλιστικού

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Σύγκρουση ενόψει μεταρρυθμίσεων

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Οι «Κολλάδες» επιστρέφουν στο ΠΑΣΟΚ

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΚΑΜΠΑΝΑ 170 δισ. ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΣΗΜΙΤΗ

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΟΙ «ΒΑΡΩΝΟΙ» ΜΑΧΑΙΡΩΝΟΝΤΑΙ και ο Γιώργος... προεδρεύει

ΑΠΟΦΑΣΗ: Πληρώνουμε τις αμαρτίες ΠΑΣΟΚ

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): ΑΠΟΦΑΣΗ - ΚΟΛΑΦΟΣ κατά της Ελλάδας από ΕΕ

Ο ΛΟΓΟΣ: ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ 518 εκατ. ευρώ στην ΕΕ

Η ΧΩΡΑ: Φοροέλεγχοι για αύξηση κατά 10,2% των εσόδων

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): 7.440 ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ χωρίς διαγωνισμό

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΑΝΑΘΕΣΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ

ΕΘΝΟΣ: ΚΑΡΜΑΝΙΟΛΑ τα θέματα της φυσικής

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΦΥΣΙΚΗ θέματα για... μικρούς Αϊνστάιν

ΤΑ ΝΕΑ: Υπερ-φυσική δυσκολία στις εξετάσεις

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Επαγγελματίες αντεπαναστάτες...

«Ενα συγκλονιστικό ντοκουμέντο της γαλλικής επιθεώρησης "Le Nouvel Observateur" μας πληροφορεί ότι επαγγελματίες της επανάστασης κρύβονται πίσω από τις λαϊκές εξεγέρσεις στη Γεωργία, στην Ουκρανία, στο Κιργιζιστάν. Πολίτες αυτών των προβληματικών χωρών, που δεν έχουν κλείσει ακόμη τα 30, απόφοιτοι πανεπιστημίων, γλωσσομαθείς που όμως χρησιμοποιούν τα αγγλικά ως lingua franca. Παίζουν στα δάχτυλα τους κανόνες του μάρκετινγκ και είναι άσοι στην τέχνη του Fund raising (συγκέντρωση κονδυλίων για καλούς σκοπούς). Θεωρούν την εισαγωγή της δημοκρατίας στις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες ιερή υπόθεση για την οποία προσφέρονται να εργαστούν με το αζημίωτο. Με την υποστήριξη μη κυβερνητικών οργανώσεων, συνήθως αμερικανικών, και μεγάλων ιδρυμάτων, οι μάνατζερ της επανάστασης δουλεύουν εφαρμόζοντας τους κανόνες του μάρκετινγκ στη διαχείριση μιας λαϊκής εξέγερσης (...) στην αρχή αρκετούς μήνες πριν από τις προγραμματισμένες εκλογές οι "διαχειριστές" συγκεντρώνουν τους φοιτητές και τους ακτιβιστές που θα αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος της εξέγερσης. Καθιερώνουν το σλόγκαν του επαναστατικού κινήματος, κατά προτίμηση δισύλλαβο, ώστε να το θυμούνται εύκολα οι πάντες. Κατόπιν αναζητούν κεφάλαια. Εδώ συνήθως το χέρι που μπαίνει στην τσέπη είναι αμερικανικό» (η Μαριλία Παπαθανασίου στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

... σε διατεταγμένη υπηρεσία

«Ενα πρωί το κύμα της ελευθερίας θα ξεσπάσει στις ακτές της Κούβας» (η δήλωση του Τζορτζ Μπους / ΕΘΝΟΣ).

Για το καπιταλιστικό κέρδος

«Ναι, οι ευρωπαίοι στρατιώτες θα πέθαιναν για την Ευρώπη. Αυτή τη στιγμή ευρωπαίοι στρατιώτες χύνουν το αίμα τους στο Αφγανιστάν, στη Βοσνία, στο Κοσσυφοπέδιο. Βρίσκονται εκεί ως μέλη εθνικών ειρηνευτικών αποστολών αλλά υπηρετούν ένα ευρύτερο συμφέρον: το συμφέρον της Ευρώπης» (ο Γιόσκα Φίσερ /ΤΟ ΒΗΜΑ).

Γλυκερός... θάνατος

«Υπάρχουν μουσικές, τραγούδια, γεύσεις που σου θυμίζουν άξαφνα πως είσαι εξόριστος, είτε επειδή είναι πολύ κοντά στις ρίζες σου, είτε επειδή είναι πολύ απομακρυσμένα από αυτές. Τέτοιες στιγμές, επειδή θέλω να παραμείνω ήρεμη, μεταβάλλομαι σε υπέρμαχο της παγκοσμιοποίησης, γιατί μας τρέφει με πράγματα δίχως ταυτότητα, δίχως ψυχή, πράγματα υπερβολικά γλυκερά για να ξυπνήσουν έστω μια ελάχιστη συγκίνηση μέσα μας» (προδημοσίευση από το βιβλίο της Φατού Ντιομέ /ΤΑ ΝΕΑ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ