ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Ιούνη 2005
Σελ. /56
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Απεργούν για τρίτη μέρα

Μάχη για την περιφρούρηση της απεργίας δίνουν οι ταξικές δυνάμεις του κλάδου και καλούν τους εργαζόμενους να συγκρουστούν ολομέτωπα με το σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής

Eurokinissi

Στην τρίτη συνεχόμενη μέρα των απεργιακών τους κινητοποιήσεων μπαίνουν σήμερα οι εργαζόμενοι στις τράπεζες, που αντιδρούν στους αντιασφαλιστικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης και των τραπεζιτών για αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και μείωση των συντάξεων και των παροχών. Η απεργία των εργαζομένων ξεκίνησε την περασμένη Τρίτη και ολοκληρώνεται αύριο, οπότε και - όπως ανακοινώθηκε - θα συνεδριάσει εκ νέου το Γενικό Συμβούλιο της ΟΤΟΕ.

Οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις των εργαζομένων στις τράπεζες, από την πρώτη μέρα της απεργίας δίνουν καθημερινά τη μάχη για την περιφρούρησή της, έξω από τα υποκαταστήματα των τραπεζών. Στην Εμπορική συνδικαλιστές του Σωματείου καταγγέλλουν την ένταση της εργοδοτικής τρομοκρατίας, η οποία στόχο έχει να καταστείλει τις αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων και τη συμμετοχή τους στις απεργιακές κινητοποιήσεις του κλάδου ενάντια στα αντιασφαλιστικά σχέδια κυβέρνησης και τραπεζιτών.

Ο Χρ. Κακκαβάς, στέλεχος της ΕΣΑΚ και μέλος του ΔΣ του Σωματείου, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι τον τελευταίο καιρό η διοίκηση της τράπεζας έχει προχωρήσει σε ανοιχτούς εκβιασμούς εργαζομένων, προκειμένου να μη συμμετέχουν στις απεργιακές κινητοποιήσεις, ενώ τις μέρες αυτές έχει προχωρήσει και σε υποκατάσταση των αρμόδιων υπαλλήλων για τη φύλαξη της Τράπεζας από σεκιουριτάδες ιδιωτικής εταιρίας στο μηχανογραφικό κέντρο, στα κεντρικά γραφεία και σε ορισμένα άλλα σημεία. Μόνη απάντηση στην εργοδοτική τρομοκρατία, τονίζει, είναι η συνέχιση και η ένταση των αγώνων των εργαζομένων.

Οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις του κλάδου καλούν τους εργαζόμενους να σπάσουν το κλίμα μοιρολατρίας που έχει καλλιεργήσει η στάση συναίνεσης και υποταγής της συμβιβασμένης πλειοψηφίας της ΟΤΟΕ, η οποία προβάλλει ως αίτημα την πλήρη εφαρμογή του αντιασφαλιστικού νόμου 3029 του ΠΑΣΟΚ - ό,τι δηλαδή επιδιώκει και η κυβέρνηση της ΝΔ και οι τραπεζίτες - ενώ σε χτεσινή της ανακοίνωση ζητά και πάλι τη συνέχιση του «διαλόγου», στηρίζοντας έτσι την εφαρμογή της αντεργατικής πολιτικής.

Η ΕΣΑΚ εργαζομένων στις τράπεζες απευθύνει κάλεσμα στους εργαζόμενους του κλάδου να πάρουν στα χέρια τους την υπόθεση της απεργίας και με προοπτική την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, μαζί με το ΠΑΜΕ, να διεκδικήσουν αιτήματα που έρχονται σε ρήξη με το σύνολο της αντεργατικής πολιτικής και ικανοποιούν τις σύγχρονες και πραγματικές τους ανάγκες.

Σ' αυτή την κατεύθυνση, οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις επισημαίνουν ότι η μόνη απάντηση στην αντιασφαλιστική επίθεση είναι η διεκδίκηση ενός δημόσιου συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης (Ενιαίο Ταμείο όλων των Μισθωτών) με μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, αύξηση των συντάξεων, κατάργηση των εισφορών των εργαζομένων, εργοδότες και κράτος να πληρώνουν για την Κοινωνική Ασφάλιση. Παράλληλα, στην προοπτική του Ενιαίου Ταμείου των Μισθωτών, σαν γραμμή αντίστασης σήμερα για το Ασφαλιστικό του κλάδου, η ΕΣΑΚ προτείνει την ένταση των αγώνων για: Ενα ενιαίο Ταμείο κύριας ασφάλισης για όλους τους τραπεζοϋπαλλήλους και ένα ενιαίο Ταμείο επικουρικής.

Στην πεπατημένη

Λεονταρισμοί και κούφια λόγια, για άλλη μια φορά, από την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ. «Ηξεις αφήξεις...», για να θολώσουν τα νερά να μπερδέψει τους εργαζόμενους. Στο δελτίο Τύπου που εξέδωσε χτες μετά τη σύσκεψη των ΔΕΚΟ, περισσεύουν οι αναφορές για την «αναγκαιότητα συντονισμού και αγώνα», για «δράση» για «την απόκρουση των κυβερνητικών αποφάσεων και πολιτικών»... Ποια είναι όμως η ουσία αυτών των πολιτικών; Τι επικαλείται η κυβέρνηση και οι άλλοι που αποφασίζουν και στηρίζουν αυτά τα μέτρα; Επικαλούνται την ανταγωνιστικότητα, επικαλούνται την αύξηση της παραγωγικότητας και την κερδοφορία των επιχειρήσεων. Επικαλούνται, δηλαδή, τους ίδιους στόχους με αυτούς που ανοιχτά προπαγανδίζει και στηρίζει η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ.

Η επίθεση της κυβέρνησης δεν προήλθε από παρθενογένεση, πατάει γερά στη Λευκή Βίβλο, στη Στρατηγική της Λισαβόνας. Πατάει, δηλαδή, στους στρατηγικούς ογκόλιθους, τους οποίους νυχθημερόν προσκυνάει η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ. Η ΓΣΕΕ είναι συνυπεύθυνη, πριν απ' όλα γιατί και αυτή στηρίζει τη μήτρα που γεννάει αυτή την αντεργατική επίθεση.

Ισχυρίζεται η ΓΣΕΕ ότι αντιτίθεται και αποκρούει την απορύθμιση, την ελαστικοποίηση της εργασίας, τις διευθετήσεις του ωραρίου κλπ. Μα τόσα χρόνια, δε στήριζε ακριβώς αυτή την απορύθμιση; Με τις δικές της πλάτες δεν επιβλήθηκε η ζούγκλα της μερικής απασχόλησης, της ενοικίασης των εργαζομένων, τα τρίωρα, τα ωρομίσθια; Γιατί, δεν είναι μόνο το έγκλημα της κατάργησης της μονιμότητας στον ΟΤΕ σήμερα. Στον ΟΤΕ, από χρόνια, χιλιάδες είναι οι εργαζόμενοι «δεύτερης» και «τρίτης» κατηγορίας, οι ενοικιαζόμενοι στους εργολάβους, οι έκτακτοι, οι όμηροι των θυγατρικών. Τότε, όμως, η πλειοψηφία είχε στρατευτεί στην υπόθεση της μετοχοποίησης, που, όπως έλεγε, δεν ήταν ιδιωτικοποίηση!

Αντιτίθεται, λέει, στην κατάργηση των επικουρικών των τραπεζοϋπαλλήλων, όταν στήριξε και στηρίζει το νόμο Ρέππα, που προβλέπει την κατάργηση αυτών των Ταμείων και τη συρρίκνωση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Ακόμα και αντίθετη στην εκποίηση των δημόσιων επιχειρήσεων εμφανίζεται, όταν έδωσε μάχη, για να περάσουν οι πρώην ΔΕΚΟ στους μετόχους που δήθεν θα τις εκσυγχρόνιζαν.

Αλλά, για ποια συντονισμένη και ενιαία απάντηση κάνει λόγο, όταν μόλις προχτές στην ΕΕ της ΓΣΕΕ, η πλειοψηφία απέρριψε την πρόταση για πανεργατική πανελλαδική απεργία. Οταν η ίδια η σύσκεψη, μόνο με τη συμμετοχή των ΔΕΚΟ, σηματοδοτεί το «διαχωρισμό» των εργαζομένων, τον οποίο δήθεν καταδικάζει.

Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ δεν έχει διάθεση για πραγματικούς αγώνες, γιατί πριν απ' όλα έπρεπε να απαρνηθεί την ίδια τη Στρατηγική της. Επρεπε να πάει ενάντια σε αυτό που εκπροσωπεί και αυτό που μέχρι τώρα, υπηρετεί με τη γενική της πολιτική γραμμή. Για άλλη μια φορά, λοιπόν, ελίσσεται, (σ.σ. ως και απεργία υπαινίσσεται στο δελτίο Τύπου, αν οι εξελίξεις το επιβάλλουν) κάτω από την πίεση των εργαζομένων και τη συνεπή αγωνιστική γραμμή των δυνάμεων του ΠΑΜΕ. Μέχρι να περάσει η «μπόρα», ώστε και πάλι αύριο να ξαναβγεί στο μεϊντάνι του «κοινωνικού διαλόγου». Να ξαναπάρει τη στράτα της «συναίνεσης».


Γ.Ζαχ.

Μάστορες της συναίνεσης...

Ενώ η διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδας έχει ήδη γνωστοποιήσει τους αντεργατικούς σχεδιασμούς - κλείσιμο υποκαταστημάτων, δραστική μείωση του προσωπικού, παραπέρα ανατροπές στα εργασιακά δικαιώματα - η πλειοψηφία του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, Παρέμβαση, ΠΑΣ) αποφάσισε... να στείλει επιστολή στη διοίκηση ζητώντας να γνωστοποιήσει τα σχέδιά της! Γνωστή η μέθοδος της κωλυσιεργίας. Γνωστοί και οι στόχοι της: να δοθεί χρόνος στην εργοδοσία για να εφαρμόσει τα σχέδιά της και να φρενάρει τις αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων. Η ΕΣΑΚ κατήγγειλε τη στάση της πλειοψηφίας και ανέδειξε την ανάγκη άμεσης ανάπτυξης των αγώνων των εργαζομένων ενάντια στα σχέδια της διοίκησης της τράπεζας και για να απαιτήσουν την κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, σταθερή μόνιμη πλήρη απασχόληση για 3.200 εργαζόμενους, 1.200 ευρώ κατώτερο μισθό, 35ωρο - 5νθήμερο - 7ωρο.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Σύσκεψη για κλιμάκωση

Σε σύσκεψη για τον προγραμματισμό της δράσης και την κλιμάκωση του αγώνα καλεί Πρωτοβουλία Εργαζομένων στις Τράπεζες, σήμερα, στις 4.30 μ.μ. στη Λέσχη εργαζομένων της Εθνικής Τράπεζας (Ακαδημίας 60, 5ος όροφος). «Η κυβέρνηση της ΝΔ - σημειώνεται στο κάλεσμα της σύσκεψης - με τη συναίνεση του ΠΑΣΟΚ, ικανοποιώντας τα σχέδια των τραπεζιτών, επιχειρεί ανατροπή όχι μόνο στα ασφαλιστικά μας ταμεία αλλά και στις εργασιακές μας σχέσεις. Καμιά εμπιστοσύνη δεν έχουμε στις προθέσεις και τους χειρισμούς των συνδικαλιστικών ηγεσιών του κλάδου. Είναι αναγκαίος ο συντονισμός και η συσπείρωση εκείνων των εργαζομένων που θέλουν να βάλουν φραγμό σε αυτή την επίθεση».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ