Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος, τόνισε ότι είναι πολύ πρόωρο και αβέβαιο να γίνεται λόγος για έναρξη νέας διαδικασίας στο Κυπριακό και για τους όρους κάτω από τους οποίους θα διεξαχθεί ο διάλογος.
Διαβεβαίωσε, πάντως, ότι καθημερινώς αναλίσκεται στην προσπάθεια «για δημιουργία των προϋποθέσεων για επανέναρξη ουσιαστικού διαλόγου, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, που να παρέχει λογική ελπίδα για μια συμφωνημένη λύση που θα εγκρίνει ο λαός, χωρίς τεχνητά χρονοδιαγράμματα, διαιτησίες και επιβολές από ξένους, αλλά και χωρίς ατέρμονες και άκαρπες διαπραγματεύσεις». «Αθόρυβα, με συνέπεια και σωστούς σχεδιασμούς και στρατηγική έχουμε προωθήσει το ενδιαφέρον των Ηνωμένων Εθνών για τη διερεύνηση των δυνατοτήτων επανέναρξης μιας νέας πρωτοβουλίας. Για το σκοπό αυτό η ελληνική κυπριακή πλευρά είχε χρήσιμες και εντατικές συνομιλίες στη Νέα Υόρκη και αυτή την εβδομάδα στην Κύπρο, το αποτέλεσμα των οποίων θα φανεί στο μέλλον», είπε ο πρόεδρος Παπαδόπουλος, που μιλούσε σε περιβαλλοντική εκδήλωση στην Πάφο.
Στο μεταξύ η Κυπριακή Κυβέρνηση κάλεσε την Τουρκία να ξεκαθαρίσει τη θέση της, αποδεικνύοντας αν πραγματικά επιθυμεί λύση του Κυπριακού, αποδεχόμενη ουσιαστικές αλλαγές επί του «σχεδίου Ανάν». Διαφορετικά, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κύπρος Χρυσοστομίδης, οφείλει να ξεκαθαρίσει εάν επιθυμεί επαναφορά του «σχεδίου» ως έχει.
Σχολιάζοντας τις επιδιώξεις των Τούρκων για άρση της λεγόμενης απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων και επιβολή κυρώσεων από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στους Ελληνοκυπρίους, επειδή είπαν «όχι» στο «σχέδιο», ο εκπρόσωπος επανέλαβε ότι δεν υπάρχει καμία απομόνωση εκ μέρους της ελληνικής κυπριακής πλευράς. Η απομόνωση των Τουρκοκυπρίων, τόνισε, οφείλεται στην τουρκική κατοχή.
Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία θα επιδιώξουν στο ψήφισμα του επερχόμενου Συμβουλίου Ασφαλείας, για ανανέωση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης, να υπάρχουν αναφορές με τις οποίες θα υποδηλώνεται ότι στην Κύπρο υπάρχουν δύο χωριστές οντότητες, είπε ότι θα ήταν ιδιαίτερα παράξενο να στηριχτεί κάτι τέτοιο από οποιαδήποτε χώρα - μέλος του ΟΗΕ.
Σημαντική τόσο για το Κυπριακό, όσο και για την ίδια την πορεία της κυβέρνησης Ερντογάν στην Τουρκία, θεωρείται στην Αγκυρα η επίσκεψη που ήδη πραγματοποιεί ο Τούρκος πρωθυπουργός στις ΗΠΑ, όπου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο Μπους, αλλά και με τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.
Ο Ερντογάν αναχώρησε χθες το βράδυ για τις ΗΠΑ, όπου τον συνοδεύουν οι υπουργοί Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ και άνευ χαρτοφυλακίου Αλί Μπαμπατζάν. Αύριο, Τετάρτη, ο Ερντογάν θα συναντηθεί στην Ουάσιγκτον με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζορτζ Μπους και την επομένη στη Νέα Υόρκη με τον ΓΓ του ΟΗΕ Κ. Ανάν.
Ως προς το Κυπριακό, η επίσκεψη πραγματοποιείται λίγες μέρες μετά την επίσκεψη μελών του αμερικανικού Κογκρέσου στα Κατεχόμενα της Κύπρου. Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός θα ζητήσει από την αμερικανική πλευρά, συμβολή για την άρση του οικονομικού αποκλεισμού της αυτοαποκαλούμενης «Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου» και πίεση προς την ελληνοκυπριακή πλευρά για την επανέναρξη των συνομιλιών. Η εφημερίδα «Ακσάμ», μάλιστα, έγραφε χθες ότι ο Ερντογάν «θα αναφέρει στον Μπους ότι σε περίπτωση που η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν πλησιάσει στη λύση, τότε η Τουρκία στο εξής θα εργαστεί για την αναγνώριση της ΤΔΒΚ και όχι για την άρση του οικονομικού αποκλεισμού». Η συνάντηση του Ερντογάν με τον Ανάν θα πραγματοποιηθεί μετά τις επαφές που είχε στην Κύπρο, στην Ελλάδα και την Τουρκία, ο βοηθός γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Κίραν Πρέντεργαστ.
Αυτό, όμως, που στην Τουρκία αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον είναι το αποτέλεσμα της επίσκεψης Ερντογάν στις ΗΠΑ ως προς τις τουρκοαμερικανικές σχέσεις, πράγμα που συνδέεται άμεσα με το μέλλον της κυβέρνησης Ερντογάν. Εδώ και καιρό, η Ουάσιγκτον αφήνει, μέσω επίσημων δηλώσεων, ή αναλύσεων στα ΜΜΕ να φανεί η δυσαρέσκειά της προς την κυβέρνηση Ερντογάν. Η «απογοήτευση» των Αμερικανών από τον ίδιο τον Ερντογάν είναι κάτι που έχει γράψει επανειλημμένως τον τελευταίο καιρό, τόσο ο αμερικανός, όσο και ο τουρκικός Τύπος.
Υπό την έννοια αυτή, η στάση της Αγκυρας απέναντι στην αμερικανική πολιτική σχετικά με ζητήματα, όπως το Ιράκ, το Ιράν και η Συρία, εξακολουθεί να είναι σημαντικό σημείο αναφοράς, αλλά και ερωτηματικό για το μέλλον των τουρκοαμερικανικών σχέσεων.
Πρέπει, όμως, να σημειωθεί ότι παράλληλα και μετά την αμερικανική εκστρατεία εναντίον της κυβέρνησης Ερντογάν που εκδηλώθηκε κυρίως με την αρθρογραφία στον αμερικανό Τύπο υπήρξαν κάποια βήματα από πλευράς τουρκικής κυβέρνησης. Κατ' αρχάς υπήρξαν σημαντικές εξελίξεις στο χώρο των τουρκοϊσραηλινών σχέσεων. Τον περασμένο μήνα, επισκέφθηκαν το Ισραήλ, πρώτα ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και, στη συνέχεια, ο γενικός γραμματέας του τουρκικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, Γιγίτ Αλπογκάν. Ο Ερντογάν, μάλιστα, δήλωσε στο Ισραήλ πως ανησυχεί για την άνοδο του αντισημιτισμού στη χώρα του. Λεπτομέρεια, αλλά ενδεικτική των προθέσεων της κυβέρνησης Ερντογάν, ήταν η απομάκρυνση αρθρογράφου από τη φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Γιενί Σαφάκ», ο οποίος έγραφε σχεδόν επί μονίμου βάσεως εναντίον των ΗΠΑ και του Ισραήλ.
Σε 1,84 δισ. ευρώ πρόκειται να ανέλθει η συνεισφορά της Ελλάδας στον κοινοτικό προϋπολογισμό του 2005, σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από τις Βρυξέλλες.
Ειδικότερα, διαπιστώνοντας το πλεόνασμα που παρουσίασε κατά το 2004 ένα ειδικό κεφάλαιο του κοινοτικού προϋπολογισμού που αφορά συγκεκριμένα το Ταμείο Εγγυήσεων για τις εξωτερικές δράσεις, η Επιτροπή προχώρησε στη δεύτερη μέσα στο 2005 τροποποίηση της συνεισφοράς των «25» στον κοινοτικό προϋπολογισμό. Με τα νέα δεδομένα, προκύπτει ότι η συνεισφορά των «25» στον κοινοτικό προϋπολογισμό θα είναι συνολικά μειωμένη κατά 526 εκατ. ευρώ για το 2005.
Πιο ωφελημένη θα είναι η Μεγάλη Βρετανία, η συνεισφορά της οποίας θα είναι μειωμένη κατά 909 εκατ. ευρώ και ακολουθεί η Γερμανία με μείωση 320 εκατ. ευρώ. Στον αντίποδα βρίσκεται η Πολωνία, η οποία καλείται να καταβάλει στον κοινοτικό προϋπολογισμό μια συμπληρωματική συνεισφορά ύψους 318 εκατ. ευρώ και ακολουθούν η Ισπανία με 163 εκατ. ευρώ και το Βέλγιο με 133 εκατ. ευρώ.
Για την Ελλάδα προκύπτει μια αύξηση της συνεισφοράς κατά 12 εκατ. ευρώ. Από τα στοιχεία προκύπτει επίσης ότι μειωμένη θα είναι συνολικά η συνεισφορά στον κοινοτικό προϋπολογισμό 11 κρατών - μελών, ενώ αυξημένη θα είναι η συνεισφορά 14 κρατών - μελών.
Η ΕΕΔΥΕ υπενθυμίζει στα μέλη και στους φίλους της ότι η λαχειοφόρος αγορά που πραγματοποιείται σε όλη τη χώρα, με αφορμή τη συμπλήρωση των 50 χρόνων δράσης της, για τη ζωή και την ειρήνη και τη συνέχιση των πολύμορφων αντιπολεμικών εκδηλώσεων, ολοκληρώνεται στις 14 Ιούνη 2005.
Τυχεροί θα είναι οι λαχνοί που θα συμπίπτουν με τον 1ο, 2ο και 3ο αριθμό του λαϊκού λαχείου της κλήσης της 14/6/2005 και η τιμή του κάθε λαχνού είναι 3 ευρώ.
Θα κληρωθούν:
1) home cinema
2) computer
3) κλιματιστικό
Μια τελευταία προσπάθεια σε αυτή την πρωτοβουλία της ΕΕΔΥΕ θα βοηθήσει στην οικονομική ενίσχυση του φιλειρηνικού κινήματος και των αγώνων του.
Επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα,από 22 έως 24 Ιούνη, θα πραγματοποιήσει ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Τουρκίας, αντιστράτηγος Γιασάρ Μπουγιούκανιτ, μετά από πρόσκληση του αρχηγού ΓΕΣ της Ελλάδας, αντιστρατήγου Νικόλαου Ντούβα. Το πρόγραμμα του Τούρκου αρχηγού θα περιλάβει κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη, επίσημη υποδοχή στο Γενικό Επιτελείο Στρατού, συνομιλίες με την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, περιηγήσεις σε αρχαιολογικούς χώρους της πρωτεύουσας, καθώς και επίσημο δείπνο στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων. Την Παρασκευή 24 Ιούνη θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη, όπου θα πραγματοποιήσει ομιλία προς τους σπουδαστές της Σχολής Διοίκησης και Επιτελών (ΣΔΙΕΠ) και στη συνέχεια θα επισκεφθεί στην οικία του Κεμάλ Ατατούρκ και τους αρχαιολογικούς χώρους της Βεργίνας.