ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Ιούνη 2005
Σελ. /56
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΤΗΣ ΚΟΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συγκεντρώσεις - συζητήσεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ξεκινούν σήμερα Τετάρτη από το Δήμο Χολαργού (7.30 μ.μ. στο δημαρχείο της πόλης) οι πρωτοβουλίες της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας (ΚΟΑ) του ΚΚΕ που θα «ξεδιπλωθούν» σε Δήμους της Αθήνας με τη διοργάνωση συγκεντρώσεων - συζητήσεων και άλλων εκδηλώσεων. Σκοπός αυτής της δραστηριότητας είναι η αποκάλυψη του ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ως μοχλού για την υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων.

H Τοπική Αυτοδιοίκηση χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο ως συμπληρωματικός μηχανισμός εφαρμογής της πολιτικής της άρχουσας τάξης. Ο ανταποδοτικός χαρακτήρας των δήμων αυξάνεται. Οι φόροι και τα τέλη έχουν κατακλύσει τα νοικοκυριά, τους μικροεπαγγελματίες και τους εργαζόμενους. Την ίδια στιγμή, επιβάλλονται νέα πρόστιμα (π.χ. για όσους ...«ρυπαίνουν» στο Δήμο Χολαργού) και νέα χαράτσια (π.χ. επανέρχεται η ελεγχόμενη στάθμευση στο Δήμο Αθηναίων). Καλλιεργείται η λογική «πληρώνω για να έχω», τη στιγμή που οι εργαζόμενοι έχουν ήδη πληρώσει για όλες τις υπηρεσίες που θα έπρεπε να παρέχονται δωρεάν. Παράλληλα, η ΤΑ χρησιμοποιείται ως μέσο και για την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων.

Οι εκδηλώσεις που διοργανώνει η ΚΟΑ είναι οι εξής:

  • Τη Δευτέρα 6/6 στο Χαλάνδρι και τη Μεταμόρφωση.
  • Τη Δευτέρα 13/6 στα Βριλήσια, στο Γαλάτσι, στην Αγία Παρασκευή και τον Υμηττό.
  • Την Τρίτη 14/6 στο Χαϊδάρι και τον Ταύρο.
  • Την Τετάρτη 15/6 στη Δάφνη, στον Αλιμο, στην Αγία Βαρβάρα και το Μπραχάμι.
  • Την Πέμπτη 16/6 στη Νέα Ιωνία και το Περιστέρι.
  • Την Τρίτη 21/6 στην Αθήνα.
  • Την Τετάρτη 22/6 στην Ηλιούπολη.
  • Την Πέμπτη 23/6 στου Ζωγράφου, στο Αιγάλεω και τη Ν. Σμύρνη.
  • Τη Δευτέρα 27/6 στην Αργυρούπολη.
  • Την Τρίτη 28/6 στην Καισαριανή.
  • Την Πέμπτη 30/6 στο Βύρωνα και την Καλλιθέα.
ΚΟΥΒΑ
«Ενάντια στην τρομοκρατία, για την αλήθεια και τη δικαιοσύνη»

Στην Αβάνα, πρωτεύουσα της Κούβας, θα βρίσκεται αύριο Πέμπτη και την Παρασκευή 3 Ιούνη αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής την Αλέκα Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, έπειτα από πρόσκληση του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κούβας.

Στη διάρκεια της παραμονής της στην Κούβα η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ θα πάρει μέρος στη μεγάλη διεθνή συνάντηση που οργανώνεται στην Αβάνα, στα πλαίσια του αγώνα του κουβανέζικου λαού ενάντια στον αμερικανικό ιμπεριαλισμό και στην κλιμάκωση της απαράδεκτης στάσης των ΗΠΑ, που συνεχίζουν να καλύπτουν τη δολοφονική δράση του αντικομμουνιστή Λουίς Ποσάδα Καρίλες και άλλων αντιδραστικών οργανώσεων ενάντια στο λαό της Κούβας και της Βενεζουέλας.

Συγκεκριμένα, από τις 2 έως τις 4 του Ιούνη δεκάδες μαζικοί και κοινωνικοί φορείς της Κούβας οργανώνουν διεθνή διάσκεψη με θέμα: «Ενάντια στην τρομοκρατία, για την αλήθεια και τη δικαιοσύνη». Στόχος των οργανωτών είναι να αναδειχτεί η εγκληματική δράση και υποκρισία των Αμερικανών ιμπεριαλιστών απέναντι στον κουβανικό και δεκάδες άλλους λαούς του κόσμου, με αφορμή, όπως προαναφέραμε, την άρνηση έκδοσης του Λ. Π. Καρίλες.

Στη διάσκεψη έχουν δηλώσει συμμετοχή ήδη πάνω από 300 εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων, κινημάτων και οργανώσεων από όλο τον κόσμο. Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης θα εκπροσωπήσει ο Ηρακλής Τσαβδαρίδης μέλος της Γραμματείας του.

Αντιιμπεριαλιστικές εκδηλώσεις στον Εβρο

Οι Επιτροπές Ειρήνης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης μαζί με την ΕΕΔΥΕ οργανώνουν στον Εβρο, το Σάββατο 4 και την Κυριακή 5 του Ιούνη, αντιιμπεριαλιστικές φιλειρηνικές εκδηλώσεις, στις οποίες θα συμμετάσχουν η Επιτροπή Ειρήνης Βουλγαρίας και η Επιτροπή Ειρήνης Τουρκίας.

Οι εκδηλώσεις ξεκινούν το απόγευμα του Σαββάτου 4 του Ιούνη, με την υποδοχή των φιλειρηνιστών από Βουλγαρία και Τουρκία, στα σύνορα με τη χώρα μας. Στις 7 το απόγευμα, στο ξενοδοχείο «Αλεξάντερ», θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα «Οι εξελίξεις στα Βαλκάνια και ο ρόλος του αντιιμπεριαλιστικού - φιλειρηνικού κινήματος», ενώ την Κυριακή 5 του Ιούνη, στις 10.30 το πρωί, θα γίνει συγκέντρωση στο Εθνικό Στάδιο Αλεξανδρούπολης και στις 11 π.μ. θα ξεκινήσει η μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία στην πόλη, που θα καταλήξει στο Φάρο της Αλεξανδρούπολης.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΧΩΡΟΙ
Κινητοποιήσεις ενάντια στην τσιμεντοποίηση

Η Κομματική Οργάνωση Αθήνας του ΚΚΕ καλεί τον αθηναϊκό λαό σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας ενάντια στην εμπορευματοποίηση και τσιμεντοποίηση των ελεύθερων χώρων που προβλέπει ο νόμος για τη λεγόμενη «μεταολυμπιακή αξιοποίηση».

Οι συγκεντρώσεις θα γίνουν τη Δευτέρα 6 Ιούνη, στις 7 το απόγευμα, η πρώτη στο Βοτανικό (Ιερά Οδός και Αγίας Αννης) με ομιλητή τον Σπύρο Χαλβατζή, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και η δεύτερη στο Ελληνικό (πλατεία Ελληνικού), με ομιλητή τον Παναγιώτη Σοφό, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Κεντρικά συνθήματα των συγκεντρώσεων είναι:

  • ΟΧΙ στην ιδιωτικοποίηση, ΟΧΙ στην τσιμεντοποίηση και την εμπορευματοποίηση της κρατικής γης, των ελεύθερων χώρων και των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων.
  • Οι Ολυμπιακές εγκαταστάσεις και η συντήρησή τους να μείνουν στο Δημόσιο για αξιοποίηση υπέρ του λαού και της νεολαίας, χωρίς καμιά οικονομική επιβάρυνση των λαϊκών στρωμάτων.
Αλλες δραστηριότητες για την ΤΑ

-- Σήμερα, Τετάρτη 1/6/2005 και ώρα 8 μ.μ. στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στα Χανιά, η ΝΕ Χανίων του ΚΚΕ, διοργανώνει εκδήλωση με θέμα: «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση και ο ρόλος του λαϊκού κινήματος». Ομιλητής θα είναι ο Γιώργος Νταγκουνάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Αύριο Πέμπτη, η ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ, στις 8 μ.μ., στην αυλή του «Φρουρίου», διοργανώνει συγκέντρωση με θέμα: «Οι θέσεις του ΚΚΕ για την Τοπική Αυτοδιοίκηση».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ