ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Ιούνη 2005
Σελ. /56
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΛΑΡΙΣΑ
Οι ενέργειες εκφοβισμού δυναμώνουν τον αγώνα μας!

Ανακοίνωση της ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ για την εισαγγελική παρέμβαση, σχετικά με τη διαμαρτυρία των φιλειρηνιστών της πόλης στις 13 Απρίλη

«Το δικαίωμα να διαδηλώνουμε την αντίθεσή μας στην ιμπεριαλιστική πολιτική και τις βαρβαρότητες των Αμερικανονατοϊκών και στους κάθε λογής απολογητές τους, δεν μπορεί να μας το στερήσει κανείς, ούτε τίθεται στην έγκριση της δικαιοσύνης. Αυτό είναι καταχτημένο με την πάλη του λαού και θα μείνει ως τέτοιο». Αυτό ξεκαθαρίζει η ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ σε ανακοίνωση που εξέδωσε για την εισαγγελική παρέμβαση. Με την παρέμβασή του ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας Ευαγ. Κατσής ζήτησε από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λάρισας Β. Χανή τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για την αγωνιστική κινητοποίηση που είχαν κάνει οι φιλειρηνιστές, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της τοπικής Επιτροπής Ειρήνης. Εγκυρες δημοσιογραφικές πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι όλο αυτό το διάστημα ασκήθηκαν έντονες πιέσεις προς κάθε κατεύθυνση από την αμερικάνικη πρεσβεία, προκειμένου να ασκηθεί «έρευνα» και «δίωξη» για την αγωνιστική κινητοποίηση.

Οπως τονίζει στην ανακοίνωσή της η ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ «η εισαγγελική παρέμβαση για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τη διαμαρτυρία φιλειρηνιστών, ανάμεσά τους και μελών του ΚΚΕ, στην εκδήλωση του Ελληνοαμερικανικού Συνδέσμου που είχε στόχο την άμβλυνση των αντιαμερικανικών και αντιιμπεριαλιστικών αισθημάτων του λαού της Λάρισας, γίνεται πιθανότατα με άνωθεν κατεύθυνση και με προφανή στόχο τον εκφοβισμό τόσο των φιλειρηνιστών, όσο και γενικότερα όσων αγωνίζονται ενάντια στην προσπάθεια υποταγής του λαού στην ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων».

Και καταλήγοντας υπογραμμίζει: «Τέτοιες ενέργειες εκφοβισμού, που ξεδιπλώνονται μεθοδικά και σε άλλες περιοχές της χώρας μας, δεν πρόκειται να κάμψουν τον αγώνα των φιλειρηνιστών και πολύ περισσότερο των κομμουνιστών. Το αντίθετο, θα τον δυναμώσουν, θα τον κάνουν πιο μαζικό, γιατί είναι δίκαιος».

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι στο έγγραφο του προϊστάμενου της Εισαγγελίας Εφετών τονίζονται τα εξής: «Προς το σκοπό αυτό να ληφθούν καταθέσεις των μελών του Ελληνοαμερικανικού Συνδέσμου και των μελών του Δικηγορικού Συλλόγου, οι οποίοι, πλην άλλων, θα ερωτηθούν εάν επιθυμούν την ποινική δίωξη των προσώπων τα οποία φέρονται ότι διατάραξαν την εκδήλωση του άνω συλλόγου, ανεξαρτήτως της ιδιότητας αυτών». Οσον αφορά στην τελευταία διευκρίνιση περί ανεξαρτήτως της ιδιότητάς αυτών, αφορά προφανώς το βουλευτή Λάρισας του ΚΚΕ Τ. Τσιόγκα, που ήταν μαζί με τους αντιιμπεριαλιστές, οι οποίοι με την παρέμβασή τους έδωσαν αγωνιστική απάντηση στην επιχείρηση να περάσει τη φιλοαμερικανική - φιλοϊμπεριαλιστική προπαγάνδα στη χώρα μας καταγγέλλοντας ότι το περιεχόμενο της εκδήλωσης προσβάλει βάναυσα τα αντιιμπεριαλιστικά, φιλειρηνικά αισθήματα του λαρισαϊκού λαού και τον πατριωτισμό του.

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Επικίνδυνος αστυνομικός αυταρχισμός

Τα ωμά κρούσματα αυταρχισμού σε βάρος πολιτών, τα οποία θέτουν υπό αμφισβήτηση βασικά δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες, καταγγέλλει το ΚΚΕ, με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε χτες ο βουλευτής Αντ. Σκυλλάκος προς τον υπουργό Δημόσιας Τάξης. Ο βουλευτής επισημαίνει ότι οι εκτεταμένες αστυνομικές επιχειρήσεις, που έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση ως πολιτική για την «καταστολή της εγκληματικότητας», συνοδεύονται από περιστατικά άκρατου αυταρχισμού.

Αφορμή αποτέλεσε περιστατικό που συνέβη στην Κέρκυρα στις 16-5-2005, όταν αστυνομικοί, κατά τη διενέργεια ελέγχου ταυτοτήτων δυο στελεχών της ΚΝΕ, δεν αρκέστηκαν στην επίδειξη της ταυτότητάς τους, αλλά απαίτησαν να διεξάγουν σωματικό έλεγχο και να τους προσάγουν στο αστυνομικό τμήμα.

Ο βουλευτής επισημαίνει το συμβάν, τονίζοντας ότι για την προσαγωγή των δύο νέων δεν υπήρχαν ούτε «οι προϋποθέσεις που προβλέπονται και από αυτό ακόμη το αντιδημοκρατικό πλαίσιο του ΠΔ 141/1991, χωρίς, δηλαδή, να "κατηγορούνται" ως φυγόδικοι ή φυγόποινοι ή ύποπτοι για κάποιο αδίκημα που τελέστηκε».

Να θυμίσουμε ότι το συγκεκριμένο κρούσμα αυταρχισμού έχουν καταγγείλει, με ανακοινώσεις τους, τόσο η ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ, όσο και το ΝΣ Κέρκυρας της ΚΝΕ. Επιπλέον, η Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Κέρκυρας είχε δημοσιεύσει προκλητική ανακοίνωση, με την οποία όχι μόνο δικαιολογούσε τον αυταρχισμό των αστυνομικών, αλλά κατηγορούσε το ΚΚΕ για στημένα περιστατικά, χαρακτηρίζοντας τη βίαιη προσαγωγή «έναν απλό αστυνομικό έλεγχο ταυτότητας».

Με βάση τα παραπάνω, ο βουλευτής του ΚΚΕ ρωτά τον υπουργό Δημόσιας Τάξης:

  • Ποιες είναι οι εντολές που δίνονται στις αστυνομικές δυνάμεις για τη διενέργεια των ελέγχων αυτών, και
  • εάν η κυβέρνηση προτίθεται να πάρει μέτρα για να σταματήσει η επικίνδυνη πρακτική των αστυνομικών επιχειρήσεων που μετατρέπουν τους πάντες σε υπόπτους.
«ΑΓΡΟΤΟΔΙΚΕΙΑ»
Διπρόσωπη η κυβέρνηση

Με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς καν να τοποθετηθεί ο παριστάμενος υπουργός Δικαιοσύνης, η κυβέρνηση απέρριψε χτες στη Βουλή τροπολογία βουλευτών του ΚΚΕ για το σταμάτημα των αγροτικών διώξεων μέσω των «αγροτοδικείων».

Οι διώξεις αφορούν τους αγρότες που από το 1997 και μέχρι σήμερα κινητοποιήθηκαν για τη διεκδίκηση των αιτημάτων τους και βρέθηκαν αντιμέτωποι με διώξεις των εισαγγελέων που πήραν μαζική μορφή. Με την τροπολογία ζητούνταν να παύσει το αξιόποινο των πράξεων που κατηγορούνται ότι έκαναν οι αγρότες κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεών τους.

Χαρακτηριστικό της διπροσωπίας της σημερινής κυβέρνησης είναι το γεγονός ότι η προηγούμενη Βουλή ομόφωνα είχε άρει το αξιόποινο των κινητοποιήσεων μέχρι το Μάρτη του 1997 και με την απόφαση αυτή ένθερμα είχαν συνταχθεί οι βουλευτές της ΝΔ. Σήμερα που είναι στην κυβέρνηση αρνούνται παρόμοια ρύθμιση και μάλιστα χωρίς καν να αιτιολογήσουν την άποψή τους.

Επίσης, χωρίς αιτιολογία η κυβέρνηση απέρριψε τη δεύτερη τροπολογία βουλευτών του ΚΚΕ με την οποία διασφαλίζονταν τα συμφέροντα των ναυτεργατών σε περιπτώσεις εκδίκασης αίτησης ασφαλιστικών μέτρων. Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία οι ναυτεργάτες στην ουσία έμεναν χωρίς προστασία των δικαιωμάτων τους αφού σε περίπτωση διαφοράς με τους εφοπλιστές δεν απαγορευόνταν ο απόπλους του πλοίου το οποίο και είναι το μοναδικό περιουσιακό στοιχείο επί του οποίου διεκδικούν οι ναυτεργάτες.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΝΟΜΑΡΧΙΩΝ
Στις πλάτες των πολιτών η χρηματοδότηση

Στη γνωστή αντιλαϊκή ρότα, που μετατρέπει την Αυτοδιοίκηση σε μοχλό εξυπηρέτησης των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου, κινείται και το νομοσχέδιο για τα οικονομικά της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, που από χθες συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής.

Καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο, η εισηγήτρια του ΚΚΕ Ε. Παντελάκη υπογράμμισε ότι η Αυτοδιοίκηση δεν είναι ανεξάρτητη από την πολιτική κατάσταση που κάθε φορά επικρατεί στη χώρα. Βρισκόμαστε, είπε, μπροστά σε μία προσπάθεια η Αυτοδιοίκηση, τόσο η Πρωτοβάθμια, όσο και η Δευτεροβάθμια να μετατραπούν σε ένα εργαλείο, το οποίο θα προωθεί την ανταγωνιστικότητα των ιδιωτικών επιχειρήσεων. Σ' αυτήν την κατεύθυνση έχουμε την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και τη μαζικοποίηση του φαινομένου των συμβασιούχων, ενώ με το νομοσχέδιο η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση μπαίνει και στο παιχνίδι των προσλήψεων.

Είναι χαρακτηριστικό, είπε η Ε. Παντελάκη, ότι η πλειοψηφία των διοικήσεων στη ΝΑ, είτε ανήκει στη ΝΔ, είτε στο ΠΑΣΟΚ, είτε στη συμμαχία ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, υλοποιούν την κυρίαρχη πολιτική και απλώς έχουν ενστάσεις σε δευτερεύοντα ζητήματα. Αποδέχονται τη λογική της φοροεπιδρομής κατά των πολιτών και είναι χαρακτηριστικό ότι τα έσοδά τους προέρχονται κατά βάση από τη φορολόγηση, παρά από την κρατική ενίσχυση. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι οι παρακρατηθέντες πόροι προς την Αυτοδιοίκηση από το 1999 μέχρι σήμερα είναι 255 εκατομμύρια ευρώ και το κράτος επιμένει να μην τους αποδίδει στην Αυτοδιοίκηση.

Η εισηγήτρια του ΚΚΕ αναφέρθηκε και στην τροπολογία που υπάρχει στο νομοσχέδιο για την αναστολή του νόμου για τον «βασικό μέτοχο» και υπογράμμισε ότι με αυτήν την εξέλιξη φαίνεται ξεκάθαρα ότι η ΕΕ που έχει τις δικές της ευθύνες για τη «λεγόμενη διαπλοκή» δεν επιτρέπει να ανοίξει η παραμικρή «χαραμάδα» στο ισχύον καθεστώς.

Ευχαριστήριο από το «Χαμόγελο του παιδιού»

Ο πρόεδρος του Συλλόγου «Το χαμόγελο του παιδιού», Κώστας Γιαννόπουλος, απέστειλε στην ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα την παρακάτω επιστολή: «Με συγκίνηση δεχτήκαμε στο Σύλλογό μας "Το χαμόγελο του παιδιού", ευγενική χρηματική προσφορά αξίας 100 ευρώ, εις μνήμην του πολυαγαπημένου σας Χαρίλαου Φλωράκη, επίτιμου Προέδρου του ΚΚΕ, από το Σωματείο Ηλεκτροδηγών ΗΣΑΠ.

Με την προσφορά αυτή συνδέθηκε η ιερή μνήμη με το πιο ευγενικό από τα συναισθήματα, τον ανθρωπισμό για το παιδί που του λείπει το χαμόγελο, και ενισχύει την προσπάθεια που έχουμε αναλάβει να είμαστε κοντά στα παιδιά.

Σας διαβεβαιώνουμε ότι με τη δωρεά αυτή θα χαμογελάσουν πολλά παιδικά χειλάκια.

Σ' αυτές τις δύσκολες στιγμές σας παρακαλούμε να δεχτείτε την έκφραση συμπάθειας του Συλλόγου».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ