ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Μάη 2005
Σελ. /48
Αποφασίσαμε: διαδήλωση!

Αυτός, ο σύντροφος, που αποχαιρετάμε από χτες, κίνησε για το μεγάλο ταξίδι, από το σπίτι του, την έδρα της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, καβάλα στ' άλογο, συντροφιά με το κλαρίνο του Χαλκιά και τον «Επιτάφιο» του Ρίτσου, με την εικόνα εκείνης της πρώτης συνέντευξης που έδωσε στην Αθήνα το '74, μόλις το Κόμμα βγήκε από την παρανομία.

Παραστάτες του τα μέλη της ΚΕ του Κόμματος, τα στελέχη των οργανώσεων κι αυτός να αγναντεύει ακόμα από το ύψος της βιβλιοθήκης του σα να πρόκειται όπου νάναι να αρχίσει η συνεδρίαση. Εξάλλου το κάλεσμα στο γιγαντοπανό της νότιας όψης του κτιρίου επιμένει: Συσπείρωση και δράση με το ΚΚΕ!

«Μάθετε, ακούγεται η φωνή του, ποιο ήταν το ήθος των νικημένων και ποιο το ήθος των νικητών»...

Μαθαίνουμε. Οτι υπάρχουν άνθρωποι που με τη ζωή τους γράφουν ιστορία. Και ως τέτοιοι παραμένουν ζωντανοί.

Και υπάρχουν πάντα τα τσακάλια που ζουν από το θάνατο. Τα περιμέναμε να σκάσουν μύτη λίγο αργότερα. Λαθέψαμε. Ηδη αλυχτούν μέρα μεσημέρι.

Και καλά αυτοί που βγάζουν μεροκάματο έτσι. Κάτι άλλα θρασίμια, που γνωρίζουν ότι πρέπει να σιωπούν, από πού αντλούν τέτοιο θράσος;

Μέτρο πάντων... το μέτρο. Δεν ισχύει δυστυχώς για μερικούς.

Να λοιπόν που κάτι ήξερε ο σύντροφος όταν ζητούσε να τον προφυλάξει το Κόμμα από τα αγρίμια. Να που απλώθηκαν τριγύρω.

Ξανά! Ούτε λέξη δεν τους πρέπει. Δε θα μαγαρίσουμε αυτό το φύλλο με τη χολή τους.

Κρατάμε ξέχωρα απ' τα εξάστηλα το χτεσινό φύλλο του «Ριζοσπάστη» μας (ίσως κάπου λαθέψαμε στο τιράζ που τυπώσαμε κι εξαντλήθηκε νωρίς) κι από τα κείμενα των άλλων μόνο κάποιες μικρές ψηφίδες, έτσι, για την ιστορία.

Χτες, η προσοχή μας ήταν περισσότερο στραμμένη σ' αυτούς τους χιλιάδες, που περνούσαν και περνούσαν να τιμήσουν από κοντά τον καπετάνιο και το Κόμμα που τον ανέθρεψε. Σ' αυτούς θα 'πρεπαν τα εξάστηλα, μα δεν ξεχνάμε, δε μας αφήνουν να ξεχάσουμε, πως ακόμα και νεκρός ο κομμουνιστής, ενοχλεί. Πόσο μάλλον όταν ακόμα και το θάνατό του φροντίζει έγκαιρα να τον κάνει δόξα για το Κόμμα.

Η Ολομέλεια συνεχίζεται. Οι πρώτες αποφάσεις έχουν ήδη παρθεί!


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΑΜΑ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙΣ ΤΙ ΝΑ 'ΜΟΛΟΓΗΣΕΙΣ...

ΒΟΥΤΙΑ: «Η τρίχα έγινε τριχιά. Πρώτη είδηση, ο θρίαμβος της πασαρέλας. Δεύτερη είδηση, η τήβεννος της λαδόκολλας. Τελευταία, η "αναχώρηση" ενός μεγάλου, ανιδιοτελούς αγωνιστή. Τα δελτία ειδήσεων αποτυπώνουν σε όλο της το μεγαλείο την ασυγκράτητη βουτιά της χώρας προς το καφενείο "Η Ελλάς". Και φυσικά, οι αρχές και τα αλαλάζοντα στίφη ακολουθούν. Από τον Πρόεδρο μέχρι τον τελευταίο βουλευτή και από τον Πατριάρχη έως τον κλητήρα της Αρχιεπισκοπής» (ο Δημήτρης Δανίκας στα «ΝΕΑ»).

ΝΑ ΣΕ ΚΑΨΩ ΓΙΑΝΝΗ... «Πίστευε ότι αφετηρία και κέντρο της πολιτικής δραστηριότητας ενός κομμουνιστή, γενικότερα ενός αριστερού, είναι το Κομμουνιστικό Κόμμα με τα χαρακτηριστικά και τη λειτουργικότητα που του έδωσε ο Λένιν. Οι ηγεσίες μπορεί να κάνουν λάθη, αλλά το κόμμα είναι πάνω από πρόσωπα και προσωπικές αδυναμίες, είναι ενιαίο σύνολο ιδεών, αξιών και ανθρώπων, μια ζωντανή και ζώσα δύναμη, που εξελίσσεται και ελίσσεται παραμένοντας ταυτόχρονα η ίδια. Ολα μπορεί κανείς να τα συζητήσει εκτός από το κόμμα και τον ρόλο του στην πολιτική και στην κοινωνία, σε εθνική και διεθνή κλίμακα. Γι' αυτό και ποτέ δεν επιχείρησε να θέσει εκτός κόμματος την προσωπική του άποψη» (ο Αντ. Καρκαγιάννης στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).

ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ: «Ο "Χαρίλαος", όπως τον αποκαλούσε ο κόσμος, είχε πάντα κάτι να πει, με τον πλούτο μιας ζωής γεμάτης συγκινήσεις, περιπέτειες, εξάρσεις, αγώνες και πίκρες. Κατάφερνε να μπαίνει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος ταράζοντας συχνά τα λιμνάζοντα νερά της πολιτικής ζωής» (ο Λ. Σταυρόπουλος στο «ΒΗΜΑ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΕΘΝΟΣ: ΣΕ ΚΛΟΙΟ ανασχηματισμού ο Κ. Καραμανλής

ΤΟ ΒΗΜΑ: Ευθύνες σε Καραμανλή καταλογίζει ο κ. Κ. Μητσοτάκης

ΤΑ ΝΕΑ: Στο σφυρί περιουσίες για πανωτόκια

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ 4.984 νέες θέσεις μέχρι τον Ιούνιο

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: «ΞΥΠΝΑ ΚΩΣΤΑ» φωνάζουν οι πρώην

Η ΝΙΚΗ: Ευθύνες στον Καραμανλή

Ο ΛΟΓΟΣ: ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ του Φαναρίου

ΑΠΟΦΑΣΗ: Αναδρομικά το επίδομα

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Κατάθεση - βόμβα για τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): Δεκάδες οι πράσινοι «Χούπηδες» επί Σημίτη

Η ΧΩΡΑ: Μαρσάρει ο Κώστας

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΓΕΝΝΑΙΕΣ επιδοτήσεις - εξπρές στους μικρομεσαίους

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): ΧΤΥΠΗΜΑ στον καρκίνο

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΘΑ ΠΕΘΑΝΩ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΔΙΑΜΗΝΥΕΙ Ο ΕΙΡΗΝΑΙΟΣ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΦΙΜΩΤΡΟ ΣΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Κρίσιμο τρίμηνο μεταρρυθμίσεων

Η ΑΥΓΗ: Δ΄ ΚΠΣ: Σκιές από Παρίσι και Βόννη

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Συσκέψεις αγωνίας για Εμπορική - ΟΤΕ

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

Απλά, αγνά, ανθρώπινα «Αν και σκληροτράχηλος, αν και ένας άνθρωπος που έζησε πολύ δύσκολα χρόνια, είχε έμφυτη ευγένεια, ιδίως στον πολιτικό του λόγο. Δεν είναι υπερβολή να ειπωθεί ότι ο Χαρίλαος Φλωράκης έγινε ένα είδος εθνικής προσωπικότητας καθώς ακόμα και οι εχθροί του αναγνώρισαν το πολιτικό του ύψος. Και είναι αυτό που θα συντροφεύει το μύθο του. Γιατί ο Χαρίλαος Φλωράκης "πρόκανε" και έχτισε το μύθο του μακριά από ίντριγκες και διαπλοκές. Απλά, αγνά και ανθρώπινα» (ο Κώστας Καλέτσιος στην «ΑΠΟΦΑΣΗ») .

Γνωστό και το αποτέλεσμα «Είναι γνωστό στους ...παροικούντες την Ιερουσαλήμ πως διάφορα κέντρα επιρροής επιθυμούσαν την επικράτηση των "ανανεωτικών", στη σύγκρουση, που εκδηλώθηκε στο 13ο Συνέδριο, τον Μάρτιο του 1991. Ολοι, όμως, αντιλαμβάνονταν ότι καθοριστική θα ήταν η στάση του Χαρίλαου Φλωράκη, χωρίς τη σύμπραξη του οποίου, θα ήταν αδύνατη η αλλαγή της δομής της εξουσίας, αλλά και της φυσιογνωμίας του κόμματος. Εξ ου και οι έντονες πιέσεις που ασκήθηκαν, στον τότε επίτιμο πρόεδρο του ΚΚΕ να ταχθεί υπέρ του ρεύματος των λεγόμενων ανανεωτικών, στην προηγηθείσα Πανελλαδική Συνδιάσκεψη. Για να καμφθεί, μάλιστα, ασκήθηκε και ένα είδος "συναισθηματικού εκβιασμού"» (το σχόλιο στην «ΑΥΡΙΑΝΗ»).

Ενας απόλυτα σοβαρός άνθρωπος «Εν τέλει και πέρα από τα θετικά ή αρνητικά του, ο Χαρίλαος Φλωράκης ήταν, πάνω απ' όλα, ένας απόλυτα σοβαρός άνθρωπος» (η Νόνη Καραγιάννη στον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ