ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Μάη 2005
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΑΚΙΝΗΤΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ
Στον τζόγο του χρηματιστηρίου!

Καλοστημένη «μπίζνα» με τραπεζίτες και μεγαλοεπιχειρηματίες

Το ξεπούλημα της δημόσιας ακίνητης περιουσίας σχεδιάζει η κυβέρνηση στο πλαίσιο της εφαρμοζόμενης πολιτικής και εκχώρησης ζωτικού χώρου στο μεγάλο κεφάλαιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στις επόμενες μέρες το υπουργείο Οικονομίας θα παραδώσει σε τραπεζίτες και άλλους «ενδιαφερόμενους» συγκεκριμένες προτάσεις για τον τρόπο «αξιοποίησης της δημόσιας ακίνητης περιουσίας», προκειμένου να διατυπώσουν τυχόν «βελτιωτικές παρατηρήσεις», ώστε στη συνέχεια να θεσμοθετηθούν από τη Βουλή τα συγκεκριμένα μέτρα και να τεθούν άμεσα σε εφαρμογή.

Είναι φανερό ότι τα αρπακτικά του ιδιωτικού κεφαλαίου ενδιαφέρονται για τα φιλέτα των ακινήτων, που σήμερα βρίσκονται κάτω από τη διαχείριση της Κτηματικής Εταιρίας του Δημοσίου (ΚΕΔ) είτε άλλων φορέων. Στο πλαίσιο αυτό ετοιμάζονται να ξεπουλήσουν και ακίνητα σε ιδιώτες, οι οποίοι στη συνέχεια θα τα νοικιάζουν στο δημόσιο, προφανώς έναντι αδράς αμοιβής. Το κύριο όμως είναι η θεσμοθέτηση νέων μορφών χρηματιστηριακού τζόγου, αυτή τη φορά με την ακίνητη περιουσία. Οι ιδιώτες που θα αρπάξουν τα φιλέτα θα μπορούν στη συνέχεια, ως συνέταιροι του δημοσίου, να τα εντάξουν στην υπό ίδρυση θυγατρική εταιρία της ΚΕΔ, οι μετοχές της οποίας θα εισαχθούν για καθημερινό τζογάρισμα στη Σοφοκλέους.

Χαρακτηριστικό της πολιτικής τους είναι η πρόταση υψηλόβαθμου κυβερνητικού παράγοντα για την πώληση του κτιρίου όπου στεγάζεται ο τομέας Εμπορίου του υπουργείου Ανάπτυξης, στην πλατεία Κάνιγγος. Οι τράπεζες που έχουν αναπτυγμένα και εξειδικευμένα τμήματα κτηματαγοράς θα αναλάβουν -με το αζημίωτο - το ρόλο του συμβουλάτορα και μεγαλομεσίτη ανάμεσα στην κυβέρνηση και στους καραδοκούντες ιδιώτες, ενώ ταυτόχρονα θα έχουν αποφασιστικό ρόλο στο χρηματιστηριακό τζόγο.

Σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, τα «έσοδα» από το ξεπούλημα θα εμφανιστούν στα ποσά από αποκρατικοποιήσεις, τις οποίες αξιώνουν η ΕΕ και οι διάφορες ενώσεις συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου. Υλοποιώντας την πολιτική «λιγότερου κράτους», η οποία εφαρμόζεται σε όλες τις χώρες-μέλη της ΕΕ, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να εκχωρήσει ζωτικό χώρο στο μεγάλο κεφάλαιο μέσω και της περαιτέρω εμπορευματοποίησης και συγκέντρωσης ακίνητης περιουσίας. Στο πλαίσιο αυτό οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομίας έχουν προχωρήσει στην «επιλογή» των «προς αξιοποίηση ακινήτων», ενώ ταυτόχρονα διερευνούν το έδαφος για το ενδιαφέρον των ιδιωτών. Δεν είναι τυχαίο ότι τον πρώτο λόγο έχουν οι τράπεζες, στις οποίες παραδίδουν «προς δημόσια διαβούλευση» κείμενο με τη μορφή νομοσχεδίου.

Η καλοστημένη «μπίζνα» προκύπτει ολοφάνερα και από την εισηγητική έκθεση του φετινού (2005) κρατικού προϋπολογισμού. Συγκεκριμένα, στο κεφάλαιο «αποκρατικοποιήσεις» κάνουν λόγο για την ίδρυση θυγατρικής εταιρίας από την ΚΕΔ, η οποία θα «αξιοποιεί» την ακίνητη περιουσία του δημοσίου. Για την εν λόγω θυγατρική εταιρία προβλέπουν την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο με τη διάθεση ποσοστού τουλάχιστον 25% των μετοχών, προκειμένου, όπως αναφέρουν, να «δημιουργηθεί και στην Ελλάδα δευτερογενής αγορά ακινήτων». Είναι δηλαδή ολοφάνερη η επιχείρηση παράδοσης της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου, που έγινε με χρήματα του λαού, στις διαθέσεις και στις ορέξεις των μεγαλοεπιχειρηματιών.

Χ.ΦΩΛΙΑΣ
«Ναι» στη διάλυση των εργασιακών σχέσεων

Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει κανένα πρόβλημα να συνδεθεί το Δ΄ Χρηματοδοτικό Πρωτόκολλο της περιόδου 2007 - 2013 (γνωστό και ως Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης) με τους κεντρικούς στόχους της ανανεωμένης στρατηγικής της Λισαβόνας. Η μόνη της ένσταση είναι να μην περικοπούν κονδύλια προς την Ελλάδα και άλλες χώρες, όπως ζητούν οι λεγόμενες και δότριες χώρες (Γερμανία, Γαλλία, Σουηδία, Ολλανδία, Αγγλία, Αυστρία) που συνεισφέρουν στα κοινοτικά ταμεία. Αυτά προκύπτουν από την τοποθέτηση του υφυπουργού Οικονομίας Χ. Φώλια στην άτυπη συνάντηση για την περιφερειακή πολιτική που πραγματοποιήθηκε χτες στο Λουξεμβούργο.

Σύμφωνα και με ανακοίνωση του υπουργείου, ο Χ. Φώλιας εξέφρασε τη συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης στις εξής 3 προτεραιότητες:

  • Να καταστήσει την Ευρώπη και τις Περιφέρειές της ελκυστικότερες για επενδύσεις και εργασία.
  • Στη βελτίωση της γνώσης και της καινοτομίας για την ανάπτυξη.
  • Σε περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας, καθώς και ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας και της απασχόλησης, όπως καθορίζεται και στην ανανεωμένη στρατηγική της Λισαβόνας.

Με άλλα λόγια, το Δ΄ ΚΠΣ συνδέεται στενά με τις περιβόητες στρατηγικές για την απασχόληση που προωθεί κεντρικά η Ευρωπαϊκή Ενωση. Θέμα, το οποίο επανήλθε στην επικαιρότητα με την πρόσφατη Οδηγία, η οποία επιδιώκει το ξεθεμελίωμα των εργασιακών σχέσεων. Σε όλα αυτά, η ελληνική κυβέρνηση συμφωνεί. Ο κ. Φώλιας διατύπωσε τη διαφωνία του μόνο στο «λουφέ». Ετσι, αναφερόμενος στο ύψος των κονδυλίων που θα διεκδικήσει η Ελλάδα για την περίοδο 2007 - 2013, ο υφυπουργός ζήτησε ο σχεδιασμός να λαμβάνει υπόψη τις περιφερειακές ανισότητες και τις γεωγραφικές ιδιαιτερότητες χωρών όπως η Ελλάδα, με πληθώρα νησιών, πολλούς ορεινούς όγκους και άλλα χαρακτηριστικά που ωθούν στην απομόνωση...

ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ
Συλλαλητήριο τη Δευτέρα στην Παναιγιάλεια Ενωση

Σε παναγροτικό συλλαλητήριο καλεί ο Αγροτικός Σύλλογος Αιγιαλείας, τη Δευτέρα 23 Μάη στις 11.30 π.μ., μπροστά από την Παναιγιάλεια Ενωση, ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης που συρρικνώνει συνεχώς τα εισοδήματά τους και τους εξοβελίζει αργά και μεθοδικά από τα χωράφια τους. Είναι χαρακτηριστικό πως έχει περάσει ένας και πλέον χρόνος από τον καταστροφικό παγετό που έπληξε ελαιόδεντρα και εσπεριδοειδή στην περιοχή της Αιγιαλείας και οι παραγωγοί δεν έχουν πάρει ακόμα ούτε λεπτό για αποζημίωση, ενώ δεν έχουν ακόμα εξοφληθεί στο 100% οι επιδοτήσεις ελαιολάδου των περιόδων 2002 - 2003 και 2003 - 2004.

Για το λόγο αυτό, τα αγροτικά στελέχη της περιοχής με ενημερωτικές συσκέψεις και περιοδείες στα χωριά, μεταφέρουν το αγωνιστικό προσκλητήριο για την καλύτερη επιτυχία της κινητοποίησης και καλούν τους αγρότες να συμμετάσχουν μαζικά για να διεκδικήσουν άμεση λύση στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Μεταξύ άλλων, διεκδικούν:

  • Αμεση αποζημίωση στους παγετόπληκτους, για τις καταστροφικές ζημιές που υπέστησαν το Φλεβάρη του 2004 και κάλυψη του χαμένου εισοδήματος για τρία χρόνια.
  • Να δοθούν οι επιδοτήσεις που υπολείπονται στο λάδι παραγωγής 2002 - 2003 και της παραγωγής 2003 - 2004.
  • Να σταματήσουν οι διώξεις και η τρομοκρατία σε βάρος των αγωνιζόμενων αγροτών.
  • Στήριξη της κτηνοτροφίας με κατάργηση των ποσοστώσεων και τιμές στα προϊόντα που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής.
  • Αμεση πληρωμή για το υπόλοιπο της στρεμματικής ενίσχυσης όλων των σταφιδοπαραγωγών.
Ενοχη σιωπή

Την περασμένη Τρίτη, οι εφημερίδες αφιέρωσαν αξιόλογο χώρο για να προβάλουν και να σχολιάσουν - ορισμένες και από την πρώτη σελίδα - τις προτάσεις της κυβέρνησης και του ΚΕΠΕ για τη βελτίωση της «ανταγωνιστικότητας» της ελληνικής οικονομίας, που βρίσκεται πολύ «πίσω» από το μέσο όρο της ΕΕ. Στην ουσία, οι προτάσεις αυτές αποτελούν απόσταγμα των επεξεργασιών που έχει κάνει το Διευθυντήριο των Βρυξελλών, για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του ευρωπαϊκού κεφαλαίου, που - όπως λένε - υστερεί σημαντικά σε σχέση με τις ΗΠΑ και προωθούνται για εφαρμογή σε όλες τις χώρες - μέλη της ΕΕ. Ετσι οι συντάκτες του κειμένου στην Ελλάδα αντέγραψαν τις προτάσεις της ΕΕ (που επικαλείται τη χαμηλή ανταγωνιστικότητα σε σχέση με τις ΗΠΑ) και προτείνουν να επιδιωχτεί η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας με δέσμη αντιλαϊκών μέτρων (νέες ανατροπές στο Ασφαλιστικό, τα Εργασιακά και άλλες «διαρθρωτικές αλλαγές»), όπως επιδιώκεται και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Οπως ήταν αναμενόμενο, η δημοσιοποίηση των προτάσεων αυτών προκάλεσε μπαράζ σκληρών αντιδράσεων, με εξαίρεση τη «χλιαρή» αντίδραση από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Το γεγονός αναγκάστηκαν να επισημάνουν και οι φιλοΠΑΣΟΚικές εφημερίδες. Για παράδειγμα, ο πολιτικός συντάκτης της εφημερίδας τα «ΝΕΑ» Γ. Παπαχρήστος, από τη στήλη «Αιχμές», έκανε την Τρίτη λόγο για «υποτονική αντίδραση του ΠΑΣΟΚ». Στιγμάτισε το γεγονός ότι η αντίδραση - σε ένα ζήτημα που ήταν πρώτο θέμα στα ραδιοτηλεοπτικά κανάλια και τις εφημερίδες - εξαντλήθηκε με μια δήλωση αργά το βράδυ της Α. Διαμαντοπούλου, επισημαίνοντας με νόημα: «Ο "θατσερικός καραμανλισμός" δε φάνηκε να συγκινεί την ηγεσία του κόμματος. Ο πρόεδρος Γιώργος Παπανδρέου απέφυγε να κάνει δηλώσεις». Εκφράζοντας, όμως, την απογοήτευση των απλών ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ για τη στάση της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ στο συγκεκριμένο θέμα, ο Γ. Παπαχρήστος δεν παραλείπει να πει και ορισμένες πικρές αλήθειες, σχετικά με τη σύμπλευση ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στα μεγάλα θέματα, σημειώνοντας: «Πέρα από την προφανή αναντιστοιχία λόγων και έργων, υπάρχει και κάτι ακόμη, πολύ πιο σοβαρό: αν το ΠΑΣΟΚ υπεκφεύγει στα μεγάλα προβλήματα του τόπου και δεν έχει ξεκάθαρες θέσεις, πώς θα το εμπιστευτούν οι πολίτες; Μόνο επειδή η κυβέρνηση είναι ανίκανη;».

Οταν και τα «ΝΕΑ» αναγκάζονται να «τα ρίξουν» στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και να τον «καρφώσουν» δημόσια, ότι με τη σιωπή του «συναινεί» στα αντιλαϊκά και νεοφιλελεύθερα μέτρα που φιλοδοξεί να υλοποιήσει η κυβέρνηση της ΝΔ, από εμάς περιττεύει κάθε σχόλιο, τότε κάτι δεν πάει καλά. Πάντως, για να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους, η σιωπή δεν είναι πάντα χρυσός. Και, βέβαια, δεν είναι αλήθεια πως το ΠΑΣΟΚ «δεν έχει ξεκάθαρες θέσεις» στα μεγάλα προβλήματα, όπως διατείνονται τα «ΝΕΑ». Απλά, το ΠΑΣΟΚ όπως και η ΝΔ - που διαγκωνίζονται μεταξύ τους για να αποδείξουν ποιο από τα δύο κόμματα είναι περισσότερο φιλοευρωπαϊκό - συμφωνούν πως και για τη βελτίωση της «ανταγωνιστικότητας» υπάρχει ο μονόδρομος που συνιστούν οι Βρυξέλλες, οι ευρωπαϊκές πολυεθνικές και οι κάθε είδους υπηρέτες τους.


Λ. Τ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ