ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 22 Μάη 2005
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΚΕ
Ας βγουν τα αναγκαία συμπεράσματα

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, για τη συνάντηση Καραμανλή - Μπους

Μόνο βαθιά ανησυχία πρέπει να προκαλεί στον ελληνικό λαό η «αναβάθμιση της χώρας», ως παράγοντα υλοποίησης των ιμπεριαλιστικών αντιλαϊκών σχεδίων, τονίζει το ΚΚΕ, με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος, σχετικά με τη συνάντηση Καραμανλή - Μπους στην Ουάσιγκτον. Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Η στρατηγική συνεργασία ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Ελλάδα, την οποία επιβεβαίωσαν και πάλι οι Κ. Καραμανλής και Τζ. Μπους, σημαίνει αυτό που όλοι αντιλαμβάνονται: Οτι η Ελλάδα αποτελεί για την περιοχή των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής παράγοντα υλοποίησης των αντιλαϊκών σχεδιασμών, στο πλαίσιο του ιμπεριαλιστικού συστήματος, με βάση την πολιτική της δήθεν καταπολέμησης της τρομοκρατίας, καθώς και των σφαιρών επιρροής. Αυτό σημαίνει ότι η περιβόητη "αναβάθμιση της χώρας", για την οποία επαίρονται διάφορες πλευρές, μόνο βαθιά ανησυχία πρέπει να προκαλεί στον ελληνικό λαό, γιατί αυτή οδηγεί και προϋποθέτει τη δική του παραπέρα υποβάθμιση, όπως και των άλλων γειτονικών λαών.

Τα ίδια ισχύουν και με τη διαβεβαίωση του πρωθυπουργού, ότι η κυβέρνηση της ΝΔ "θα τηρήσει όλες τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τις συμμαχικές δεσμεύσεις της χώρας". Που θα πει ότι, τουλάχιστον, η στεριά, οι θάλασσες, ο αέρας και οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις είναι έτοιμες να χρησιμοποιηθούν κατά των αραβικών λαών, με βάση τον ιμπεριαλιστικό στόχο "εκδημοκρατισμού" τους! Οτι θα δοθούν νέοι διάδρομοι, νέες "διευκολύνσεις".

Ας βγουν συμπεράσματα. Το έργο έχει παιχτεί ξανά από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Επιβεβαιώνεται η ανάγκη αποφασιστικής ενίσχυσης του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος και η δημιουργία συμμαχίας ρήξης με την αντιλαϊκή εσωτερική και εξωτερική πολιτική που ακολουθείται. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος».

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ - ΜΠΟΥΣ
Ολέθρια «στρατηγική συμμαχία» με ΗΠΑ

«Εχει σημειωθεί τους τελευταίους έξι μήνες σημαντική πρόοδος στις σχέσεις ΗΠΑ - Ελλάδας... Αυτή οφείλεται στην αλλαγή της στάσης της Ελλάδας προς τον υπόλοιπο κόσμο». Ο καινούριος Αμερικανός πρεσβευτής στην Ελλάδα Τσαρλς Ρις, όπως και οι προκάτοχοί του, δε μασάει τα λόγια του.

Λίγα 24ωρα πριν από την προχτεσινή, δεύτερη μέσα σε ένα χρόνο, συνάντηση του Κ. Καραμανλή με τον Τζ. Μπους στο Λευκό Οίκο έρχεται να επιβεβαιώσει την προθυμία της κυβέρνησης της ΝΔ να μπει πιο βαθιά στα σχέδια και τις επεμβάσεις των ΗΠΑ στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, τον Καύκασο, τα Βαλκάνια. Αυτό ακριβώς επισφράγισε η συνάντηση μεταξύ του Ελληνα πρωθυπουργού και του Αμερικανού Προέδρου, μια συνάντηση, που αξίζει να σημειωθεί, την επιδίωξε διακαώς η ελληνική κυβέρνηση, ακριβώς για το σκοπό αυτό. Ο Κ. Καραμανλής εμφανίστηκε στο Λευκό Οίκο γεμάτος ιδέες και προτάσεις για το πώς θα αναβαθμιστεί ο ρόλος της Ελλάδας, εννοείται στο δεδομένο πλαίσιο των αμερικανικών σχεδίων.

Προφανώς ενημερωμένος ο Τζ. Μπους δεν έκρυψε την ικανοποίησή του, υποδεχόμενος στο «οβάλ γραφείο» τον Ελληνα πρωθυπουργό. «Η Αμερική και η Ελλάδα έχουν μια στρατηγική συνεργασία» τόνισε, θεωρώντας ως σημαντικό «να εργαστούμε μαζί για να διαδώσουμε την ελευθερία και την ειρήνη». Και όταν μιλούν για «ελευθερία και ειρηνη» εννούν την ιμπεριαλιστική ελευθερία και ειρήνη. Θεώρησε, μάλιστα, ως δεδομένη τη συνεργασία της ελληνικής κυβέρνησης «για τη διάδοση της ελευθερίας στη Μέση Ανατολή και τα Βαλκάνια».

Ασφαλώς και δεν πρέπει να τον απογοήτευσε ο Κ. Καραμανλής στις δηλώσεις που έκανε μετά την 45λεπτη συνάντησή τους. «Επαναβεβαιώσαμε τη βούλησή μας να προωθήσουμε και να εμβαθύνουμε την εταιρική σχέση και τη συνεργασία μας σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος», τόνισε ο Ελληνας πρωθυπουργός, περιγράφοντας με κομψές διατυπώσεις την ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης να εμπλακεί πιο βαθιά στα σχέδια των ΗΠΑ.

Οι «κοινοί στόχοι»

«Η προώθηση της δημοκρατίας και η εμπέδωση της ειρήνης και της σταθερότητας στη ΝΑ Ευρώπη είναι κοινός οραματικός στόχος για την Ελλάδα και τις ΗΠΑ», δήλωσε ο πρωθυπουργός την παραμονή της συνάντησης στον «Κήρυκα της Ν. Υόρκης», δείχνοντας τη σύμπλευση με την Ουάσιγκτον για τα Βαλκάνια. Αλλωστε, αυτό είχε φανεί και με τη θέση που πήρε για το «τελικό καθεστώς» στο Κόσσοβο, ενώ ο Αμερικανός πρέσβης δεν έκρυψε πρόσφατα την ικανοποίηση της κυβέρνησής του, αποσαφηνίζοντας, οτι ο σημαντικός ρόλος της Ελλάδας στα Βαλκάνια «είναι σε μεγάλο βαθμό μέρος της στρατηγικής μας συνεργασίας».

Ρόλος και μάλιστα αναβαθμισμένος υπάρχει και στο πλαίσιο της «σταυροφορίας» των ΗΠΑ για την προώθηση της δημοκρατίας στη Μέση Ανατολή, δηλαδή στην καθυπόταξη των λαών στους ηγεμόνες της νέας τάξης. «Θεωρώ ότι η Ελλάδα, σε συνεργασία με τις ΗΠΑ, αξιοποιώντας τις σχέσεις εμπιστοσύνης που έχει εδραιώσει με το Ισραήλ και με τον αραβικό κόσμο, μπορεί να συμβάλει στην πρόοδο της διαδικασίας εκδημοκρατισμού στην ευρύτερη περιοχή», καυχήθηκε ο Κ. Καραμανλής. Ο ίδιος, αν και ρωτήθηκε μετά τη συνάντηση στο Λευκό, απέφυγε να διαψεύσει ότι θα δώσει αεροδιαδρόμους και «θαλάσσια δίοδο» μέσω Θεσσαλονίκης - Αιγαίου - Σούδας για τη μεταφορά αμερικανικών αρμάτων μάχης και υλικού από την Ευρώπη στο Ιράκ.

Με το βλέμμα στραμμένο στα αμερικανικά σχέδια στην περιοχή προωθούνται λύσεις στο Κυπριακό και το Αιγαίο, που βρέθηκαν στο τραπέζι του Λευκού Οίκου. Ο Τζορτζ Μπους, όπως προειδοποίησε ο Αμερικανός πρεσβευτής, περίμενε από τον Κ. Καραμανλή να του πει «αν ο κ. Παπαδόπουλος ενδιαφέρεται πραγματικά για λύση» στο Κυπριακό(!), αφήνοντας ξεκάθαρα να φανεί ότι η Ουάσιγκτον θέλει από τον Ελληνα πρωθυπουργό να ασκήσει πιέσεις προς τον Κύπριο Πρόεδρο, ώστε να αποδεχτεί το «σχέδιο Ανάν». Μετά τη συνάντηση, ο Κ. Καραμανλής δήλωσε ότι «πρέπει να κινηθούμε με σταθερά και προσεκτικά βήματα προς τα εμπρός», δηλαδή προς μια «λύση» στη βάση του «σχεδίου Ανάν».

Προφανώς η «ατζέντα» Καραμανλή - Μπους δεν εξαντλήθηκε στα όσα ανέφερε ο πρωθυπουργός στη σύντομη δήλωσή του. Υπάρχουν ακόμα σημαντικά θέματα, όπως η νέα αγορά του αιώνα, η προώθηση νέων τρομονόμων για την αντιμετώπιση της «εγχώριας τρομοκρατίας», για τα οποία θα φανεί το επόμενο διάστημα τι συζητήθηκε...


Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ

Πατριδογνωμόνιο
Ανθρώπινα δικαιώματα light!

Δεν πάει πολύς καιρός, μόλις λίγες μέρες που το ΚΚΕ κι ο «Ριζοσπάστης» επισήμαναν σ' όλους τους τόνους τη συρρίκνωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο κατάπτυστο «ευρωσύνταγμα», για το οποίο έσπευσαν στο Παρίσι ηγέτες του βεληνεκούς ενός Παπανδρέου κι ενός Σημίτη. Ο υπουργός Πολιτισμού και πρωθυπουργός μας την ίδια ώρα έσπευδε στις ΗΠΑ σε γεύμα εργασίας με τον πλανητάρχη. Στην Αθήνα, κάποιοι ανακάλυπταν τα ρουσφέτια λες κι επρόκειτο για την προσγείωση σε αστέρι του Κενταύρου και το γάλα, τάχαμου, δήθεν απεκαλύφθη ότι σέρνει το χορό της ακρίβειας. Ημιυπαίθριος χώρος ολόκληρη η χώρα και κυρίως η νοημοσύνη μας.

Η Ελλάδα ανακηρύχθηκε για μία ακόμη φορά εταίρος και πιστός σύμμαχος των ΗΠΑ με προοπτικές να αναλάβει και ρόλο επιστάτη στα μαρτυρικά Βαλκάνια. Κοντολογίς, συνεταίροι του 0,001% στον παγκόσμιο καπιταλισμό και με κάτι παραπάνω σε ποσοστό στον ιμπεριαλισμό, ελέω Σούδας και των αιτημάτων των Αμερικανών για περισσότερες διευκολύνσεις στον εναέριο και θαλάσσιο χώρο μας, προκειμένου να συνεχίσουν το θεάρεστο έργο τους στο Ιράκ.

Μες στη χαύνωση του τελικού των γιουροβιζιονοκυπέλλων, ποιος ν' ασχοληθεί από τους μιντιοκράτες με μια σύμβαση περί βελτίωσης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που συζητήθηκε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων. Πέρασε με τις ψήφους των δύο «κομμάτων εξουσίας» που κακά τα ψέματα, μετά το ευρωχουνέρι του βασικού μετόχου πρέπει κάποια στιγμή να ομολογήσουν και να αυτοπροσδιοριστούν ως «εκτελεστικές γραμματείες - διεκπεραιωτές» της κυρίαρχης ευρωατλαντικής πολιτικής, παγιώνοντας την πεποίθηση ότι η Νέα Τάξη δεν ανέχεται ούτε ανεπαρκή καταφύγια σαν το ΕΔΔΑ.

Οι ατομικές προσφυγές στο Δικαστήριο αυτό 50πολλαπλασιάστηκαν... Αλλά η ΕΕ δε θέλει πολίτες απέναντι στην πολιτική της. Θέλει το ελεύθερο να συρρικνώνει δικαιώματα, να τα καταπατά και να διατηρεί την έξωθεν καλή μαρτυρία με τη δικαστική βούλα ότι τα υπερασπίζεται. Ετσι, για λόγους ευρυθμίας (πάντα τα άλλοθι του φόνου είναι εύηχα, σύντροφοι) το Δικαστήριο με μονομελή σύνθεση, ούτε ειρηνοδικείο σε ορεινό χωριό να ήταν δηλαδή, θα ξεκαθαρίζει πριν εισαχθεί κάθε υπόθεση, αν ο προσφεύγων υπέστη «σημαντική βλάβη» από την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του!!! Κρησάρα δηλαδή του κερατά να το πω πιο απλά, από τ' αφεντικά που θα κρίνουν αν ο βιασμός πόνεσε πολύ κι αν ήταν ψιλοεκούσιος.

Αμ έχει κι άλλα αποκαλυπτικά αυτή σύμβαση, σύντροφοι, που δείχνει πόσο βιάζεται η ΕΕ να γίνει μία από Αμερική σε κάθε θεσμό που έστω και λίγο διαφέρει από το μεγάλο συνεταίρο πάτρωνά της. Προκειμένου να φορτωθεί και να συκοφαντηθεί που μετέτρεψε τα ανθρώπινα δικαιώματα έτσι κι αλλιώς σε light, η Ευρώπη του νομικού μας πολιτισμού κι άλλα τέτοια βαρύγδουπα, αποφάσισε ότι: Αμα ένας πολίτης πέσει θύμα παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του, αντί να απασχολεί το δικαστήριο και να βγαίνουν και τίποτε αποφάσεις τύπου Λοϊζίδου ή Οτσαλάν, μπορεί να προβαίνει σε φιλικό διακανονισμό με το δήμιό του, μόνο που ο διακανονισμός αυτός θα είναι υποχρεωτικώς μυστικός όπως και οι υπό το Δικαστήριο διαπραγματεύσεις!!!

Σας μοιάζουν δύσκολα κι αδιάφορα όλα τούτα τα νομικίστικα. Ομως τι σημαίνει, ας σκεφτούμε, να βγαίνουν τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, κατακτημένα με αίμα και αμέτρητες θυσίες, στο παζάρι, κάτω απ' το τραπέζι, προφανώς με το αζημίωτο. Κάτι σαν σπάσιμο φαναριού σε ανώδυνο τροχαίο ατύχημα το λιώσιμο τ' ανθρώπου. Κι όμως τέτοιες θεμελιώδεις αλλαγές, τέτοια ξετινάγματα και των υπολειμμάτων θεσμών και μηχανισμών υπεράσπισης των στοιχειωδών αναγκών των σκεπτόμενων όντων αυτού του πλανήτη, περνάνε ντούκου. Και μάλιστα με το επιχείρημα που ξεφτιλίζει κι εν τέλει καθορίζει την πολιτική και τη ζωή μας, όπως το διατυπώνουν οι διαχειριστές των συμφερόντων της άρχουσας τάξης: Την ψήφισαν κι άλλες πολλές χώρες αυτήν την κατάντια, τι μπορούμε να κάνουμε εμείς.

Μια «Ρικομέξ» με άλλους πλακωμένους κι αδικαίωτους μας σώζει. Αλλά τώρα που θα μετράνε και τα λευκά ψηφοδέλτια ως έγκυρα, σύντροφοι, αν δεν αντισταθούμε σθεναρά και παντού, τότε μας βλέπω να τραγουδάμε τον ύμνο της χαράς την ώρα της συναινετικής κρεμάλας και των έσχατων δικαιωμάτων μας. Τουλάχιστον μέχρι να σταθούν οι πραγματικοί ένοχοι, μεταξύ αυτών και οι συνολικώς «ανεκτικοί» σε βελτιώσεις τύπου ΕΔΔΑ, γυμνοί μπροστά στο Δικαστήριο της Ιστορίας των Λαών και να δικαστούν ως άνθρωποι κι ας μην είναι...


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ