ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Μάη 2005
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
Τραυματίστηκε εργάτης

Τραυματισμός εργαζόμενου σημειώθηκε την περασμένη Δευτέρα στον Αθλητικό Οργανισμό του Δήμου Αγίου Δημητρίου, τη διοίκηση του οποίου έχει καταγγείλει το Σωματείο Εργαζομένων του Δήμου για έλλειψη μέτρων ασφάλειας και υγιεινής.

Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα 25 Απρίλη ο 32χρονος εργαζόμενος Θ.Π., μετά από εκδήλωση στο Δημοτικό Κλειστό Γυμναστήριο, ενώ προσπαθούσε να κατεβάσει ένα δίχτυ που είχε τοποθετηθεί για τις ανάγκες της εκδήλωσης, έπεσε από σκαλωσιά με αποτέλεσμα να τραυματιστεί. Ο εργαζόμενος - τον οποίο βρήκαν λιπόθυμο συνάδελφοί του ύστερα από περίπου από μια ώρα - μεταφέρθηκε στο κρατικό νοσοκομείο «Γιώργος Γεννηματάς» όπου διαπιστώθηκε ότι είχε χτυπήσει στο κεφάλι και στα άκρα.

Σύμφωνα με τον γραμματέα του Σωματείου Εργαζομένων Μ. Ντούρο, μέχρι χτες το πρωί ο τραυματισμός του εργαζόμενου δεν είχε δηλωθεί στο αρμόδιο Κέντρο Επιθεώρησης Επαγγελματικού κινδύνου (υπάγονται στο υπουργείο Απασχόλησης), κάτι που θα έπρεπε να είχε γίνει αμέσως μετά το συμβάν.

Στο Δημοτικό Συμβούλιο που αναμενόταν να γίνει αργά χτες το βράδυ, η παράταξη της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας Αγίου Δημητρίου», με αφορμή το νέο εργατικό «ατύχημα», θα έθετε το ζήτημα των ευθυνών της δημοτικής αρχής για την παραβίαση του πενθήμερου και τη μη εφαρμογή των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στο δήμο.


«ΣΕΞ ΦΟΡΜ»
Πρώτη δυναμική απάντηση

Με μπροστάρη το Συνδικάτο τους, αρνήθηκαν χτες να πιάσουν δουλιά μέχρι η εργοδοσία να δεσμευτεί ότι θα καταβάλει τα δεδουλευμένα τους

Από τη χτεσινή συγκέντρωση των εργατριών έξω από το εργοστάσιο της «Sex Form»
Από τη χτεσινή συγκέντρωση των εργατριών έξω από το εργοστάσιο της «Sex Form»
Μια πρώτη δυναμική απάντηση στις αντεργατικές μεθοδεύσεις της εργοδοσίας έδωσαν χτες το πρωί οι 500 εργαζόμενες στο εργοστάσιο της «ΣΕΞ ΦΟΡΜ». Οι εργάτριες συγκεντρώθηκαν νωρίς το πρωί έξω από το εργοστάσιο και αρνήθηκαν να πιάσουν δουλιά, μέχρι η εργοδοσία να δεσμευτεί ότι θα τους καταβάλει τα δεδουλευμένα. Μετά τις πρόσφατες καθυστερήσεις στην καταβολή του μηνιάτικου, η εργοδοσία έφτασε στο σημείο να μην τους καταβάλει το Δώρο του Πάσχα, με αποτέλεσμα - όπως χαρακτηριστικά καταγγέλλουν οι εργάτριες - να περάσουν τις γιορτινές μέρες με δανεικά.

Η αντίδραση των εργαζομένων και του Συνδικάτου Κλωστοϋφαντουργών ήταν άμεση. Με τη χτεσινή δυναμική τους παρέμβαση ανάγκασαν την εργοδοσία να δεσμευτεί ότι θα δώσει άμεσα στις εργαζόμενες τα χρήματα που τους χρωστάει. Εστειλαν ακόμη ένα μήνυμα προς τους εργοδότες, ότι παρά τα διάφορα σενάρια που κυκλοφορούν για αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος στην επιχείρηση, οι εργαζόμενοι δεν είναι διατεθειμένοι ν' ανεχτούν καμία παρέμβαση στα εργασιακά τους δικαιώματα ή στο χρόνο εργασίας τους. Τόνισαν ακόμα ότι διεκδικούν μόνιμη και σταθερή δουλιά χωρίς ανασφάλεια και εκβιασμούς.

Μιλώντας στις εργαζόμενες εκ μέρους του Συνδικάτου, ο Θ. Ευθυμίου τόνισε την ανάγκη ο αγώνας τους ενάντια στα αντεργατικά σχέδια της εργοδοσίας να κλιμακωθεί με τη μαζική τους συμμετοχή στην 24ωρη απεργία και την Πρωτομαγιάτικη απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στις 11 Μάη στην πλατεία Συντάγματος. «Μερικοί προσπαθούν να σας δημιουργήσουν τεχνητά αδιέξοδα. Μόνο ο συντονισμένος αγώνας των εργαζομένων μπορεί να ξεπεράσει αυτά τα αδιέξοδα. Η συσπείρωση και η μαζικοποίηση του συνδικάτου και η αγωνιστική διάθεση που έχετε για την επίλυση των προβλημάτων σας, είναι η καλύτερη απάντηση στα σχέδια της εργοδοσίας» τόνισε ο συνδικαλιστής. Και κάλεσε τις εργαζόμενες να διατηρήσουν αυτήν την ενότητα και τη δυναμική και στο μέλλον, στην περίπτωση που η εργοδοσία ξαναπροσπαθήσει να καταπατήσει τα εργασιακά τους δικαιώματα.


«ΚΛΩΣΤΗΡΙΑ ΔΟΥΔΟΣ»
Οργανώστε την πάλη σας

Να πυκνώσουν τις γραμμές του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος κάλεσε τους εργαζόμενους ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης, που περιόδευσε χτες στο εργοστάσιο

Να οργανώσουν τον αγώνα τους συντονισμένα με τους υπόλοιπους εργαζόμενους του Ομίλου και συσπειρωμένοι στο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα να συγκρουστούν συνολικά με την πολιτική που σήμερα οδηγεί την εργατική τάξη στον εργασιακό μεσαίωνα, στη φτώχεια και την ανεργία.

Αυτό το κάλεσμα μετέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης στους εργαζόμενους των «Κλωστηρίων Δούδος» του Λαναρά, στη Θεσσαλονίκη που περιμένουν τις επόμενες ημέρες να ανακαλύψουν ποιον θα πάρει ο «χάρος» της απόλυσης.

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ περιόδευσε χτες το μεσημέρι στο εργοστάσιο και μίλησε με τους εργαζόμενους την ώρα της αλλαγής της βάρδιας. Τους κάλεσε να συγκροτήσουν άμεσα επιτροπή αγώνα - δεν υπάρχει εργοστασιακό σωματείο - και γρήγορα να σχεδιάσουν τα αγωνιστικά τους βήματα ώστε να αποκρούσουν τη νέα εργοδοτική επίθεση. Παράλληλα τους κάλεσε να δώσουν μαζικά το παρόν στον αγωνιστικό γιορτασμό της εργατικής Πρωτομαγιάς και στη συγκέντρωση που οργανώνει το ΠΑΜΕ στις 11 Μάη στις 10 το πρωί στο Αγαλμα του Βενιζέλου.

Τα «Κλωστήρια Δούδος» ανήκουν στην εταιρία «Κλωστήρια Ναούσης» του Ομίλου «Κλωνατέξ». Οι 100 εργαζόμενοι που απασχολούνται στο εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης, μαζί και οι υπόλοιποι περίπου 650 συνάδελφοί τους στα εργοστάσια της εταιρίας σε Νάουσα και Εβρο, περιμένουν στις 10 Μάη να ανακοινωθούν και επίσημα από τον Λαναρά τα νέα αντεργατικά μέτρα που σχεδιάζει να πάρει στο πλαίσιο των εσωτερικών αναδιαρθρώσεων που κάνει στον Ομιλο για να εξασφαλίσει την υπερκερδοφορία του.

Μέχρι στιγμής έχει ανακοινωθεί η απόφαση για μείωση του προσωπικού κατά 30% μέσα από «εθελούσιες» απολύσεις, ενώ θεωρείται βέβαιο πως σχεδιάζεται και το κλείσιμο εργοστασίων.

Στη Νάουσα

Οι εργαζόμενοι στα εργοστάσια των «Κλωστηρίων Ναούσης» στη Νάουσα είναι αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν σε καμία περίπτωση τη νέα αντεργατική επέλαση που σχεδιάζει η εργοδοσία. Θα αντισταθούν αγωνιστικά σε κάθε μέτρο που στόχο έχει το δικαίωμά τους στη δουλιά. Ηδη δουλεύουν για το συντονισμό της δράσης τους προκειμένου ενωμένοι να αποκρούσουν κάθε νέα προσπάθεια που θα στείλει στην ανεργία εκατοντάδες ακόμη εργάτες της κλωστοϋφαντουργίας. Μάλιστα προετοιμάζουν τη μαζική συμμετοχή τους στην απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς μαζί με τις ταξικές δυνάμεις, στις 9.30 το πρωί στην πλατεία Καρατάσου.

Αντίστοιχα προσανατολίζονται αγωνιστικά και οι συνάδελφοί τους στο άλλο εργοστάσιο της εταιρίας, στον Εβρο.


ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ «ΙΝΤΕΡΚΟΝΤΙΝΕΝΤΑΛ»
Απαγόρευσαν την είσοδο σε συνδικαλιστές

Πλήρη κάλυψη στην εργοδοσία από την αρμόδια Επιθεώρηση Εργασίας

Σαν «κράτος εν κράτει» λειτουργεί και συμπεριφέρεται η διοίκηση του ξενοδοχείου «Ιντερκοντινένταλ», με την πλήρη ανοχή και στήριξη των αρμόδιων κυβερνητικών αρχών. Χτες, το μεσημέρι η διοίκηση, διά της προσωπάρχη του ξενοδοχείου Μ. Ψαρού, απαγόρευσε, παράνομα, την είσοδο στο ξενοδοχείο σε κλιμάκιο συνδικαλιστών του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αθήνας στο πλαίσιο περιοδείας για την ενημέρωση των εργαζομένων ενόψει της 24ωρης απεργίας την ερχόμενη Τετάρτη 11 Μάη. Οι συνδικαλιστές του σωματείου θα βρεθούν και σήμερα στο ξενοδοχείο και θα επιβάλλουν στην πράξη το δικαίωμά τους να βρεθούν και να μιλήσουν με τους εργαζόμενους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η κ. Σωτηροπούλου, προϊσταμένη της αρμόδιας Επιθεώρησης Εργασίας, βεβαίωσε την προσωπάρχη, Μ. Ψαρού, ότι σωστά απαγορεύει την είσοδο, κατά δήλωση της δεύτερης προς τους συνδικαλιστές! Το δε υπουργείο Απασχόλησης διά των αρμόδιων εκπροσώπων του κατέφυγε σε δήθεν συστάσεις προς τη διοίκηση του ξενοδοχείου, αποδεικνύοντας για ακόμα μια φορά ότι η πολιτική της κυβέρνησης είναι πολιτική πλήρους στήριξης των συμφερόντων των ξενοδόχων σε βάρος των εργαζομένων.

«Η ελεύθερη συνδικαλιστική δράση αποτελεί κατάκτηση του εργατικού κινήματος και πίσω από αυτό το δικαίωμα δεν πρόκειται να κάνουμε», τονίζει με ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων στο Ξενοδοχείο «Ιντερκοντινένταλ» «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ».

«Θα περιφρουρήσουμε τα ταξικά μας σωματεία, επιβεβαιώνοντας στην πράξη την ταξική μας ενότητα και θα δώσουμε την απάντηση που αρμόζει σε όσους προσπαθούν να μας γυρίσουν στα χρόνια του εργασιακού μεσαίωνα. Ολοι να συμμετέχουμε στην απεργία της Πρωτομαγιάς», καταλήγει.

Ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αθήνας καταγγέλλει ως προκλητική, απαράδεκτη, παράνομη και αντιδημοκρατική τη στάση της διεύθυνσης του ξενοδοχείου. «Επιδιώκουν - σημειώνει - να περιορίσουν, να καταργήσουν συνδικαλιστικές και άλλες δημοκρατικές ελευθερίες που κατακτήθηκαν με σκληρούς αγώνες της τάξης μας. Θέλουν να επιβάλλουν τη δική τους δημοκρατία αυτή της "άκρας του τάφου σιωπής". Δηλώνουμε ότι δε θα το επιτρέψουμε ΠΟΤΕ»!

«Ολες και όλοι να δώσουμε μαζική απάντηση με την καθολική συμμετοχή στην 24ωρη απεργία στις 11 Μάη και στο Σύνταγμα στις 10 το πρωί. Να διεκδικήσουμε όσα μας ανήκουν. Να ανατρέψουμε τα σχέδια για κατάργηση του σταθερού ημερήσιου χρόνου, τα σχέδια για σύνταξη στα 70 χρόνια, για την κατάργηση των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων. Να διεκδικήσουμε αιτήματα που ανταποκρίνονται στις ανάγκες μας», καταλήγει η ανακοίνωση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ