ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Μάη 2005
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Μονόδρομος οι αναδιαρθρώσεις...

Καταφτάνει κλιμάκιο του ΔΝΤ για να «συμβάλει» στην καρατόμηση δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα

Τη θεωρία του μονόδρομου και του αναπόφευκτου των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, άρα και της ματαιότητας των κοινωνικών και εργατικών αγώνων, διατύπωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, από το βήμα της συνόδου του ΟΟΣΑ, οι εργασίες της οποίας ολοκληρώθηκαν χτες στο Παρίσι. Κατά τον Γ. Αλογοσκούφη, «η παγκοσμιοποίηση είναι αναπόφευκτη» και «συνεπάγεται περιορισμούς για μικρές οικονομίες, ιδίως όταν μετέχουν, όπως η ελληνική, στην ευρωζώνη». Οι περιορισμοί προφανώς αφορούν στα εργασιακά δικαιώματα, τα οποία θα πρέπει να θυσιαστούν στο όνομα της προσαρμογής του ελληνικού καπιταλισμού στο περιβάλλον της ΟΝΕ. Με δεδομένο το αναπόφευκτο της «παγκοσμιοποίησης», κατά τον Γ. Αλογοσκούφη, το ζητούμενο είναι να εξασφαλίσουμε, μέσω της διεθνούς συνεργασίας, τους κανόνες και τις πολιτικές που θα διασφαλίσουν ότι η «παγκοσμιοποίηση» θα έχει τις μέγιστες δυνατές θετικές συνέπειες και τις ελάχιστες αρνητικές παρενέργειες... Το ζητούμενο, δηλαδή, είναι κάποιο κόκαλο που ζητά ο ελληνικός καπιταλισμός από την πίτα της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας, γιατί και το κόκαλο δεν είναι εξασφαλισμένο... Σ' αυτό το πλαίσιο η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε τη συνδρομή του ΔΝΤ, προκειμένου να της υποδείξει τρόπους καρατόμησης των δημόσιων δαπανών. Σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση, κλιμάκιο του ΔΝΤ θα βρίσκεται στην Ελλάδα από σήμερα έως και τις 18 του Μάη, με στόχο να προσφέρει τεχνική βοήθεια για τη διαχείριση δημόσιων δαπανών και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητάς τους...

Σε ό,τι αφορά στον ΟΟΣΑ, τα θέματα που απασχόλησαν τη φετινή σύνοδο ήταν το «φλέγον» ενεργειακό πρόβλημα, η προώθηση διεθνώς των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, η αποκαλούμενη βοήθεια προς τον τρίτο κόσμο και η προώθηση της απελευθέρωσης του διεθνούς εμπορίου στο πλαίσιο του γύρου της Doha. Για τα προβλήματα που εμφανίζει η διεθνής αγορά ενεργειακών προϊόντων, μετά την αλματώδη άνοδο των τιμών του πετρελαίου, ο Γ. Αλογοσκούφης, απηχώντας προφανώς τις ανησυχίες της συνόδου από τις επιπτώσεις της ανόδου των διεθνών τιμών του πετρελαίου στις καπιταλιστικές οικονομίες, ανέφερε ότι υπήρξαν προβληματισμοί για το πώς θα βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα των αγορών καυσίμων και γενικότερα της ενέργειας... Ο ίδιος περιορίστηκε σε επισημάνσεις, οι οποίες όμως μοιάζουν με ευχές. Ετσι, μίλησε για την ανάγκη να υπάρξει μεγαλύτερη σταθερότητα και προβλεψιμότητα του ρυθμιστικού πλαισίου και των τιμών της ενέργειας καθώς και η μεγαλύτερη δυνατή συνεργασία μεταξύ των παραγωγών και καταναλωτών πετρελαίου διεθνώς. Με άλλα λόγια, ζήτησε συνεργασία μεταξύ των πετρελαϊκών εταιριών και των καπιταλιστικών χωρών, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η χαώδης κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην αγορά πετρελαίου, μια κατάσταση όμως από την οποία οι πετρελαϊκές εταιρίες αποκομίζουν μυθικά κέρδη. Η γενικότερη λύση, κατά τον Γ. Αλογοσκούφη, είναι η εκποίηση του ενεργειακού τομέα στους ιδιώτες επιχειρηματίες... Οπως υποστήριξε, υπάρχει έλλειμμα επενδύσεων στον τομέα της ενέργειας και γι' αυτό πρέπει να δοθεί έμφαση στις επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα, στην απελευθέρωση των αγορών, στις επενδύσεις σε ενεργειακές υποδομές μέσω των συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα... Προέβη, επίσης, σε έναν εκτενή απολογισμό των πεπραγμένων της κυβέρνησης της ΝΔ στο πεδίο των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, όπου φυσικά αναφέρθηκε με κομψό τρόπο στις ανατροπές στην αγορά εργασίας και στην Κοινωνική Ασφάλιση. Συγκεκριμένα, έκανε λόγο για τη διενέργεια κοινωνικού διαλόγου με στόχο την καλύτερη λειτουργία της αγοράς εργασίας και την καταγραφή και αντιμετώπιση των προβλημάτων του Ασφαλιστικού, σε βάθος χρόνου... Σαν παρεμβάσεις διαρθρωτικού χαρακτήρα - επί της ουσίας παραχώρηση νέων προνομίων στις επιχειρήσεις - εμφάνισε την τελευταία φορολογική μεταρρύθμιση, το νέο επενδυτικό νόμο, το πρόγραμμα περιορισμού των κοινωνικών κρατικών δαπανών, το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, την επιχειρούμενη «δημοσιονομική προσαρμογή» και τον επικείμενο νόμο για συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, το ξεπούλημα δηλαδή της δημόσιας υποδομής στα ιδιωτικά συμφέροντα.


ΦΟΡΟ-ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ
Σπαζοκεφαλιά το Ε9

«Γρίφος» αποδείχνεται για τους φορολογούμενους η συμπλήρωση του ειδικού φορολογικού εντύπου Ε9 που αφορά τη δήλωση στοιχείων ακινήτων. Ηδη στις Εφορίες διαπιστώνονται σωρεία «λαθών» των φορολογουμένων, με συνέπεια να αναμένονται καθυστερήσεις στη διαδικασία εκκαθάρισης των δηλώσεων. Ενα τέτοιο «λάθος» αφορά τους λεγόμενους ημιυπαίθριους χώρους, όπως εμφανίζονται στους τίτλους ιδιοκτησίας, αλλά στην πραγματικότητα έχουν μετατραπεί σε κλειστούς χώρους κύριας χρήσης. Σύμφωνα με τις εντολές του υπουργείου Οικονομικών, οι χώροι αυτοί (στην περίπτωση που έχουν μετατραπεί σε κλειστούς χώρους) προσμετρούνται στα τετραγωνικά μέτρα της κατοικίας. Κατά συνέπεια, οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων θα πρέπει να δηλώσουν το σύνολο των τετραγωνικών, στα οποία περιλαμβάνονται και τα τετραγωνικά των «ημιυπαίθριων χώρων». Ανεξάρτητα από την ορθή συμπλήρωση του Ε9 γίνονται φανερές οι προθέσεις της κυβέρνησης για τη φορολόγηση των ημιυπαίθριων χώρων σε περίπτωση μεταβίβασης των διαμερισμάτων.

Ανάμεσα σε άλλα προβλήματα διαπιστώνονται και τα παρακάτω:

Οι βοηθητικοί χώροι, όπως αποθήκες, θέσεις στάθμευσης κ.ά., στην περίπτωση που δεν έχουν ποσοστό ιδιοκτησίας στο οικόπεδο συμπληρώνονται στην ίδια σειρά με το ακίνητο στη στήλη «βοηθητικοί χώροι» (στήλη 13). Σε αντίθετη περίπτωση (εφόσον έχουν ποσοστό ιδιοκτησίας στο οικόπεδο) αναγράφονται σε ξεχωριστή γραμμή ως αυτοτελής ιδιοκτησία. Προσοχή χρειάζεται η ορθή αναγραφή του είδους εμπράγματου δικαιώματος. Στη στήλη 15 του πίνακα 1 (κτίσματα) ή στη στήλη 19 (οικόπεδα) συμπληρώνονται κατά περίπτωση οι κωδικοί: Πλήρης κυριότητα: 1, Ψιλή κυριότητα: 2, Επικαρπία ή οίκηση: 3.

Οι καταληκτικές προθεσμίες για την υποβολή των δηλώσεων, ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο ΑΦΜ, συνεχίζουν να εκπνέουν. Σειρά παίρνει το ψηφίο 2 (μέχρι αύριο Παρασκευή 6 Μάη). Την Τρίτη 10 Μάη λήγει η προθεσμία για το ψηφίο 3.


ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Βιάζονται για τον αγωγό φυσικού αερίου

Η κατασκευή των αγωγών φυσικού αερίου που θα συνδέουν τη χώρα μας με την Τουρκία και την Ιταλία βρέθηκε στο επίκεντρο των συναντήσεων που είχε ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας με τον Ιταλό και τον Τούρκο ομόλογό του, αλλά και με τον αρμόδιο επίτροπο της ΕΕ, στο Παρίσι, στο περιθώριο της Συνόδου του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας που πραγματοποιήθηκε στις 2 και 3 του Μάη. Για τα αποτελέσματα της Συνόδου και τις επιμέρους συναντήσεις, ο Δ. Σιούφας ενημέρωσε χτες τον Κ. Καραμανλή.

Στην ίδια τη Σύνοδο, στην οποία συμμετείχαν οι υπουργοί Ενέργειας από 30 χώρες, η παρέμβαση της Ελλάδας σχετίστηκε - όπως αναμενόταν - με την πορεία «απελευθέρωσης» της αγοράς στον ηλεκτρισμό και το φυσικό αέριο και τις «προόδους» στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Η όλη συζήτηση εστιάζεται βεβαίως στις επιχειρηματικές ευκαιρίες και το κέρδος που μπορεί να αποκομίσει το μεγάλο κεφάλαιο από την εκμετάλλευση του ευαίσθητου αυτού χώρου.

Σύμφωνα με όσα είπε ο Δ. Σιούφας στην ομιλία του, η διακρατική συμφωνία Ελλάδας - Τουρκίας για την κατασκευή του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από την Κασπία στις δυτικές αγορές μέσω Τουρκίας και Ελλάδας βρίσκεται σε πορεία υλοποίησης. Το έργο αναμένεται να ξεκινήσει τις επόμενες βδομάδες, όπως προέκυψε από τη συνάντηση με τον Τούρκο υπουργό, όπου συζητήθηκε και η επέκταση της ενεργειακής συνεργασίας των δύο χωρών. Χτες, ο Δ. Σιούφας εξέφρασε την ελπίδα ότι τα εγκαίνια έναρξης των εργασιών θα γίνουν στο τέλος του Ιούνη. Με τον Ιταλό ομόλογό του, ο υπουργός Ανάπτυξης συμφώνησε να επιταχυνθεί η διαδικασία για την υπογραφή πρωτοκόλλου ανάμεσα στις δύο χώρες για τον ελληνοϊταλικό αγωγό, καθώς και να συσταθεί άμεσα μια μεικτή επιτροπή που θα επεξεργαστεί το περιεχόμενο του πρωτοκόλλου.

Η δημιουργία της Ενεργειακής Κοινότητας της ΝΑ Ευρώπης, η συνθήκη της οποίας αναμένεται να υπογραφεί τους επόμενους μήνες στην Αθήνα, αλλά και η πορεία της απελευθέρωσης της εσωτερικής αγοράς εέργειας απασχόλησε τη συνάντηση με τον Κοινοτικό επίτροπο Α. Πίμπαλγκς.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ