ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Απρίλη 2005
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΔΥΣΣΕΙΑ ΧΩΡΙΣ ΤΕΛΟΣ
Δουλεμπορικό - «φέρετρο»

Δύο νεκροί εντοπίστηκαν χτες το πρωί από σκάφος του Λιμενικού Σώματος νότια της Χίου ενώ αγνοούνται άλλοι έξι ναυαγοί

Δύο νεκροί και έξι αγνοούμενοι είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός της νέας τραγωδίας που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στη θάλασσα του Αιγαίου, με θύματα 32 πρόσφυγες στην πλειοψηφία τους Σομαλοί, που διωγμένοι από τις πατρίδες τους από την άγρια εκμετάλλευση και την εξαθλίωση που έχουν επιβάλει οι ιμπεριαλιστές, βρέθηκαν στο δουλεμπορικό σκάφος.

Οι πρόσφυγες εντοπίστηκαν χτες το πρωί στη θάλασσα από περιπολικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος κατά τη διάρκεια περιπολίας του στη θαλάσσια περιοχή νότια - νοτιοανατολικά του λιμένα της Χίου. Στην περιοχή έσπευσαν ναυαγοσωστικό και φουσκωτό σκάφος του Λιμενικού Σώματος καθώς και ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας. Από τα σκάφη του Λιμενικού Σώματος περισυνελέγησαν δύο νεκροί και 25 ναυαγοί (20 άνδρες και 5 γυναίκες) ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό των αγνοουμένων.

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, οι ναυαγοί που διασώθηκαν φέρονται να δήλωσαν ότι είχαν ξεκινήσει από τις τουρκικές ακτές και ότι η βάρκα στην οποία επέβαιναν, εμβολίστηκε από φορτηγό πλοίο που παραμένει άγνωστο. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι και αργά το απόγευμα τέτοιο πλοίο δεν είχε εντοπιστεί παρά τα υπερσύγχρονα συστήματα έρευνας και διάσωσης αλλά και τα περιπολικά σκάφη του Λιμενικού που οργώνουν το Αιγαίο. Προανάκριση διενεργεί το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χίου.

Στο μεταξύ, άλλοι 16 πρόσφυγες εντοπίστηκαν χτες το πρωί από λιμενικούς της Λέρου στο ακρωτήρι Γέροντα Φαρμακονησίου και δύο από αυτούς ήταν ελαφρά τραυματισμένοι και μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υγείας Λέρου. Σύμφωνα με τα όσα είπαν στους λιμενικούς, είχαν ξεκινήσει από τα απέναντι τουρκικά παράλια μαζί με δύο ακόμα αλλοδαπούς οι οποίοι αγνοούνται, με ταχύπλοο πλαστικό σκάφος. Από τις λιμενικές αρχές συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό των δύο αγνοουμένων και του σκάφους με τη συμμετοχή σκάφους του Λιμενικού Σώματος και ελικοπτέρου. Προανάκριση διενεργεί το Λιμεναρχείο Λέρου.

Εθνικό Πάρκο... μπαζών

«Εθνικό Πάρκο Σχοινιά». Αυτή είναι η εκδοχή των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για τη μετα-Ολυμπιακή αξιοποίηση του χώρου, στον οποίο διεξήχθησαν οι αγώνες της κωπηλασίας τον Αύγουστο του 2004. Μάλιστα, έλεγαν ότι η περιοχή θα αναμορφωθεί και θα αποτελέσει πόλο πρασίνου και αναψυχής για τους κατοίκους, ενώ επιπλέον θα προστατευτεί και ο υγροβιότοπος. Ολα αυτά τα έλεγαν για να δικαιολογήσουν την κακοποίηση της περιοχής και τους τόνους τσιμέντου που θα έπεφταν εκεί.

Σήμερα, επτά μήνες μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αποκαλύπτεται ο εμπαιγμός. Στη φωτογραφία μπορείτε να δείτε μία χωματερή εντός των ορίων του «Εθνικού Πάρκου» του Σχοινιά! Και η πινακίδα που βρίσκεται στην περίφραξη εντάσσει τη... χωματερή στο «Επιχειρησιακό πρόγραμμα Περιβάλλον» και τα «Εργα Αποκατάστασης της Ζώνης Α1 του Πάρκου Σχινιά». Απ' ό,τι φαίνεται πάντως, λίγο πριν ξεκινήσει η παράδοση των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων από την κυβέρνηση στους επιχειρηματίες, θα δούμε πολλές τέτοιες... χωματερές, που και αυτές θα αποτελέσουν το άλλοθι για το μεγάλο ξεπούλημα.

Δώρο ζωής σε 13χρονο

Δώρο ζωής στον 13χρονο Νικόλα από τον Πειραιά, που έφερε μηχάνημα υποστήριξης της καρδιάς του από τον Ιούλη του 2004, έδωσε η οικογένεια ενός επίσης 13χρονου παιδιού, που έχασε τη ζωή του σε τροχαίο δυστύχημα.

Το μόσχευμα προσφέρθηκε από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας. Η μεταμόσχευση καρδιάς έγινε με επιτυχία την Κυριακή στο «Ωνάσειο» και σύμφωνα με τους θεράποντες γιατρούς, η κατάσταση του μικρού Νικόλα κρίνεται απόλυτα ικανοποιητική.

Παραμένει, όμως, στην επείγουσα λίστα μικρός 11χρονος από τη Ρόδο, ο οποίος φέρει μηχανήματα υποστήριξης της δεξιάς και αριστερής κοιλίας.

Με την επέμβαση αυτή, ο αριθμός των ληπτών καρδιακού μοσχεύματος του «Ωνάσειου» ανέρχεται στους 40. Από το σύνολο των 40 ασθενών, σήμερα βρίσκονται εν ζωή οι 35. Η επιβίωση των ληπτών του Προγράμματος Μεταμοσχεύσεων του «Ωνασείου» είναι από τις υψηλότερες στην Ευρώπη.

Το «Ωνάσειο» ευχαριστεί ιδιαίτερα την οικογένεια του δότη, το ιατρικό προσωπικό της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας και την ΕΡΤ για τη δημοσιοποίηση του θέματος.

ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
Αυθαιρεσία σε βάρος εργαζομένων

Για αυθαιρεσία καταγγέλλουν τη Δημοτική Αρχή Λάρισας οι βουλευτές του ΚΚΕ Τάκης Τσιόγκας και Νίκος Γκατζής, καθώς αρνείται να μονιμοποιήσει 18 εργαζόμενους που πληρούν τα σχετικά κριτήρια του νόμου.

Συγκεκριμένα, με Ερώτησή τους στη Βουλή προς τον υπουργό Εσωτερικών, οι βουλευτές του ΚΚΕ υπογραμμίζουν: «Δεκαοχτώ εργαζόμενοι - Ατομα με Ειδικές Ανάγκες, που εργάζονται στο Δήμο Λάρισας επί τέσσερα συνεχή χρόνια, κατέθεσαν τα απαραίτητα δικαιολογητικά στο Δήμο για να γίνουν οι συμβάσεις τους αορίστου χρόνου, με βάση το Προεδρικό Διάταγμα 164/2004. Ο Δήμος Λάρισας, όμως, αρνείται να αποστείλει τα δικαιολογητικά στο ΑΣΕΠ, παρότι πληρούν όλες τις προϋποθέσεις και παρότι κατέθεσαν έγκαιρα και εμπρόθεσμα τα δικαιολογητικά τους στις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου».

Ως εκ τούτου, οι βουλευτές ρωτούν τον υπουργό «τι μέτρα προτίθεται να πάρει ώστε να αντιμετωπιστεί η αυθαιρεσία της Δημοτικής Αρχής και να μονιμοποιηθούν οι 18 εργαζόμενοι».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ