Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο Νικήτας Τσακίρογλου, τις παραστάσεις του ΚΘΒΕ παρακολούθησαν 144.056 θεατές, σε μία πόλη 1,1 εκατομμυρίου κατοίκων, όταν στην Αθήνα των 5,5 εκατομμυρίων κατοίκων και των πολλαπλάσιων θεάτρων, θέατρο παρακολουθούν περίπου 250.000 θεατές. Τα έσοδα από τα εισιτήρια ήταν 1.313.300 ευρώ. Τα 1.350 εισιτήρια ήταν οικογενειακά με δωρεάν είσοδο των παιδιών. Η πληρότητα έφτασε στη σκηνή «Σωκράτης Καραντινός» της Μονής Λαζαριστών στο 35%, στην αίθουσα της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών στο 38%, στο Βασιλικό Θέατρο ξεπέρασε το 50% και στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών έφτασε το 62%.
Σε ό,τι αφορά στη χρηματοδότηση από το ΥΠΠΟ, το ΚΘΒΕ με πέντε σκηνές, δύο θερινά θέατρα, όπερα και χοροθέατρο παίρνει 1,2 εκατομμύριο ευρώ λιγότερα από το Εθνικό Θέατρο και η νέα διοίκηση διεκδικεί εξομοίωση της επιδότησης με το Εθνικό Θέατρο, καθώς και την αυτονόμηση του Χοροθεάτρου και της Οπερας Θεσσαλονίκης.
Το ΚΘΒΕ θα ξεκινήσει τις παραστάσεις της νέας περιόδου από τη σκηνή «Σωκράτης Καραντινός», με το έργο του Πόντιου συγγραφέα Θόδωρου Κανονίδη «Της τρίχας το γεφύρι», σε σκηνοθεσία Ερμή Μουρατίδη. Ακολουθούν: «Ιβάνοφ» του Τσέχοφ σε σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη στο Βασιλικό Θέατρο. Στο ρεπερτόριο περιλαμβάνονται επίσης τα έργα: «Οπερέτα» του Βιτόλ Γκόμπροβιτς, σε σκηνοθεσία Βασίλη Νικολαΐδη στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, «Ο πειρασμός» του Ξενόπουλου σε σκηνοθεσία Πέρη Μιχαηλίδη, «Το παρελθόν είναι πάντα παρόν», που κέρδισε το 1ο βραβείο συγγραφής θεατρικού έργου των Διεθνών Διαγωνιστικών Πολιτιστικών Βραβείων Ωνάση το 2001 του Αμερικανού Ντάνιελ ντε Πλάντις, σε σκηνοθεσία Θανάση Θεολόγη, επανάληψη του «Τσικλιντάν» της Στέλλας Βογιατζόγλου και της Χριστίνας Χατζηβασιλείου, σε σκηνοθεσία Τάσου Ράτζου, δύο έργα Ελλήνων συγγραφέων, που θα ανακοινωθούν σύντομα. Στην Παιδική Σκηνή: «Ρωμαίος και Ιουλιέτα, σαν το σκύλο με τη γάτα» του Γιάννη Καλατζόπουλου, σε σκηνοθεσία του ίδιου, βασισμένο στο έργο του Σαίξπηρ.
Το καλοκαίρι του 2005: «Ειρήνη» του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Γιάννη Ιορδανίδη με τον Θύμιο Καρακατσάνη, που θα κάνει πρεμιέρα στις 5 Ιούλη στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων και θα παρουσιαστεί στις 22 και 23 Ιούλη στην Επίδαυρο. «Ουζερί Τσιτσάνης Παύλου Μελά 22» του Γ. Σκαμπαρδώνη, σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη, που θα παρουσιαστεί στο Ηρώδειο στις 25 Σεπτέμβρη μετά από περιοδεία.
Ξεκίνησαν οι πρόβες για τις δύο καλοκαιρινές παραγωγές του Εθνικού Θεάτρου, με τους αριστοφανικούς «Αχαρνής» και τις «Βάκχες» του Ευριπίδη. Επειτα από 10 χρόνια το Εθνικό ξαναπαρουσιάζει τους «Αχαρνής», σε μετάφραση Παντελή Μπουκάλα και σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου. Τότε πρωταγωνιστούσε ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος. Τώρα τον Δικαιόπολη, που αγανακτεί με τον Πελοποννησιακό Πόλεμο, υποδύεται ο Λάκης Λαζόπουλος. Η πρεμιέρα της κωμωδίας θα δοθεί στους Δελφούς (8,9/7), ενώ στην Επίδαυρο θα παιχτεί στις 15 και 16 Ιουλίου. Στους υπόλοιπους ρόλους: Δημήτρης Πιατάς, Κώστας Γαλανάκης, Λαέρτης Μαλκότσης, Σωτήρης Τζεβελέκος, Γιώργος Μελισσάρης, Στράτος Χρήστου. Τη μουσική υπογράφει ο Θάνος Μικρούτσικος. Τα σκηνικά ο Αντώνης Δαγκλίδης, τα κοστούμια ο Αγγελος Μέντης, τους φωτισμούς η Ελευθερία Ντεκώ, τη μουσική διδασκαλία η Μελίνα Παιονίδου.
Οι «Βάκχες», που γράφτηκαν τον τελευταίο χρόνο της ζωής του Ευριπίδη και ανέβηκαν μετά το θάνατό του (403 π.Χ.), παρουσιάστηκαν για τελευταία φορά από το Εθνικό Θέατρο πριν 15 χρόνια, σε σκηνοθεσία Γιώργου Θεοδοσιάδη και με τη Μιράντα Ζαφειροπούλου στο ρόλο του Διονύσου. Πρόκειται για ένα από τα σπουδαιότερα έργα του μεγάλου ποιητή, με ρόλους έντονους όπως του Διονύσου, του Κάδμου, του Πενθέα, του Τειρεσία, της Αγαύης.
Οι «Βάκχες» θα παιχτούν σε μετάφραση Κ. Χ. Μύρη, σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη, σκηνικά Γιώργου Πάτσα, κοστούμια Ερσης Δρίνη, μουσική Σαββίνας Γιαννάτου, χορογραφίες της ομάδας χορού «Sinequanon» και Δημήτρη Σωτηρίου και φωτισμούς Λευτέρη Παυλόπουλου. Στους ρόλους: Λυδία Φωτοπούλου, Λάζαρος Γεωργακόπουλος, Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, Μανώλης Μαυροματάκης, Θεμιστοκλής Πάνου, Ιερώνυμος Καλετσάνος, Δημήτρης Αγαρτζίδης, Μανώλης Σειραγάκης. Κορυφαία του 14μελούς μεικτού Χορού θα είναι η Σαββίνα Γιαννάτου.
Οι «Βάκχες» θα παρουσιαστούν στην Επίδαυρο στις 8 και 9 Ιουλίου, ενώ η πρεμιέρα θα δοθεί στη Ρόδο (30/6).
Ανθρώπινες σχέσεις σε μιαν άλλη διάσταση, σχέσεις που προχωράνε στα τυφλά, στα δαιδαλώδη κανάλια της ψυχής. Ψυχές που ζητούν τη λύτρωση «σε μια σχέση, που δεν έχει σχέση μ' ό,τι είναι οι σχέσεις...».
Η δράση και ο χρόνος του έργου διαδραματίζονται σε δύο επίπεδα ταυτόχρονα: σήμερα και στις αρχές του 20ού αιώνα. Μια γριά οικονόμος (Ξένια Καλογεροπούλου) φαντασιώνεται και ταυτίζεται με τη ζωή και τα πάθη των ηρώων ενός βιβλίου που διαβάζει ακατάπαυστα. Το βιβλίο πραγματεύεται τα ισχυρά και άνομα συναισθήματα της έφηβης και όμορφης Βενετίας (Εύη Σαουλίδου), για τον πατριό της (Λευτέρης Βογιατζής). Οι τραυματικές σχέσεις με τη μητέρα της (Πέγκυ Σταθακοπούλου) θα οδηγήσουν τη Βενετία σε μία ακρωτηριασμένη ενηλικίωση.
Παίζουν επίσης: Λουκία Μιχαλοπούλου, Σωτήρης Τσακομίδης, Χριστίνη Γεωργανά, Γιάννης Γεωργόπουλος, Νίκος Διαμαντής, Χρήστος Παπαπολύζος, Αχιλλέας Παπαστεριάδης, Παντελής Τσιρίδης.
Στη μνήμη του σπουδαίου, πρόσφατα χαμένου, Ελληνα συνθέτη Γιώργου Σισιλιάνου, αφιερώνεται η μεγάλη συναυλία, που θα πραγματοποιηθεί (25/4) στην Οδησσό (αίθουσα Φιλαρμονικής), με τίτλο «Ταξίδι μέσα στη νύχτα». Η Φιλαρμονική Οδησσού θα παρουσιάσει έργα των Γ. Σισιλιάνου, Ν. Ταίηλορ και Π. Κούκου. Τη συναυλία διοργανώνει το Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού στην Οδησσό. Σήμερα, εξάλλου, ο συνθέτης ηλεκτρονικής μουσικής Κώστας Μόσχος συμμετέχει στο Φεστιβάλ πρωτοποριακής μουσικής με τίτλο «Δύο μέρες και δύο νύχτες νέας μουσικής», στην Οδησσό. Ο Κ. Μόσχος (διευθυντής του Ινστιτούτου Ερευνας Μουσικής και Ακουστικής) στις 26/4 θα δώσει και μια μικρή συναυλία με έργα του στο Παράρτημα του ΕΙΠ στην Οδησσό.
Με αφορμή τα 50 χρόνια των «Γιορτών Λόγου και Τέχνης» του Δήμου Λευκάδας, το Πνευματικό Κέντρο αποφάσισε την ίδρυση και διοργάνωση «Διεθνούς Τριενάλε Χαρακτικής Μικρού Μεγέθους και EX LIBRIS», που θα πραγματοποιηθεί στη διάρκεια των Γιορτών, τον Αύγουστο. Θέμα της πρώτης τριενάλε είναι το «Βιβλίο» και αφορμή η συλλογή 40.000 εντύπων που αφορούν στη Λευκάδα και βρίσκονται στη Χαραμόγλειο Βιβλιοθήκη του δήμου. Δηλώσεις συμμετοχής και πληροφορίες στα τηλέφωνα: 26450-22620, 26450-26635, φαξ: 26450-26715.
Ανδρικά και γυναικεία σώματα, σε στάσεις πολύπλοκες, αναδίπλωσης ή περιστροφής, αποτελούν τα βασικά μοτίβα των ζωγραφικών και των γλυπτών έργων του Ολλανδού καλλιτέχνη Henk van Boekel, τα οποία παρουσιάζονται (έως 23/4) στην γκαλερί «Αστρολάβος - Δεξαμενή» (Ξανθίππου 11). Μορφές έντονα εκφραστικές, που σφύζουν από ζωή, αναδεικνύουν την αγάπη του ανθρώπου για το συνάνθρωπο και τον κόσμο που τον περιβάλλει.
Οι «Mode Plagal», συγκρότημα που χρησιμοποιεί την τεχνοτροπία της jazz, εμφανίζονται σήμερα (10.30μμ) στη σκηνή «Another» (Ακαδημίας και Κιάφας 13, τηλ. 210 3305056). Εχοντας δημιουργήσει ένα ξεχωριστό μουσικό ιδίωμα, με αναφορές κατά κύριο λόγο στην ελληνική παραδοσιακή μουσική, αλλά και σε βυζαντινούς ήχους, βαλκανικούς, αφρικάνικους, funky, groovy, rock, blues ρυθμούς, οι «Mode Plagal» ακροβατούν με μαεστρία ανάμεσα σε όλα αυτά τα στοιχεία, συνδυάζοντάς τα με τον αυθορμητισμό και το κέφι τους.