ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Απρίλη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Πρώτες εκτιμήσεις από τις φοιτητικές εκλογές

Απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου της Οργάνωσης

Θετικό είναι το αποτέλεσμα των φοιτητικών και σπουδαστικών εκλογών, μέσα στις σκληρές συνθήκες που διεξάχθηκαν, σημειώνει στις πρώτες εκτιμήσεις του για τις εκλογές το Κεντρικό Συμβούλιο της ΚΝΕ, που συνεδρίασε το περασμένο Σάββατο. «Η δράση μας χρειάζεται πιο αποφασιστικά να συμβάλει στο ξεπέρασμα της κρίσης στην οποία βρίσκεται το φοιτητικό-σπουδαστικό κίνημα, να βοηθάει στην ανάτασή του», σημειώνεται στη σχετική απόφαση του ΚΣ της ΚΝΕ και επισημαίνεται ότι η κυβερνητική επίθεση στα δικαιώματα των φοιτητών-σπουδαστών θα ενταθεί το επόμενο διάστημα, γι' αυτό και η ΚΝΕ θα πρέπει να δώσει τη μάχη «για την απόκρουση των μέτρων που ποδοπατούν το παρόν και το μέλλον των φοιτητών και των σπουδαστών».

Ολόκληρο το κείμενο της απόφασης του ΚΣ της ΚΝΕ έχει ως εξής:

1. Το ΚΣ στη σύνοδό του στις 16/4 κατέληξε στις πρώτες βασικές εκτιμήσεις για τις φοιτητικές-σπουδαστικές εκλογές. Θα ακολουθήσει συζήτηση στα Νομαρχιακά και Τομεακά Συμβούλια, στις Οργανώσεις Βάσης προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία των συμπερασμάτων.

Το ΚΣ χαιρετίζει τα μέλη, τα στελέχη, τους φίλους της Οργάνωσης, που πλαισίωσαν τα ψηφοδέλτια της ΠΚΣ, για τη δράση και την προσπάθεια που κατέβαλαν ενόψει και των φοιτητικών-σπουδαστικών εκλογών.


2. Οι φοιτητικές- σπουδαστικές εκλογές διεξήχθησαν σε σκληρές συνθήκες, κόντρα σε μηχανισμούς και σε κατάσταση νοθείας και εκβιασμών. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, λαμβάνοντας υπόψη τη γενικότερη κατάσταση και τη δράση των μελών και των φίλων της ΚΝΕ, εκτιμούμε το αποτέλεσμα των φοιτητικών-σπουδαστικών εκλογών ως θετικό. Διαμορφώθηκε από τη συνολική δράση όλης της περιόδου, με την προσπάθεια ανάπτυξης αγώνων, κόντρα στην πολιτική της κυβέρνησης που προωθεί την ιδιωτικοποίηση και την υποβάθμιση των δικαιωμάτων των φοιτητών-σπουδαστών στη μόρφωση και στην εργασία.

Τα αποτελέσματα

3. Η συμμετοχή αυξήθηκε (ψήφισαν 143.000 φοιτητές-σπουδαστές). Το μεγαλύτερο ποσοστό της αύξησης είναι αποτέλεσμα και εκβιασμών, νοθείας. Ταυτόχρονα, εκφράζει και ένα κομμάτι φοιτητών-σπουδαστών που ενδιαφέρεται, ανησυχεί για τις εξελίξεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση.

Στα ΑΕΙ: Αυξήθηκαν οι δυνάμεις της Πανσπουδαστικής κατά 14,5% σε ψήφους και κατά 1,2% σε ποσοστά. Τα ψηφοδέλτια της Πανσπουδαστικής ήταν σημαντικά ενισχυμένα. Ωστόσο, υπάρχει ανομοιομορφία στο αποτέλεσμα κατά πόλη ή και κατά σύλλογο που χρειάζεται να απασχολήσει τις Οργανώσεις, να βγάλουν συμπεράσματα προκειμένου να ενισχυθεί η παρέμβαση της Πανσπουδαστικής.

Στα ΤΕΙ: Αυξήθηκαν οι δυνάμεις της Πανσπουδαστικής σε ψήφους. Δε διεξήχθησαν οι εκλογές σε ΣΔΟ, ΣΤΕΦ Αθήνας καθώς έπειτα από παρέμβαση της Πανσπουδαστικής αποκαλύφθηκε εκτεταμένη νοθεία.

Παρόμοια φαινόμενα υπάρχουν κι άλλα. Αυτά τα φαινόμενα εκφυλισμού αποδεικνύουν τη γενικότερη κρίση στην οποία βρίσκεται το φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα και χρειάζεται να αντιμετωπιστούν και με την πρωτοπόρα συμβολή των δυνάμεων της ΚΝΕ.

Οι άλλες δυνάμεις: Παρά τις προσπάθειες για νοθεία, εκβιασμούς κτλ. η ΔΑΠ έπεσε κατά 1% στα ΑΕΙ, ενώ η ΠΑΣΠ παρέμεινε στάσιμη. Η πτώση της πρώτης εκφράζει και τη δυσαρέσκεια μερίδας φοιτητών-σπουδαστών οι οποίοι βιώνουν την πολιτική της ιδιωτικοποίησης και της υποβάθμισης των σπουδών που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ. Τα ποσοστά της ΠΑΣΠ αποδεικνύουν ότι η αντιπολιτευτική προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ, που περιορίζεται σε κριτική για προχειρότητα και επί της ουσίας για επιτάχυνση των αντιεκπαιδευτικών μέτρων, δε βρίσκει ανταπόκριση στους φοιτητές.

Ελαφρά αύξηση παρουσιάζουν οι δυνάμεις των ΕΑΑΚ και του Δικτύου.

Νέα ποιοτικά στοιχεία αναδείχτηκαν στη δράση μας

4. Καταφέραμε να βελτιώσουμε τη μαζική, πολιτική μας δουλιά. Με την παρέμβασή μας οξύνθηκε η αντιπαράθεση με την πολιτική κυβέρνησης-ΕΕ, τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, με τις αντίστοιχες δυνάμεις που την εκφράζουν στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ. Αυτό βοήθησε στη συσπείρωση στην Πανσπουδαστική, στην ευρύτερη διαφοροποίηση φοιτητών-σπουδαστών από τις δυνάμεις της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ. Καλύτερα εξοπλισμένες έδωσαν τη μάχη οι Οργανώσεις μας.

Θετική ήταν και η προσπάθεια για αποκάλυψη των μηχανισμών νοθείας και εκβιασμών. Οπου σπάσαμε το κλίμα φόβου και τρομοκρατίας τα αποτελέσματα ήταν ενθαρρυντικά στο βαθμό που η αποκάλυψη συνδυάστηκε με τη συσπείρωση στην ΠΚΣ. Αποδείχτηκε ότι η συμβολή της ΚΝΕ σε αυτή την προσπάθεια είναι πολύτιμη.

Θετικές ήταν και οι πολύμορφες δραστηριότητες των Οργανώσεών μας. Οι εκδηλώσεις μας, οι πολύμορφες πρωτοβουλίες (π.χ. πολιτιστικά τριήμερα), ιδιαίτερα όπου απασχόλησαν εκτεταμένα τις Οργανώσεις και τους φίλους της ΠΚΣ, ήταν μαζικές, βοήθησαν στο καλύτερο αποτέλεσμα. Η επαγγελματική προοπτική, τα ζητήματα παιδείας, οικονομίας κυριάρχησαν, εκφράστηκε το ενδιαφέρον και η αγωνία των φοιτητών-σπουδαστών για το μέλλον τους.

Για τη δουλιά των Οργανώσεών μας

5. Ο προσανατολισμός των οργάνων ώστε οι ΟΒ να έχουν πιο συστηματική και ουσιαστική επαφή με τους νέους που συζητάμε, θα είναι το κλειδί ώστε οι Οργανώσεις μας να σφυρηλατούν δεσμούς προσωπικούς, αγωνιστικούς, πολιτικούς.

Η δράση μας χρειάζεται πιο αποφασιστικά να συμβάλει στο ξεπέρασμα της κρίσης στην οποία βρίσκεται το φοιτητικό-σπουδαστικό κίνημα, να βοηθάει στην ανάτασή του. Να συμβάλλει στον προσανατολισμό των αιτημάτων του, στο ζωντάνεμα των συλλόγων, στην καλλιέργεια κλίματος αγωνιστικής διεκδίκησης. Πιο ορατή προβάλλει σήμερα η ανάγκη να δουλέψουμε για τη συγκρότηση και τη διεύρυνση ενός αγωνιστικού πόλου που θα έρχεται σε σύγκρουση με την πολιτική κυβέρνησης-ΕΕ, που θα παλεύει μαζί με το λαό για Ενιαία Ανώτατη Δημόσια και Δωρεάν Εκπαίδευση, για πτυχία με αξία, δουλιά με δικαιώματα. Οι νέες μορφές που αναδείχτηκαν (Πανελλαδικό Συντονιστικό, Επιτροπές Αγώνα) χρειάζεται να αποκτήσουν ουσιαστικό περιεχόμενο και να γενικευτούν ως πείρα σε κάθε σύλλογο.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η βαθύτερη ενασχόληση των Οργανώσεών μας με τη μελέτη των εξελίξεων σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ, καθώς και με τα ιδιαίτερα ζητήματα που προκύπτουν στο επίπεδο της επιστήμης και της ιδεολογίας. Με αυτό τον τρόπο ανοίγοντας στην ουσία τους τα ζητήματα παιδείας-οικονομίας θα γίνονται πιο ορατοί στους φοιτητές-σπουδαστές οι δύο δρόμοι που έχουν μπροστά τους, θα κατανοούν την ανάγκη συμπόρευσης με την πολιτική του ΚΚΕ.

Τέλος, η στασιμότητα που εκφράστηκε σε κάποιους χώρους χρειάζεται να απασχολήσει πιο εκτεταμένα τα καθοδηγητικά όργανα της ΚΝΕ. Οπου οι ΟΒ συζήτησαν έγκαιρα, με καλή συμμετοχή και προετοιμασία, αλλά και επανέρχονταν να εκτιμήσουν τη δράση και τις δυσκολίες τους κατά τη διάρκεια της μάχης, μετρήσαμε σοβαρά αποτελέσματα. Οπου εκφράστηκε δυσκολία στη συσπείρωση των ΟΒ, είναι προϊόν της λειψής καθοδηγητικής βοήθειας, πρώτα και κύρια στον εξοπλισμό των μελών μας.

Σε αυτά τα πλαίσια το ΚΣ εκτίμησε ότι ξεχωριστά χρειάζεται να απασχολήσει η παρέμβασή μας στα ΤΕΙ και γι' αυτό θα επανέλθει σε επόμενη σύνοδο.

Για το επόμενο διάστημα

6. Οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες καθώς η επίθεση της κυβέρνησης στα δικαιώματα των φοιτητών-σπουδαστών θα ενταθεί, ενόψει και της Συνόδου των Υπουργών Παιδείας στο Μπέργκεν. Τα μέλη και τα στελέχη, οι φίλοι της ΚΝΕ θα δώσουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή για την απόκρουση των μέτρων που ποδοπατούν το παρόν και το μέλλον των φοιτητών και των σπουδαστών. Σε αυτή την κατεύθυνση μπορούν και πρέπει να συμβάλουν οι πρωτοβουλίες για ανάπτυξη αγώνων το επόμενο διάστημα, καθώς και η προφεστιβαλική δραστηριότητα της ΚΝΕ σε ΑΕΙ-ΤΕΙ το μήνα Μάη.

Με αισιοδοξία θα δώσουμε τη μάχη καθώς η ορθότητα της πολιτικής του ΚΚΕ επιβεβαιώνεται, βρίσκει έδαφος σε ολοένα και περισσότερους φοιτητές και σπουδαστές. Σε αυτό το καθήκον χρειάζεται να επικεντρώσουν και οι δυνάμεις της ΚΝΕ το επόμενο διάστημα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ