ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Απρίλη 2005
Σελ. /40
«Εξορθολογισμός»

Του Γιάννη Δερμεντζόγλου από τον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ»
Του Γιάννη Δερμεντζόγλου από τον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ»
Ο προηγούμενος Παπανδρέου μιλούσε για τα «ρετιρέ».

Ο σημερινός Αλογοσκούφης αναφέρεται σ' αυτούς που έχουν υπερβολικά υψηλές αμοιβές.

Και στις δυο περιπτώσεις, το «διά ταύτα» κοινό: Εξορθολογισμός προς τα κάτω!

Γιατί, ρε παλικάρια; Χάθηκε ο εξορθολογισμός προς τα πάνω;

Οι προηγούμενοι λέγανε πως οι μισθοί δεν μπορούν να αυξάνονται ανεξέλεγκτα, πρέπει να είναι συνδεδεμένοι με την παραγωγικότητα.

Οι σημερινοί μιλάνε για περικοπές στους μισθούς, που δεν ανταποκρίνονται σε υψηλή παραγωγικότητα.

Στο «διά ταύτα», και οι δυο αποδεσμεύουν το μισθό από τις ανάγκες αναπαραγωγής της εργατικής δύναμης και τον συνδέουν μόνο με ό,τι ορίζει ως παραγωγικότητα το κεφάλαιο.

Και μετά παραπονιέται ο Παπουτσής, γιατί, λέει, από την κριτική του ΚΚΕ δημιουργείται η εντύπωση πως συγκυβερνούν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Μα, δε συγκυβερνούν; Οταν ο Πολυζωγόπουλος κόβει και ο Παναγιωτόπουλος ράβει, τι είναι;

Ωραία και η απάντηση Αλογοσκούφη για την πρόταση Μητσοτάκη. Αφού ήδη, όπως δηλώνει σε άλλη συνέντευξη ο υφυπουργός Απασχόλησης, αρκούν οι νόμοι Σιούφα και Ρέππα, τι χρειαζόμαστε νέα ρύθμιση, όταν ήδη από το νόμο Ρέππα η σύνταξη έχει πάει στα 67 με το «δικαίωμα στην παραμονή»;

Είναι στοχοπροσηλωμένοι οι άνθρωποι: «Κανένας σύνταξη πριν τα 65», είναι το σύνθημα αυτήν την περίοδο. Κάθε άλλη ρύθμιση - κατάκτηση είναι «στρέβλωση του συστήματος». Την οποία σπεύδουν να ...εξορθολογίσουν.

Ωραίοι και οι Ελληνες «επιχειρηματίες» στα Σκόπια. 190 ευρώ βασικό, σημαίνει κοντά στα μισά του δικού μας επιδόματος ανεργίας.

Τέτοιες ανισορροπίες ζητούν άμεσα λύση: Δωδεκάωρο όποτε έχει δουλιά και «επιστροφή χρόνου» με άδεια κάποτε. Δηλαδή, στην πράξη, σερί 12ωρο.

Πίσω κι απ' το 1930, που περιγράφει το χρονογράφημα του «Ρ».

Αν σε κάθε εποχή αντιστοιχεί και η «ΓΣΕΕ» της,

τότε, δεν μπορεί παρά και σε κάθε τέτοια σύγκρουση να αντιστοιχεί το Πανεργατικό της Μέτωπο...

Ασχετο: Σωστό το χτεσινό ξημέρωμα έξω από το πολυκατάστημα «Αττικα», την ώρα που οι TV έδειχναν Πολυζωγόπουλο, Πρωτόπαππα, να εξηγούν τι εστί σωστός «κοινωνικός διάλογος».


ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΕΙ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ

ΟΛΑ ΚΑΛΑ: «- Ποιοι θα χάσουν λεφτά;

- Θα χάσουν αυτοί που έχουν υπερβολικά υψηλές αμοιβές σε σχέση με τους άλλους και με τις απαιτήσεις που έχει η δουλειά τους. Χρειάζεται ένας εξορθολογισμός προς τα κάτω.

- Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι οι Ελληνες πρέπει να δουλεύουν πιο πολύ, μέχρι τα 67.

- Παλιότερες μελέτες έχουν δείξει ότι αυτή η πρόταση δε λύνει το πρόβλημα.

- Η νέα γενιά των αποκρατικοποιήσεων, όπως την αποκαλείτε, μοιραία δε θα οδηγήσει σε απολύσεις;

- Δε θα απολυθεί κανείς. Οι αποκρατικοποιήσεις είναι μια αναπτυξιακή πολιτική» (συνέντευξη Γ. Αλογοσκούφη στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

«ΑΝΙΣΟΤΗΤΕΣ»: «Δε χρειάζεται να ανατρέψουμε τα βασικά όρια ηλικίας για πλήρη συνταξιοδότηση, όπως αυτά καθορίζονται μέσα από το πλαίσιο του Νόμου 2084 του 1992 αλλά και του Νόμου 3029 του 2002 (...) πρέπει να δούμε ακραίες περιπτώσεις στρεβλώσεις του συστήματος, ανισότητες, αδικίες και ρυθμίσεις που δημιουργούν αντασφαλιστική συνείδηση» (ο υφυπουργός Απασχόλησης Ν. Αγγελόπουλος / «Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).

«ΕΛΝΤΟΡΑΝΤΟ»: «Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ξένων Επενδυτών στην ΠΓΔΜ Αρης Βλάχος (...) στα πλεονεκτήματα της χώρας αναφέρει το χαμηλό εργατικό κόστος - ο μέσος όρος είναι στα 190 ευρώ - ένα ικανοποιητικό και εξειδικευμένο συχνά εργατικό δυναμικό και ιδιαίτερα τον χαμηλό φορολογικό συντελεστή των κερδών για τις ξένες επιχειρήσεις που είναι στο 15%» (το ρεπορτάζ στο «ΕΘΝΟΣ»).

ΤΙ ΠΙΟ ΦΥΣΙΚΟ: «Εναν δεύτερο "μήνα του μέλιτος" διανύουν αυτή την περίοδο οι σχέσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών και ιδίως οι σχέσεις του πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή με τον αμερικανό πρόεδρο κ. Τζορτζ Μπους. Ο κ. Καραμανλής και οι επιτελείς του προσπαθούν τους τελευταίους μήνες να ξεχάσουν τις εποχές που ως αντιπολίτευση κατηγορούσαν στο παρασκήνιο τον κ. Γ. Παπανδρέου και γενικώς τους προκατόχους τους, ως "φιλοαμερικανούς" συμμετέχοντας ακόμη και σε αντιαμερικάνικα συλλαλητήρια» (το θέμα στο «ΒΗΜΑ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΣΤΡΑΠΑΤΣΟ ΓΙΑ ΝΔ ΚΑΙ ΠΑΣΟΚ

Η ΧΩΡΑ: Κατήφορος

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): ΚΛΟΝΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ τα ΜΜΕ των «νταβατζήδων»

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΠΑΓΩΣΑΝ ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΠΡΟΣΟΧΗ, η σκόνη της διαπλοκής εμποδίζει την όραση

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Μήνυμα από τη βάση της ΝΔ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΒΑΡΥ ΚΛΙΜΑ στην κυβέρνηση

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: 80-100 ευρώ αύξηση στους συμβασιούχους πυροσβέστες

Η ΑΥΓΗ (κυριακάτικη): Παιδιά ενός κατώτερου θεού

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ εξπρές από το ΙΚΑ

ΤΟ ΠΑΡΟΝ (κυριακάτικο): ΟΧΙ 79,9% σε Τουρκία, 72,8% σε Σκόπια

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (κυριακάτικη): Σε ευθεία γραμμή Ερντογάν - στρατηγοί

ΤΟ ΒΗΜΑ (κυριακάτικο): «Μαύρο Πάσχα» για τους υπουργούς...

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Διμέτωπη σύγκρουση για ωράριο - εργασιακό

ΤΑ ΝΕΑ: Ακραία φορολογικά φαινόμενα

ΕΘΝΟΣ: ΚΑΙΝΕ ΤΗ ΝΔ μισθωτοί, συνταξιούχοι

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ (κυριακάτικος): ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΑΙ ΩΡΑΡΙΟ στη λαιμητόμο της συναίνεσης

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
«Δύωρον»!

«Η συγκέντρωση των εργατών με αίτημα το οκτάωρο μετατράπηκε σε πορεία και τα όργανα της τάξης ανέλαβαν να τους διαλύσουν. Οι εργάτες ορμήσανε προς τη γέφυρα, άλλοι ρίχτηκαν στο ποτάμι, ποδοβολητό, βρισιές, συνθήματα "οκτάωρο, οκτάωρο", μια παράξενη συμφωνική ήχων, κραυγών (...) Μέσα σ' αυτή την οχλοβοή ο Γιώργης ο Κανούτας ανασηκώθηκε, δείγμα ότι έπιασε το αίτημα (...) Μια κραυγή έσκισε τα πάντα ένα γύρω: "Δύωρον βρε σκυλιά κι τσάλες να πίνουμε". Τα όργανα έμειναν με τα ρόπαλα μετέωρα, τα χέρια κοκάλωσαν στις θήκες των περιστρόφων, που ήταν έτοιμα να τα τραβήξουν. Οι εργάτες, στήθηκαν σαν δωρικές κολόνες. Η κραυγή που ερχόταν απ' το μέλλον ξανακούστηκε: "Δύωρον βρε σκυλιά κι τσάλες να πίνουμε". Δεν είχε διαβάσει ούτε Μαρξ ούτε Ενγκελς - άλλωστε γράμματα δεν ήξερε - αλλά μέσα στην τύφλα, του κρασιού και του τσίπουρου, εκεί γύρω στη δεκαετία του '30 είχε συλλάβει την έννοια του κοινωνικά αναγκαίου χρόνου εργασίας για να μπορούν οι άνθρωποι να ζουν σαν άνθρωποι...» (από χρονογράφημα στο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ του Σαββάτου 16 Απρίλη 2005).

Δωδεκάωρο

«Οι επιχειρήσεις, με διευθυντικό δικαίωμα, θα έχουν την ευχέρεια "κατακράτησης" των μισθωτών και πέραν των 8 ωρών εργασίας την ημέρα (10 ή 12 ώρες), με την υποχρέωση να "επιστρέφουν" αυτόν τον χρόνο υπό μορφήν μειωμένου ωραρίου (6ωρο) ή της πρόσθετης άδειας. Με αυτόν τον τρόπο σε περιόδους εργασιακής αιχμής οι επιχειρήσεις δε θα υποχρεούνται σε καταβολή υπερωριακής αποζημίωσης για την επιπλέον εργασία, ενώ παράλληλα θα αυξηθεί η παραγωγικότητα στον βαθμό που ο μισθωτός δε θα "υποαπασχολείται" κατά τις περιόδους επιχειρησιακής ύφεσης» (το ρεπορτάζ στα χτεσινά ΝΕΑ).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ