ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Απρίλη 2005
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ - ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ
Κοινός αγώνας για ανθρώπινο ωράριο

Σημαντικό βήμα για το συντονισμό της δράσης οι χτεσινές συγκεντρώσεις

Από τη συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος
Από τη συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος
Ενα αποφασιστικό βήμα για την απόκρουση της αντιλαϊκής και αντεργατικής πολιτικής της κυβέρνησης και των μονοπωλίων, όπως αυτή εκδηλώνεται και με την προσπάθεια για παραπέρα απελευθέρωση του ωραρίου και κατάργηση της αργίας της Κυριακής, έκαναν χτες εργαζόμενοι στο εμπόριο και τον ιδιωτικό τομέα και αυτοαπασχολούμενοι της Αθήνας, με την κοινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν, το απόγευμα, στην πλατεία Κάνιγγος, μπροστά από το υπουργείο Εμπορίου.

Με τα πανό και τα συνθήματά τους διεκδίκησαν την κατάργηση της μερικής απασχόλησης και όλων των αντεργατικών μορφών απασχόλησης, τη νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής Αργίας, πλήρη και σταθερή εργασία για όλους με 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο, τρία απογεύματα κλειστά τα καταστήματα, ενιαίο συνεχές ωράριο για όλα τα καταστήματα που να μην υπερβαίνει τις 48 ώρες. Στη συγκέντρωση, την αλληλεγγύη τους μετέφεραν δεκάδες συνδικαλιστές από τα ταξικά συνδικάτα της Αθήνας.

Μιλώντας στη συγκέντρωση ο Π. Βαμβακάς, πρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, υπογράμμισε ότι «η απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων δεν αφορά μόνο τους εμποροϋπαλλήλους και τους μικρούς εμπόρους, αλλά όλη την εργατική τάξη». Το ωράριο, όπως τόνισε, είναι ένας κρίκος στη συνολική επίθεση που δέχεται η εργατική τάξη, η νεολαία, οι αυτοαπασχολούμενοι. Αλλωστε, ήδη μπαίνουν στο τραπέζι του «διαλόγου» - απάτη η αφαίρεση νέων εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

«Γι' αυτό - κατέληξε - ενώνουμε τις δυνάμεις μας με τους υπόλοιπους εργαζόμενους και τους μικρέμπορους, ενάντια στα σχέδια των μονοπωλίων. Ενώνουμε τις δυνάμεις μας ενάντια στο μέτωπο κυβέρνησης και των κομμάτων που έχουν αυτήν την πολιτική. Μόνο έτσι θα έχει αποτέλεσμα ο αγώνας μας».

Ο Μπ. Μηνάς, μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας Καθαριστηρίων, μιλώντας από το βήμα της συγκέντρωσης, τόνισε ότι «η ίδια η ζωή έχει αποδείξει ότι η μέχρι τώρα απελευθέρωση του ωραρίου έχει αυξήσει τα λειτουργικά έξοδα των μικρών καταστημάτων, έχει μεταφέρει μεγάλο τμήμα του τζίρου στα πολυκαταστήματα και τα σούπερ - μάρκετ, έχει συρρικνώσει το εισόδημα των μικρών ΕΒΕ, αλλά και των εργαζομένων, έχει επιταχύνει την επέκταση του ωρομισθίου, της μερικής απασχόληση, της απλήρωτης δουλιάς στους εργαζόμενους. Με την παραπέρα απελευθέρωση του ωραρίου οι συνέπειες θα οξυνθούν».

Και υπογράμμισε ότι «δύναμή μας είναι ο συμμαχικός ενωτικός αγώνας, εργαζομένων και μικρών ΕΒΕ ενάντια στο μαύρο μέτωπο κυβέρνησης - Ευρωπαϊκής Ενωσης - πολυεθνικών. Γνωρίζουμε καλά ότι θα δουν τις κοινές κινητοποιήσεις και θα χάσουν τον ύπνο τους. Αυτό θέλουμε και γι' αυτό συντονίζουμε τα βήματά μας».

Σύντομο χαιρετισμό στη συγκέντρωση απηύθυνε ο Χρ. Κατσώτης, πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αθήνας, ο οποίος κατήγγειλε την «άθλια - όπως τόνισε - ηγεσία στο συνδικαλιστικό κίνημα που καλεί τους εργαζόμενους να πληρώσουν όσα η κυβέρνηση και το κεφάλαιο χρωστάει στα Ασφαλιστικά Ταμεία. Που συμμετέχει στο διάλογο για την αφαίρεση και νέων κατακτήσεων. Συνεχίζουμε, δεν έχουμε άλλο δρόμο από τον κοινό αγώνα. Μέσα από το ΠΑΜΕ συντονίζουμε τις δυνάμεις μας, οξύνουμε τον αγώνα μας για την απόκρουση και ανατροπή αυτής της πολιτικής».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
«Ληστεύουν τη ζωή μας... »

Από τη χτεσινή πορεία στη Θεσσαλονίκη

Motion Team

Από τη χτεσινή πορεία στη Θεσσαλονίκη
Ανυποχώρητος θα 'ναι ο αγώνας για να μην περάσουν τα σχέδια κυβέρνησης και εμπορικού κεφαλαίου για την απελευθέρωση του ωραρίου και την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας. Αυτό το μήνυμα έστειλαν οι εργαζόμενοι στο εμπόριο και οι μικροί και αυτοαπασχολούμενοι ΕΒΕ, που συμμετείχαν μαζικά στη χτεσινοβραδινή συγκέντρωση και πορεία, που διοργάνωσαν η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των ΕΒΕ Θεσσαλονίκης.

Στο Αγαλμα του Βενιζέλου, μαζί τους, διαδήλωσαν εργαζόμενοι άλλων κλάδων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ. Στη συγκέντρωση μίλησε ο Νίκος Σουγανίδης, εκπρόσωπος της ΣΕΑ ΕΒΕ. Περιέγραψε τις δραματικές επιπτώσεις, που θα προκύψουν από την εφαρμογή των σχεδίων της κυβέρνησης και κάλεσε τους συναδέλφους του να απομονώσουν κάθε πολιτική και συνδικαλιστική φωνή, που προσπαθεί να σπείρει αυταπάτες και να καταστήσει τους ίδιους τους μικρούς και αυτοαπασχολούμενους εμπόρους συνένοχους στην εξόντωσή τους.

Ο Γιώργος Τσαμπούκης, από την Ενωση Εμποροϋπαλλήλων, παρουσίασε τη βάρβαρη αλλαγή στις εργασιακές σχέσεις, που έχει ήδη επιβληθεί στο χώρο του εμπορίου ως αποτέλεσμα των επιλογών της ΕΕ που εφαρμόζουν χρόνια τώρα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και τόνισε πως με τις νέες αλλαγές διευρύνονται ακόμη περισσότερο οι εργασιακές σχέσεις λάστιχο. «Αμφισβητούμε το δικαίωμα των πολυεθνικών και των μονοπωλίων να καθορίζουν τη ζωή μας και να ληστεύουν τον πλούτο που παράγουμε», είπε και κάλεσε σε κλιμάκωση του κοινού αγώνα για να ανατραπούν στην πράξη τα αντεργατικά - αντιλαϊκά σχέδια.

Με τη μαχητική πορεία που πραγματοποιήθηκε στη συνέχεια, έμποροι και εργαζόμενοι μέσα από συνθήματα, πικέτες και πανό κατήγγειλαν πως «ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΝ στηρίζουν την ΟΝΕ πληρώνει ο λαός», και ξεκαθάρισαν ότι «το ωράριό τους είναι μια απάτη - νόμος είναι το δίκιο του εργάτη». Στην πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, όπου ολοκληρώθηκε η χθεσινή κινητοποίηση, πραγματοποιούσαν στάσεις έξω από τα μεγάλα εμπορικά καταστήματα που έχουν φυτρώσει σε κάθε γωνιά του κέντρου της πόλης, και τα αφεντικά τους κλέβουν το μόχθο του εργάτη και τον τζίρο των μικρεμπόρων εμπόρων. Ανανέωσαν το αγωνιστικό τους ραντεβού για τις 11 Μάη, στον αγωνιστικό ταξικό γιορτασμό της Πρωτομαγιάς, μαζί με το ΠΑΜΕ.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Να παλέψουμε μαζί τον ίδιο εχθρό

Σε αγώνα μετέτρεψαν την αγανάκτησή τους χτες βράδυ οι εμποροϋπάλληλοι και οι μικρομεσαίοι έμποροι, βιοτέχνες και επαγγελματίες του Πειραιά, που συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Λουδοβίκου, στον ηλεκτρικό σταθμό της πόλης. Με συνθήματα όπως «Κέρδη, κέρδη, κέρδη για τα αφεντικά - φτώχεια και ανεργία για την εργατιά» και «Κάτω τα χέρια από το ωράριο» διατράνωσαν την απόφασή τους να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να στείλουν ηχηρό μήνυμα αντίστασης και αγώνα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και των πολυεθνικών του εμπορίου.

Να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και να αγωνιστούν για τα δικαιώματά τους κάλεσε τους συγκεντρωμένους στην ομιλία της η Κούλα Κυριακοπούλου, πρόεδρος της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων Πειραιά. «Επειδή το ποτήρι ξεχείλισε, τόνισε, η αγανάκτησή μας πρέπει να μετατραπεί σε αγώνα. Να βγούμε στους δρόμους μαζί με την Επιτροπή Νέων Εργαζομένων Εμποροϋπαλλήλων και να φωνάξουμε "Κάτω τα χέρια από τις κατακτήσεις"»!

«Η κοινή δράση με τους εργαζόμενους είναι απαραίτητη», τόνισε στην ομιλία του ο Παντελής Αντωνιάδης, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των ΕΒΕ, «γιατί δεν μπορούμε να παλέψουμε τον κοινό εχθρό χωριστά». Η επέκταση του ωραρίου δε θα φέρει αλλαγή του τζίρου, πρόσθεσε, γιατί εκείνο που φταίει για την πτώση του τζίρου των καταστημάτων μας είναι η μείωση της οικονομικής δύναμης των εργατών.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Γιώργος Τούσσας, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, η Ελπίδα Παντελάκη, βουλευτής Πειραιά του Κόμματος, η Ελένη Παπαδοπούλου, νομαρχιακή σύμβουλος της ΔΑΣ Πειραιά, ο Κ. Τζατζάνης, επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης «Πειραιάς Αναγέννηση», καθώς και δεκάδες εκπρόσωποι ταξικών σωματείων, που εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των εμποροϋπαλλήλων. Στη συνέχεια οι συγκεντρωμένοι πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.

Την ίδια στιγμή, δυναμική συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν οι εμποροϋπάλληλοι στην πλατεία Ελευθερίας στον Κορυδαλλό.

Απέκλεισαν το μεγαθήριο

Ηταν λίγο μετά τις 8 το πρωί, όταν το κέντρο της Αθήνας γέμισε από φωνές και συνθήματα. Οι εμποροϋπάλληλοι φρόντισαν από νωρίς να κάνουν αισθητή την παρουσία τους, προπαγανδίζοντας το απογευματινό τους συλλαλητήριο. Εχοντας στο πλευρό τους συναδέλφους από το Συνδικάτο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και δεκάδες άλλους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, προχώρησαν αιφνιδιαστικά σε συμβολικό αποκλεισμό του πολυκαταστήματος «Αττικα», στην οδό Πανεπιστημίου.

Ο «στόχος» δεν επιλέχτηκε τυχαία. Το πολυκατάστημα, μια μόλις βδομάδα απ' όταν ξεκίνησε τη λειτουργία του, έχει επιβάλει στους εργαζόμενους ωράριο από τις 9 π.μ. έως τις 9 μ.μ., με το πρόσχημα της εορταστικής περιόδου. Πρόκειται για ένα νέο μεγαθήριο του εμπορικού κεφαλαίου στο κέντρο της Αθήνας, το οποίο σε πλήρη λειτουργία θα «φιλοξενεί» 800 φίρμες σε 25.000 τ.μ., όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στις βιτρίνες του. Το μέλλον για τους εκατοντάδες εργαζόμενους - στην πλειοψηφία τους νέοι εμποροϋπάλληλοι - διαγράφεται δυσοίωνο, αν ευδοκιμήσουν τα σχέδια της κυβέρνησης για την απελευθέρωση του ωραρίου. Οπως βέβαιος είναι και ο χαμός των αυτοαπασχολούμενων, που παλεύουν για το μεροκάματο στη γύρω περιοχή.

Οι εργαζόμενοι ανήρτησαν πανό στην είσοδο του καταστήματος και μοίρασαν προκηρύξεις σε εργαζόμενους και περαστικούς, υπό το άγρυπνο βλέμμα των «σεκιουριτάδων», αλλά και των καμερών ασφαλείας, που η διεύθυνση του καταστήματος έστρεψε πάνω τους.


Ψηφίζουν μέχρι αύριο

Αύριο, ολοκληρώνονται οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη της νέας διοίκησης στο Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Οι εργαζόμενοι μπορούν να ψηφίσουν σήμερα από τις 9 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ, ενώ αύριο, Τετάρτη, από τις 9 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ. Για τη συμμετοχή στις εκλογές, οι εμποροϋπάλληλοι πρέπει να έχουν απαραίτητα μαζί τους το βιβλιάριο ασθενείας και την αστυνομική τους ταυτότητα.

Διαδήλωσαν τα κοινά τους αιτήματα

Κοινή συγκέντρωση στο εμπορικό κέντρο της πόλης πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι και οι αυτοαπασχολούμενοι της Λάρισας, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου, του Συλλόγου Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων του νομού, του Εμπορικού Συλλόγου και της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων. Η κινητοποίηση αποτέλεσε, ταυτόχρονα, προσκλητήριο αγώνα σ' όλους τους εργαζόμενους - καταναλωτές και τα άλλα λαϊκά στρώματα κατά της αντιλαϊκής πολιτικής, που εντείνει την ακρίβεια, τη φτώχεια και την εξαθλίωση. Κεντρικοί ομιλητές ήταν οι Β. Σταμουλάκης πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων, Ν. Τζίκας πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου και Δ. Καγκελάρης πρόεδρος της Ομοσπονδίας των ΕΒΕ.

Εργαζόμενοι και μικροεπαγγελματίες διαδήλωσαν χτες και στην Καρδίτσα, συμμετέχοντας στην πικετοφορία που διοργάνωσαν ο Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων και η Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων. Τη σκυτάλη παίρνουν σήμερα τα Τρίκαλα, με τη συγκέντρωση πού προγραμματίζεται στις 8 μ.μ., στην πλατεία Ρήγα Φεραίου.

Μακεδονία - Θράκη

Μαχητικές συγκεντρώσεις, πορείες και εξορμήσεις έγιναν στην Αλεξανδρούπολη, στην Κοζάνη, στη Φλώρινα, στην Κομοτηνή και σε άλλες πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης.

Ιδιαίτερα μαζική ήταν η συγκέντρωση της Αλεξανδρούπολης. Οι εργαζόμενοι στο εμπόριο και οι μικροί και αυτοαπασχολούμενοι ΕΒΕ πραγματοποίησαν μαχητική πορεία στο κέντρο της πόλης. Εκαναν στάση έξω από τα μεγάλα πολυκαταστήματα («Μασούτης» και «Κορυφή») και φωνάζοντας συνθήματα απαίτησαν «ανθρώπινο ωράριο ανθρώπινη δουλιά, όχι άλλα κέρδη για τ' αφεντικά».

Γιάννενα

Στα Γιάννενα, η μαχητική συγκέντρωση εμποροϋπαλλήλων και αυτοαπασχολούμενων πραγματοποιήθηκε μπροστά από το Δημαρχείο της πόλης, μετά από κάλεσμα του Σωματείου Εμπορικών και Ιδιωτικών Υπαλλήλων και της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων ΒΔ Ελλάδας και Νήσων. Στη συγκέντρωση μίλησε, εκ μέρους των εμπορικών και ιδιωτικών υπαλλήλων, η πρόεδρος του σωματείου η Τ. Κίτσου.

Κρήτη

Στο Ηράκλειο, η κοινή συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην πλατεία των Λιονταριών, με απόφαση που πήρε η Γενική Συνέλευση του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων, μετά από πρόταση της Επιτροπής Αγώνα, παραμερίζοντας τους φαρισαϊσμούς του στελέχους της ΠΑΣΚΕ και προέδρου του Σωματείου, κ. Ρουσάκη.

Στη ΓΣ αποφασίστηκε, επίσης, οι εμποροϋπάλληλοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι να απεργήσουν, όταν θα συζητιέται το αντεργατικό νομοσχέδιο στη Βουλή, καλούνται, δε, οι μικρομεσαίοι έμποροι σε αγωνιστικό συντονισμό.

Στο χώρο της συγκέντρωσης, χαιρετισμούς απηύθυναν εκπρόσωποι ταξικών σωματείων, συνδικαλιστές, ο Μερσυνιάς Μάνθος μέλος της τοπικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και μέλος της Διοίκησης του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και η Γιάννα Κατσαρού από την Επιτροπή Αγώνα. Ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης με κατάληξη τα γραφεία της Νομαρχίας.

Στα Χανιά, η συγκέντρωση έγινε στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς, στις 7 το απόγευμα, μετά από κάλεσμα του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ