ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Απρίλη 2005
Σελ. /40
Δικομματική κοροϊδία από τους συνυπεύθυνους των προβλημάτων
  • Φτάνει πια με αυτήν την κοροϊδία, τόνισε ο Ορ. Κολοζώφ
  • Καταγγελία των αντιλαϊκών οικονομικών μέτρων από τους βουλευτές του ΚΚΕ

Διαμαρτυρία της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας του ΚΚΕ για τα αντιλαϊκά οικονομικά μέτρα
Διαμαρτυρία της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας του ΚΚΕ για τα αντιλαϊκά οικονομικά μέτρα
Για μία ακόμα φορά χτες στη Βουλή στήθηκε το γνώριμο αποπροσανατολιστικό σκηνικό από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ με αφορμή την οικονομική κατάσταση, ένα σκηνικό που παρά τις φραστικές αντιπαραθέσεις έμεινε μακριά από τα πραγματικά προβλήματα, για τα οποία υπεύθυνες είναι οι εκάστοτε κυβερνήσεις και των δύο κομμάτων.

Το «χορό» έσυρε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, ο οποίος είπε ότι η κυβέρνηση με την «απογραφή της οικονομίας» έθεσε τη χώρα υπό την επιτήρηση της ΕΕ και προέβλεψε ότι θα ακολουθήσουν και άλλα οικονομικά μέτρα που θα βαρύνουν τους Ελληνες πολίτες. Μάλιστα, έφτασε στο σημείο να υπαινιχθεί και τη διενέργεια πρόωρων εκλογών, λέγοντας: «Οι πολίτες που θα αναζητήσουν να πέσει η αυλαία της δικής σας πολιτικής θα αναζητήσουν σύντομα λύση στην εναλλακτική οικονομική πρόταση του ΠΑΣΟΚ».

Παραγνωρίζοντας τις τεράστιες ευθύνες των επί τόσα χρόνια κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ είπε ότι το κόμμα του έχει προτάσεις για την ανεργία και τη μείωση της γραφειοκρατίας και κατηγόρησε τη ΝΔ ότι διέγραψε «ό,τι θετικότερο υπήρξε στην πρόσφατη οικονομική μας ιστορία».

Στον Γ. Παπανδρέου απάντησε ο Γ. Αλογοσκούφης κατηγορώντας τις προηγούμενες κυβερνήσεις ότι έλεγαν ψέματα στον ελληνικό λαό και στην ΕΕ, ενώ αναφερόμενος στην εμφάνιση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ είπε ότι μιλάει σαν κάποιον που έρχεται πρώτη φορά στη χώρα «και όχι ως αρχηγός ενός κόμματος που επί δέκα χρόνια έχασε όλες τις ευκαιρίες». Ισχυρίστηκε δε ότι η κυβέρνηση ακολουθεί πρόγραμμα για να βγει η χώρα «από το ψέμα και τις αυταπάτες».

Είστε συνυπεύθυνοι

Στη δικομματική κοροϊδία απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Ορ. Κολοζώφ, τονίζοντας χαρακτηριστικά:

«Πρέπει να σταματήσουμε με αυτό το παιχνίδι, που κάθε φορά που ένα από τα δύο κόμματα είναι στην κυβέρνηση τα κάνει όλα καλά και κάθε φορά που είναι στην αντιπολίτευση λυπάται τον ελληνικό λαό και σηκώνει τη σημαία της επανάστασης. Φτάνει πια με αυτήν την κοροϊδία!».

Και τα δύο κόμματα, συνέχισε, κρύβουν από τον ελληνικό λαό την πραγματικότητα και το δρόμο τον οποίο θέλουν να πάρει η ελληνική κοινωνία και μόνο μετά τις εκλογές και αφού ψηφίσουν διάφορους νόμους λένε την αλήθεια, όπως ότι εκχωρούν κυριαρχικά δικαιώματα στην ΕΕ.

Η όποια αντιπαράθεση, είπε ο Ορ. Κολοζώφ, παρά τους υψηλούς τόνους, δεν έχει να κάνει με την πολιτική που ασκείται σε αυτήν τη χώρα, η οποία έχει μια συνέχεια, διαμορφώνεται μέσα στα πλαίσια της ΕΕ και έχει ως στόχο την αύξηση των κερδών των μονοπωλίων και τη μείωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ κατήγγειλε ότι ο δρόμος που ακολουθούν και τα δύο κόμματα είναι ο δρόμος που συμφώνησαν με το Μάαστριχτ, που επαναβεβαίωσαν με τη Λισαβόνα, που συμφώνησαν και με την τελευταία Εαρινή Σύνοδο, η οποία θέλει να υλοποιήσει τη Λισαβόνα γιατί δεν είναι ακόμα ικανοποιητικά τα αποτελέσματά της.

Περιγράφοντας το περιεχόμενο των αποφάσεων αυτών είπε ότι επιδιώκουν να μεγαλώσει η κερδοφορία των καπιταλιστών και σημείωσε ότι δεν είναι τυχαία η προχτεσινή δήλωση του Κ. Μητσοτάκη, η οποία είναι μέσα στο πνεύμα της Λισαβόνας αφού εκεί προτείνεται η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης και η μείωση των κοινωνικών δαπανών.

Σχολιάζοντας την ομιλία του Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μέμφεται μεν την κυβέρνηση για τις ιδιωτικοποιήσεις αλλά το κόμμα του δεν είναι αντίθετο με αυτές αφού αυτό άνοιξε τον θεσμικό δρόμο για τις ιδιωτικοποιήσεις και άνοιξε επίσης τον δρόμο για την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων στη χώρα μας. «Και έρχεται τώρα, συνέχισε, τιμητής το ΠΑΣΟΚ, να πει στη ΝΔ όχι ότι δεν πρέπει να γίνονται ιδιωτικοποιήσεις, αλλά ότι δε γίνονται σωστά, ότι πρέπει να πάνε σε μεγαλύτερο βάθος και ότι δεν έχει στρατηγική η ΝΔ. Κανένας από τους δυο σας δεν έχει δική του στρατηγική αφού ακολουθείτε τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και μάλιστα κάθε φορά δίνετε και εξετάσεις για να τους πείσετε ότι είστε οι καλύτεροι διαχειριστές».

Ολα τα βάρη στο λαό

Η συζήτηση στη Βουλή έγινε με αφορμή τη συζήτηση νομοσχεδίου, στο οποίο, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται και τα πρόσφατα αντιλαϊκά μέτρα με τη φοροεπιδρομή κατά του εισοδήματος μέσω της αύξησης των συντελεστών του ΦΠΑ. Στις παρεμβάσεις τους οι βουλευτές του ΚΚΕ αποκάλυψαν τόσο τον αντιλαϊκό χαρακτήρα της κυβερνητικής πολιτικής όσο και τις ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ.

Ο Ορ. Κολοζώφ υπογράμμισε ότι η σημερινή κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, δεν πρόκειται να θίξει την κερδοφορία των μονοπωλίων, αλλά, αντίθετα, θα πάρει πρόσθετα μέτρα επιτάχυνσης της συγκέντρωσης και της συγκεντροποίησης κεφαλαίου, κάτι που άρχισε ήδη να κάνει με τον αναπτυξιακό και τον φορολογικό νόμο. Εκτίμησε ότι θα έχουμε μείωση της φορολογίας του κεφαλαίου κατά 10% καθώς και κρατική χρηματοδότηση ιδιωτικών επιχειρήσεων. Ο βουλευτής του ΚΚΕ αναφέρθηκε στην κοσμογονία των κερδών των επιχειρήσεων την ίδια στιγμή που οι αυξήσεις στους μισθούς είναι μηδαμινές.

Παρουσιάζοντας τις προτάσεις του Κόμματος για την ανακούφιση των εργαζομένων είπε ότι το αφορολόγητο όριο πρέπει να ανέβει στις 15.000 ευρώ και για κάθε παιδί να υπάρχει έκπτωση 5.000. Ο κατώτερος μισθός να είναι 1.200 ευρώ - ποσό που ίσα ίσα καλύπτει τις άμεσες ανάγκες -, η κατώτερη σύνταξη να φθάσει στα 960 ευρώ και το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης να είναι τα 55 χρόνια για τους άνδρες και τα 50 για τις γυναίκες. Οσον αφορά στο χρόνο εργασίας αυτός να είναι 35 ώρες με πενθήμερο και επτάωρο, ενώ η Παιδεία, η Υγεία και η Πρόνοια πρέπει να είναι δημόσιες και δωρεάν.

Ο Ν. Γκατζής υπογράμμισε ότι η σημερινή κυβέρνηση και στο θέμα της φορολογίας αξιοποιεί το αντιλαϊκό οπλοστάσιο του ΠΑΣΟΚ αφού και τα δύο κόμματα συναγωνίζονται για το ποιος θα εξυπηρετήσει καλύτερα τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου. Προωθείται, είπε, η περικοπή των κοινωνικών δαπανών και είναι χαρακτηριστικό ότι μειώνονται κατά 50% οι εισφορές του κράτους στα ασφαλιστικά ταμεία. Την ίδια στιγμή οι επιχειρήσεις που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο για το 2004 παρουσίασαν κέρδη πάνω από 7 δισ. ευρώ και αντί, όπως αναφέρουν οι διάφοροι προπαγανδιστές της αγοράς, να υπάρξουν επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας, οι επιχειρήσεις μείωσαν τις θέσεις εργασίας κατά 11.200 άτομα. Με την πολιτική της κυβέρνησης, συνέχισε, θα έχουμε αύξηση της ανεργίας, ενώ σύμφωνα με στοιχεία της ίδιας της ΕΕ οι μισθοί στην Ελλάδα φθάνουν μόνο στο 65% των αντίστοιχων ευρωπαϊκών. Καταλήγοντας τόνισε ότι ο λαός πρέπει να αγωνιστεί ενάντια σε αυτήν την πολιτική και στους πολιτικούς που την εφαρμόζουν και να δώσει διέξοδο στα δικά του αδιέξοδα με πολιτική που θα στηρίζει ο ίδιος και θα διαφεντεύει τον κόπο του.

Ο Δ. Τσιόγκας, σχολιάζοντας τις αυξήσεις μισθών που έδωσε η κυβέρνηση, είπε ότι αυτές είναι σαν τις αυξήσεις στους συνταξιούχους, δηλαδή μισό ευρώ τη μέρα, και πρόσθεσε: «Η εισοδηματική πολιτική δίνει αύξηση 3,6% στον βασικό μισθό αλλά με τα φορολογικά μέτρα που ανακοινώθηκαν ο πληθωρισμός θα τιναχτεί πάνω από το 3,9%». Κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση προχωράει στην απελευθέρωση του χρόνου εργασίας ξεκινώντας από το εμπόριο, όπου τα καταστήματα θα δουλεύουν όλο το 24ωρο και οι εργαζόμενοι θα γίνουν «λάστιχο», ενώ αποτέλεσμα της πολιτικής της θα είναι η γενίκευση της μερικής απασχόλησης, οι συμβάσεις έργου και ορισμένου χρόνου, η απασχόληση για 10 ή 12 ώρες και τα δίωρα ή τρίωρα μεροκάματα.

Σχολιάζοντας τα όσα λέγονται από την κυβέρνηση για το ξεπέρασμα των «αγκυλώσεων που υπάρχουν στην αγορά εργασίας», είπε χαρακτηριστικά:

«Τι θεωρείτε αγκυλώσεις σήμερα; Μήπως το οκτάωρο και το επτάωρο; Μήπως θεωρείτε αγκύλωση τη σταθερή εργασία, το πενθήμερο, το αίτημα για 35ωρο-5ήμερο-7ωρο; Μήπως θεωρείτε αγκύλωση την άδεια, τη σύνταξη, το επίδομα αδείας ή τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα;».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ κατήγγειλε επίσης ότι η σημερινή κυβέρνηση με γοργούς ρυθμούς προχωράει στην ολική άρση της μονιμότητας των εργαζομένων στο δημόσιο, στις ΔΕΚΟ και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ