ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Απρίλη 2005
Σελ. /40
Ο,τι συμφέρει τους αστούς, σε βλάπτει

Του Γ. Ιωάννου από το «Εθνος»
Του Γ. Ιωάννου από το «Εθνος»
Εκπαίδευση - Συντάξεις: 6-4, η αναλογία στα εξάστηλα.

Η αναλογία αντανακλά δύο κεντρικά μέτωπα της επίθεσης, ανεξάρτητα από τον τρόπο παρουσίασης.

Στο χώρο της εκπαίδευσης, όπου εξελίσσεται μια τρομώδης επίθεση σε βάρος στοιχειωδών δικαιωμάτων, όπως αυτό της μόρφωσης.

Και στο χώρο των συντάξεων, όπου επίσης εξελίσσεται μια απάνθρωπη επιχείρηση κερδοφορίας σε βάρος της εργατικής δύναμης, ακόμα κι όταν αυτή φτάνει στο στάδιο, όπου πρέπει επιτέλους να αναπαυτεί μετά από χρόνια και χρόνια εξαντλητικής εκμετάλλευσης.

Και στα δύο μέτωπα, η κυβέρνηση της ΝΔ βαδίζει με ακρίβεια πορείας σε ναρκοπέδιο πάνω στις βάσεις της προκατόχου της, του ΠΑΣΟΚ. Και δε θα μπορούσε να είναι αλλιώς τα πράγματα. Είναι στρατηγικής σημασίας η συναπόφαση κεφαλαίου και πολιτικών εκπροσώπων του για όσα συμβαίνουν στο πεδίο της αποτελεσματικότερης εκμετάλλευσης της εργατικής δύναμης από τη μικρότερη δυνατή ηλικία ως τα βαθιά γηρατειά.

Κι επειδή έτσι έχουν τα πράγματα, κι επειδή όσοι στοιχειωδώς δημοσιογραφούν στο αντικείμενο γνωρίζουν ποιος κερδίζει και ποιος χάνει από κάθε πολιτική απόφαση, είναι τεράστια η ευθύνη όσων με μπούρδες περί «ιστορικής απόφασης» συμβάλλουν στην αμορφωσιά των παιδιών.

Οτι θα 'ρθουν αύριο, οι ίδιοι, να διαμαρτύρονται για τους «αμόρφωτους» που θα ξηλώνουν πεζοδρόμια, ε, ό,τι σπέρνουν θα θερίσουν. Ευλογημένη θα 'ναι εκείνη η ώρα.

Το αυτό ισχύει και για τους σκερβελέδες, που γράφουν περί του δικαιώματος στη δουλιά ως το θάνατο. Βρίσκουν και λαθροβιώνουν σήμερα. Μόνο που η ταξική πάλη έχει τους δικούς της κανόνες και διέπεται επίσης από σιδερένιους νόμους στην εξέλιξή της.

Τα παραμύθια τους περί κοινών στόχων (ανταγωνιστικότητας και βάλε) είναι πολύ χοντρά για να τα καταπιείς. Ο,τι συμφέρει τους αστούς, βλάπτει τον εργάτη.

Είναι η ώρα, που, όπως παλεύεις για να μη λείψει το γάλα από το σπλάχνο σου, οφείλεις να παλέψεις και για να μορφωθεί. Είναι η ώρα, που εσύ πρέπει να πετάξεις στον Καιάδα αυτούς που σου λένε ότι «πας μη ανταγωνιστικός άχρηστος». Αχρηστοι είναι μόνον οι καπιταλιστές, το σύστημά τους, οι λακέδες τους.


ΠΑΙΔΕΜΑ ΑΝΤΙ ΜΟΡΦΩΣΗΣ

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ... «Μια, κυριολεκτικώς, ιστορική απόφαση που θέτει φραγμό στο θλιβερό, απίστευτο, ελληνικό φαινόμενο, μαθητές να εισάγονται με εξευτελιστικό βαθμό - ακόμη και με 3 και 4 - στα πανεπιστήμια, έλαβε χθες η κυβέρνηση (...) η θέσπιση ορίου θα συνδυασθεί και με την αναβάθμιση της τεχνικής - επαγγελματικής εκπαίδευσης, ώστε να υπάρχουν επαγγελματικές διέξοδοι για όσους αποτυγχάνουν να εισαχθούν σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ» (το ρεπορτάζ στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).

...ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΡΑΚΙΑ: «Χαρακτηριστικό γεγονός της ανταπόκρισης που είχαν οι ανακοινώσεις της υπουργού, είναι οι "πανηγυρισμοί" που κάνουν τώρα οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών κολεγίων, ΙΕΚ και εργαστηρίων ελευθέρων σπουδών, οι οποίοι μήνες, όπως έλεγαν, το περίμεναν αυτό, αφού έτσι θα αυξήσουν τις εγγραφές τους από εκείνους που δε θα καταφέρνουν να εισάγονται σε ΑΕΙ και ΤΕΙ» (η πληροφορία στο «ΕΘΝΟΣ»).

ΤΥΠΙΚΗ ΛΟΓΙΚΗ: «Το επίπεδο των μαθητών δεν μπορεί να έχει θεαματική άνοδο μέσα σε ένα χρόνο, έτσι - τηρουμένων σταθερών των λοιπών εξεταστικών παραμέτρων (δηλαδή, θέματα, τρόπος βαθμολόγησης κλπ.) - θα μείνουν πολλοί υποψήφιοι εκτός των ιδρυμάτων» (Α. Ανδρεόπουλος, πρύτανης ΕΜΠ / «ΕΘΝΟΣ»).

ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΕΣ ΨΕΜΑ: «Στοιχειώδης λογική χρειάζεται για να αντιληφθεί κανείς ότι η ύπαρξη βάσης δεν επηρεάζει την προετοιμασία των μαθητών. Αντίθετα, ενισχύει τη βούληση εκείνων που θέλουν να μπουν σε ΑΕΙ - ΤΕΙ, για καλύτερες επιδόσεις» (από την ανακοίνωση της υπουργού Παιδείας Μ. Γιαννάκου / «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

ΣΕ ΠΟΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕΤΕΧΕΙ; «Ο πρώην πρύτανης του ΕΜΠ και νυν υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ δηλώνει ότι απορρίπτει "τη γενική στρατηγική για την άλωση της Ανώτατης Εκπαίδευσης από την οικονομία της αγοράς και τις συνακόλουθες ειδικότερες πολιτικές των διακηρύξεων της Μπολώνιας και της Πράγας"» (ο Θ. Ξανθόπουλος, σύμφωνα με το ρεπορτάζ στην «ΑΥΓΗ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΜΗΝ ΚΑΝΕΙΣ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

Η ΝΙΚΗ: Αλλα 2 χρόνια δουλειάς για τη σύνταξη

Η ΧΩΡΑ: Συντάξεις, στο τραπέζι η εθελούσια αύξηση των ορίων ηλικίας

Η ΑΥΓΗ: Μεθοδεύουν αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης

ΤΑ ΝΕΑ: Εδώ και τώρα τα αναδρομικά ΛΑΦΚΑ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΞΕΣΚΕΠΑΣΕ ΤΗΝ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ των συνδικαλιστών του ΠΑΣΟΚ

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Τριπλή προειδοποίηση για την πορεία της οικονομίας

ΕΘΝΟΣ: ΕΡΧΕΤΑΙ ΝΕΟΣ ΦΟΡΟΣ σε όλα τα ακίνητα

ΤΟ ΒΗΜΑ: Αγριο ψαλίδι στις ΔΕΚΟ φέρνει αυξήσεις εισιτηρίων ως 10%

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΑΚΙΝΗΤΑ Ευκαιρίες για όλα τα βαλάντια

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): 2.296 ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ χωρίς διαγωνισμό

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: «Μη συλλάβετε έμπορο ναρκωτικών»

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ ΣΕ ΑΕΙ - ΤΕΙ με βάση κάτω από τη βάση

Ο ΛΟΓΟΣ: ΕΙΣΑΓΩΓΗ στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Βάση το «δέκα» για εισαγωγή σε πανεπιστήμια

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΕΚΤΟΣ ΑΕΙ - ΤΕΙ οι «αδιάβαστοι»

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΑΕΙ - ΤΕΙ, εκτός όσοι δεν πιάνουν τη βάση

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΜΕΤΡΑ ΥΠΟΤΑΓΗΣ στα μεγάλα συμφέροντα

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Διαστροφή

«Δηλαδή τι κακό είπε ο κ. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης κι όλοι έσπευσαν να τον κακολογήσουν; Πρέπει να απαγορεύεται από το νόμο αν θέλουν κάποιοι να δουλέψουν δύο χρόνια παραπάνω μετά τη σύνταξή τους; Γιατί κάθε δικαίωμα σ' αυτή τη χώρα θεωρείται απειλή για το κοινωνικό σύνολο; Γιατί κάθε φορά που διευρύνονται οι επιλογές κάποιοι θεωρούν ότι αυτό στρέφεται εναντίον τους;» (ο Π. Μανδραβέλης στην «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ»).

Βρίσκουν και τα κάνουν

«Το έργο είναι γνωστό και το 'χουμε ξαναδεί. Κάθε φορά που το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης διαβεβαιώνει τους πολίτες ότι δε θα λάβει άλλα μέτρα, έρχονται τα χειρότερα. Στο στόχαστρο του κ. Γ. Αλογοσκούφη μπαίνουν τώρα όλοι οι πολίτες - για την ακρίβεια το 83% των Ελλήνων που έχουν δικό τους σπίτι, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία - με την επιβολή φόρου κατοχής ακινήτων. Αυτό είναι το νέο σχέδιο της κυβέρνησης για να αυξήσει τα έσοδα της σε συνδυασμό με την αύξηση των αντικειμενικών αξιών στα ακίνητα» (σχόλιο και είδηση στα «ΝΕΑ»).

Μέτωπο...

«Οι βιομήχανοι έλεγαν χτες ότι "πλέον οι εργαζόμενοι πρέπει να πάψουν να ζητούν αυξήσεις πάνω από την παραγωγικότητα, διότι αυτό καταστρέφει την ανταγωνιστικότητα της χώρας" (...) στον ΣΕΒ δυναμώνουν οι φωνές για ελαστική απασχόληση, την οποία οι βιομήχανοι θεωρούν αντίδοτο στην πτώση της ανταγωνιστικότητας (...) τονίζουν ότι έχουν τη σύμφωνη γνώμη του υπουργού Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφη για την καθιέρωση ελαστικότερης απασχόλησης και απλώς αναζητείται η κατάλληλη χρονική στιγμή και πολιτική περίσταση για να θεσμοθετηθεί αντίστοιχο καθεστώς» (το ρεπορτάζ στο «ΒΗΜΑ»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ