ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Απρίλη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΑΜΟΣ
Μάθημα νεοταξικής διαπαιδαγώγησης

«Μάθημα» σε στρατόπεδο για μαθητές της Σάμου στα πλαίσια του «επαγγελματικού προσανατολισμού» και της «επαγγελματικής αποκατάστασής» τους ως μισθοφόροι στα ιμπεριαλιστικά σφαγεία

Μάθημα «επαγγελματικού προσανατολισμού» και νεοταξικής διαπαιδαγώγησης σε στρατόπεδο, με υποσχέσεις για «επαγγελματική αποκατάσταση» στα ιμπεριαλιστικά σφαγεία, που περιλάμβανε ακόμα και βολές όπλων, έγινε προχτές στη Σάμο. Προφανώς, το συγκεκριμένο «μάθημα» εντάσσεται στην καμπάνια που γίνεται ανά την Ελλάδα στα σχολεία, όπου περιοδεύοντες στρατιωτικοί, ενημερώνουν τους μαθητές για τα... πλεονεκτήματα που τους υπόσχεται μια στρατιωτική καριέρα.

Η σχετική ανακοίνωση της ΝΟ Σάμου της ΚΝΕ ξεκινάει με το παρακάτω απόσπασμα από ποίημα του Μπέρτολτ Μπρεχτ:

«Μάνα, πρέπει να φάει ο γιος σου.

Αποκηρύξαμε τον πόλεμο. Σκεφτήκαμε

Πως έτσι θα 'τανε σωστό για σένα. Γιατί, αναρωτηθήκαμε

Ακόμα αναβολές να παίρνει η χρυσή εποχή;

Δε ζούμε αιώνια».

Και στη συνέχεια αναφέρει: «Την Πέμπτη οι μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου και της Α΄ Λυκείου Καρλοβάσου Σάμου οδηγήθηκαν σε στρατόπεδο στα πλαίσια του μαθήματος του επαγγελματικού προσανατολισμού. Πέρα από την ανάπτυξη όλων των "θετικών" (!!!) που παρέχει το επάγγελμα του μισθοφόρου μονιμότητα, καλοί μισθοί κλπ. ακολούθησε και επίδειξη του πολεμικού υλικού με ρίψη βολών!!! Στρατιωτικοί είπαν ότι δε θα 'θελαν να τα χρησιμοποιήσουν, αλλά "οι γείτονές μας δεν είναι άξιοι εμπιστοσύνης"...

Αυτοί που απειλούν την ειρήνη μας δεν είναι οι γειτονικοί λαοί, αλλά το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, που, με τους προληπτικούς τους πολέμους, σέρνουν τους φαντάρους μας ανά τον κόσμο για να υπερασπιστούν τα συμφέροντα των κεφαλαιοκρατών. Απειλή για την ειρήνη αποτελεί η προώθηση του μιλιταρισμού σε παιδιά 14 και 15 χρονών και η παρότρυνση για στρατιωτική καριέρα. Λέμε ΟΧΙ στο στρατό που συμπορεύεται με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ ενάντια στα λαϊκά συμφέροντα.

Εντείνεται η προσπάθεια δημιουργίας μισθοφορικού στρατού στα πλαίσια της ευρωπαϊκής κοινότητας, η οποία μέσω του "ευρωσυντάγματός" της νομιμοποιεί τους προληπτικούς πολέμους. Καμία ανοχή απέναντι σε όσους θέλουν η νέα γενιά να ζει σε έναν κόσμο γεμάτο πολέμους, χωρίς δικαιώματα, χωρίς ελευθερίες. Δε θα επιτρέψουμε να οδηγηθούν οι νέοι εκτός των συνόρων για να σκοτωθούν υπερασπιζόμενοι τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών. Είδαμε έμπρακτα την αγάπη αυτών που δήθεν προσπαθούν να υπερασπιστούν την ειρήνη στο Κόσσοβο, στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ.

Και όσον αφορά την "επαγγελματική αποκατάσταση", ας επιρρίψουμε τις ευθύνες για την ανεργία στον πραγματικό υπεύθυνο: τον καπιταλισμό. Είναι προκλητικό τη στιγμή που η πολιτική των ΕΕ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ εξαθλιώνει τους όρους ζωής και εργασίας των λαϊκών στρωμάτων, τη στιγμή που χτυπιούνται τα δικαιώματά μας στη μόρφωση, τη δουλιά, την υγεία, την κοινωνική ασφάλιση, τη στιγμή που νέα βάρη πέφτουν στην πλάτη των λαϊκών οικογενειών από τη φορομπηχτική πολιτική της κυβέρνησης (ενώ το κεφάλαιο ευνοείται με φοροαπαλλαγές) να μας λένε "για να βρείτε δουλιά πρέπει να γίνεται δολοφόνοι"!!!

Συνένοχο στο φόνο δε θα μ' έχετε...

Ο,τι κι αν κάνουν ενάντια στα δικαιώματά μας και ενάντια στην ειρήνη θα μας βρουν μπροστά τους. Δε γινόμαστε κρέας για τα κανόνια τους! Οι μαθητές και γενικότερα οι νέοι που βγήκαν στους δρόμους να διαμαρτυρηθούν ενάντια στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στο Ιράκ και να διεκδικήσουν έναν καλύτερο κόσμο είναι έτοιμοι μαζί με τον υπόλοιπο λαό να ξεσηκωθούν ενάντια σε κάθε επίθεση ενάντια στις ελευθερίες των λαών.

Δε θα πάρουμε μέρος στα σφαγεία του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Θέλουμε να ζήσουμε σε έναν κόσμο ειρηνικό, που θα επιτρέπει στους νέους να αναπτύξουν ολόπλευρα την προσωπικότητά τους, σε έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Παλεύουμε ενάντια στη βαρβαρότητα του ιμπεριαλισμού, για τη λαϊκή εξουσία και οικονομία, για το σοσιαλισμό!

  • Οχι στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους - όχι στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στα Βαλκάνια.
  • Κανένας φαντάρος έξω από τα σύνορα της χώρας.
  • Εξω η Ελλάδα από ΝΑΤΟ και ΕΕ.
  • Σταθερή δουλιά με δικαιώματα για όλους - κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης.
  • Βασικό μισθό 1.200 ευρώ.
  • Επιδότηση όλων των νέων ανέργων χωρίς καμία προϋπόθεση στο 80% του βασικού μισθού».
ΑΠ. ΒΑΒΥΛΗΣ
Είχε επιχειρηματικές δραστηριότητες στην Αλβανία

Πολυπλόκαμη και πολυσχιδής αποδεικνύεται η δράση του καταζητούμενου Απ. Βαβύλη, ο οποίος είχε έντονη παρουσία και στη γειτονική Αλβανία. Ο άνθρωπος με τα χίλια πρόσωπα και τις συστατικές επιστολές του αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου ανέπτυξε ...επιχειρηματικές δραστηριότητες και στην Αλβανία, όπου με το όνομα Απόστολος Καβαλεράς φαίνεται να είναι αναμεμειγμένος και να έχει συναλλαγές με την εταιρία των πυραμίδων «Βέφα Χόλντιγκ», ενώ φέρεται να είναι οφειλέτης ποσού 200.000 δολαρίων για δοσοληψίες που είχε για συστήματα ασφαλείας.

Η δράση του Απ. Βαβύλη απασχόλησε και τη συνάντηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Δ. Λινού με τον Αλβανό ομόλογό του Βίζα Μπέλε. Ο Αλβανός εισαγγελέας ανέφερε ότι οι εισαγγελικές αρχές της χώρας του δε διαθέτουν κάτι άλλο συγκεκριμένο για τον Απ. Βαβύλη εκτός από τις συναλλαγές του με τη «Βέφα Χόλντιγκ» και πως είναι ένας από τους δεκάδες οφειλέτες. Επίσης, πρόσθεσε ότι οι όποιες πληροφορίες για τον Βαβύλη προέρχονται από τα μέσα ενημέρωσης.

Στη συνάντηση παρευβρισκόταν, επίσης, ο Δ. Παπαγγελόπουλος, προϊστάμενος της εισαγγελίας Πρωτοδικών, ο Γ. Παντελής, αντεισαγγελέας Εφετών και πρόεδρος της Επιτροπής για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, καθώς και ο πρέσβης της Αλβανίας.

Επίσης, οι δύο πλευρές - οι εισαγγελικές αρχές της Ελλάδας και της Αλβανίας - συζήτησαν και θέματα συνεργασίας και δικαστικής συνδρομής για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και δήλωσαν ότι υπάρχει διάθεση συνεργασίας σ' αυτό το ζήτημα.

Και ξέπλυμα χρήματος;

Στο ξέπλυμα χρήματος μέσω των εννέα επιταγών που εξαργύρωσαν οι Απ. Βαβύλης και Ι. Τριανταφυλλάκης αναφέρονται χτεσινά δημοσιεύματα των εφημερίδων «Τα Νέα», «Το Βήμα» και «Ελεύθερος Τύπος». Σύμφωνα με αυτά, εννέα επιταγές ύψους 90.000 ευρώ εκδόθηκαν από την εταιρία Link Advertising, της οποίας η πλειοψηφία των μετοχών ανήκει στον Στέφανο Νικολετάτο, γιο του επιχειρηματία που πριν τρία χρόνια είχε εμπλακεί σε υπόθεση παράνομου τζόγου (σ.σ. τα γνωστά «φρουτάκια»).

Οι εφτά από αυτές έχουν οπισθογράφηση και σφραγίδα του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, ενώ οι δύο φέρουν την υπογραφή του Πατριάρχη Ειρηναίου. Αξίζει να σημειωθεί πως η έκδοσή τους άρχισε μετά την αναστολή των εργασιών της εταιρίας. Εξετάζεται το ενδεχόμενο να υπήρξαν απευθείας συνεννοήσεις του Σ. Νικολετάτου ή άλλων επιχειρηματιών από την Πάτρα με υπηρεσίες του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, προκειμένου να διευκολυνθεί η ροή κεφαλαίων από την εκμίσθωση εκτάσεων στα Ιεροσόλυμα.

ΛΑΡΙΣΑ
Στη φυλακή οι λαϊκοί, αθώοι οι κληρικοί

Στη φυλακή οδηγήθηκαν οι δύο λαϊκοί Σωτ. Αβδελίδης και Απ. Ανυφαντής, ύστερα από την απόφαση καταδίκης τους σε τέσσερα χρόνια φυλάκιση που εκδόθηκε χτες από το Πενταμελές Εφετείο Λάρισας για την υπόθεση υπεξαίρεσης 40,7 εκατομμυρίων δραχμών από το παγκάρι του προσκυνήματος της Αγίας Παρασκευής Τεμπών. Ταυτόχρονα, το δικαστήριο έκρινε αθώους τους δύο κληρικούς Κ. Μπαταγκιώτη και Π. Τσουκνίδα που κάθισαν, επίσης, στο εδώλιο του κατηγορουμένου.

Την αθώωση των δύο ιερέων είχε προτείνει και ο εισαγγελέας της έδρας Γ. Χαλάσιος με το σκεπτικό ότι έδωσαν πειστικές απαντήσεις στο δικαστήριο ότι, δηλαδή, δε γνώριζαν για τις πράξεις των δύο κατηγορουμένων, ενώ για τις όποιες υπόνοιές τους σχετικά με την υπεξαίρεση των χρημάτων είχαν ενημερώσει τον Μητροπολίτη Λάρισας Ιγνάτιο.

Προσέφυγε στο ΣτΕ ο Παντελεήμων

Την ακύρωση της απόφασης της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδας με την οποία του επιβλήθηκε εξάμηνη αργία ζητάει ο μητροπολίτης Αττικής Παντελεήμων με προσφυγή του στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ).

Υπενθυμίζεται ότι η Ιερά Σύνοδος αναγκάστηκε να λάβει την ομόφωνη απόφαση για εξάμηνη αργία σε βάρος του Παντελεήμονος, μετά τη θύελλα των καταγγελιών για οικονομικά σκάνδαλα, καθώς και τις κασέτες με τα ροζ σκάνδαλα. Βέβαια, οι καταγγελίες για σκάνδαλα οικονομικά και ηθικής φύσης ήταν γνωστά στην Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδας εδώ και χρόνια αλλά δεν είχε προβεί σε καμιά ενέργεια.

Στην προσφυγή του στο ΣτΕ ο Παντελεήμων Αττικής ισχυρίζεται ότι η απόφαση που τον έθεσε σε προσωρινή αργία είναι παράνομη και πως δεν είναι αιτιολογημένη η πρόταση του αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου προς την Ιερά Σύνοδο. Επίσης, αναφέρει ότι η εις βάρος του απόφαση ελήφθη στηριζόμενη σε παράνομες κασέτες και πως δεν μπορούν αυτές να ληφθούν υπόψη στην πειθαρχική εκκλησιαστική διαδικασία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ