ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Μάρτη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι γυναίκες χρειάζονται έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση

Μήνυμα της ΚΕ του ΚΚΕ για την 8η Μάρτη - Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας

Η ΚΕ του ΚΚΕ χαιρετίζει τις εργαζόμενες, τις άνεργες, τις αγρότισσες, τις μετανάστριες, τις νοικοκυρές, τις νέες γυναίκες, όλες που καθημερινά μοχθούν για το δικαίωμα στη μόρφωση, στη δουλιά και στη ζωή.

Ενα νέο βήμα πρέπει να γίνει φέτος: Οι εργαζόμενες, οι άνεργες, οι γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων να περιφρονήσουν τα κροκοδείλια δάκρυα για την ισότητα. Να καταδικάσουν τα απατηλά μέτρα των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, την κοροϊδία της ΕΕ, ότι θέλουν να κατοχυρώσουν την ισοτιμία.

Ανεργία (διπλάσιο ποσοστό από το γενικό), μερική απασχόληση, ευελιξία και ελαστικότητα στην απασχόληση, καταρτίσεις, προγράμματα, μαύρη εργασία, «επιχειρηματικότητα», «ενεργός γήρανση», τρομοκρατία στους χώρους δουλιάς, βία και κακοποίηση, πορνεία, ναρκωτικά, αλλά και ποσοστώσεις στα Κέντρα Λήψης Αποφάσεων, και παρατηρητήρια, για να μετρούν την εξαθλίωσή της. Αυτά μπορεί να προσφέρει στη γυναίκα ο καπιταλισμός, ενώ συγχρόνως μια σειρά κατακτήσεις που απέσπασε με σκληρούς αγώνες η εργατική τάξη, έχουν ήδη καταργηθεί.

Ετσι, τα δικαιώματα έγιναν πια ευκαιρίες, η συλλογική δράση ατομική ευθύνη και η ισότητα των δύο φύλων μοίρασμα της φτώχειας και της ανεργίας.

Η γυναίκα είναι η πιο φτηνή και εκμεταλλεύσιμη εργατική δύναμη. Εξακολουθεί να σηκώνει το κύριο βάρος των οικογενειακών υποχρεώσεων και επιπλέον να καλύπτει τα κενά που δημιουργεί η ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών Υγείας, Πρόνοιας και Παιδείας. Να γιατί προπαγανδίζεται ο «συγκερασμός των επαγγελματικών και οικογενειακών υποχρεώσεων», ως πανάκεια για τη σύγχρονη γυναίκα.

Επιβεβαιώνεται καθημερινά ότι μεγαλώνει συνεχώς η απόσταση του πώς ζει μια εργαζόμενη γυναίκα σήμερα και στο πώς θα μπορούσε να ζει, σύμφωνα με την αντικειμενική πρόοδο και τον κοινωνικό πλούτο που παράγουν όλοι οι εργαζόμενοι, γυναίκες και άντρες.

Ας σκεφτεί λοιπόν κάθε γυναίκα, ποιος κερδίζει και ποιος χάνει από τη συνεχιζόμενη πολιτική των δυνάμεων του κεφαλαίου, είτε εκφράζεται από το ΠΑΣΟΚ, είτε από τη ΝΔ ή ενθαρρύνεται από άλλες πολιτικές δυνάμεις.

Ποιος κερδίζει και ποιος χάνει από την παραπλάνηση της λαϊκής συνείδησης για τα όρια και την προοπτική του καπιταλισμού, από την απαξίωση ή υποτίμηση της ταξικής πάλης.

Τα πράγματα θα χειροτερέψουν, αν δε γίνει συνείδηση σε κάθε γυναίκα, η αναγκαιότητα της οργάνωσης και της πάλης μέσα από το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα και το αγωνιστικό γυναικείο κίνημα.

Η ουσιαστική βελτίωση της θέσης της γυναίκας και η ισοτιμία των δύο φύλων είναι ρεαλιστική και πραγματοποιήσιμη μόνο σε συνθήκες όπου παύει η εργατική δύναμη να είναι εμπόρευμα. Κι αυτό θα αρχίσει να οικοδομείται, όταν οι εργαζόμενοι, γυναίκες και άντρες, αποκτήσουν εμπιστοσύνη στη δύναμή τους και πάρουν την τύχη στα χέρια τους.

Το ΚΚΕ καλεί τις γυναίκες να ενισχύσουν αποφασιστικά το λαϊκό κίνημα και με τη δράση τους, μέσα απ' αυτό, να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για την κοινωνικοπολιτική συμμαχία που απαιτείται, το Αντιιμπεριαλιστικό, Αντιμονοπωλιακό Δημοκρατικό Μέτωπο Πάλης, αυτό που θα ανοίξει το δρόμο για βαθιές αλλαγές στο επίπεδο της εξουσίας.

-- Καλεί τις γυναίκες να πουν ένα ηχηρό ΟΧΙ στο λεγόμενο ευρωσύνταγμα, γιατί μετατρέπει την ΕΕ σε ακόμη πιο αντιδραστική ένωση του κεφαλαίου και νομιμοποιεί την αντιλαϊκή πολιτική, την ανεργία, τη φτώχεια και τους συνεχείς περιορισμούς σε δικαιώματα και ελευθερίες.

-- Καλεί τις γυναίκες να συμβάλλουν αποφασιστικά στην επιτυχία της απεργίας στις 17 Μάρτη, για την οποία το ΠΑΜΕ έχει απευθύνει πανελλαδικό κάλεσμα στα συνδικάτα, και να στείλουν ισχυρό μήνυμα στην κυβέρνηση, στην εργοδοσία και στους συμβιβασμένους συνδικαλιστές, ότι οι γυναίκες και οι άντρες του καθημερινού μόχθου δε συμβιβάζονται και απαιτούν όσα τους ανήκουν:

  • Πλήρη και σταθερή δουλιά με αμοιβές που απηχούν τις αυξημένες ανάγκες, τις δικές τους και της οικογένειάς τους: Κατώτερο μισθό 1.200 ευρώ, κατώτερο μεροκάματο 48 ευρώ. 35ωρο - 7ωρο - 5ήμερο. Μείωση του συντάξιμου χρόνου, στα 60 και 55 χρόνια, στα 55 και 50 για τα βαριά και ανθυγιεινά επαγγέλματα ή στα 30 χρόνια δουλιάς, ανεξάρτητα από όριο ηλικίας. Συντάξεις 960 ευρώ και 420 για τους αγρότες και τις αγρότισσες.
  • Αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, εξειδικευμένο για την προστασία της γυναίκας. Πρόληψη με βάση τις ιδιαιτερότητες του οργανισμού της.
  • Ολοκληρωμένα μέτρα προστασίας των ανέργων γυναικών. Επιδόματα ίσου ύψους με τις ανάγκες, για όσο διάστημα είναι άνεργες.
  • Κέντρα οικογενειακού προγραμματισμού, δωρεάν κρατικοί, σύγχρονοι βρεφονηπιακοί σταθμοί.
  • Ολοκληρωμένο δίκτυο κοινωνικών εγκαταστάσεων για την οικογένεια, το παιδί, τα άτομα της τρίτης ηλικίας, για τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Μέτρα που θα συμβάλλουν στη βελτίωση της ζωής της γυναίκας, στην αύξηση του ελεύθερου χρόνου της.

Οι γυναίκες δε χρειάζονται έναν κόσμο με λιγότερη εκμετάλλευση για την οικογένεια, τα παιδιά τους. Χρειάζονται έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση.

ΑΘΗΝΑ 7/03/05

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Κάλεσμα για μαζικοποίηση του κινήματος

Να δώσουν απάντηση στην πολιτική που τις θέλει «πρωταθλήτριες στη φτώχεια, πρώτες στην ανεργία, στη μαύρη εργασία, στη μερική απασχόληση» και να περάσουν στην αντεπίθεση, μέσα και από τη μαζικοποίηση του γυναικείου κινήματος, καλεί κάθε γυναίκα της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), με ανακοίνωση που εξέδωσε απ' αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας.

Η ΟΓΕ απευθύνεται ιδιαίτερα προς τη «νέα γυναίκα, θύμα της ιμπεριαλιστικής βαρβαρότητας». «Τώρα ξέρεις - επισημαίνει - τι σημαίνει "ευρωπαϊκό όραμα", τι εννοούσαν όταν διαφήμιζαν τις "ίσες ευκαιρίες" αντί για δικαιώματα, σε τι τους εξυπηρετούν οι κοινωνικοί διάλογοι με τους κοινωνικούς εταίρους για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, για τις αναδιαρθρώσεις, στα εργασιακά, στο ασφαλιστικό, για την Παιδεία, την Υγεία, την αγροτική πολιτική και τόσα άλλα».

«Τώρα ξέρεις» ότι η κερδοφορία των μεγάλων επιχειρήσεων, των πολυεθνικών, των Τραπεζών είναι κραυγαλέα, ενώ πάνω από 2 εκατομμύρια Ελληνες ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Οτι οι γυναίκες είναι πρωταθλήτριες στη φτώχεια, πρώτες στην ανεργία, στη μαύρη εργασία, στη μερική απασχόληση. Οτι οι αγρότισσες στενάζουν μέσα στην ερήμωση των αγροτικών περιοχών, μέχρις ότου επιτευχθεί το πλάνο της ΕΕ του 7% του αγροτικού πληθυσμού. Οτι Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια είναι εμπορεύσιμα υλικά, πηγή κέρδους της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Οτι οι γυναίκες καλούνται να υποκαταστήσουν την υποχρέωση της πολιτείας για την άσκηση της κοινωνικής πολιτικής. Οτι οι γυναίκες βιώνουν απροκάλυπτη τρομοκρατία στους χώρους δουλιάς, γίνονται θύματα βίας και κακοποίησης. Οτι αυξάνεται επικίνδυνα ένα είδος «σύγχρονης πορνείας» και ανθεί το δουλεμπόριο γυναικών, κοριτσιών, ακόμη και παιδιών, με τους όρους της ελεύθερης αγοράς.

Eurokinissi

«Τώρα ξέρεις» γιατί οι τηλεοπτικές χωματερές αυξάνονται, γιατί ο πολιτισμός καταρρακώνεται, γιατί η ανθρώπινη αξιοπρέπεια συνθλίβεται κάτω από τη φασίζουσα μπότα της τηλεβαρβαρότητας.

«Οπου κι αν βρίσκεσαι, αν βασανίζεσαι και αγανακτείς, στην πόλη ή στην επαρχία, στη φάμπρικα ή στο γραφείο, στη λαϊκή αγορά ή στο πανεπιστήμιο, πες ΟΧΙ σ' αυτή τη βαρβαρότητα, στην κάθε είδους εκμετάλλευση, στις όποιες σκοταδιστικές ατραπούς της "μετά θάνατον ζωής". Διεκδίκησε τα δικαιώματά σου στη δουλιά, στην κοινωνική ασφάλιση, στη μόρφωση, στην υγεία, στον πολιτισμό, στον αθλητισμό, στον ελεύθερο χρόνο. Πάρε τη ζωή στα χέρια σου, πριν μας γυρίσουν στο Μάρτη του 1857. Ολες μαζί μπορούμε να πούμε ένα νέο ΟΧΙ στη βαρβαρότητα που απειλεί τον κόσμο, την πατρίδα μας - βαρβαρότητα που μας αφαιρεί το δικαίωμα στη ζωή και απειλεί τη ζωή που φέρνουμε στον κόσμο», καταλήγει η ανακοίνωση της ΟΓΕ.

Το ΚΚΕ κοντά στις εργαζόμενες γυναίκες

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας σήμερα Τρίτη 8 Μάρτη, στις 12.30 μ.μ., η Αιμιλία Αγκαβανάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, θα μιλήσει σε συγκέντρωση στο ξενοδοχείο ΜΕΤΡΟΠΟΛΙΤΑΝ (πρώην ΧΑΝΔΡΗΣ).

  • Η Αχτίδα Ενέργειας της ΚΟΑ του ΚΚΕ πραγματοποιεί σήμερα περιοδείες σε χώρους δουλιάς στη ΔΕΗ (Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών, Κέντρο Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, Κεντρικά Γραφεία και Διεύθυνση Περιφέρειας Αθηνών), την ΕΥΔΑΠ (Περισσός, Αθήνα, Λαοδικείας, Νέο Ηράκλειο, Πειραιάς, Γλυφάδα και Υγειονομικό) και στα Διυλιστήρια Ασπροπύργου.
  • Η Αχτίδα Εργατοϋπαλλήλων της ΚΟ Πειραιά του ΚΚΕ, καλεί σε εκδήλωση για τη Μέρα της Γυναίκας, σήμερα Τρίτη και ώρα 7 μ.μ. στον 1ο όροφο των γραφείων της ΚΟΠ (πλατεία Κοραή). Θα ακολουθήσει προβολή ταινίας.
  • Κλιμάκιο της ΚΟ Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, σήμερα 8 Μάρτη στις 10 π.μ., θα πραγματοποιήσει περιοδεία στα καταστήματα «Λαμπρόπουλος» και HONDOS.
Στις εργαζόμενες του «Κάραβελ»

Σήμερα 8 Μάρτη, Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, θα περιοδεύσει στις 12.30 το μεσημέρι και θα συζητήσει με τις εργαζόμενες στο ξενοδοχείο «Κάραβελ».

Ανακοινώσεις συνδικαλιστικών φορέων

Μια σειρά συνδικαλιστικοί φορείς με ανακοινώσεις τους, με αφορμή τη σημερινή «Παγκόσμια Μέρα της εργαζόμενης Γυναίκας», καλούν τις εργαζόμενες να συμμετέχουν ενεργά μέσα από τα συνδικάτα τους και την κοινή δράση με τους άντρες στους καθημερινούς ταξικούς αγώνα, ενάντια στην αντεργατική πολιτική, που γεννά τα προβλήματά τους και για τη διεκδίκηση αιτημάτων που να ικανοποιούν τις σύγχρονες πραγματικές τους ανάγκες. Σχετικές ανακοινώσεις έχουν βγάλει η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών. Ανάλογη ανακοίνωση εξέδωσε και η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων, Επιτροπών Αγώνα και Συνδικαλιστών στους ΟΤΑ Αττικής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ