ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Φλεβάρη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Πολλαπλή αξιοποίηση της «διαφθοράς»

Την πρόθεση της κυβέρνησης να εκμεταλλευτεί πολλαπλώς «τα φαινόμενα διαφθοράς» σε Εκκλησία και Δικαιοσύνη φανέρωσε ο Κ. Καραμανλής, παρότι συνεχίζει να εφαρμόζει την ίδια πολιτική που εκτρέφει τη σαπίλα.

Από την παρέμβαση του πρωθυπουργού στη χτεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ φάνηκε καθαρά ότι:

- Η κυβέρνηση επιχειρεί να πείσει ότι δεν είναι «συστατικό μέρος» της διαφθοράς και της σαπίλας, αλλά παράγοντας της κάθαρσης και της εξυγίανσης.

- Χρησιμοποιεί τη διαφθορά για να δημιουργήσει νέες τεχνητές και ψεύτικες διαχωριστικές γραμμές, μεταξύ έντιμων και μη, με τον πρωθυπουργό να αυτοτοποθετείται επικεφαλής «της πλειοψηφίας των ικανών, των άξιων και των έντιμων»!

- Εκμεταλλεύεται τα φαινόμενα της διαφθοράς ως βολικό επικοινωνιακό αντιπερισπασμό για την επιβολή της άγριας λιτότητας και των νεοφιλελεύθερων διαρθρωτικών αλλαγών που προωθεί ταυτόχρονα.

- Πασχίζει να προφυλάξει τις σχέσεις του κυβερνώντος κόμματος με την Εκκλησία από ανεπιθύμητα «ρήγματα», εξαντλώντας την πολιτική του παρέμβαση σε αυστηρές φραστικές συστάσεις.

«Ο κόσμος απαιτεί από όλους μας εντιμότητα και σεμνότητα, αποφασιστικότητα και γενναιότητα. Η θέση μας ήταν και είναι δεδομένη: Μηδενική ανοχή στη διαπλοκή και τη διαφθορά», τόνισε ο Κ. Καραμανλής, σχολιάζοντας «τις καταγγελίες και τις αποκαλύψεις» που βλέπουν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες και οι οποίες, όπως είπε, «σκιάζουν κορυφαίους θεσμούς της δημοκρατίας και της ελληνικής κοινωνίας». Αφήνοντας αιχμές για τις προηγούμενες κυβερνήσεις επισήμανε ότι τα φαινόμενα διαφθοράς έχουν «βαθιές ρίζες στο χρόνο». Εκφράζοντας τη βούληση των πολιτών «να μπει οριστικό τέλος στις έκνομες καταστάσεις και τα φαινόμενα διαφθοράς», διακήρυξε ότι «δεν πρόκειται να αφήσουμε καμιά "σκουριά" να διαβρώσει την περηφάνια των Ελλήνων. Επιμένουμε αταλάντευτα στην ανάγκη να υπάρξει, με τρόπο αποτελεσματικό και δίκαιο, παντού πλήρης εξυγίανση».

Εμφανίστηκε προστάτης της πλειοψηφίας «των άξιων, των ικανών και των εντίμων λειτουργών» στους θεσμούς, επαναλαμβάνοντας το κοινότοπο πως «σε κανένα χώρο "δεν είναι όλοι το ίδιο"».

Ειδικά για την Εκκλησία δήλωσε ευθέως ότι στηρίζει την κάθαρση υπό τον Χριστόδουλο αλλά ζήτησε γρήγορα αποτελέσματα. «Επικροτούμε κάθε προσπάθεια που καταβάλλει η Εκκλησία για αυτοκάθαρση. Η κάθαρση ως αιτούμενο αλλά και ως υποχρέωση θα στηρίξει ουσιαστικά τον θεσμό της Εκκλησίας. Γι' αυτό δε χωράνε συμβιβασμοί αλλά χρειάζονται τολμηρές αποφάσεις», ήταν η σχετική δήλωση. Προκειμένου να μην αφήσει περιθώρια παρερμηνειών ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε αργότερα: «Εμείς πιστεύουμε ότι οι θεσμοί έχουν τη δύναμη να προχωρήσουν σε όλα τα βήματα που απαιτούνται, ώστε να παραμεριστούν οι σκιές που υπάρχουν».

Οσο για τη Δικαιοσύνη περιορίστηκε να πει ότι «ενθαρρύνουμε τις διαδικασίες και τους μηχανισμούς εξυγίανσης και αυτοκάθαρσης και ενισχύουμε το πλαίσιο αυτοελέγχου και αυτοπροστασίας του θεσμού».

«Χωρισμός» εκ του ασφαλούς

Την ίδια στιγμή, με την ανοχή του Μεγάρου Μαξίμου, τροφοδοτείται από βουλευτές της ΝΔ το προπαγανδιστικό πυροτέχνημα του διαχωρισμού κράτους-Εκκλησίας. Η πρόταση γίνεται εκ του ασφαλούς αφού δεν πρόκειται να υλοποιηθεί την επόμενη δεκαετία, ενώ εμπεριέχει και ισχυρή δόση υποκρισίας και εμπαιγμού αφού η ΝΔ στην πρόσφατη αναθεώρηση του Συντάγματος ήταν σθεναρά αντίθετη στο συνταγματικό διαχωρισμό κράτους-Εκκλησίας.

Την πρόταση για χωρισμό κράτους-Εκκλησίας αλλά «οπωσδήποτε με τη σύμφωνη γνώμη της Εκκλησίας»(!), κατέθεσε ο ευρωβουλευτής Γ. Βαρβιτσιώτης, δικαιολογώντας την αλλαγή στάσης του με το ότι «οι καιροί αλλάζουν».

Πάντως, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος απέρριψε την πρόταση λέγοντας: «Τέτοιο θέμα δεν τίθεται. Το θέμα αυτό συζητήθηκε εκτενώς στην πρόσφατη αναθεώρηση του Συντάγματος και οι συγκεκριμένες διατάξεις είναι πλέον δεδομένες».

Σε άλλη ερώτηση για το αν η κυβέρνηση εξετάζει την περίπτωση αναθεώρησης του Συντάγματος, ο Ε. Αντώναρος απάντησε αρνητικά.

Υπέρ της αυτοκάθαρσης σε Εκκλησία και Δικαιοσύνη τάχθηκε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γ. Σουφλιάς, ενώ ο υπουργός Μεταφορών, Μιχ. Λιάπης, ζήτησε «αποκατάσταση αξιών».

ΠΑΣΟΚ
Τώρα μιλούν για διαχωρισμό «Κράτους - Εκκλησίας»

Για «θεσμικές αλλαγές» και «παρεμβάσεις» και για «ένα νέο πλαίσιο στις σχέσεις Πολιτείας - Εκκλησίας», έκανε λόγο χτες ο Γ. Παπανδρέου. Στελέχη του κόμματός του, όπως ο Ευάγ. Βενιζέλος υποστήριξαν ότι πρέπει να υπάρξει «θεσμικός διαχωρισμός Κράτους - Εκκλησίας», ενώ σύσσωμο το ΠΑΣΟΚ ζητά «άμεση εκκαθάριση για την προστασία των κορυφαίων θεσμών».

Το ΠΑΣΟΚ από το 1974, στην ιδρυτική του Διακήρυξη, αναφέρεται στον περιβόητο διαχωρισμό Κράτους - Εκκλησίας. Είκοσι, όμως, χρόνια διακυβέρνησης και η πρόσφατη αλλαγή επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ του Ελληνικού Συντάγματος, δε στάθηκαν ...ικανά, για να προχωρήσει αυτός ο διαχωρισμός...

Βέβαια, στις χτεσινές δηλώσεις του ο Γ. Παπανδρέου αμέσως μετά τη συνεδρίαση των συντονιστών της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι πρέπει να υπάρξει: «Διαφάνεια για όλους, κοινωνικός έλεγχος, κοινωνική λογοδοσία».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει «κάνει συγκεκριμένες προτάσεις σε ό,τι αφορά την κοινωνική λογοδοσία, την ανάγκη κοινωνικής λογοδοσίας σε σχέση με την εκκλησία αλλά και με άλλους θεσμούς, όπως η Δικαιοσύνη, και άλλοι θεσμοί, που θεωρούμε ότι δεν έχουν αυτή τη στιγμή την απαραίτητη λογοδοσία στον πολίτη».

Απαντώντας σε ερώτηση για τις ευθύνες της Ιεραρχίας, αλλά και του ίδιου του Αρχιεπισκόπου, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε: «Εμείς προτείνουμε κάτι ακόμα πιο ουσιαστικό. Μέσα από τη διαδικασία της επανατοποθέτησης των σχέσεων Κράτους και Εκκλησίας, οι όποιες ευθύνες θα καταλογιστούν από τα αρμόδια όργανα της Εκκλησίας και αν χρειαστεί και από τη Δικαιοσύνη».

Ο Γ. Παπανδρέου, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, αν πίσω από τις υποθέσεις της Εκκλησίας και της Δικαιοσύνης μπορεί να κρύβονται σκέψεις της κυβέρνησης για πρόωρες εκλογές, δήλωσε ότι «το ΠΑΣΟΚ μετά το συνέδριο θα είναι έτοιμο να δώσει κάθε μάχη», αλλά πρόσθεσε ότι «δε γνωρίζει αν υπάρχουν τέτοιου είδους σενάρια».

Την ίδια στιγμή, ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ν. Σηφουνάκης με συνέντευξή του στον «Φλας», αναρωτήθηκε, αναφερόμενος στην ηγεσία της Ιεραρχίας «πώς μπορεί να διατηρηθεί μια ηγεσία αυτή τη στιγμή, μετά από όλον αυτό τον ξεπεσμό».

Μηδενική ανοχή στην κοροϊδία

«

Μηδενική ανοχή στη διαπλοκή και τη διαφθορά». Το νέο σλόγκαν του Κ. Καραμανλή δεν είναι παρά... ένα ακόμα σλόγκαν για επικοινωνιακή χρήση και κατανάλωση. Δε σηματοδοτεί τίποτα επί της ουσίας ούτε θα μπορούσε. Είναι ολοφάνερο ότι ο πρωθυπουργός θέλει να προστατεύσει τον εαυτό του και την κυβέρνηση και να να δείξει ότι τάχα δεν αγγίζει την κυβέρνηση η «κρίση των θεσμών» σε εκκλησία, δικαιοσύνη κ.ο.κ.

Η πραγματικότητα όμως είναι σκληρή. Η κυβέρνηση και προσωπικά ο Κ. Καραμανλής δεν μπορεί να είναι «πρωταγωνιστής» της κάθαρσης, γιατί είναι χωμένος μέχρι το λαιμό μέσα στο σύστημα που σαπίζει. Εκτρέφει με την πολιτική που ακολουθεί τα αίτια που παράγουν τη σαπίλα, τη διαφθορά και τη διαπλοκή. Για να μείνουμε στην «επικαιρότητα», είναι η πεισματική άρνηση της ηγεσίας του κυβερνώντος κόμματος στον πλήρη και ριζικό διαχωρισμό κράτους - εκκλησίας που ευθύνεται σε σημαντικό βαθμό για τη δυσοσμία που βγαίνει από τους κόλπους της εκκλησίας. Είναι η ηγεσία της ΝΔ που ανέδειξε την εκκλησία σε οργανικό τμήμα της περιβόητης «κοινωνικής συμμαχίας» για να ανέβει στην εξουσία. Είναι οι «δεσμεύσεις» και οι υποσχέσεις για ικανοποίηση των ποικίλων αιτημάτων της, που άνοιξαν την όρεξη στο ιερατείο...

Αντίστοιχα στη Δικαιοσύνη, τα «12 μέτρα», κυρίως διοικητικού και «εποπτικού» χαρακτήρα, που ανακοίνωσε πρόσφατα η κυβέρνηση, δεν είναι παρά «μια τρύπα στο νερό». Το πρόβλημα -που παραμένει ανεπίλυτο - είναι ότι η δικαιοσύνη μόνο ανεξάρτητη δεν είναι. Συνεχίζεται ο ασφυκτικός έλεγχος της δικαιοσύνης από την κυβέρνηση. Η δικαιοσύνη παραμένει σταθερά ταξικά μονόφθαλμη και απόλυτα «στεγανοποιημένη» απέναντι στις ανάγκες του λαού...

Γενικότερα, ο λαός έχει μάθει να κουμπώνεται όταν ακούει περί «εκστρατειών κάθαρσης» και «πολέμων κατά διαφθοράς». Ακριβώς γιατί έχει δει πολλές τέτοιες, που καταλήγουν: είτε στο κουκούλωμα, είτε στη δρομολόγηση πιο αντιδραστικών μέτρων, είτε και στα δύο. Και από αυτή την άποψη είναι εξαιρετικά ύποπτη και επικίνδυνη η προσπάθεια του Κ. Καραμανλή να εμφανιστεί ως εκφραστής της «πλειοψηφίας των ικανών, των άξιων και των εντίμων», επιδιώκοντας τη διαμόρφωση επίπλαστων «διαχωριστικών γραμμών»...


Π. Κ.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ