ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Γενάρη 2000
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
Τα «φακελάκια» δε φορολογούνται!

Το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) έκρινε ότι τα «φακελάκια» των γιατρών του ΕΣΥ δε φορολογούνται, καθώς οι νοσοκομειακοί γιατροί δεν είναι υποχρεωμένοι να τηρούν βιβλία φορολογικών στοιχείων.

Η υπόθεση αυτή έφτασε στο ΣτΕ, μετά από αίτηση προϊστάμενου της ΔΟΥ, που ζητούσε να αναιρεθεί απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθήνας, το οποίο είχε ακυρώσει επιβολή προστίμου σε νοσοκομειακό γιατρό του ΕΣΥ. Το πρόστιμο είχε επιβληθεί στο γιατρό, γιατί τον είχαν καταγγείλει ασθενείς ότι είχε πάρει «φακελάκια» τρεις φορές από 50.000 - 400.000 δραχμές για εγχειρήσεις καρδιάς σε νοσοκομείο του ΕΣΥ το 1991.

Η ΔΟΥ έκρινε ότι έπρεπε να του επιβάλει πρόστιμο περίπου ενός εκατομμυρίου δραχμών για τη μη τήρηση βιβλίων και φορολογικών στοιχείων, αλλά το Διοικητικό Εφετείο έκρινε ότι δεν είχε τέτοια υποχρέωση, γιατί δε διέθετε ιδιαίτερη επαγγελματική στέγη και δεν αποτελούσε επιτηδευματία κατά τον Κώδικα Φορολογικών Στοιχείων (ΚΦΣ).

Το ΣτΕ με σχετική πλειοψηφία (3-2) έκρινε νόμιμη και επαρκώς αιτιολογημένη την απόφαση του Εφετείου και δέχτηκε ότι ο γιατρός του ΕΣΥ «ακόμα και όταν ασκεί με επιλήψιμο τρόπο το λειτούργημά του, εξακολουθεί να είναι δημόσιος λειτουργός και δεν αποτελεί επιτηδευματία, κατά την έννοια του ΚΦΣ και συνεπώς δεν υποχρεούται να τηρεί βιβλία και να εκδίδει στοιχεία κατά τις διατάξεις του Κώδικα και ως εκ τούτου δεν υπόκειται σε πρόστιμο για παράβαση των διατάξεων αυτών».

Μειοψήφησαν δύο μέλη του δικαστηρίου, που έκριναν ότι ο γιατρός του ΕΣΥ, ασχέτως του ότι δε διατηρεί ιδιαίτερη επαγγελματική στέγη, εφόσον στο πλαίσιο του λειτουργήματός του στο νοσοκομείο αναπτύσσει παράνομη δραστηριότητα με τα χαρακτηριστικά άσκησης του ελευθέριου επαγγέλματος αποτελεί ουσιαστικά επιτηδευματία, υπάγεται στην υποχρέωση της τήρησης βιβλίων και ορθώς του επιβλήθηκε το πρόστιμο.

Από τη λογική της πλειοψηφίας αναδεικνύεται ο τύπος, που «τρώει την ουσία», ενώ η λογική της μειοψηφίας αναδεικνύει μια πραγματικότητα, που έχει τη δική της δυναμική. Οτι, δηλαδή, υπάρχει άσκηση του ελευθέριου επαγγέλματος με παράνομο τρόπο.

ΕΝΩΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΑΘΗΝΑΣ - ΠΕΙΡΑΙΑ
Να μονιμοποιηθούν οι γιατροί με θητεία

Τη μονιμοποίηση των νοσοκομειακών γιατρών με θητεία, στα πλαίσια της μονιμοποίησης των εκτάκτων υπαλλήλων των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ, που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, ζητά η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ).

Οι θητείες των γιατρών καθιερώθηκαν με το νόμο 2071/1992, αλλά όσοι υπηρετούν στα νοσοκομεία κατέχουν οργανικές θέσεις και καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Η ΕΙΝΑΠ ζητά επείγουσα συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλής, την υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, τον υπουργό Υγείας και Πρόνοιας και με τα μέλη της Διακομματικής Επιτροπής, που ασχολείται με το θέμα των εκτάκτων, για να ζητήσει το θέμα της μονιμοποίησης των γιατρών με θητεία.

Η ΕΙΝΑΠ έστειλε επιστολή προς τα μέλη της Διακομματικής Επιτροπής για τη μονιμότητα των εκτάκτων και την καλεί να προχωρήσει στην επέκταση της ρύθμισης και για τους νοσοκομειακούς γιατρούς με θητεία. «Η ΕΙΝΑΠ θα συνεχίσει να παλεύει για τη μονιμότητα όλων των λειτουργών του ΕΣΥ, όρο απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία του ΕΣΥ προς όφελος του ελληνικού λαού», τονίζεται στην επιστολή.

Οπως αναφέρει η ΕΙΝΑΠ στην επιστολή της, γιατροί που έχουν προσληφθεί με θητεία στα δημόσια νοσοκομεία έχουν κάνει προσφυγές για την ακύρωση των διαδικασιών για προσλήψεις με θητεία, επειδή πιστεύουν ότι ο νόμος αυτός είναι αντισυνταγματικός.

ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
Προς τουριστική εκμετάλλευση και η «Καλντέρα»

Τις πεζούλες της «Καλντέρας», που δημιουργήθηκαν από τα λατομεία, ορισμένοι τις ονειρεύονται ήδη σαν χώρο για βίλες...
Τις πεζούλες της «Καλντέρας», που δημιουργήθηκαν από τα λατομεία, ορισμένοι τις ονειρεύονται ήδη σαν χώρο για βίλες...
Την τύχη των εκτάσεων στη Σαντορίνη, όπου λειτουργούσαν παλιότερα ορυχεία, ζητούν να μάθουν, με Ερώτησή τους στη Βουλή, οι βουλευτές του ΚΚΕ Στ. Σκοπελίτης και Ν. Γκατζής, καθώς, όπως μας πληροφορούν, το υπουργείο Οικονομικών δεν τις έχει καταγράψει ως «Δημόσιο κτήμα», αφήνοντας, έτσι, ανοιχτό το δρόμο να συνεχιστεί η εκμετάλλευση της περιοχής και του νησιού.

Καταθέτοντας το ζήτημα, στην Ερώτησή τους προς τον υπουργό Οικονομικών, οι βουλευτές του ΚΚΕ υπογραμμίζουν: «Οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών κατέγραψαν σαν "Δημόσιο κτήμα" όλη την περιοχή "Καλντέρα" της Σαντορίνης, δηλαδή την πλευρά του νησιού που "κοιτάζει" το ηφαίστειο, από την Οία μέχρι το Ακρωτήρι. Σ' αυτή την πλευρά, παλιά λειτουργούσαν ορυχεία εξόρυξης θηραϊκής γης, που κατέστρεψαν το τοπίο και γενικά το νησί». Συνεχίζοντας, οι βουλευτές συμπληρώνουν πως το ΚΚΕ επανειλημμένα είχε φέρει το θέμα στη Βουλή, εισπράττοντας πάντοτε τις διαβεβαιώσεις των εκάστοτε υπουργών πως το «κακό θα σταματήσει και οι εκτάσεις θα περιέλθουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση». Κάτι τέτοιο - όπως σημειώνουν οι βουλευτές - δεν έχει γίνει. Και ζητούν από την υπουργό να διευκρινίσει με ποια κριτήρια έγινε η καταγραφή της «Καλντέρας» και τι θα γίνει με τις εκτάσεις των πρώην ορυχείων που δεν καταγράφηκαν.

«Χάι Σοσάιτι» με βρώμικο χρήμα

Διώκονται ποινικά για ξέπλυμα χρημάτων ο πατέρας και ο φίλος της Ασημακοπούλου.

Ποινική δίωξη για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος άσκησε χτες η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών κατά του πατέρα και του φίλου της 22χρονης δημοσιογράφου Ασημίνας Ασημακοπούλου, η οποία έχει προφυλακιστεί για κακουργηματική απάτη εις βάρος ανυποψίαστων γυναικών. Μετά από έρευνα, διαπιστώθηκε ότι στον τραπεζικό λογαριασμό που διατηρούσε ο Ασημάκης Ασημακόπουλος είχαν κατατεθεί 160 εκατ. δρχ., ενώ στον τραπεζικό λογαριασμό του φίλου της κόρης του, Βασ. Λαφιάτη, 280 εκατ. δρχ.

Η υπόθεση της απάτης αποκαλύφθηκε πριν από ένα μήνα. Σύμφωνα με τη δικογραφία, η Ασημακοπούλου, προφασιζόμενη ότι έχει πολλά δισεκατομμύρια δραχμές σε κλειστούς λογαριασμούς της στην Ελβετία, έπειθε κάποιες γυναίκες, από τις οποίες αποσπούσε μεγάλα χρηματικά ποσά, με την υπόσχεση ότι θα τους τα επιστρέψει, όταν ανοιχτούν οι λογαριασμοί. Η ίδια διέμενε σε δύο σουίτες πολυτελούς ξενοδοχείου στο κέντρο των Αθηνών και ξόδευε τα εκατομμύρια που έβαζε στο χέρι σε πανάκριβα ρούχα και κοσμήματα. Από μία ασφαλίστρια απέσπασε περίπου 350 εκατ. δρχ., που είχε συγκεντρώσει από πελάτες της, ενώ από άλλη γυναίκα 80 εκατ. δρχ. Ως συνεργοί της Ασημακοπούλου, φέρονται η Φραντσέσκα Πέτρας 51 χρόνων και ο Βασ. Στυλογιάννης, οδηγός του επιχειρηματία Αργ. Σαλιαρέλη, οι οποίοι, επίσης, είχαν συλληφθεί και απολογηθεί για την ίδια υπόθεση.

ΔΗΜΟΣ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ
Αναγκαίοι οι συμβασιούχοι

Να παραταθεί η ημερομηνία λήξης της σύμβασης εργαζομένων στο Δήμο Ελευσίνας, εξαιτίας αυξημένων αναγκών που ανέκυψαν μετά τον καταστροφικό σεισμό της 7ης Σεπτέμβρη, ζητά με επιστολή του προς την υπουργό Εσωτερικών, Β. Παπανδρέου, ο δήμαρχος, Γ. Γεωργόπουλος.

Σχετικές αποφάσεις έχει λάβει ομόφωνα το δημοτικό συμβούλιο, καθώς, από τη μία, οι συμβασιούχοι αυτοί εργαζόμενοι υπηρετούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και, από την άλλη, η λήξη της σύμβασής τους, στις 23 Γενάρη, θα δημιουργήσει σημαντικό κενό στις υπηρεσίες του δήμου. «Το γεγονός αυτό - τονίζει στην επιστολή του ο δήμαρχος - θα δυσχεράνει την προσπάθεια που όλοι καταβάλλουμε, ώστε να ανταποκριθούμε στο βαθμό που μπορούμε στις πραγματικές και συνεχιζόμενες ανάγκες των συμπολιτών μας που επλήγησαν από τον σεισμό».

Ο ίδιος ενημερώνει στην επιστολή του την υπουργό πως η παράταση της σύμβασης των συμβασιούχων εργαζομένων του δήμου, αποτελεί αίτημα και της συντριπτικής πλειοψηφίας των φορέων και των κατοίκων του Δήμου, που συμμετείχαν στις σχετικές συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου. Συμπληρώνει, τέλος, πως, περίπου τέσσερις μήνες μετά το σεισμό, έχουν γίνει μεν κάποια βήματα επίλυσης των προβλημάτων που δημιούργησε, αλλά «απέχουμε αρκετά, ώστε να βγει το αποτέλεσμα και το συμπέρασμα ότι βρισκόμαστε στην προ σεισμών περίοδο».

ΚΑΠΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΗΜΑΘΙΑΣ
Απροστάτευτοι στις κερδοσκοπικές διαθέσεις των καπνεμπόρων

Απροστάτευτοι στις διαθέσεις και κερδοσκοπικές επιδιώξεις των καπνεμπόρων, που ρίχνουν ανενόχλητοι τις τιμές δημιουργώντας σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης των καλλιεργητών, βρίσκονται οι καπνοπαραγωγοί των Παλατιτσίων του Νομού Ημαθίας.

Η μέση τιμή καπνού κατηγορίας «Σαμψούς» είναι στο Νομό Πιερίας 500 δραχμές το κιλό, ενώ στην Ημαθία κάτω από τις 300 δραχμές. Οι τιμές αυτές, που είναι λίγο πιο πάνω από το κόστος παραγωγής, έχουν φέρει τους παραγωγούς και τις οικογένειές τους σε απόγνωση.

Η προσπάθειά τους να καταφύγουν στο υπουργείο Γεωργίας, ώστε να παρθούν κάποια μέτρα προστασίας των προϊόντων τους, έπεσαν στο κενό, αφού δεν προβλέπεται, λόγω και της συγκεκριμένης πολιτικής της ΕΕ, καμία κρατική παρέμβαση σε παρόμοιες περιπτώσεις.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Παλατιτσίων, Γιώργος Παπαδόπουλος, δήλωσε: «Ενα βασικό χαρακτηριστικό γνώρισμα της αγροτικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια, είναι η φθίνουσα πορεία που αυτή ακολουθεί... Οι φετινές όμως τιμές για τα καπνά αποτελούν για μας το τελειωτικό χτύπημα. Γιατί όχι μόνο οι παραγωγοί δε θα μπορέσουν να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις τους προς την ΑΤΕ, αλλά θα αντιμετωπίσουν άμεσο βιοποριστικό πρόβλημα».

Ο Γιώργος Παπαδόπουλος πρόσθεσε ακόμα ότι «είναι θέμα αγροτικής πολιτικής της ΕΕ», για να καταλήξει: «Η ιστορία έχει δείξει ότι όταν τα πράγματα γίνονται τραγικά για τους αγρότες, αλίμονο σ' αυτόν που θα ξυπνήσει τον γίγαντα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ