Eurokinissi |
Η Εξεταστική Επιτροπή σε μία από τις συνεδριάσεις της |
Η πλειοψηφία της ΝΔ, πιστή στη μέχρι τώρα γραμμή της, στο πόρισμά της για τις προμήθειες των ρωσικών αντιαεροπορικών και των αμερικανικών ραντάρ δεν καταλήγει σε συγκεκριμένο «διά ταύτα», αλλά απλώς περιγράφει τις - κατά την ίδια - πράξεις των δύο πρώην υπουργών Α. Τσοχατζόπουλου και Γ. Παπαντωνίου, οι οποίες προκάλεσαν οικονομική βλάβη στο ελληνικό δημόσιο. Μάλιστα, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Γ. Τραγάκης, αρμόδια να αποφασίσει για το εάν θα συσταθεί ή όχι Προανακριτική Επιτροπή είναι η Ολομέλεια της Βουλής, καθώς η διατύπωση συγκεκριμένων κατηγοριών από την Εξεταστική Επιτροπή θα αποτελούσε υπέρβαση καθήκοντος. Ο Γ. Τραγάκης ανακοίνωσε χτες ότι η Κύπρος ανταποκρίθηκε στο αίτημα για δικαστική συνδρομή και όπως προκύπτει υπάρχουν εκεί τραπεζικοί λογαριασμοί ύψους 21 εκατομμυρίων δολαρίων στο όνομα εταιρίας που είχε αναλάβει τα Αντισταθμιστικά των ρώσικων TOR/M1 και τα οποία ουσιαστικά δεν εκτελέστηκαν. Τα χρήματα ακολούθησαν διάφορες διαδρομές, πέρασαν και από την Ελβετία και όπως είπε ο Γ. Τραγάκης έχει ζητηθεί δικαστική συνδρομή από την Ελβετία προκειμένου να ανοίξουν και οι εκεί λογαριασμοί. Ο πρόεδρος της Επιτροπής είπε ότι η ΝΔ αναζητά πού πήγαν αυτά τα «ύποπτα», όπως τα χαρακτήρισε, χρήματα.
Στο δικό τους πόρισμα οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ όχι μόνο αρνούνται την ύπαρξη οποιασδήποτε ευθύνης για τις συγκεκριμένες προμήθειες, αλλά κατηγορούν τον σημερινό υπουργό Αμυνας ότι με τις παραλείψεις του στην εκτέλεση των συμβάσεων ζημίωσε το ελληνικό δημόσιο κατά 330 εκατομμύρια δολάρια. Στα συμπεράσματά τους εκτιμούν ότι δεν προκύπτει κανένα στοιχείο «πιθανής τέλεσης ποινικού αδικήματος από τους πρώην υπουργούς Α. Τσοχατζόπουλου και Γ. Παπαντωνίου και τα στελέχη της στρατιωτικής ηγεσίας του υπουργείου Αμυνας που επί μήνες προσεβλήθησαν και διασύρθηκαν αδίκως». Σε συνέντευξη που έδωσαν, έκαναν λόγο για «σκευωρία» που κατέρρευσε και ο Ε. Βενιζέλος, καταφερόμενος κατά του σημερινού υπουργού Αμυνας και του γραμματέα εξοπλισμών του υπουργείου, είπε ότι «ο ελληνικός λαός δεν μπορεί να κοιμάται ήσυχος όσο μένουν στη θέση τους ο Σ. Σπηλιωτόπουλος και ο Γ. Ζορμπάς». Για κατάρρευση «της σκευωρίας» έκαναν λόγο με ανακοινώσεις τους και οι πρώην υπουργοί Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος και Γ. Παπαντωνίου.
Εκ μέρους του ΣΥΝ η Α. Ξηροτύρη στα συμπεράσματα του πορίσματός της αναφέρει ότι για τους δύο πρώην υπουργούς υπάρχουν «σοβαρές πολιτικές ευθύνες» για τη διαδικασία προμήθειας των δύο συγκεκριμένων οπλικών συστημάτων. Εκτιμά δε ότι «δε βεβαιώθηκαν κατά τις εργασίες της εξεταστικής επιτροπής, ούτε από τα έγγραφα που είχαμε μέχρι σήμερα στη διάθεσή μας, ποινικές ευθύνες υπουργών». Η βουλευτής προτείνει για τα ζητήματα των αμυντικών προμηθειών να έχει αποφασιστικό ρόλο η Βουλή.
Για να συζητηθεί το πόρισμα στην Ολομέλεια της Βουλής πρέπει να το ζητήσουν 60 βουλευτές και σύμφωνα με τον κανονισμό 30 βουλευτές μπορούν να ζητήσουν τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής.
Με τη συζήτηση του συνόλου των άρθρων ολοκληρώθηκε χτες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου για τον «βασικό μέτοχο», που αναμένεται να συζητηθεί πλέον στην Ολομέλεια της Βουλής την ερχόμενη βδομάδα. Από την πλευρά του ΚΚΕ έγινε λόγος για «μεγάλη τρύπα» στο θέμα της ονομαστικοποίησης των μετοχών με την αποδοχή της ύπαρξης οφ-σορ εταιριών.
Οπως χαρακτηριστικά επισήμανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Αντώνης Σκυλλάκος, για τις εταιρίες οφ-σορ «εφόσον δε θα είναι ονομαστικές οι μετοχές σύμφωνα με το δίκαιο της χώρας σε αυτή την περίπτωση το ΕΣΡ θα αναζητεί στοιχεία από την οφ-σορ εταιρία για να δει ποιοι είναι οι μέτοχοι. Αν τα στοιχεία που δίνει η οφ-σορ δεν είναι επαρκή τότε δε θα μπορεί να γίνει κάποιος μέτοχος εργολαβικής επιχείρησης ή εν προκειμένω επιχείρησης στα ΜΜΕ. Μπαίνει, δηλαδή, υπό την αίρεση του ελέγχου κάποιων στοιχείων που θα μας δώσουν οι οφ-σορ εταιρίες». Τόνισε ακόμη πως «δεν υπάρχει τρόπος να ελεγχθεί από κανένα ΕΣΡ», σημειώνοντας: «Οποιος θέλει να φτιάξει τριάντα τέτοιες εταιρίες δε θα έχουμε τις μετοχές του 30% από τα ΜΜΕ, δε θα τις έχουμε ονομαστικές. Σύμφωνα με το δίκαιο της χώρας τους δε θα είναι υποχρεωμένοι να τηρούν αρχείο των καταλόγων των μετοχών. Αυτό είναι η μεγάλη τρύπα». Επίσης, ο Αντώνης Σκυλλάκος πρόσθεσε πως «αν συμπεριλάβουμε κι εκείνες τις εξαιρέσεις για μια σειρά από επιχειρήσεις, τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρίες, χαρτοφυλακίου επιχειρήσεις, συλλογικών επενδύσεων, κλπ. μεγαλώνει ο κύκλος μέσω των οποίων παρακάμπτονται όλες οι ρυθμίσεις».
Παράλληλα, ο Αντώνης Σκυλλάκος έκανε λόγο για «πολιτικό πρόβλημα» αναφερόμενος στα «επιχειρήματα του ΠΑΣΟΚ κατά του ελληνικού Συντάγματος» με αφορμή τη θέση του ΠΑΣΟΚ για μη συμβατότητα του εκτελεστικού του Συντάγματος νόμου με το ευρωπαϊκό δίκαιο. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε σε δηλώσεις της βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Α. Διαμαντοπούλου, η οποία «είπε ευθέως ότι υπερισχύει το κοινοτικό δίκαιο», σημειώνοντας ότι «αργότερα θα προκύψουν ζητήματα σύγκρουσης του Συντάγματος με το κοινοτικό δίκαιο». Ειδική αναφορά στο θέμα των εξαιρέσεων που αφορούν στα ΜΜΕ στα οποία βασικός μέτοχος είναι ένα πολιτικό κόμμα έκανε η εισηγήτρια του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλλη. Οπως είπε, «γιατί παίρνετε ως κριτήριο τα κόμματα που είναι μόνο στη Βουλή; Γιατί στην εξαίρεση δεν περιλαμβάνετε τα κόμματα που είναι εκτός Βουλής;».
Χτες, πάντως, οι συναρμόδιοι υπουργοί, Επικρατείας, Θόδωρος Ρουσόπουλος, και Εσωτερικών, Πρ. Παυλόπουλος, ανακοίνωσαν την πραγματοποίηση αλλαγών στο νομοσχέδιο για τον βασικό μέτοχο. Μεταξύ άλλων υπήρξε δέσμευση για τη μη παροχή δυνατότητας διακοπής λειτουργίας των εφημερίδων και πιθανόν των δημοτικών ραδιοφωνικών σταθμών. Επίσης, ανακοινώθηκε η αποκλειστική απασχόληση των νομικών συμβούλων του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης.
Οσον αφορά στο θέμα της αδειοδότησης των ραδιοφωνικών σταθμών της Αττικής, ο Θόδωρος Ρουσόπουλος σημείωσε ότι «δίνουμε παράταση του χρόνου λειτουργίας των ραδιοφωνικών σταθμών και με το νέο νομικό καθεστώς θα δοθεί κοινή αφετηρία. Μέχρι τον Αύγουστο θα έχουμε φέρει το σχετικό νόμο που θα αντικειμενοποιεί τα κριτήρια αδειοδότησης, για να ακολουθήσει η προκήρυξη, καθώς έχει δοθεί παράταση των αδειών μέχρι τις 30 Νοέμβρη του 2005. Κανένας σταθμός δε θα κλείσει από τους νομίμως λειτουργούντες στις 31 Δεκεμβρίου 2004».
Στα πλαίσια της δικομματικής διαπάλης για τη διανομή της πίτας των «ραδιοτηλεοπτικών» και των δημόσιων έργων ο υπουργός Τύπου, στις δηλώσεις του, μίλησε για εποικοδομητική στάση της Αριστεράς. Αλλά και δημοσιογραφικά ρεπορτάζ παρουσιάζουν ότι ορισμένα άρθρα ψηφίστηκαν και από το ΚΚΕ, ενώ άλλα απορρίφθηκαν. Αυτή η εικόνα νοθεύει και κρύβει την πραγματική θέση του ΚΚΕ που απορρίπτει κατηγορηματικά το νομοσχέδιο, εκτιμώντας ότι, με αυστηρότερες ή ηπιότερες διατάξεις, την πληροφόρηση και τα δημόσια έργα πάλι θα τα νέμονται τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. Πολύ περισσότερο που έχει ήδη ξεκινήσει η βιομηχανία παραγωγής αχυράνθρωπων για να παρακαμφθούν οι όποιες απαγορεύσεις και το ίδιο το νομοσχέδιο βρίθει από «τρύπες» που αναιρούν τα επιχειρήματα περί διαφάνειας.