ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Γενάρη 2005
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΦΡΙΚΗ
Η καταστροφή συνεχίζει να εκτυλίσσεται

Associated Press

ΤΖΑΚΑΡΤΑ, ΚΟΛΟΜΠΟ, ΜΠΑΝΓΚΟΚ, ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ, ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ, ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ και ΓΕΝΕΥΗ.-

Παρά το ότι ο επίσημος αριθμός των νεκρών από το σεισμό των 9 Ρίχτερ και τα καταστροφικά κύματα των τσουνάμι που τον ακολούθησαν βρισκόταν χτες στους 156.000 - εκ των οποίων οι 50.000 ήταν παιδιά, σύμφωνα με τη UNICEF - απείχε πάρα πολύ από το να είναι ο τελικός: ο Γιαν Εγκελαντ, ο κορυφαίος αξιωματούχος του ΟΗΕ για το συντονισμό της ανθρωπιστικής βοήθειας, παραδέχτηκε χτες ότι «δεν ξέρω πόσες ακόμη δεκάδες χιλιάδες» άνθρωποι αφανίστηκαν, από τη Νοτιοανατολική Ασία ως τις ακτές της Ανατολικής Αφρικής. Τα περισσότερα θύματα εκτιμάται ότι θα βρεθούν κοντά στο επίκεντρο, στη δυτική ακτή της Σουμάτρας στην Ινδονησία (κάπου 95.000 οι νεκροί στη χώρα, χιλιάδες αγνοούμενοι), όπου σαρώθηκαν εκατοντάδες χωριά και πόλεις στις ακτές, και στις νήσους Νίκομπαρ (σχεδόν 4.000 αγνοούμενοι).

Το μέγεθος, όμως, της καταστροφής, και η αποτίμησή της, επιλέγεται να τεθεί πια σε «δεύτερο πλάνο» στα ΜΜΕ: το πρόταγμά τους μοιάζει να είναι η (υπερ)προβολή της «δυτικής βοήθειας», που συνεχίζει να αυξάνεται, από κυβερνήσεις και πολίτες. Το CNN, διόλου τυχαία, επέλεξε να προπαγανδίσει τη βοήθεια που θα παράσχουν οι Αμερικανοί στρατιώτες στη Σρι Λάνκα, όπου πάτησαν χτες πόδι για πρώτη φορά - μετά από την Ινδονησία. Ειδησεογραφικά πρακτορεία πρόβαλλαν τις δηλώσεις αξιωματούχων, όπως του Βρετανού υπΟικ Γκόρντον Μπράουν, περί μορατόριουμ - σε καμία περίπτωση διαγραφής: απλώς προσωρινής αναστολής - των χωρών που επλήγησαν... Κατά τα λοιπά, τους Δυτικούς απασχολούσαν τα 5 ως 10 δισ. δολάρια που θα κοστίσει στις μεγάλες ασφαλιστικές εταιρίες η καταστροφή, σύμφωνα με τη Διεθνή Ενωση Ασφαλιστών (International Underwriting Association, IUA)! Ανάλογης προβολής έτυχε η πρόταση της επιτρόπου εξωτερικών σχέσεων της ΕΕ Μπενίτα Φερέρο-Βάλντνερ περί δημιουργίας ευρωπαϊκής δύναμης «ταχείας αντίδρασης» για ανθρωπιστικές καταστροφές, κατά τα πρότυπα του ΝΑΤΟ, των κυανοκράνων και του Ευρωστρατού...

Σκηνές καταστροφής...

Associated Press

Σκηνές καταστροφής...
Η κατάσταση στο μεταξύ παραμένει τραγικότερη από οπουδήποτε αλλού στην Ινδονησία, στις περιοχές όπου οι υποδομές καταστράφηκαν ολοσχερώς, καθιστώντας την περιλάλητη παροχή βοήθειας όλο και πιο δύσκολη. Τα πράγματα χειροτέρεψε η πολύωρη διακοπή λειτουργίας του αεροδρομίου στην Μπάντα Ατσέχ χτες, όπου μεταγωγικό αεροσκάφος 737 βγήκε από την πορεία του όταν έπεσε πάνω σε βούβαλο που κινούνταν σε διάδρομο προσγείωσης.

Αμερικανικά και άλλα ελικόπτερα μετέφεραν προχτές και χτες - 10 μέρες μετά την καταστροφή! - Ινδονήσιους επιζώντες σε νοσοκομεία, επιστρέφοντας από αποστολές ρίψης βοήθειας.

Κατά μάλλον «αναμενόμενο» τρόπο, η προσοχή των δυτικών ΜΜΕ ήταν στραμμένη στο χαμό τουριστών και ότι χιλιάδες εξ αυτών παρέμεναν αγνοούμενοι. Ο Περ Αλαν Ολσεν του σουηδικού παραρτήματος του Ερυθρού Σταυρού, δήλωσε: «ήμουν στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ, στη Δυτική Οχθη και στη Γάζα, αλλά το να φθάνεις εδώ, ανάμεσα στους συμπατριώτες σου, να ζεις το μαρτύριο στη δική σου γλώσσα, είναι πολύ προσωπικό».

Στο μεταξύ οι κυβερνήσεις των χωρών που επλήγησαν αναζητούσαν, κατά τα φαινόμενα, αποδιοπομπαίους τράγους για να διασκεδάσουν την οργή για την εγκληματική τους αμέλεια. Η κυβέρνηση της Ταϊλάνδης καθαίρεσε τον επικεφαλής της μετεωρολογικής της υπηρεσίας και άρχισε «έρευνα» για τους λόγους που δεν εκδόθηκε έγκαιρη προειδοποίηση, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Σιναουάτρα. Αλλά ήταν οι ίδιοι οι κυβερνητικοί που απέτρεψαν, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας The Nation, τους ειδικούς να το πράξουν, φοβούμενοι το άμεσο οικονομικό πλήγμα στην βιομηχανία του τουρισμού, που όμως έγινε έτσι πολύ πιο ολέθριο.

Η διεθνής βοήθεια είχε «ξεπεράσει» χτες τα 2 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν. Ωστόσο, αξιωματούχοι του γραφείου του ΟΗΕ για το συντονισμό της ανθρωπιστικής βοήθειας (OCHA) προειδοποιούσαν ότι «δε θα φθάσει όλη» στους πληγέντες, χαρακτηρίζοντας το μέγεθός της εικονικό, αφού «εκτρέπεται από άλλα κονδύλια» και συμψηφίζεται με άλλα κεφάλαια.

Εκπρόσωπος της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ) δήλωνε χτες ότι τα πρώτα κρούσματα διαρροιών και χολέρας που έχουν αναφερθεί από την Ινδονησία και τη Σρι Λάνκα αποτελούν «προειδοποιήσεις χειρότερων γεγονότων»: άμεσοι κίνδυνοι, η ελονοσία, ο κίτρινος πυρετός, οι πνευμονίες, η μηνιγγίτιδα, η ιλαρά και η γρίπη.

ΧΙΛΗ
Στο εδώλιο ο Πινοτσέτ

ΣΑΝΤΙΑΓΟ.--

Ενα βήμα πιο κοντά στο εδώλιο του κατηγορουμένου βρέθηκε από χτες ο πρώην δικτάτορας Αουγούστο Πινοτσέτ, αφού και το Ανώτατο Δικαστήριο της Χιλής έκρινε ότι οι λόγοι υγείας που επικαλείται η υπεράσπισή του δεν μπορούν να σταματήσουν τη διαδικασία και είναι σε θέση να προσαχθεί σε δίκη και να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες για δολοφονίες και απαγωγές που του έχουν απαγγελθεί.

Το Ανώτατο Δικαστήριο επικύρωσε, με ψήφους 3 υπέρ και 2 κατά, προηγούμενη δικαστική απόφαση, η οποία απέρριπτε το αίτημα της υπεράσπισης του 89χρονου Πινοσέτ, ότι δεν έχει την πνευματική διαύγεια να υπερασπιστεί τον εαυτό του, ανακοίνωσε αξιωματούχος του δικαστηρίου. Οσο για τις κατηγορίες που θα αντιμετωπίσει έχουν να κάνουν με τη λεγόμενη «Επιχείρηση Κόνδορας», το συντονισμένο σχέδιο εξολόθρευσης αντικαθεστωτικών από τις στρατιωτικές κυβερνήσεις της Νότιας Αμερικής, τις δεκαετίες του 1970 και του 1980.

Οπως αναφέρει η ισπανική εφημερίδα «El Mundo», επικαλούμενη τα μέσα ενημέρωσης της Χιλής, η απόφαση είναι αμετάκλητη αν και άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι η νομική μάχη αναμένεται να συνεχιστεί, καθώς οι συνήγοροι του Πινοτσέτ έχουν ακόμα τη δυνατότητα να εμποδίσουν τη διεξαγωγή της δίκης.

Εξάλλου, ενώπιον της δικαιοσύνης θα βρεθούν επίσης δέκα αξιωματικοί της DINA, της μυστικής αστυνομίας επί δικτατορίας Πινοτσέτ, κατηγορούμενοι για καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μεταξύ αυτών και ο ιδρυτής της DINA, απόστρατος στρατηγός Μανουέλ Κοντρέρας.

Μεταξύ των κατηγοριών που αντιμετωπίζουν είναι η απαγωγή των σκηνοθετών Κάρμεν Μπουένο Σαλίνας και Χόρχε Μίλερ Σίλβα, καθώς και άλλων έξι ατόμων, τα οποία εξακολουθούν να αγνοούνται, σχεδόν 30 χρόνια μετά τη σύλληψή τους. Η «Επιχείρηση Κολόμπο» ήταν μία εκστρατεία παραπληροφόρησης, που είχε αναλάβει η DINA, ενόσω αυξάνονταν οι καταγγελίες για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Χιλή του Πινοτσέτ.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Ο ρατσισμός του βρετανικού στρατού...

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Πολιτική ποσοστώσεων για τις μειονότητες επί τουλάχιστον μία εικοσαετία εφάρμοζε ο βρετανικός στρατός, παρά τις περί του αντιθέτου επίσημες διαβεβαιώσεις.

Συγκεκριμένα, επί 20 χρόνια ο βρετανικός στρατός κατέγραφε τις μειονότητες επιμελώς, ώστε να είναι σε θέση να περιορίζει αποτελεσματικότερα τον αριθμό των μελών τους στις τάξεις του. Τις κατέγραφε μάλιστα με τρόπο όχι ιδιαίτερα «κομψό», αφού όλοι οι στρατεύσιμοι με χαρακτηριστικά «ασιατικά ή νεγροειδή» καταγράφονταν στην κατηγορία «D factor», με στόχο να είναι υπό έλεγχο ο αριθμός των «μη λευκών» στρατιωτικών, σύμφωνα με έγγραφα από τα εθνικά αρχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα στο πλαίσιο του νέου νόμου για την ελευθερία της ενημέρωσης, που τέθηκε σε ισχύ την 1η Γενάρη.

Μνημόνιο, που συντάχθηκε το 1972 για το Γενικό Επιθεωρητή του στρατού και φέρει το χαρακτηρισμό «προσωπικό και εμπιστευτικό», φωτίζει την πρακτική που υιοθετήθηκε το 1957 και όπου διευκρινίζεται ότι «σαφής διάκριση» πρέπει να γίνεται ανάμεσα στους Βορειοευρωπαίους και όλους τους άλλους.

Η ευθύνη να περιληφθεί ένας στρατεύσιμος στην κατηγορία «D factor» ανήκε στους στρατιωτικούς γιατρούς, που είχαν μεγάλη ελευθερία για να αποφασίζουν και ορισμένες φορές έβαζαν στην κατηγορία αυτή ένα στρατεύσιμο, επειδή το χρώμα του δέρματός του ήταν ματ ή είχε εμφάνιση «ηλιοκαμένου Γάλλου».

Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία όσον αφορά το σκοπό αυτής της εσωτερικής απογραφής, η οποία είχε επιμελώς κρατηθεί μυστική: «Το σύστημα εφαρμόζεται από το 1957. Μας έχει επιτρέψει να παρακολουθούμε τον αριθμό των μη Ευρωπαίων στο στρατό, ώστε να εξασφαλίζουμε πως τηρούνται τα επίπεδα αφομοίωσης που έχουμε», διευκρινίζεται στο μνημόνιο του 1972. Εντούτοις, στα αρχεία δε διευκρινίζεται πότε εγκαταλείφθηκε το σύστημα αυτό...

Αλληλεγγύη και βοήθεια προς τους πληγέντες

Το ΠΑΜΕ, η ΕΕΔΥΕ και η ΟΓΕ στο πλευρό των σκληρά δοκιμαζόμενων λαών

Το μαζικό λαϊκό κίνημα με πρωτοπόρο το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο παρόν και σε αυτή τη μάχη, καλεί όλους να εκδηλώσουν και εμπράκτως την αλληλεγγύη τους, προς τους δοκιμαζόμενους λαούς της Νοτιοανατολικής Ασίας και του Ινδικού και να στηρίξουν τους πληγέντες είτε με χρηματική είτε με υλική βοήθεια με τους ειδικούς λογαριασμούς που έχουν ανοίξει.

ΠΑΜΕ: Εμπρακτη εργατική αλληλεγγύη

Κάλεσμα σε όλα τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους να εκφράσουν έμπρακτα την εργατική τους αλληλεγγύη στην εργατική τάξη της Ασίας που υποφέρει από τις μεγάλες ζημιές που προκλήθηκαν από το σεισμό και το τσουνάμι, απευθύνει με ανακοίνωσή του το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο και για το λόγο αυτό άνοιξε στην Εθνική Τράπεζα τον αριθμό λογαριασμού 101/751788-20 για κατάθεση χρημάτων. Ταυτόχρονα το ΠΑΜΕ καταγγέλλει τις εγκληματικές ευθύνες όλων εκείνων των εκμεταλλευτών και των μεγαλοσυμφερόντων που ληστρικά και βίαια για πολλά χρόνια επεμβαίνουν στο φυσικό περιβάλλον σ' ολόκληρο τον Τρίτο Κόσμο πάντα με μοναδικό γνώμονα το υπερκέρδος και τον πλουτισμό.

Οι ανυπολόγιστες καταστροφές, σημειώνει ειδικότερα, σε ζωές ανθρώπων και οι μεγάλες ζημιές που προκλήθηκαν από το σεισμό και το τσουνάμι στην περιοχή της Ασίας χτύπησαν πρώτα και κύρια τα πιο φτωχά και τα λαϊκά στρώματα αυτών των περιοχών. Φτωχοί αγρότες και εργάτες, παιδιά και ηλικιωμένοι χάθηκαν άδικα. Βιοπαλαιστές είδαν τα σπίτια και τα υπάρχοντά τους να εξαφανίζονται. Η λύπη και η πίκρα μαζί με την αγανάκτηση και την οργή κυριαρχούν στα μυαλά μας αυτές τις μέρες.

Ολοι αυτοί οι υποκριτές, συνεχίζει, που τώρα χύνουν δάκρυα κροκοδείλια και κόπτονται για φιλανθρωπίες, είναι εκείνοι που κρατούν τα μεροκάματα των εργατών της Ασίας στο μισό ευρώ. Εκείνοι που «δολοφονούν» κάθε μέρα τα όνειρα των παιδιών του Τρίτου Κόσμου. Και πρωτοπόροι αυτής της προσπάθειας είναι οι Αμερικανοί και οι ΝΑΤΟικοί ιμπεριαλιστές.

Τέλος, το ΠΑΜΕ σημειώνει ότι η οικονομική ενίσχυση θα δοθεί στους πληγέντες μέσα από τα Συνδικάτα της Ν. Ασίας που συνεργάζεται το ΠΑΜΕ στα πλαίσια της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ).

Ανθρωπιστική Βοήθεια από την ΕΕΔΥΕ

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη σε συνεργασία με το Δήμο Νίκαιας αποφάσισε να συγκεντρώσει και να στείλει ανθρωπιστική βοήθεια στις πληγείσες από το σεισμό χώρες της Ασίας και της Αφρικής.

Εχει έρθει ήδη σε επαφή με τις περισσότερες από τις αντίστοιχες πρεσβείες και περιμένει συγκεκριμένες λίστες φαρμάκων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης. Για την ώρα, έχει γνωστοποιηθεί ότι υπάρχει άμεση ανάγκη σε παιδικές τροφές, κονσέρβες, βαμβάκι, γάζες, εμφιαλωμένο νερό, κουβέρτες, στρώματα, σκηνές, γεννήτριες και ρούχα κάθε είδους.

Η ΕΕΔΥΕ κάνει έκκληση στις Επιτροπές Ειρήνης και σε κάθε άλλο ενδιαφερόμενο, προκειμένου να αρχίσει η συγκέντρωση των παραπάνω ειδών.

Ως αποθηκευτικός χώρος στην περιοχή του λεκανοπεδίου Αττικής έχουν οριστεί οι αποθήκες του Δήμου Νίκαιας, Μενεμένης 59 (δίπλα στο ΚΕΠ Νίκαιας), τηλ. 210-4915381, ώρες λειτουργίας 9:00-14:30 καθημερινά και Σαββατοκύριακο.

Επίσης, όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να καταθέσουν χρήματα για τον ίδιο σκοπό στους λογαριασμούς της ΕΕΔΥΕ: ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: 42602434 και ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ: 122/634535-29.

Η ΟΓΕ καλεί σε βοήθεια για τους πληγέντες

Τέλος, η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) προσφέρει για τους πληγέντες της Νοτιοανατολικής Ασίας 1.000 ευρώ και καλεί τα μέλη της πανελλαδικά να συμβάλουν σ' αυτή την προσπάθεια. Ο αριθμός είναι: Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας 151/296061-31.

«Αγρια ζώα, ειδωλολάτρες, κανίβαλοι»

Νησιά Ανταμαν και Νίκομπαρ: Εκατοντάδες νησάκια βορειοδυτικά της Σουμάτρας της Ινδονησίας. Εκτείνονται πεντακόσια μίλια προς την Ακτή της Βεγγάλης, και ανήκουν διοικητικά στην Ινδία με πρωτεύουσα το Πορτ Μπλερ. Τα περισσότερα από αυτά είναι ακατοίκητα, με τον πληθυσμό του αρχιπελάγους να φθάνει τις περίπου 350.000 ψυχές. Πολλοί μετοίκησαν εκεί από την ινδική ενδοχώρα, αλλά υπάρχουν επίσης φυλές, που το Νέο Δελχί αποκαλεί «Μογγολοειδείς» και «Νεγρικές». Σκουρόχρωμου δέρματος, κοντοί και με μαλλιά που θυμίζουν μαυροπίπερο, ζουν από τα νησιά Ανταμαν έως τη χερσόνησο της Μαλαισίας έως τις Φιλιππίνες έως ακόμη και την Ταϊβάν. Οι πρόγονοί τους ήταν ίσως οι πρώτοι άνθρωποι που κατοίκησαν τη ΝΑ Ασία, απομονωμένοι από την ανθρωπότητα για σχεδόν 60.000 χρόνια. Αναφέρονται το δεύτερο αιώνα από τον Πτολεμαίο και το δέκατο τρίτο από τον Μάρκο Πόλο. Ο Μάρκο Πόλο αναφέρεται σ' αυτούς, χαρακτηρίζοντάς τους «κανίβαλους»: «Οι άνθρωποι αυτοί είναι δίχως βασιλιά, ειδωλολάτρες, όχι καλύτερα από άγρια κτήνη. Σας βεβαιώ ότι όλοι οι άνθρωποι σ' αυτό το νησί της Ανγκαμαναϊάς [Ανταμαν] έχουν κεφάλια σαν των σκύλων, δόντια και μάτια παρόμοια... τα πρόσωπά τους είναι όπως των μεγάλων σκυλιών μαστίφ!».

Από αυτούς τους ανθρώπους, τις φυλές κυνηγών που οι αποικιοκράτες ουδέποτε υπέταξαν, συνεχίζουν να ζουν κάπου 200 στο νησί Βόρειο Σέντινελ, όπου η ινδική κυβέρνηση απαγορεύει στους Δυτικούς ανθρωπολόγους να πάνε. Οι ίδιες οι ινδικές αρχές τους χαρακτηρίζουν «παλαιολιθικούς» και «εχθρικούς». Ουδείς γνωρίζει τι γλώσσα μιλούν, τι θεό λατρεύουν και πώς ζει και κυβερνάται η κοινότητά τους, σύμφωνα με ανθρωπολόγους.

Κι όμως, σχολιάζει ο καθηγητής του πανεπιστημίου Ταφτς Γκάρι Λεούπ στο περιοδικό Counterpunch. Παρότι σχεδόν 3.800 άνθρωποι αγνοούνται στα Ανταμαν και Νίκομπαρ, παρότι τουλάχιστον 1.000 κάτοικοι των νήσων ανασύρθηκαν νεκροί, παρότι 15 χωριά καταστράφηκαν, παρότι 16.000 κάτοικοι μεταφέρθηκαν σε προσφυγικά στρατόπεδα, παρότι κανείς δεν ξέρει αν και ποιες φυλές χάθηκαν, αν και ποιοι κόσμοι χάθηκαν, υπήρξε μια εκπληκτική είδηση την 3η Γενάρη.

Ινδοί ανθρωπολόγοι ανακάλυψαν ότι τουλάχιστον πέντε ιθαγενείς φυλές βγήκαν από την απίστευτη καταστροφή που έπληξε την περιοχή, χωρίς ούτε ένα θύμα. Ο ανθρωπολόγος Β. Ρ. Ράο δήλωσε ότι «τα μέλη των φυλών κατάλαβαν τον επερχόμενο κίνδυνο από τα προειδοποιητικά σήματα, όπως οι κραυγές των πουλιών και η συμπεριφορά των αμφίβιων και των θαλασσινών ζώων. Πρέπει να έτρεξαν στα δάση για ασφάλεια. Δεν αναφέρθηκε κανένα θύμα ανάμεσά τους». Πέντε φυλές, οι Τζάρουας, οι Ονγκες, οι Σόμπενς, οι Σεντινελέζοι και οι Ανταμανέζοι, βγήκαν αλώβητοι.

«Αγριοι, απολίτιστοι, κανίβαλοι, εχθρικοί, πρωτόγονοι»: Τα αποικιοκρατικά στερεότυπα για τους ανθρώπους της Λίθινης Εποχής αποδείχτηκαν εξαιρετικά ανεπαρκή, για να περιγράψουν μια πολύ πιο πολύπλοκη πραγματικότητα. Αυτός που ο Μαρξ περιέγραφε ως «πρωτόγονο κομμουνισμό» των κοινωνιών τους, γράφει ο Λεούπ, αποδείχτηκε σωτήριος...


Μπ. Γ.

Στα σχολεία

Συγκέντρωση χρημάτων για τα θύματα της καταστροφής στη Νοτιανατολική Ασία θα γίνει στα σχολεία. Με εγκύκλιό του το υπουργείο Παιδείας ζητά στις 11 και 12 Γενάρη να οργανωθούν σε συνεργασία με εκπαιδευτικούς και μαθητές διαδικασίες συγκέντρωσης χρημάτων στην οποία οικειοθελώς οι μαθητές θα προσφέρουν ό,τι επιθυμούν. Καμπάνια συγκέντρωσης χρημάτων και ανθρωπιστικής βοήθειας θα οργανώσει με την έναρξη των μαθημάτων και η ΟΛΜΕ.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αλληλέγγυο στα ΚΚ και τους λαούς των χωρών που επλήγησαν

Μηνύματα αλληλεγγύης και συμπαράστασης απέστειλε το ΚΚΕ στα Κομμουνιστικά Κόμματα Ινδίας, Ινδίας - Μαρξιστικό, Σρι Λάνκα και Μπαγκλαντές για την καταστροφή που έπληξε τις χώρες και τους λαούς τους. Το ΚΚΕ εκφράζει ακόμα τη συμπαράστασή του στα στελέχη και μέλη των κομμάτων αυτών, που έχουν ριχτεί στη μάχη της ανακούφισης των πληγέντων, τα βαθιά και ειλικρινή του συλλυπητήρια για τυχόν απώλειες μελών και φίλων τους, καθώς και την αγανάκτησή του για την πενιχρή οικονομική βοήθεια που μέχρι στιγμής έχει ανακοινωθεί ότι θα δοθεί στις χώρες τους. Επιπρόσθετα, το ΚΚΕ σημειώνει πως τα όσα τραγικά διαδραματίζονται στη Νοτιοανατολική Ασία, φέρνουν ξανά στην επιφάνεια τα προβλήματα από την καταλήστευση που υπέστησαν οι χώρες αυτές από τις αποικιοκρατικές και ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, από την εφαρμογή των διαφόρων προγραμμάτων του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, αλλά και από τον απάνθρωπο χαρακτήρα της καπιταλιστικής ανάπτυξης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ