ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Γενάρη 2005
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Δεν υπάρχει ακρίβεια στην αγορά!

Κλείνοντας τα μάτια της στην καθημερινή πραγματικότητα, που βιώνουν τα λαϊκά νοικοκυριά, η κυβέρνηση ...διαψεύδει προκλητικά τις αλλεπάλληλες ανατιμήσεις με το επιχείρημα πως έχει παρέλθει η εποχή της κερδοσκοπίας με το φούσκωμα των τιμών

Eurokinissi

Με ανατιμήσεις σε δεκάδες κατηγορίες ειδών καθημερινής κατανάλωσης που έρχονται να οξύνουν την καθιερωμένη ακρίβεια, που «γονατίζει» τα λαϊκά νοικοκυριά, «υποδέχτηκε» το 2005 τους εργαζόμενους. Και τη στιγμή που, όπως έχουν ήδη προαναγγείλει οι μεγαλολιανέμποροι ιδιοκτήτες των σούπερ μάρκετ, οι αυξήσεις τιμών που προκύπτουν μόνο από τους τιμοκαταλόγους χονδρικής που τους έχουν γνωστοποιήσει οι προμηθευτές τους βιομήχανοι φτάνουν μέχρι 13%, χώρια οι καθημερινές ανατιμήσεις... «ρουτίνας» από ένα σημείο κι έπειτα όλους τους προηγούμενους μήνες, η κυβέρνηση επιμένει να προκαλεί. Με χτεσινές του δηλώσεις, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Παπαθανασίου διέψευσε ότι υπάρχει κύμα ακρίβειας, γιατί αυτό προκύπτει από τη θεωρητική προσέγγιση του ίδιου για τη λειτουργία της αγοράς. Γιατί, δηλαδή, όπως είπε, «όταν μειώνεται η κίνηση στην αγορά, προφανώς δεν μπορεί να αυξάνονται οι τιμές».

Η πραγματικότητα, όμως, που τη γνωρίζει πολύ καλά η κυβέρνηση, πολύ περισσότερο που είναι παράμετρος μέτρησης της επιτυχίας της πολιτικής της - στο βαθμό που τα κέρδη των επιχειρήσεων προέρχονται και από τις ανατιμήσεις - απέχει παρασάγγας από τη θεωρία περί διαμόρφωσης των τιμών βάσει του νόμου της προσφοράς και της ζήτησης. Τα λαϊκά νοικοκυριά στενάζουν κάτω από το βάρος της αβάσταχτης ακρίβειας και των αλλεπάλληλων ανατιμήσεων. Και αντί για οτιδήποτε άλλο, τουλάχιστον λίγη σεμνότητα μπροστά στην ανέχεια των χιλιάδων μισθοσυντήρητων οικογενειών, ο Γ. Παπαθανασίου επιδόθηκε σε λεονταρισμούς ότι δήθεν «η εποχή που ορισμένοι κερδοσκόποι μπορούσαν να δουλεύουν με υπερβολικά υψηλά περιθώρια κέρδους έχει παρέλθει».

Είναι προφανές ότι με δεδομένο πως οι «κερδοσκόποι» στους οποίους αναφέρεται ο υφυπουργός δεν είναι άλλοι από τους ιδιοκτήτες σούπερ μάρκετ, σ' αυτούς απευθυνόταν όταν στη συνέχεια «απείλησε» ότι «θα συναντήσουν την απόρριψη των καταναλωτών και των οργανώσεών τους», λες και υπάρχει δυνατότητα επιλογής για τους καταναλωτές. Σπεύδοντας, μάλιστα, ο κύριος υφυπουργός να αποδείξει την αλήθεια των λόγων του, επικαλέστηκε στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας για την εξέλιξη των τιμών, το 2004, σε 22 κατηγορίες ειδών και εμπορευμάτων.

Το ευτράπελο της ιστορίας δεν είναι ότι ο καθένας μπορεί να παραθέσει εκατοντάδες είδη με ανατιμήσεις πολύ υψηλότερες από αυτές που παρουσίασε ο αρμόδιος επί των τιμών, αλλά το γεγονός ότι ο Γ. Παπαθανασίου εμφανίστηκε απόλυτα ικανοποιημένος επειδή συγκρατήθηκαν οι τιμές των επικοινωνιών με κινητά τηλέφωνα και οι τιμές των αναψυκτικών, αλλά βεβαίως δε λέει κουβέντα για το ότι μέσα στο 2004, επίσης σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής, ακρίβυναν:

  • Το πετρέλαιο θέρμανσης 28,6%
  • Το ελαιόλαδο 14,6%
  • Τα καύσιμα αυτοκινήτου 10,6%
  • Το ψωμί 9,1%
  • Οι ιατρικές, οδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες 6,5%
  • Ενοίκια κατοικιών 5,4%

Πέρα από την επίσημη στατιστική μέτρηση, ο «Ρ» κατέγραψε μόνο μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοέμβρη, σύμφωνα με επίσημους τιμοκαταλόγους μεγάλων σούπερ μάρκετ, αυξήσεις τιμών μέχρι 29% σε εκατοντάδες είδη που καταναλώνει καθημερινά η μέση οικογένεια. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται ανατιμήσεις μέχρι 28,9% σε τυριά, 13,9% σε αλλαντικά, 14,6% σε καθαριστικά - απορρυπαντικά, 16,1% σε χαρτικά οικιακής χρήσης, 19,9% σε κρασιά και αλκοολούχα ποτά, 16,1% σε σοκολατοειδή κ.ά.


ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ 2005
Στόχος: Ανατροπές παντού...

Σήμερα σύσκεψη για το Ασφαλιστικό των τραπεζών

Η πολιτική των «μεγάλων μεταρρυθμίσεων» στο χώρο της οικονομίας το «κρίσιμο» έτος 2005, η προώθηση, δηλαδή, των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, στο σύνολο των οικονομικών σχέσεων, βρίσκεται στο επίκεντρο των κυβερνητικών διεργασιών.

Στα πλαίσια αυτά, επανέρχεται εκ νέου το θέμα του Ασφαλιστικού των τραπεζών, με συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί σήμερα το πρωί μεταξύ του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή, του υπουργού Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη και του διοικητή της Εθνικής Τράπεζας Τ. Αράπογλου.

Την ερχόμενη Παρασκευή θα γίνει νέα σύσκεψη του πρωθυπουργού και του οικονομικού επιτελείου, με θέμα την εξέταση όλων των μεγάλων θεμάτων της οικονομίας, που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση το 2005.

Με θέμα την καλύτερη προετοιμασία της σύσκεψης της Παρασκευής, πραγματοποιήθηκε χτες συνάντηση μεταξύ του υπουργού Οικονομίας και των υφυπουργών Α. Ρεγκούζα και Π. Δούκα. Αν και η κυβέρνηση, για προπαγανδιστικούς λόγους, συνεχίζει να μιλά για «ήπια» δημοσιονομική προσαρμογή, το κυβερνητικό πρόγραμμα για την οικονομία κάθε άλλο παρά ήπιο είναι. Οχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά συνολικά στην Ευρωπαϊκή Ενωση, το 2005, όπου και θα συζητηθεί η ενδιάμεση έκθεση για τη στρατηγική της Λισαβόνας, θεωρείται έτος εκδήλωσης νέας γενικευμένης επίθεσης κατά των εργατικών κατακτήσεων, οι οποίες θα πρέπει να θυσιαστούν στο βωμό της ανταγωνιστικότητας του ευρωπαϊκού κεφαλαίου. Για την Ελλάδα αυτό σημαίνει, νέες παρεμβάσεις στο Ασφαλιστικό, αρχής γενομένης από τις τράπεζες και επέκτασή του στη συνέχεια και στις πρώην ΔΕΚΟ, όπου η κυβέρνηση εκτιμά ότι υπάρχει πρόβλημα... Η επίλυση του Ασφαλιστικού αποτελεί για την κυβέρνηση βασική παράμετρο για την προώθηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων. Το σημερινό καθεστώς ασφάλισης των τραπεζών, θεωρείται «αγκάθι» για την προώθηση της ιδιωτικοποίησης της Εμπορικής Τράπεζας - σχετικό αίτημα έχει υποβάλει η γαλλική Credit Agricole, η οποία διατηρεί σήμερα μειοψηφικό ποσοστό - αλλά και για την πλήρη ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ.

Από εκεί και πέρα, η σημερινή κυβέρνηση έχει διακηρύξει τις προθέσεις της για «απελευθέρωση» όλων των αγορών, που σήμερα βρίσκονται σε καθεστώς «προστασίας». Για λόγους σκοπιμότητας, δε θέτει ευθέως θέμα παρεμβάσεων και στην αγορά εργασίας, το οποίο ούτως ή άλλως τίθεται κεντρικά από την ΕΕ σαν θέμα άμεσης προτεραιότητας. Η εκποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, μέσω της «αμαρτωλής» ΕΤΑ, αλλά και της ΑΕ Ολυμπιακά Ακίνητα, βρίσκεται σε εξέλιξη από το 2004. Μέσα στο Γενάρη εξ άλλου πρόκειται να κατατεθεί το νομοσχέδιο για «τη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στην κατασκευή έργων υποδομής», με το οποίο επισημοποιείται η παράδοση της δημόσιας υποδομής στα ιδιωτικά συμφέροντα. Στα δημοσιονομικά, τα πράγματα έχουν ξεκαθαρίσει. Για το 2005 προβλέπεται η εφαρμογή σκληρής εισοδηματικής πολιτικής σε μισθούς και συντάξεις, αλλά και συνέχιση της υποχρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό των κοινωνικών τομέων της Παιδείας, της Υγείας και της Πρόνοιας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ