Οι αυξήσεις στα επιδόματα δεν πρόκειται να ξεπεράσουν το 6-7% το 2005
Η αναδιανομή της φτώχειας ανάμεσα στους αναπήρους θα είναι ένα απ' τα κεντρικά στοιχεία της πολιτικής που προωθεί η κυβέρνηση στο χώρο των Ατόμων με Αναπηρίες (ΑμΕΑ).
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Ρ», η κυβέρνηση προωθεί το λεγόμενο μοντέλο της επικεντρωμένης κοινωνικής πολιτικής. Αφού ξεκαθαριστεί το τοπίο απ' τους λεγόμενους «ανάπηρους - μαϊμούδες» με τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν θα επιχειρηθεί μια ενίσχυση των αναπήρων με ποσά αντιστρόφως ανάλογα της οικονομικής τους κατάστασης. Ηδη η κυβέρνηση διερευνά πώς μπορεί να νομοθετηθεί μια τέτοια επιλογή και σύντομα θα παρουσιάσει αυτό το σχέδιο.
Αλλες πληροφορίες έλεγαν πως αυτό το σχέδιο ανέπτυξε ο υφυπουργός Υγείας Γ. Κωνσταντόπουλος στον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή στην πρόσφατη συνάντησή τους. Στην ουσία, πρόκειται για μια παραλλαγή των εισοδηματικών κριτηρίων που είχε εφαρμόσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και ακυρώθηκε απ' τα δικαστήρια.
Οι ίδιες πληροφορίες έφεραν τον Γ. Κωνσταντόπουλο να έχει ζητήσει κονδύλια που θα εξασφάλιζαν αύξηση των επιδομάτων από 10 -15%, αλλά πάντα σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ίδιων πηγών οι τελικές αυξήσεις δε θα ξεπερνούν το 6-7%.
Τα επιδόματα αρχίζουν από 210 ευρώ - που τα παίρνει η μεγάλη πλειοψηφία - και φτάνουν μέχρι 460 ευρώ που τα παίρνουν πολύ λιγότερες ομάδες αναπήρων. Ετσι θα διαμορφωθούν το πολύ σε 222 ευρώ και 488 ευρώ, αντίστοιχα. Μάλιστα, τα επιδόματα αυτά τα παίρνουν μόλις 130.000 ΑμΕΑ απ' τα 500 ΑμΕΑ στη χώρα μας.
Σύμφωνα με τα διεθνή δεδομένα 10% του πληθυσμού είναι ΑμΕΑ και 5% άνθρωποι με βαριές αναπηρίες.
Μόλις το 7% των παιδιών και νέων φοιτούν σε ειδικό σχολείο ή τάξη κανονικού σχολείου. Και ενώ 185.000 νέοι βρίσκονται εκτός εκπαίδευσης η κυβέρνηση επιβάλλει οικονομική ασφυξία και μαρασμό στα ελάχιστα κέντρα ειδικής αγωγής και ένταση της καταπάτησης των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Το 77,5% των αναπήρων στη χώρα μας ζει σε συνθήκες φτώχειας ή απόλυτης φτώχειας, ενώ η ανεργία στους ικανούς προς εργασία αναπήρους φτάνει το 76%.
Ενα απλό ειδικό αμαξίδιο στοιχίζει 2.500 ευρώ και ο ανάπηρος παίρνει απ' το ΙΚΑ το πολύ 1.770 ευρώ. Τη διαφορά την καλύπτει απ' την τσέπη του
Από κινητοποίηση ενάντια στο κλείσιμο της Σχολής ΑμΕΑ Γαλατσίου του ΟΑΕΔ |
Οι Ερωτήσεις αποτελούσαν ολοκληρωμένη παρέμβαση του Κόμματος και αφορούσαν τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι χρόνια πάσχοντες και τα ΑμΕΑ, προκειμένου να εξασφαλίσουν τις απαραίτητες θεραπείες, αλλά και τις δραματικές ελλείψεις και ανεπάρκειες των ειδικών σχολείων της χώρας στον τομέα της εκπαίδευσης.
Παρά τις αλχημείες απ' τους αρμόδιους υπουργούς αναδεικνύεται η απουσία δομών για τη φροντίδα των ΑμΕΑ, αφού οι απαντήσεις - καρμπόν με αυτές που έδινε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σε Ερωτήσεις των βουλευτών της ΝΔ που βρισκόταν τότε στην αντιπολίτευση - κάνουν απολογισμό ...ανύπαρκτων έργων και υποδομών.
Ετσι, σε ό,τι αφορά τις παροχές των ασφαλιστικών ταμείων προς τους ασφαλισμένους, ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ν. Αγγελόπουλος εξαντλείται στη βολική για την κυβέρνηση απλή καταγραφή των διαφόρων παροχών. Απ' την οποία, βέβαια, δεν προκύπτουν τα χαράτσια που πληρώνουν οι άνθρωποι με αναπηρίες, πληρώνοντας, για παράδειγμα, το 25% για τη φαρμακευτική τους περίθαλψη ή την προμήθεια άλλων ειδών για την αποκατάσταση της υγείας τους. Ετσι, ο υφυπουργός αναφέρει ότι τα ασφαλιστικά ταμεία καλύπτουν την αγορά αναπηρικού αμαξιδίου. Αυτό που δεν αναφέρεται είναι η απίστευτη ταλαιπωρία, στην οποία υποβάλλονται οι ασφαλισμένοι για τα απαραίτητα δικαιολογητικά, αλλά και ότι όταν ένα απλό λειτουργικό αναπηρικό αμαξίδιο κοστίζει 2.500 ευρώ, το ΙΚΑ δικαιολογεί για την αγορά απλών αμαξιδίων 206, 890 ή 1.770 ευρώ. «`Η ότι οι ασφαλισμένοι ελλείψει δημοσίων δομών πληρώνουν 30 - 40 ευρώ τις συνεδρίες για φυσιοθεραπείες, λογοθεραπείες κλπ. σε ιδιωτικά κέντρα και τα Ταμεία επιστρέφουν 1,23 - 2,52 ευρώ την ώρα για τη φυσιοθεραπεία και 9,68 ευρώ για τη λογοθεραπεία. Σε ό,τι δε αφορά την περικοπή των παροχών προς τους ανάπηρους ηλικίας άνω των 18 ετών - προβλέπεται στον κανονισμό παροχών του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου (ΟΠΑΔ) - η κυβέρνηση απλά υπόσχεται την αλλαγή του κανονισμού.
Αποκαλυπτικός είναι στην απάντησή του και ο υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γ. Κωνσταντόπουλος. Ο υφυπουργός, ξεχνώντας φαίνεται προηγούμενες τοποθετήσεις του σχετικά με τα 24 Κέντρα Κοινωνικής Υποστήριξης και Κατάρτισης για ΑμΕΑ (ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ), τα αναφέρει στην απάντησή του προκειμένου να αποδείξει την ύπαρξη δομών για τα ΑμΕΑ. Τα περίφημα, βέβαια, ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ, που χρησιμοποιήθηκαν κατ' επανάληψη και απ' την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, προς επίδειξη ευαισθησίας για τα ΑμΕΑ, «δε λειτουργούν ή υπολειτουργούν, αφού δημιουργήθηκαν από το Β' ΚΠΣ, χωρίς να υπάρχει, όμως, πρόβλεψη και χρηματοδότηση για τη λειτουργία τους», όπως δήλωσε ο ίδιος ο υφυπουργός που επισκέφτηκε τα ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ της χώρας στα μέσα Οκτώβρη 2004! Πράγματι απ' τα 24 ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ τα πέντε παραμένουν κλειστά και τα υπόλοιπα υπολειτουργούν, καθώς δε διαθέτουν το απαραίτητο προσωπικό. Ετσι, στο σύνολό τους εξυπηρετούν μόλις 820 ανθρώπους με αναπηρίες.
Στο ίδιο πνεύμα, ο υφυπουργός Παιδείας Γ. Καλός, προσπερνώντας το «σκόπελο» των 185.000 παιδιών με αναπηρίες ή μαθησιακές δυσκολίες που βρίσκονται εκτός εκπαίδευσης, απαριθμεί υπηρεσίες για τα ΑμΕΑ που δε λειτούργησαν ποτέ ή υπολειτουργούν.
Νομικά Πρόσωπα Δημόσιου και Ιδιωτικού Δικαίου, σχολές για τυφλούς, κωφούς και παιδιά με νοητική υστέρηση μαραζώνουν, λόγω των περιορισμένων χρηματοδοτήσεων και του «παγώματος» των προσλήψεων εδώ και 12 χρόνια
185.000 μαθητές με αναπηρίες ή μαθησιακές δυσκολίες βρίσκονται εκτός Εκπαίδευσης |
Τη συνέντευξη άνοιξε ο Χ. Χουρδάκης, ο οποίος υπογράμμισε ότι στα πλαίσια των ιδιωτικοποιήσεων και της ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων κατακρεουργούνται τα δικαιώματα των αναπήρων. Οπως προκύπτει απ' τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν:
«Η κατάσταση για τους εργαζόμενους στην Ειδική Αγωγή είναι δραματική. Οι κυβερνήσεις επιβάλλουν οικονομική ασφυξία στα Ειδικά Σχολεία και Κέντρα Ειδικής Αγωγής, ενώ εντείνεται συνεχώς η επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων που δουλεύουν με συμβάσεις ανασφάλειας, απλήρωτοι για πολλούς μήνες, χωρίς εργασιακά δικαιώματα», επισήμανε ο Γ. Μπίστας, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή (ΠΟΜΕΕΑ). Η Ομοσπονδία συμμετέχει στην Ενιαία Επιτροπή για τα Δικαιώματα των ΑμΕΑ και στα πλαίσια αυτά προκήρυξε για αύριο Παρασκευή τρίωρη στάση εργασίας (11 π.μ. - 2 μ.μ.) και καλεί τους εργαζόμενους στην Ειδική Αγωγή να συμμετέχουν στην κινητοποίηση και πορεία στη Βουλή.
Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου παραβρέθηκε και εξέφρασε τη συμπαράστασή του στην Επιτροπή ο Μπάμπης Τενές από την Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ. «Στην επίθεση των κυβερνήσεων στα λαϊκά δικαιώματα, πρέπει να υπάρξει αντίσταση των εργαζομένων, όλων των λαϊκών στρωμάτων», επισήμανε και κάλεσε τους ανάπηρους να συμμετάσχουν στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ στις 9 Δεκέμβρη. Αντίστοιχο κάλεσμα έχει απευθύνει και η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ), που συμμετέχει στην Ενιαία Επιτροπή. Στη συνέντευξη χαιρέτισε ακόμα ο Η. Κόρκας, μέλος της Γραμματείας της ΣΕΑΑΝ και πρόεδρος του Ειδικού Συμβουλίου Τυφλών Ελλάδας.
Οι εκπρόσωποι της Ενιαίας Επιτροπής υπογράμμισαν τις τεράστιες ευθύνες της λεγόμενης Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρίες (ΕΣΑΕΑ), που αποτέλεσε και αποτελεί στήριγμα στην αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων. Παράλληλα, καυτηρίασαν το γεγονός ότι η ηγεσία της διοργανώνει για την 3η Δεκέμβρη συναυλία, επιδιώκοντας την προβολή της, αλλά και την επέκταση των σχέσεών της με τις επιχειρήσεις και κάλεσαν τους ανάπηρους και εργαζόμενους στην Ειδική Αγωγή να συμμετάσχουν μαζικά στην αυριανή συγκέντρωση και πορεία στη Βουλή.
Eurokinissi |
Από προηγούμενη κινητοποίηση για τα δικαιώματα των αναπήρων |
Το αγωνιστικό ραντεβού έχει δώσει η «Ενιαία Επιτροπή Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των ΑμεΑ και των Εργαζομένων» - αποτελεί επιτροπή φορέων και επιτροπών αγώνα εργαζομένων, ΑμεΑ, γονέων και κηδεμόνων - για την Αθήνα στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που θα γίνει αύριο στις 12.30 μ.μ. στην πλατεία Κάνιγγος και στην πορεία που θα ακολουθήσει στη Βουλή.
Στη Θεσσαλονίκη το αναπηρικό κίνημα, μαζί με τους εργαζόμενους στην ειδική αγωγή, διοργανώνει συγκέντρωση στις 5.30 το απόγευμα στην Καμάρα και πορεία στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, όπου θα γίνεται εκδήλωση-φιέστα της νομαρχίας μαζί με την κυβέρνηση. Στην κινητοποίηση συμμετέχει και το Περιφερειακό Παράρτημα του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών Κεντρικής Μακεδονίας και Θεσσαλονίκης.
«Λέμε "όχι" - τονίζει σε διακήρυξή της η Επιτροπή - στην πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ που πιστά συνεχίζει την πολιτική της προηγούμενης, του ΠΑΣΟΚ. Μια πολιτική που ιδιωτικοποιεί την Υγεία, την Παιδεία, την Πρόνοια, την Ειδική Αγωγή, στο όνομα του ελεύθερου ανταγωνισμού για τη διασφάλιση της κερδοφορίας των μεγαλοεπιχειρηματιών. Μια πολιτική που από τη μια συγκεντρώνει αμύθητο πλούτο στα χέρια μιας χούφτας πλουτοκρατών και από την άλλη καταδικάζει 2.500.000 Ελληνες να ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Πολιτική που έχει μετατρέψει τη χώρα μας σε χώρα παραγωγής αναπήρων, αφού είναι ανύπαρκτη η πολιτική πρόληψης, η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους τόπους δουλιάς, ενώ τα τροχαία ατυχήματα θερίζουν».
«Τα δικαιώματα των αναπήρων είναι άρρηκτα δεμένα με τα δικαιώματα των εργαζομένων στους χώρους Πρόνοιας, Υγείας, Ειδικής Αγωγής», επισημαίνει η Επιτροπή. Ετσι, καλεί τα ΑμεΑ, τις οικογένειές τους, τους εργαζόμενους να μετατρέψουν την αγανάκτησή τους σε αγώνα. Να δυναμώσουν τη συσπείρωσή τους γύρω από τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) και την «Ενιαία Επιτροπή Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των ΑμεΑ και των Εργαζομένων» και να αγωνιστούν για: