ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Δεκέμβρη 2004
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
Το υποβαθμισμένο πανεπιστήμιο είναι εδώ!

Στους δρόμους πιο αποφασιστικά θα βρεθούν στις 10 του Δεκέμβρη φοιτητές και σπουδαστές

Motion Team

Στους δρόμους πιο αποφασιστικά θα βρεθούν στις 10 του Δεκέμβρη φοιτητές και σπουδαστές
Η πολιτική της υποβάθμισης, της υποχρηματοδότησης, του κατακερματισμού και της απαξίωσης των πτυχίων μας είναι εδώ! Στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (ΔΠΘ) εδώ και καιρό έχει ξεκινήσει μια έντονη συζήτηση για το μέλλον του ιδρύματος. Για την ακρίβεια, στις 22/9 συγκλήθηκε έκτακτη διευρυμένη Σύγκλητος από το πρυτανικό σχήμα, με επικεφαλής τον πρύτανη κ. Ι Σχινά. Επιβεβαιώθηκε και μέσα από τις τοποθετήσεις του πρύτανη και των αντιπρυτάνεων η ζοφερή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το ΔΠΘ. Χαρακτηριστικά, ανέφερε ο κ. Σχινάς ότι η ετήσια χρηματοδότηση του ΔΠΘ από τον κρατικό προϋπολογισμό είναι 10.700.000 ευρώ ενώ το χρέος του πανεπιστημίου έως τώρα ανέρχεται σε 10.300.000 ευρώ. Σε περίπτωση δηλαδή που αποφασίσει το πανεπιστήμιο να ξεχρεώσει, γι' αυτήν τη χρονιά δε θα έχουμε ούτε χαρτιά για φωτοτυπίες!

Ο αντιπρύτανης κ. Γ. Χατζηκωνσταντίνου δήλωσε ότι ο φόβος του έγκειται στο ότι οδηγούν το πανεπιστήμιο στη λογική του ώριμου φρούτου, δηλαδή στη σε τέτοιο βαθμό υποβάθμισή του, που μόνη διέξοδος να φαντάζει το ιδιωτικό πανεπιστήμιο.

Η ΠΚΣ τοποθετήθηκε στη Σύγκλητο και πρότεινε τη σύσταση επιτροπής αγώνα για την υπεράσπιση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα των σπουδών μας, η οποία θα απαρτίζεται από μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας και φορείς της τοπικής κοινωνίας (Εργατικά Κέντρα, δήμος, κ.ο.κ.), την ίδια μέρα διοργάνωσε συλλαλητήριο για την υποχρηματοδότηση και έκλεισε συμβολικά τις γραμματείες των σχολών.

«Ο κόμπος έφτασε στο χτένι»

Συγκεκριμένα: Ξάνθη (Πολυτεχνείο): Στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών οι φοιτητές αναγκάζονται να πληρώνουν μεγάλα ποσά για να εκτυπώνουν τις εργασίες τους λόγω της έλλειψης αντίστοιχων μηχανημάτων στη σχολή. Παράλληλα, οι υπολογιστές που διαθέτει το τμήμα είναι παλιάς τεχνολογίας και μη διαθέσιμοι όλες τις ώρες, καθώς στην ίδια αίθουσα γίνεται και διδασκαλία. Στους Αρχιτέκτονες (τμήμα χρηματοδοτούμενο μέχρι 31/8 από το ΕΠΕΑΕΚ) λόγω έλλειψης αιθουσών και καθηγητών οι φοιτητές αδυνατούν να πραγματοποιήσουν τη διπλωματική τους εργασία. Το σημαντικότερο, όμως, πρόβλημα βρίσκεται και σε ένα άλλο τμήμα, παιδί του ΕΠΕΑΕΚ, αυτό της Παραγωγής και Διοίκησης. Στο συγκεκριμένο πραγματοποιούνται 3 μαθήματα κατά μέσο όρο τη βδομάδα, οι καθηγητές είναι απλήρωτοι και η σχολή απειλείται άμεσα με «λουκέτο»! Τέλος, η γραμματεία της σχολής στελεχώνεται από συμβασιούχους, που η σύμβασή τους λήγει και απ' ό,τι φαίνεται θα τους διώξουν.

Κομοτηνή: Στο Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης, πέραν του ότι τα μαθήματα γίνονται σε αίθουσες προκάτ, υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε καθηγητές και μεγάλα προβλήματα αναφορικά με την κατεύθυνση της κοινωνικής εργασίας. Οσον αφορά στα δύο τμήματα του ΕΠΕΑΕΚ, πρώτον, στο τμήμα της Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού των Παρευξεινίων Χωρών λόγω ελλείψεων σε διδακτικό προσωπικό δε γίνονται μαθήματα και από τις 4 γλώσσες διδάσκονται μόνο οι 2. Στο άλλο, στο Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ανάπτυξης παραμένουν για μήνες απλήρωτοι οι υπάλληλοι της γραμματείας. Στα ΤΕΦΑΑ λόγω της υποχρηματοδότησης κόπηκαν τα μισά λεωφορεία για τη σχολή καθιστώντας άκρως επικίνδυνη τη μεταφορά των φοιτητών. Η Φιλολογία στεγάζεται ακόμα σε προκάτ. Το Τμήμα Ιστορίας-Εθνολογίας οδηγείται στην αντιεπιστημονική κατάτμησή του σε Τμήμα Ιστορίας και σε Τμήμα Εθνολογίας στον άξονα της αποσύνδεσης πτυχίου.

Αλεξανδρούπολη: Στους Δασκάλους η αύξηση των εισακτέων έχει δημιουργήσει προβλήματα με τις αίθουσες διδασκαλίας και η λήξη του ΕΠΕΑΕΚ έχει φέρει προβλήματα στις πρακτικές τους. Στο Τμήμα Μοριακής Βιολογίας, χρηματοδοτούμενο από το ΕΠΕΑΕΚ, η γραμματεία και ορισμένοι καθηγητές είναι απλήρωτοι από το Μάη και οι φοιτητές παρακολουθούν τα μαθήματα σε απαράδεκτες αίθουσες, χωρίς θέρμανση, όρθιοι, ενώ βασικά εξαρτήματα του εργαστηριακού εξοπλισμού δεν τα έχουν δει ακόμα. Ορεστιάδα: Και τα δύο τμήματα (Δασολογία και Αγροτική Ανάπτυξη) χρηματοδοτούνταν από το ΕΠΕΑΕΚ και οι ελλείψεις δεν έχουν τέλος, λ.χ., στο 5ο έτος του Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης από τα 6 μαθήματα γίνονται τα 2, λόγω της έλλειψης συγγραμμάτων έχει εμφανιστεί και μεταφορά μαθήματος σε επόμενη εξεταστική ενώ μεγάλες είναι και οι ελλείψεις εργαστηριακού εξοπλισμού.

Ολα αυτά αποτελούν έκφραση του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της ανώτατης εκπαίδευσης, όπως αυτή καταλήχτηκε στις Διακηρύξεις των Μπολόνιας, Πράγας, Βερολίνου. Και επειδή γίνεται λόγος πολύς το τελευταίο διάστημα για «νταβατζήδες», ο αρχινταβατζής ΕΕ με τις κατευθύνσεις της το λέει ξεκάθαρα: Ιδιωτικοποίηση, κατάρτιση, σπάσιμο σε κύκλους σπουδών, ΑΕΙ στην υπηρεσία των επιχειρήσεων, απόφοιτοι-φτηνό εργατικό δυναμικό.

Καμιά ανοχή στις πολιτικές δυνάμεις του ευρωμονόδρομου

Η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας την ίδια πορεία με αυτή του ΠΑΣΟΚ, εντείνει την προώθηση των μέτρων αυτών στη χώρα μας. Πρόσφατο ήταν το σχέδιο νόμου για τα Ινστιτούτα Διά Βίου Εκπαίδευσης (ΙΔΒΕ) και για τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών (ΚΕΣ). Και τα τέκνα τους, αυτά της ΔΑΠ ΝΔΦΚ, την ώρα που η κυβέρνησή τους χρυσοπλήρωσε τον Καλατράβα, τα κατασταλτικά μέτρα και τους καμεροχαφιέδες για να παρακολουθούν το λαϊκό κίνημα, εκτός από το να περιμένουν τις εξελίξεις, όπως λένε οι ίδιοι, ρίχνουν όλες τις ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Αναφέρουν την αντιδραστική θέση τους για 5% του ΑΕΠ και για την οικονομική-διοικητική αυτοτέλεια των πανεπιστημίων καθώς και για την ίδρυση των μη κρατικών ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Από την άλλη η ψευτοαντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί και, για την ακρίβεια, δε θέλει να αντικρούσει. Τα σχέδια αυτά ήταν γνωστά. Βρίσκονταν στα προεκλογικά προγράμματα και του ΠΑΣΟΚ και μάλωναν μεταξύ τους (ΠΑΣΟΚ και ΝΔ) για το ποιος αντιγράφει ποιον. Ας μην ξεχνάμε τις δηλώσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για την ξεπερασμένη διάκριση μεταξύ κρατικών και ιδιωτικών πανεπιστημίων. Το φύλλο συκής για την πρώην κυβερνητική παράταξη της ΠΑΣΠ έπεσε. Στην τελευταία συνάντηση με τον πρύτανη, επικεφαλής της ΠΑΣΠ δήλωνε: «Είναι αλήθεια, κύριε πρύτανη, ότι όσο καιρό ήταν κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ ήμασταν τα καλά παιδιά».

Μαζί και ο ΣΥΝ, δε χάνει την ευκαιρία να προβάλει στη νεολαία την αντίληψη του εφικτού, της υποταγής, δηλαδή, στην κατάσταση αυτή που επικρατεί και της συνδιαλλαγής για μια καλύτερη διαχείριση. Καλεί τους νέους να μην είναι δογματικοί, όπως θεωρούν ότι είναι η ΠΚΣ, και προβάλλουν την αίσθηση της ελευθερίας στις αποφάσεις τους, που μπορούν να χωρέσουν τα πάντα εκτός από την ανάγκη ουσιαστικής και πλήρους ρήξης με τις επιλογές της κυβέρνησης και της ΕΕ, την ανάγκη ανατροπής αυτού του συστήματος. Χαρακτηριστικό είναι το σύνθημά τους «μια άλλη εκπαίδευση είναι εφικτή».

Η αγανάκτηση να γίνει αγώνας και διεκδίκηση

Τους ξέρουμε, τους έχουμε μάθει καλά. Ορκίστηκαν στις αποφάσεις της Μπολόνιας και του Βερολίνου, πλάσαραν το μονόδρομο των πτυχίων- κουρελόχαρτα, των πτυχίων χωρίς δικαιώματα, πάλεψαν με νύχια και με δόντια να ανοίξει ο δρόμος για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, για να μπουν οι επιχειρήσεις στις σχολές, λοιδόρησαν με κάθε τρόπο την προοπτική της Ενιαίας Ανώτατης Εκπαίδευσης, Δημόσιας και Δωρεάν, είπαν πως μόνη λύση είναι η διαχείριση, ο μόνος δρόμος η υποταγή.

Οι σημερινές ανάγκες μας και δυνατότητες της κοινωνίας επιβάλλουν ένα διαφορετικό πανεπιστήμιο από αυτό που ζούμε. Ενα πανεπιστήμιο που ο κάθε φοιτητής θα μπορεί απρόσκοπτα να σπουδάζει σε μια πραγματικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία. Που θα βγάζει πραγματικούς επιστήμονες, ειδικευμένους, με εξασφαλισμένη εργασιακή προοπτική για να προσφέρουν στην κοινωνία. Καμιά επανάπαυση, κανένας εφησυχασμός. Το πανελλαδικό συλλαλητήριο φοιτητών και σπουδαστών στην Αθήνα στις 10 του Δεκέμβρη να αποτελέσει σταθμό για την κλιμάκωση του αγώνα των φοιτητών-σπουδαστών. Απάντηση μαζική για τη συμπόρευση με το αγωνιστικό ταξικό κίνημα στην προοπτική της ρήξης με τις αντιλαϊκές αντιεκπαιδευτικές πολιτικές, για να ανοίξει ο δρόμος για ριζικές αλλαγές στην Παιδεία και στην κοινωνία.


Κώστας ΧΑΤΖΟΥΛΑΣ
Μέλος του Γραφείου Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης της ΚΝΕ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ