Στην Αθήνα, η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 10.30 το πρωί στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Κοτζιά). Στη συγκέντρωση αυτή θα συμμετάσχουν οι συνταξιούχοι και οι Οργανώσεις τους από τη Θεσσαλία, τη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο.
Στη Θεσσαλονίκη, η Συντονιστική Επιτροπή Συνταξιούχων Μακεδονίας - Θράκης οργανώνει συγκέντρωση στις 10 το πρωί, στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.
Οι συνταξιούχοι διεκδικούν: Αμεσες αυξήσεις πάνω από 10%, που να καλύπτουν την καλπάζουσα ακρίβεια. «Πάγωμα» των τιμών στα είδη πρώτης ανάγκης και κατάργηση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας. Κατώτερη σύνταξη όχι μικρότερη από 960 ευρώ και 80% του τελευταίου εν ενεργεία μισθού για τις ΔΕΚΟ - Ειδικά Ταμεία - Δημόσιο - ΟΤΑ. Αφορολόγητο ποσό 15.000 ευρώ. Καμία αύξηση στα φάρμακα και να παρέχονται δωρεάν. Να δοθούν χωρίς προσφυγή στην Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου τα παρακρατηθέντα του ΛΑΦΚΑ, καθώς και τα οικογενειακά επιδόματα. Να αποδοθούν από το κράτος τα οφειλόμενα στα Ταμεία. Να καταργηθούν όλοι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Οχι τα αποθεματικά των Ταμείων στον τζόγο και στην ΑΕΔΑΚ.
Εκεί ζυμώνεται και η αναγκαιότητα να δοθεί τώρα μαζική και συντονισμένη απάντηση στην πολιτική που συντηρεί τα χαμηλά μεροκάματα, που κάνει λάστιχο τις εργασιακές σχέσεις και διογκώνει την ανεργία. Απάντηση στη λιτότητα και την ακρίβεια που «εξατμίζει» το μισθό από τις πρώτες κι όλας μέρες του μήνα, όταν η μονόπλευρη ένταση της φορολογίας συμπιέζει το μηνιάτικο κάτω ακόμα και από εκείνα τα κατάπτυστα όρια που το έθεσε με την υπογραφή της στη Συλλογική Σύμβαση η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ.
Στο πλαίσιο αυτής της αποφασιστικής μάχης που κλιμακώνεται όσο πλησιάζει η 9η του Δεκέμβρη, συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ από το Συνδικάτο Μετάλλου «Ο Προμηθέας» βρέθηκαν χτες στην επιχείρηση «Ευρωκάλ». Τα μέλη της αντιπροσωπείας του ΠΑΜΕ ήταν πρόσωπα γνώριμα στους εργάτες της επιχείρησης, αφού μόλις πριν από ένα χρόνο είχαν δώσει όλοι μαζί τη μάχη για να αποκαθηλωθούν οι κάμερες που η εργοδοσία είχε τοποθετήσει αυθαίρετα μέσα στο εργοστάσιο «για λόγους ασφαλείας».
Το περιστατικό εκείνο είχε γίνει η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, αλλά και η αφορμή για τους εργαζόμενους να γνωρίσουν από πρώτο χέρι την αξία της οργανωμένης πάλης μέσα από το Συνδικάτο. Γράφτηκαν όλοι μέλη του, αντέδρασαν με αποφασιστικότητα και ύστερα από μια δυναμική παρέμβαση των συνδικαλιστών συναδέλφων τους, η εργοδοσία αναγκάστηκε να ξηλώσει τους καμεροχαφιέδες από το εργοστάσιο.
Η κουβέντα δεν κράτησε πολύ, καθώς πολλά έχουν ήδη ειπωθεί στη διάρκεια της κατακτημένης σχέσης με το συνδικάτο. «Συνάδελφοι, στις 9 του μήνα στις 6 το απόγευμα διαδηλώνουμε στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης. Να είμαστε όλοι εκεί!», ήταν το σύνθημα, για να δοθεί άμεσα η απάντηση από τους ίδιους τους εργαζόμενους: «Θα είμαστε. Οχι μόνο για εμάς, αλλά και για τα παιδιά μας που έρχονται από πίσω και δεν πρόκειται να βρουν τίποτα όρθιο».
Η εξόρμηση συνεχίστηκε στη γειτονική επιχείρηση του «Δρακουλάκη», γνωστό εργασιακό γκέτο για τους συνδικαλιστές του Μετάλλου και με πρόσφατο μαύρο παρελθόν απολύσεων. Η «υποδοχή» ήταν η αναμενόμενη. Ο εκπρόσωπος της εργοδοσίας που κατέφτασε στην είσοδο της επιχείρησης, σε ρόλο ασφαλίτη ζήτησε τις ταυτότητες από τους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, προσπαθώντας να παρεμποδίσει την εξόρμησή τους. Η αντιπροσωπεία του Πανεργατικού Μετώπου μπήκε αποφασιστικά στο χώρο εργασίας και συζήτησε με τους εργαζόμενους, την αναγκαιότητα να δώσουν στις 9 Δεκέμβρη δυναμική απάντηση και στην εργοδοτική τρομοκρατία που δέχονται καθημερινά στο χώρο της δουλιάς τους.
Ιδιο το κλίμα και στην «όνομα και πράμα» επιχείρηση «Σκλάβος», όπου συνεχίστηκε η χτεσινή εξόρμηση του Συνδικάτου Μετάλλου. Ο προσωπάρχης της επιχείρησης θέλησε να διαπραγματευτεί όχι μόνο τον αριθμό των συνδικαλιστών που θα έμπαιναν στο εργοστάσιο, αλλά και το περιεχόμενο (!) της προκήρυξης που θα μοίραζαν στους εργαζόμενους, ενώ ζήτησε από τους εκπροσώπους του Συνδικάτου να περιοριστούν στη διανομή του υλικού και να μην ανοίξουν κουβέντα με τους εργαζόμενους! Και εδώ η εξόρμηση πραγματοποιήθηκε κανονικά παρά τις απειλές, σπάζοντας έτσι στην πράξη το άβατο για τις ταξικές δυνάμεις που θέλει να επιβάλει αποθρασυμένη η εργοδοσία στις επιχειρήσεις της.
Με περιοδείες και εξορμήσεις στα εργοστάσια, στα γιαπιά, στα εμπορικά καταστήματα και τα ξενοδοχεία συνεχίζεται σήμερα η μάχη της ενημέρωσης των εργαζομένων για το συλλαλητήριο που οργανώνει το ΠΑΜΕ στις 9 Δεκέμβρη στη Θεσσαλονίκη. Η συγκέντρωση θα γίνει στις 6 το απόγευμα στο Αγαλμα του Βενιζέλου. Τη συμμετοχή τους προετοιμάζουν και οι αγρότες του νομού που συσπειρώνονται στην ΠΑΣΥ. Σε ρυθμούς πανεξόρμησης βαδίζουν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ και της ΠΑΣΥ και στους άλλους νομούς της Μακεδονίας και της Θράκης. Κλιμάκια συνδικαλιστών του ταξικού κινήματος μεταφέρουν το κάλεσμα αντίστασης και πάλης στους εργαζόμενους και τους αγρότες, στη νεολαία και τους απόμαχους της δουλιάς. Στον Εβρο οι εργαζόμενοι από τα εργοστάσια της ΑΝΚΕΡ και της «Θράκης», αλλά και από άλλες επιχειρήσεις, ετοιμάζονται να συμμετέχουν μαζικά στο συλλαλητήριο και να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στην πολιτική που έχει καταδικάσει την περιοχή στη φτώχεια και την ανεργία. Παράλληλα, και οι εργαζόμενοι από τα εργοστάσια της Ξάνθης, την «ΚΟΜΟΤΕΞ» και τα «Πλαστικά Θράκης» δηλώνουν πως θα πάρουν τη θέση τους στο προσκλητήριο αγώνα και θα προβάλουν δυναμικά τις διεκδικήσεις τους για σταθερή δουλιά με πλήρη δικαιώματα, για αμοιβές και συνθήκες δουλιάς και ζωής που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες τους.
Μέσα σε συνθήκες γενικευμένης επίθεσης ενάντια στα δικαιώματα των εργαζομένων στον κλάδο του Μετάλλου, αλλά και με καταγεγραμμένες τις καταστροφικές για τους μεταλλεργάτες συνέπειες από την τακτική της συμβιβασμένης συνδικαλιστικής ηγεσίας του κλάδου, ξεκινάει την Παρασκευή το 24ο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου. Οι εργασίες θα ολοκληρωθούν την Κυριακή.
Στη διακήρυξή τους για το συνέδριο, οι ταξικές δυνάμεις της Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας Μετάλλου απευθύνουν στους εργαζόμενους πλατύ κάλεσμα αντίστασης και αντεπίθεσης ενάντια στο κεφάλαιο, στους πολιτικούς και συνδικαλιστικούς εκφραστές του. Παράλληλα, αναδεικνύουν το δυνάμωμα των ταξικών αγώνων και τον αγωνιστικό συντονισμό της εργατικής τάξης με τα λαϊκά στρώματα των ΕΒΕ και τη φτωχομεσαία αγροτιά σαν τον μόνο ρεαλιστικό δρόμο που εξυπηρετεί σήμερα τα πραγματικά συμφέροντα των μεταλλεργατών.
Οι ιδιωτικοποιήσεις, οι απολύσεις, οι διαθεσιμότητες, το κλείσιμο και η μετανάστευση επιχειρήσεων, η μαύρη και ανασφάλιστη εργασία συνθέτουν τη σκληρή καθημερινότητα για τους εργαζόμενους του κλάδου. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν οι 1.500 απολύσεις που ανακοίνωσε η «ΙΝΤΡΑΚΟΜ», η εργασιακή ανασφάλεια των εργαζομένων στη «ΔΑΡΙΓΚ», τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα μεγάλα ναυπηγεία, η ανεργία του 80% στη Ζώνη του Περάματος, οι απλήρωτοι για μήνες εργαζόμενοι στη «ΝΑΥΣΙ» και τον «ΚΑΡΡΑ», αλλά και το καθημερινό σακάτεμα εργατών και τα θανατηφόρα εργατικά εγκλήματα που έρχονται σαν συνέπεια της εντατικοποίησης της εργασίας και της έλλειψης μέτρων υγιεινής και ασφάλειας.
«Η αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, το κυνήγι του κέρδους από το κεφάλαιο είναι αιτία των προβλημάτων αυτών» σημειώνει στη διακήρυξή της η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία Μετάλλου και τονίζει τις τεράστιες ευθύνες της συμβιβασμένης πλειοψηφίας της διοίκησης της ΠΟΕΜ (ΠΑΣΚΕ- ΔΑΚΕ) για τη γραμμή της ταξικής συνεργασίας και του κοινωνικού εταιρισμού στην οποία έσυρε τον κλάδο.