ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Νοέμβρη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Για μικρούς και μεγάλους

«Ενα φως για κάθε σκοτάδι»
«Ενα φως για κάθε σκοτάδι»
Το έργο του Αρθουρ Σνίτσλερ «Το γαϊτανάκι του έρωτα» παρουσιάζεται στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς από το «Θέατρο 9 και κάτι». Τους δέκα ρόλους, στις δέκα σκηνές του, ερμηνεύουν η Λυδία Φωτοπούλου και ο Λάζαρος Γεωργακόπουλος, που συνυπογράφουν τη σκηνοθεσία. Η μετάφραση είναι του Πέτρου Μάρκαρη, τα σκηνικά - κοστούμια της Ντόρας Λελούδη, η κίνηση της Αμαλίας Μπένετ, η μουσική επιμέλεια του Δημήτρη Χασιούρα. Η παράσταση θα παρουσιαστεί το Γενάρη και στην Αθήνα στο «Θέατρο Τέχνης» της οδού Φρυνίχου.

  • Στην Πειραματική Σκηνή της «Τέχνης», στο θέατρο «Αμαλία» στη Θεσσαλονίκη, ανεβαίνει για πρώτη φορά το έργο του Ακη Δήμου «Ενα φως για κάθε σκοτάδι», σε σκηνοθεσία Γιάννη Μόσχου, σκηνικά - κοστούμια Ειρήνης Σκαρμούτσου, φωτισμούς Στράτου Κουτράκη. Παίζουν: Εφη Σταμούλη και Δημήτρης Ναζίρης. Δύο «ηθοποιοί», άλλοτε εραστές, πρωταγωνιστούν στην ίδια παράσταση. Τα όρια μεταξύ τέχνης και ζωής, παρελθόντος και παρόντος, ανθρώπου και ρόλου αμφισβητούνται. Αλήθειες και ψέματα, αναπάντητα γιατί, σε ένα παιχνίδι χωρίς νικητή.
  • Το «Θέατρο του Νέου Κόσμου» ξεκίνησε πέρσι ένα πρόγραμμα θεάτρου για παιδιά που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία και ιδρύματα. Το έργο που παρουσιάστηκε πέρσι (138 παραστάσεις), επαναλαμβάνεται και φέτος σε νοσοκομεία και ιδρύματα, ενώ θα δώσει αύριο δύο παραστάσεις στο θέατρο του «Νέου Κόσμου» (11.30πμ, 3,30μμ). Πρόκειται για τις «Τέσσερις αχτίδες συν μία ή Το μεγάλο μπλουμ του Μπρίλη» των Ρεγγίνας Καπετανάκη - Βασίλη Ρίσβα (συγγραφείς της ομάδας «Λιλιπούπολη»), σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, σκηνικά - κοστούμια Μαρίας Χανιώτη, μουσική Δημήτρη Μαραγκόπουλου και επιμέλεια κίνησης Σεσίλ Μικρούτσικου. Ο Μπρίλης είναι ένα τολμηρό αστεράκι που γεννήθηκε χωρίς τη μια του αχτίδα, αλλά αποφασίζει να πηδήξει απ' την ουράνια κούνια του για να γνωρίσει άλλους τόπους, με μοναδικό του εφόδιο τη μαγική του ασημόσκονη. Παίζουν: Αγγελική Γκιργκινούδη, Ευρυδίκη Σαμαρά, Παναγιώτης Λάρκου.

Μακρόχρονη εικαστική πορεία

«Η οδός Αθηνά το 1940», ξυλογραφία
«Η οδός Αθηνά το 1940», ξυλογραφία
Χαρακτική και σχέδια του Γιώργη Δήμου παρουσιάζονται έως τις 7 Ιανουαρίου στο Μέγαρο Εϋνάρδου (Αγ. Κωνσταντίνου 20 και Μενάνδρου) του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τράπεζας. Αν και η εικαστική ενασχόληση του Γ. Δήμου μετρά πολλές δεκαετίες, είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζει έργα του σε ατομική έκθεση. Στο ΜΙΕΤ φιλοξενούνται 100 περίπου έργα (σχέδια, ακουαρέλες, ξυλογραφίες, λιθογραφίες), καθώς και δημιουργίες του για περιοδικά και βιβλία.

Ο Γ. Δήμου γεννήθηκε στο Κάιρο το 1911. Το 1928 έρχεται στην Αθήνα και γράφεται στη Σχολή Καλών Τεχνών και το 1930 φοιτά στο εργαστήριο του Κ. Παρθένη. Το 1932 γίνεται δεκτός στο νεοσύστατο εργαστήριο χαρακτικής του Γ. Κεφαλληνού, όπου παρακολουθεί μαζί με τους: Γ. Μόραλη, Κ. Ντάκο, Μ. Ραφαήλ και τον Τάσσο. Επτά χρόνια αργότερα, φυλακίζεται από το καθεστώς του Μεταξά, ενώ στην Κατοχή οργανώνεται στο ΕΑΜ. Από το 1948 έως το 1965 ο Γ. Δήμου ζει με την οικογένειά του στη Ρουμανία. Οταν επιστρέφει στην Ελλάδα, εργάζεται στη συντήρηση τοιχογραφιών βυζαντινών ναών, ενώ παράλληλα συνεχίζει την εικονογράφηση και επιμέλεια εκδόσεων, αλλά και την παρουσίαση έργων του σε ομαδικές εκθέσεις.


Οπερα ... ο Πικάσο

Δημ. Αράπης
Δημ. Αράπης
Μια σπουδαία έκθεση εγκαινιάζεται στις 29 του Νοέμβρη στη Μόσχα, στο Μουσείο Καλών Τεχνών «Πούσκιν». Ο λόγος για την παγκόσμια έκθεση Πικάσο, στο πλαίσιο της οποίας το Μουσείο Πούσκιν θα φιλοξενήσει έργα από τα μουσεία των Στουτγάρδης, Παρισιού, Ρώμης και Βαρκελώνης, μαζί με έργα του ζωγράφου από τις συλλογές του ίδιου του μοσχοβίτικου μουσείου. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Μουσείο Πούσκιν και το Ερμιτάζ κατέχουν από τις πιο σημαντικές συλλογές Πικάσο.

Ταυτόχρονα με τα εγκαίνια θα ανοίξει η αυλαία του ετήσιου Φεστιβάλ «Δεκεμβριανές νύχτες του Σβιατοσλάβ Ρίχτερ» (πραγματοποιείται από το 1981) με φετινό θέμα «Μεταμορφώσεις και αντανακλάσεις» (θα διαρκέσει όλο το Δεκέμβρη και θα συμμετέχουν αξιόλογοι δημιουργοί και ερμηνευτές). Στο πλαίσιο του φεστιβάλ, το βράδυ των εγκαινίων, σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση, η Κρατική Ορχήστρα της Ρωσίας, με μαέστρο τον Βαλέρι Πολιάνσκι, θα ερμηνεύσει τη συμφωνία του Δημήτρη Αράπη «Πικάσο» - παραγγελία του μουσείου στον Ελληνα συνθέτη.


ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

- Καστανιώτης: «Με ορθάνοιχτα μάτια (εννέα συγγραφείς και εννέα φωτογράφοι)» (επιμέλεια Κατερίνα Φράγκου. Διηγήματα εννέα πεζογράφων μας, εικονογραφημένα με φωτογραφίες εννέα Ελλήνων φωτογράφων). Χρήστος Σιάφκος «Υγρός Αύγουστος» (ένα ακόμη μυθιστόρημα του συναδέλφου στο πολιτιστικό ρεπορτάζ).

- Πατάκης: Ελένη Λεούση «Η δική μου Ελλάδα» (καλαίσθητο, μεγάλου μεγέθους λεύκωμα, με γυναικείας ευαισθησίας φωτογραφίες της διεθνώς καταξιωμένης στη φωτογράφιση του μοντέρνου χορού καλλιτέχνιδας φωτογράφου). Κώστας Χαραλάς «Ο μικρός Λεό και ο τσιρκομικρόκοσμος» (εικονογράφηση Μαρία Τσαφαντάκη, παραμύθι). Αγαθή Δημητρούκα «Το μαρούλι της καλοσύνης» (εικονογράφηση Σόλβια Μπαροντσέλι, παραμύθι), Αμάντα Μιχαλοπούλου «Αρκεί να μην κόψω τα μαλλιά μου» (εικονογράφηση Απόστολος Καραστεργίου, παραμύθι). Μαρία Παπαγιάννη «Ποιος είναι ο αρχηγός;» (εικονογράφηση Σοφία Τουλιάτου - Πέτρος Μπουλούμπασης, παραμύθι). Χρήστος Μπουλώτης «Ο καλύτερός μου φίλος» (εικονογράφηση Βασίλης Παπαγεωργίου, παραμύθι), Βαγγέλης Ηλιόπουλος «Ο βιβλιοπόντικας» (εικονογράφηση Κιάρα Φεντέλε, παραμύθι).

- «Ωκεανίδα»: Γιάννης Σπανδωνής «Ο δικός μου ήρωας» (μυθιστόρημα που διαδραματίζεται από την ημέρα της απελευθέρωσης της Αθήνας από τους Γερμανούς μέχρι τα πρώτα μετεμφυλιακά χρόνια).

- Γαβριηλίδης: Θάνος Κανδύλας «Μετέωρη νύχτα» (ποιητική συλλογή). Δημήτρης Ελευθεράκης «Προσωρινή μετάθεση» (ποιητική συλλογή).

- «Οδός Πανός» Διονύσης Στεργιούλας «Ο Ντίνος Χριστιανόπουλος για τον Διονύσιο Σολωμό» (το βιβλίο περιλαμβάνει δύο συνεντεύξεις του Θεσσαλονικιού ποιητή για τη σολωμική ποίηση). Γεωργία Πουλοπούλου «Μετά το τέλος η αρχή» (ποιήματα). Reina Ray (Χριστίνα Σταθοπούλου) «Μαγική χώρα» (ποιήματα στα ελληνικά και αγγλικά). Το ομώνυμο περιοδικό «Οδός Πανός» αφιέρωσε το τεύχος του 75-76 στον Μάνο Χατζιδάκι, με αφορμή τα 10 χρόνια από το θάνατό του. Το τεύχος 125 είναι αφιερωμένο στην Λένα Πλάτωνος. Κάτια Τσόλκα «Υδάτινες διαδρομές» (ποιήματα), Ρουμπίνα Θεοδώρου «Γαλάζιο πορτοκάλι» (ποίηση).

-Α. Α. Λιβάνη: «Το Πολυτεχνείο ζει; 30+1 Ονειρα - Μύθοι - Αλήθειες» (συλλογικό βιβλίο, επιμέλεια Δημήτρης Παπαχρήστος).

- «Libro» Π.Δ. Μπαλτάκος «Το τέλος του εφιάλτη» (μυθιστόρημα, με θέμα τη δολοφονία του Εφιάλτη από τον Αθηνάδη, το 469 π.Χ.).

- Μαυρίδης: Κώστας Λιάκος «Αρωμα Κεφαλονιάς» (διηγήματα).

- Χατζηλάκος (Σωκράτους 56, τηλ. 210-5228.995) Κωνσταντίνου Αριστούλα «Ο δεύτερος άγγελος» και «Το ταξίδι της νιότης» (μυθιστόρημα). Δημήτρης Βαρβαρήγος «Ιμερος και Αστραία (το μυστικό της σιωπηλής χώρας)» (φανταστικό μυθιστόρημα).

- Δημήτρη Γ. Στεργίου «Αναδρομές και συνηχήσεις» (ποιήματα των χρόνων 1970-1991).

- Αμαρυλλίς «Ολυμπιακών Αγώνων άρχεσθαι» (ποιήματα, διεύθυνση της ποιήτριας: Ελένη Κοντράρου, Υδρας 6Α 11227 Κυψέλη).

- «Περίπλους» (τριμηνιαία έκδοση του Ναυτικού Μουσείου Ελλάδος, τεύχος 47).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ