«Ενα φως για κάθε σκοτάδι» |
«Η οδός Αθηνά το 1940», ξυλογραφία |
Ο Γ. Δήμου γεννήθηκε στο Κάιρο το 1911. Το 1928 έρχεται στην Αθήνα και γράφεται στη Σχολή Καλών Τεχνών και το 1930 φοιτά στο εργαστήριο του Κ. Παρθένη. Το 1932 γίνεται δεκτός στο νεοσύστατο εργαστήριο χαρακτικής του Γ. Κεφαλληνού, όπου παρακολουθεί μαζί με τους: Γ. Μόραλη, Κ. Ντάκο, Μ. Ραφαήλ και τον Τάσσο. Επτά χρόνια αργότερα, φυλακίζεται από το καθεστώς του Μεταξά, ενώ στην Κατοχή οργανώνεται στο ΕΑΜ. Από το 1948 έως το 1965 ο Γ. Δήμου ζει με την οικογένειά του στη Ρουμανία. Οταν επιστρέφει στην Ελλάδα, εργάζεται στη συντήρηση τοιχογραφιών βυζαντινών ναών, ενώ παράλληλα συνεχίζει την εικονογράφηση και επιμέλεια εκδόσεων, αλλά και την παρουσίαση έργων του σε ομαδικές εκθέσεις.
Δημ. Αράπης |
Ταυτόχρονα με τα εγκαίνια θα ανοίξει η αυλαία του ετήσιου Φεστιβάλ «Δεκεμβριανές νύχτες του Σβιατοσλάβ Ρίχτερ» (πραγματοποιείται από το 1981) με φετινό θέμα «Μεταμορφώσεις και αντανακλάσεις» (θα διαρκέσει όλο το Δεκέμβρη και θα συμμετέχουν αξιόλογοι δημιουργοί και ερμηνευτές). Στο πλαίσιο του φεστιβάλ, το βράδυ των εγκαινίων, σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση, η Κρατική Ορχήστρα της Ρωσίας, με μαέστρο τον Βαλέρι Πολιάνσκι, θα ερμηνεύσει τη συμφωνία του Δημήτρη Αράπη «Πικάσο» - παραγγελία του μουσείου στον Ελληνα συνθέτη.
- Καστανιώτης: «Με ορθάνοιχτα μάτια (εννέα συγγραφείς και εννέα φωτογράφοι)» (επιμέλεια Κατερίνα Φράγκου. Διηγήματα εννέα πεζογράφων μας, εικονογραφημένα με φωτογραφίες εννέα Ελλήνων φωτογράφων). Χρήστος Σιάφκος «Υγρός Αύγουστος» (ένα ακόμη μυθιστόρημα του συναδέλφου στο πολιτιστικό ρεπορτάζ).
- Πατάκης: Ελένη Λεούση «Η δική μου Ελλάδα» (καλαίσθητο, μεγάλου μεγέθους λεύκωμα, με γυναικείας ευαισθησίας φωτογραφίες της διεθνώς καταξιωμένης στη φωτογράφιση του μοντέρνου χορού καλλιτέχνιδας φωτογράφου). Κώστας Χαραλάς «Ο μικρός Λεό και ο τσιρκομικρόκοσμος» (εικονογράφηση Μαρία Τσαφαντάκη, παραμύθι). Αγαθή Δημητρούκα «Το μαρούλι της καλοσύνης» (εικονογράφηση Σόλβια Μπαροντσέλι, παραμύθι), Αμάντα Μιχαλοπούλου «Αρκεί να μην κόψω τα μαλλιά μου» (εικονογράφηση Απόστολος Καραστεργίου, παραμύθι). Μαρία Παπαγιάννη «Ποιος είναι ο αρχηγός;» (εικονογράφηση Σοφία Τουλιάτου - Πέτρος Μπουλούμπασης, παραμύθι). Χρήστος Μπουλώτης «Ο καλύτερός μου φίλος» (εικονογράφηση Βασίλης Παπαγεωργίου, παραμύθι), Βαγγέλης Ηλιόπουλος «Ο βιβλιοπόντικας» (εικονογράφηση Κιάρα Φεντέλε, παραμύθι).
- «Ωκεανίδα»: Γιάννης Σπανδωνής «Ο δικός μου ήρωας» (μυθιστόρημα που διαδραματίζεται από την ημέρα της απελευθέρωσης της Αθήνας από τους Γερμανούς μέχρι τα πρώτα μετεμφυλιακά χρόνια).
- Γαβριηλίδης: Θάνος Κανδύλας «Μετέωρη νύχτα» (ποιητική συλλογή). Δημήτρης Ελευθεράκης «Προσωρινή μετάθεση» (ποιητική συλλογή).
- «Οδός Πανός» Διονύσης Στεργιούλας «Ο Ντίνος Χριστιανόπουλος για τον Διονύσιο Σολωμό» (το βιβλίο περιλαμβάνει δύο συνεντεύξεις του Θεσσαλονικιού ποιητή για τη σολωμική ποίηση). Γεωργία Πουλοπούλου «Μετά το τέλος η αρχή» (ποιήματα). Reina Ray (Χριστίνα Σταθοπούλου) «Μαγική χώρα» (ποιήματα στα ελληνικά και αγγλικά). Το ομώνυμο περιοδικό «Οδός Πανός» αφιέρωσε το τεύχος του 75-76 στον Μάνο Χατζιδάκι, με αφορμή τα 10 χρόνια από το θάνατό του. Το τεύχος 125 είναι αφιερωμένο στην Λένα Πλάτωνος. Κάτια Τσόλκα «Υδάτινες διαδρομές» (ποιήματα), Ρουμπίνα Θεοδώρου «Γαλάζιο πορτοκάλι» (ποίηση).
-Α. Α. Λιβάνη: «Το Πολυτεχνείο ζει; 30+1 Ονειρα - Μύθοι - Αλήθειες» (συλλογικό βιβλίο, επιμέλεια Δημήτρης Παπαχρήστος).
- «Libro» Π.Δ. Μπαλτάκος «Το τέλος του εφιάλτη» (μυθιστόρημα, με θέμα τη δολοφονία του Εφιάλτη από τον Αθηνάδη, το 469 π.Χ.).
- Μαυρίδης: Κώστας Λιάκος «Αρωμα Κεφαλονιάς» (διηγήματα).
- Χατζηλάκος (Σωκράτους 56, τηλ. 210-5228.995) Κωνσταντίνου Αριστούλα «Ο δεύτερος άγγελος» και «Το ταξίδι της νιότης» (μυθιστόρημα). Δημήτρης Βαρβαρήγος «Ιμερος και Αστραία (το μυστικό της σιωπηλής χώρας)» (φανταστικό μυθιστόρημα).
- Δημήτρη Γ. Στεργίου «Αναδρομές και συνηχήσεις» (ποιήματα των χρόνων 1970-1991).
- Αμαρυλλίς «Ολυμπιακών Αγώνων άρχεσθαι» (ποιήματα, διεύθυνση της ποιήτριας: Ελένη Κοντράρου, Υδρας 6Α 11227 Κυψέλη).
- «Περίπλους» (τριμηνιαία έκδοση του Ναυτικού Μουσείου Ελλάδος, τεύχος 47).