ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Νοέμβρη 2004
Σελ. /40
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επιλογές
Ποιητική «παλιγγενεσία των λαών»

Εικονογραφημένη με μια απέριττα όμορφη ζωγραφιά του ίδιου, αφού είναι και καλός ζωγράφος, κυκλοφόρησε από τη «Σύγχρονη Εποχή» η 21η ποιητική συλλογή του Θάνου Ασίκη «Αρτηρίες». Ο Θάνος Ασίκης, «άγρυπνος», αντιστέκεται στην κοινωνική αθλιότητα με το λυρισμό του. Μελαγχολεί αλλά και αισιοδοξεί για το μέλλον. Αυτά τα συναισθήματα οδηγούν την πένα του: «Τα όνειρα είναι καλά κρυμμένα/ Μυρίζουν γιασεμί και ιώδιο/ Θα γίνουν πραγματικά και θα μας κυριέψουν/ Θα πηδήξουν τα χρόνια και θα έρθουν/ Γιατί το απέραντο είναι μικρό/ Και η πίκρα πολλή/ Και η αλήθεια μια λέξη οριστική/ Ανθρωπος» (από το ποίημα «Κρυμμένα όνειρα»). Ο Θ. Ασίκης δεν αλλάζει το είναι του. «Παιδί του εμφυλίου είμαι/(...) Με τα σημάδια μου. Με τα τραγούδια μου/ (...) Για να 'χω την ιστορία της πατρίδας μου/ Πάνω από μένα». Ανήκει στους «υπομένοντες», που ανταποκρίνονται στην αναγκαιότητα: «Να δημιουργείς το γεγονός/ Κι όχι να τ' ακολουθείς/ Ετσι όπως το νερό ανοίγει αυλάκι/ Αλλιώς περίμενε τα χειρότερα».

Ο ποιητής ονειρεύεται την «παλιγγενεσία των λαών». Ξέρει ότι «Τώρα έσβησαν τα κεριά στο μανουάλι/ Κρυφός κόσμος αφουγκράζεται/ Είναι νύχτα κι ο εχθρός παντού». Βλέπει ότι «Το γκρίζο τ' ουρανού μαυρίζει/ Και η υπομονή λιγοστεύει». Πιστεύει ότι θα ξανάρθει η ώρα που «Μέσα στις διαδηλώσεις θα ζήσουμε/(...)Τον ήλιο θα διεκδικούμε/ Και το τραγούδι της επανάστασης/». Αναζητά «τους συντρόφους όλου του κόσμου» ποθώντας να «βαδίσουμε μέχρι την άκρη/ Αρχίζοντας από τη μυρωδιά της μαργαρίτας». Διακηρύσσει: «Απαιτήστε το χρονικό μιας άλλης εποχής/ Χωρίς μάσκες και αδιέξοδα /(...) Απαιτήστε το φως μέσα στο σκοτάδι/ Κι ένα τραγούδι καινούριο/ (...) Χωρίς φόβο απαιτήστε την άνοιξη/ Χωρίς λύπη απαιτήστε το σώμα/ Μιας Ελλάδας αμόλυντης». Και διακηρύσσει την ελπίδα: «Δεν κάνει πίσω η ορμή/ Δεν τροποποιείται το καταστατικό του λαού/ Θα επαληθευθεί στην πράξη».

Μουσικές βραδιές

Η Ευρυδίκη και ο Δημήτρης Κοργιαλάς συνεχίζουν τις εμφανίσεις τους, κάθε Παρασκευή και Σάββατο (10 μ.μ), στο «Συρμό» (Κολωνού και Οδυσσέως 14, Μεταξουργείο, τηλ. 210-5203.661). Μαζί τους, οι «Παζλ» και η Ζίνα Αρβανιτίδη. Αύριο, στο «Συρμό», η Ελισάβετ Καρατζόλη ερμηνεύει ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα με τίτλο «Αγγελος γίνε και να 'ρθεις». Τη Δευτέρα και την Τρίτη, ο Λουδοβίκος των Ανωγείων και η Μαριώ, προσφέρουν το τελευταίο διήμερό τους στο «Συρμό».

  • Συνάντηση λύρας και άρπας, σήμερα (10μ.μ.), στα Εικαστικά Εργαστήρια «Λέσχη» (Μυκάλης 26, Κεραμεικός). Στην παράσταση «Ευ Δουσιν» συμμετέχουν: Παναγιώτης Ξυδιάς, Θανάσης Κλεώπας, Ειρήνη Μπακαλοπούλου, Νίκος Λυμπεράκης, Παντελής Παυλίδης, Χρήστος Μόσχος. Αύριο (9μ.μ.), φιλοξενείται ο μεγάλος δεξιοτέχνης της τάμπλας Shankar Lal και οι «Ravangi».
  • Εκδήλωση - αφιέρωμα στο σμυρναίικο και ρεμπέτικο τραγούδι, σήμερα (7μ.μ.), στο Αθλητικό Κέντρο Δήμου Δάφνης, με τη συμμετοχή μουσικοχορευτικών τμημάτων του Δήμου. Είσοδος ελεύθερη.
  • Τη Δευτέρα, στο «Μπαράκι του Βασίλη» (Διδότου 3), τραγουδά ο Βαγγέλης Γερμανός.
  • Ο συνθέτης Δημήτρης Μαραμής παρουσιάζει τη Δευτέρα (10.30μ.μ.), στο «Αλάβαστρον» (Δαμάρεως 78, Παγκράτι, τηλ. 210 7560.102) τραγούδια του «Σκοτεινού έρωτα» (σε ποίηση Λόρκα) και άλλα κομμάτια. Ερμηνεύουν: Μίνως Θεοχάρης, Κωνσταντίνος Κληρονόμος, Νατάσσα Μποφίλιου. Συμμετέχει ο ηθοποιός Κωνσταντίνος Παπαχρόνης.
  • Συναυλία του Οδυσσέα Τσάκαλου, τη Δευτέρα (10μ.μ.), στο «Σταυρό του Νότου». Μαζί του οι: Νίκος Πορτοκάλογλου, Νίκος Ζιώγαλας, Κώστας Λειβαδάς, Στάθης Δρογώσης, Γιώτα Νέγκα.
Επιλογές
Η «ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ» ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Ι. Β. Στάλιν: «Απαντα», τόμος 14ος

Γ. Φαρσακίδης: «Ιαματικά ψεύδη και "βέβηλες" προσεγγίσεις»

Κ. Καραγκιαούρης: «Ανώνυμοι ήρωες»

Γ. Πουγούνιας: «Συναξάρι νεομαρτύρων»

μια ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Στον συνθέτη, πιανίστα, μαέστρο Κώστα Γιαννίδη (Γιάννη Κωνσταντινίδη) αφιερώνεται η εκδήλωση, που διοργανώνει τη Δευτέρα (7μ.μ.) ο Σύλλογος των Αθηναίων (Κέκροπος 10, Πλάκα). Θα μιλήσουν: Θωμάς Ταμβάκος (μουσικογράφος, κριτικός) και Κώστας Μυλωνάς (συνθέτης, συγγραφέας). Τραγούδι: Ρένα Κυριαζή.

  • Συναυλία - αφιέρωμα στον συνθέτη Ντίνο Κωνσταντινίδη διοργανώνει τη Δευτέρα (8.30μ.μ.) η Ενωση Ελλήνων Μουσουργών, στην αίθουσα «Φ. Νάκας» (Ιπποκράτους 41), με ελεύθερη είσοδο. Ερμηνεύουν: Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής, Αν. Αλεξοπούλου, Ι. Γκλίνκα, Γ. Σαμπροβαλάκης, Αλ. Σακαρέλλος, Κ. Θέος, Β. Στυλιανού.
μια ΕΚΘΕΣΗ

«Ρεμπέτες» τιτλοφορείται η έκθεση ζωγραφικής της Μυρτώς Λουντέμη που εγκαινιάζεται τη Δευτέρα (9μμ) στην αίθουσα «Λέξεις και Νότες» των εκδόσεων «Αγκυρα» (Σόλωνος 124 και Εμ. Μπενάκη). Πρόκειται για την πρώτη, στην Αθήνα, ατομική έκθεση της δημιουργού, στην οποία παρουσιάζει έργα εμπνευσμένα από τη ρεμπέτικη μουσική και το ζεμπέκικο. Οπως σημειώνεται, «αδιάσπαστο μέρος της ζωής του Ελληνα αυτή η μουσική και αυτός ο χορός μεταλλάσσονται και επιβιώνουν με τρόπο μοναδικό, αποτελώντας για τη ζωγράφο θέμα μελέτης και απόλαυσης». Τα εγκαίνια της έκθεσης θα κλείσει μουσικά ο Μπάμπης Τσέρτος. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 30/12 και θα λειτουργεί 9πμ-9μμ.

μια ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Στο Θέατρο «Εμπρός» παρουσιάζεται το έργο «7.000 λέξεις ακριβώς» του Κίμωνα Ρηγόπουλου. Εργο ιδιότυπα ποιητικό, με ήρωες έναν άντρα και μια γυναίκα. Δύο ρόλοι σε ένα παιχνίδι που, με έπαθλο την αυτογνωσία, τελειώνει μόλις αρθρωθούν επτά χιλιάδες λέξεις. Τα πρόσωπα υπερασπίζονται τα «πιστεύω» τους με δύο μονολόγους που δε γίνονται ποτέ διάλογος. Η σκηνοθεσία είναι της Αννας Μακράκη, τα σκηνικά - κοστούμια του Κώστα Βεληνόπουλου. Παίζουν: Βλάσης Ζώτης και Μπέτυ Νικολέση.

μια ΣΥΝΑΥΛΙΑ

O Βασίλης Λέκκας συνεχίζει τις εμφανίσεις του στη μουσική σκηνή «Δίπλα στο ποτάμι» (Λ. Κατσώνη 189, Αγ. Ανάργυροι, τηλ. 210 2610444). Κάθε Δευτέρα και Τρίτη (9.30μμ) παρουσιάζει μια διαδρομή στο ελληνικό τραγούδι, με πυρήνα το τελευταίο άλμπουμ του «Ορθιοι». Στην ίδια σκηνή, σήμερα, οι «Χειμερινοί Κολυμβητές» προσφέρουν μια ακόμα ξεχωριστή συναυλία τους.

ένα ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Αγροτικές εργασίες του φθινοπώρου και κεραμικά του χθες» πραγματοποιείται αύριο (11π.μ.) στο Μουσείο Νεότερης Κεραμικής ((Μελιδώνη 4-6). Περιλαμβάνει αναφορά στις καθημερινές αγροτικές εργασίες και τα σχετικά παραδοσιακά κεραμικά. Ο Σεπτέμβρης είναι ο μήνας του τρύγου, τον Οκτώβρη οι πρώτες βροχές μαλακώνουν τη γη και αρχίζει η σπορά, ενώ το Νοέμβρη οι γεωργοί βγαίνουν στα χωράφια για το μάζεμα της ελιάς. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές 9-12 ετών. Πληροφορίες στα τηλέφωνα 210-3318491-2.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ