ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Νοέμβρη 2004
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ - ΜΑΘΗΤΕΣ
Προετοιμάζονται για το πανελλαδικό συλλαλητήριο

Πενθήμερο φοιτητικών κινητοποιήσεων στη Θεσσαλονίκη

Στους δρόμους της Αθήνας η οργή και η αγανάκτηση θα γίνουν στις 10 του Δεκέμβρη συντονισμένος αγώνας (στιγμιότυπο από φετινή φοιτητική κινητοποίηση)
Στους δρόμους της Αθήνας η οργή και η αγανάκτηση θα γίνουν στις 10 του Δεκέμβρη συντονισμένος αγώνας (στιγμιότυπο από φετινή φοιτητική κινητοποίηση)
Το αγωνιστικό κάλεσμα του Πανελλαδικού Συντονιστικού των ΑΕΙ βρίσκει απήχηση ανάμεσα στους φοιτητές σε όλη τη χώρα, που προγραμματίζουν το επόμενο διάστημα τοπικές κινητοποιήσεις και προετοιμάζουν τη μαζική συμμετοχή τους στο πανελλαδικό συλλαλητήριο στις 10 του Δεκέμβρη στην Αθήνα.

Στη Θεσσαλονίκη οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Ηλεκτρολόγων- Μηχανολόγων, Φυσικού, Ψυχολογικού, ΜΜΕ, Δασολογίας, Χημικών-Μηχανικών και Αγγλικού ξεκινούν πενθήμερες κινητοποιήσεις από τη Δευτέρα 29 του Νοέμβρη, το πρόγραμμα των οποίων περιλαμβάνει:

-- Τη Δευτέρα 29/11 συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι στην Πλατεία Χημείου και στη συνέχεια πορεία προς τις Εστίες.

-- Την Τρίτη 30/11 συμβολικούς αποκλεισμούς των κυλικείων που λειτουργούν στις σχολές.

-- Την Τετάρτη 1/12 παραστάσεις διαμαρτυρίας στα Τμήματα για τα προβλήματα υλικοτεχνικής υποδομής.

-- Την Πέμπτη 2/12 συμβολική παράσταση διαμαρτυρίας και κατάληψη στην Πρυτανεία.

-- Την Παρασκευή 3/12 στη 1 το μεσημέρι, μεγάλη συναυλία στο Φυσικό.

Την ερχόμενη βδομάδα, σε τοπικές κινητοποιήσεις ανά ίδρυμα θα προχωρήσουν και οι σπουδαστές των ΤΕΙ, ενώ οι αγωνιστικές προετοιμασίες προχωρούν και στους μαθητές, καθώς κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο έχει απευθύνει το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας και σχετική απόφαση πήραν μέχρι τώρα το 21ο ΕΛ Γκράβας, το 1ο ΕΛ Αλίμου και το 2ο ΕΛ Αθήνας.

Απόφαση για να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο πήραν επίσης οι μαθητές της Ραλλείου και θ' αναλάβουν πρωτοβουλίες να καλέσουν σε συμμετοχή και τα υπόλοιπα σχολεία του Πειραιά.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΓΕΩΠΟΝΙΚΗΣ
Εξω το ΝΑΤΟ από τα πανεπιστήμια

«Την ίδια ώρα που η υποχρηματοδότηση των Πανεπιστημίων τσακίζει τη δημόσια και δωρεάν Παιδεία και τα λεφτά που δίνονται για την Παιδεία δε φτάνουν ούτε για το "καλημέρα", η ελληνική κυβέρνηση μαζί με τα τσιράκια της, υπηρετώντας τους πολεμοκάπηλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, αποφασίζει η έρευνα των πανεπιστημίων: Οχι μόνο να μην εξυπηρετεί τις ανάγκες του ελληνικού λαού, αλλά και ο ιδρώτας του λαού να γίνεται λεφτά για πολεμική έρευνα και συμπόσια του ΝΑΤΟ»...

Ο Σύλλογος Φοιτητών του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθήνας, σημειώνοντας τα παραπάνω, αντέδρασε έντονα στη συμμετοχή του ιδρύματος σε επιστημονικό συμπόσιο, που διοργανώθηκε στη χώρα μας με πρωτοβουλία του ΝΑΤΟ κι αφορούσε την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος έπειτα από επίδραση τοξικολογικών παραγόντων σ' αυτό. Στο συγκεκριμένο συμπόσιο, συμμετείχαν επίσης πανεπιστημιακοί από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, το Πανεπιστήμιο Πάτρας και άλλα ιδρύματα του εξωτερικού (κυρίως των ΗΠΑ).

«Το ΝΑΤΟ δεν κάνει φιλανθρωπίες, ούτε και νοιάζεται για το περιβάλλον (έτσι κι αλλιώς τα εκατομμύρια των θυμάτων του μιλάνε από μόνα τους)», τονίζει στη σχετική ανακοίνωσή του ο φοιτητικός σύλλογος, που πριν από μερικές μέρες έχτισε συμβολικά την πόρτα του γραφείου του καθηγητή Γ. Αράπη, που ήταν και υπεύθυνος για το συγκεκριμένο συμπόσιο (chairman). «Θέλουμε λεφτά για την Παιδεία κι όχι για τα σφαγεία του ΝΑΤΟ», δήλωσαν οι φοιτητές κι απαίτησαν: «Εξω οι πολεμικές μηχανές του ιμπεριαλισμού από τη Γεωπονική».

Νέα τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ στη Βοιωτία

Την ίδια στιγμή που το πρόβλημα της υποχρηματοδότησης είναι τεράστιο

Την ίδρυση νέων τμημάτων στο Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας και το ΤΕΙ Χαλκίδας ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας Μ. Γιαννάκου, η οποία χτες συναντήθηκε με τους βουλευτές και τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Νομού Βοιωτίας. Ετσι, τη στιγμή που τα ΑΕΙ και ΤΕΙ αδυνατούν να λειτουργήσουν κάτω από το βάρος της υποχρηματοδότησης, το υπουργείο Παιδείας συνεχίζει τη «διεύρυνση» η οποία όπως μέχρι σήμερα έχει αποδειχτεί γίνεται χωρίς όρους και προϋποθέσεις, σε επαρκή χρηματοδότηση, υλικοτεχνική υποδομή και προσωπικό και που ακόμη και το επιστημονικό τους αντικείμενο δεν είναι αποσαφηνισμένο. Τα τμήματα που ιδρύονται είναι τα εξής: Τμήμα Περιφερειακής και Οικονομικής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας με έδρα τη Λιβαδειά και Τμήμα Διοίκησης Συστημάτων Εφοδιασμού της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας του ΤΕΙ Χαλκίδας με έδρα τη Θήβα.

Η Μ. Γιαννάκου δήλωσε πως η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας έκανε δεκτές τις σχετικές προτάσεις και τις μελέτες που υποβλήθηκαν τόσο από τη Διοικούσα Επιτροπή του Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας όσο και από τη Γενική Συνέλευση του ΤΕΙ Χαλκίδας και ανακοίνωσε ότι προωθείται η έκδοση σχετικών Προεδρικών Διαταγμάτων προκειμένου τα νέα αυτά Τμήματα να λειτουργήσουν από τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά (2005-06).

Για το ολοήμερο σχολείο

«Ολοήμερο: Σχολείο του μέλλοντος ή σχολείο της αγοράς», είναι το θέμα της εκδήλωσης - συζήτησης, που οργανώνει η Πανσπουδαστική Κίνηση Δασκάλων Νηπιαγωγών του ΑΠΘ, την Τρίτη 30 Νοέμβρη. Η εκδήλωση θα γίνει στις 2 το μεσημέρι στη μεγάλη αίθουσα της Παιδαγωγικής Σχολής. Θα μιλήσουν οι Γ. Δελής μέλος του ΔΣ του Ε` Συλλόγου Δασκάλων Θεσσαλονίκης, Γ. Γρόλιος λέκτορας του Παιδαγωγικού Τμήματος, Α. Σκούφας αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων Θεσσαλονίκης.

ΚΡΗΤΗ - ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σύσκεψη για τα σχολεία

Σε πλατιά σύσκεψη για τα προβλήματα της Παιδείας, καλεί η Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων Νομού Ηρακλείου, τη Δευτέρα 29 Νοέμβρη, ώρα 7 μ.μ. στο Θεατρικό Σταθμό Ηρακλείου, όλα τα ΔΣ των Ενώσεων Γονέων και Κηδεμόνων του νομού, τα ΔΣ όλων των Πρωτοβάθμιων Συλλόγων, καθώς και όλους τους γονείς που ενδιαφέρονται για την κατάσταση στα σχολεία και το μέλλον των παιδιών τους.

ΝΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Δε θα περάσει η τρομοκράτηση των μαθητών

Την προκλητική συμπεριφορά εκπαιδευτικού του 2ου Ενιαίου Λυκείου Νεάπολης, καταγγέλλει το Νομαρχιακό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ, με ανακοίνωσή του, σε βάρος μαθήτριας - μέλους του ΝΓ Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ, την περασμένη Τετάρτη, λίγο πριν από το συλλαλητήριο στην πόλη για τη σχολική στέγη. Σημειώνει, ταυτόχρονα, ότι το γεγονός πως η μαθήτρια ενημέρωνε τη σχολική κοινότητα για το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο για τη σχολική στέγη, στο οποίο συμμετείχαν με αποφάσεις τους και οι ΕΛΜΕ, καθώς και η Ομοσπονδία Γονέων και το Συντονιστικό Αγώνα των μαθητών, ενόχλησε τον εκπαιδευτικό, ο οποίος συμπεριφέρθηκε βίαια. Το ΝΣ καταλήγει ότι «το περιστατικό δεν ήταν τυχαίο, είχε σαν στόχο κατ' αρχήν να τρομοκρατήσει τα μέλη της ΚΝΕ και από την άλλη να φοβίσει τους μαθητές για να μην κατέβουν στην κινητοποίηση».

Την Πέμπτη πραγματοποιήθηκε από την Οργάνωση Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ μαζική εξόρμηση στο σχολείο, καταγγέλλοντας το γεγονός, καθώς και συνάντηση με τον διευθυντή του σχολείου αντιπροσωπείας της ΚΝΕ και του βουλευτή του Κόμματος, Γ. Χουρμουζιάδη.

Η ΚΝΕ καλεί το μαθητικό συμβούλιο, το σύλλογο καθηγητών να καταδικάσουν το απαράδεκτο γεγονός.

ΚΛΕΙΣΤΑ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ τα ΤΕΙ της χώρας την Παρασκευή 10 Δεκέμβρη, σύμφωνα με τη χθεσινή απόφαση της Ομοσπονδίας των Εκπαιδευτικών τους (ΟΣΕΠ), που διαμαρτύρονται για την υποχρηματοδότηση των ιδρυμάτων και ζητούν αποκατάσταση των προβλημάτων που έχει δημιουργήσει στο προσωπικό ο νόμος 2916/01. Για το ενδεχόμενο να κλείσουν επ' αόριστον τα ιδρύματα μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων, οι εκπαιδευτικοί θα συζητήσουν στο έκτακτο Συνέδριο της Ομοσπονδίας τους στις 17 Δεκέμβρη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ