ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Νοέμβρη 2004
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ
Χρηματοδοτεί το Κέντρο Τεχνών των... ΗΠΑ

Με μια προκλητική ενέργεια η διοίκηση του Δήμου Χαλανδρίου χρηματοδοτεί, στην ουσία, με 3.500 ευρώ το «Κέντρο Τεχνών» της πόλης το οποίο στηρίζεται από την Αμερικάνικη Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα!

Συγκεκριμένα, η διοίκηση, και παρά την έντονη αντίδραση σύσσωμης της αντιπολίτευσης στο δήμο, αποφάσισε να μεταβούν, με έξοδα πληρωμένα από το δήμο (3.500 ευρώ), όλα τα παιδιά της έκτης δημοτικού, όλων των σχολείων του Χαλανδρίου, στην παιδική θεατρική - χορευτική παράσταση «Χορεύτρια με Ρόδες». Η απόφαση, πάρθηκε στο προχτεσινό Δημοτικό Συμβούλιο με οριακή πλειοψηφία 11 ψήφων υπέρ και 10 κατά.

Το Κέντρο Τεχνών, που ιδρύθηκε με στόχο να κάνει παρέμβαση ώστε να αμβλυνθούν τα αντιιμπεριαλιστικά και αντιαμερικανικά αισθήματα του ελληνικού λαού, δεν έχει «στεριώσει» στο λαό του Χαλανδρίου και των γύρω δήμων, αφού όλο και λιγότεροι θεατές το επισκέπτονται.

Ασφαλώς, αυτό δεν είναι άσχετο, όπως λέει στο «Ρ» η Λούλα Καρατζά, δημοτική σύμβουλος Χαλανδρίου με την παράταξη «Χαλάνδρι Δύναμη Ενότητας», με το γεγονός ότι το Κέντρο Τεχνών αποτελεί παράρτημα της αμερικάνικης πρεσβείας. Υπενθυμίζουμε ότι από την πρώτη μέρα λειτουργίας του έχουν γίνει μια σειρά κινητοποιήσεις των κατοίκων ενάντια στο Κέντρο.

Η αντίθεση της παράταξης «Χαλάνδρι Δύναμη Ενότητας», ήταν έντονη. Οπως σημείωσε η Λ. Καρατζά, στη διάρκεια του Δημοτικού Συμβουλίου, δεν είναι δυνατό σε μια στιγμή που οι ΗΠΑ δολοφονούν και εγκληματούν σε βάρος των λαών του κόσμου, στο Ιράκ, στην Παλαιστίνη, η διοίκηση του δήμου να επιδιώκει τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών από την αμερικάνικη πρεσβεία. Η δημοτική σύμβουλος αναρωτήθηκε εάν στα παιδιά του Χαλανδρίου το Κέντρο Τεχνών θα δείξει την εν ψυχρώ δολοφονία του τραυματία ιρακινού από το αμερικανό στρατιώτη...

Να σημειώσουμε, μάλιστα, ότι η διοίκηση επιχείρησε να περάσει εν κρυπτώ το συγκεκριμένο θέμα. Πράγματι, το θέμα - όπως ήρθε στο συμβούλιο - ήταν: «Εγκριση πίστωσης για δαπάνες Χριστουγέννων», όπου ανάμεσα στα άλλα, υπήρχε ένας κωδικός με θέμα «Θέατρο για παιδιά», χωρίς να αναφέρονται περισσότερες λεπτομέρειες. Μόνο κάτω από την πίεση και συνεχείς ερωτήσεις της αντιπολίτευσης, η διοίκηση παραδέχτηκε ότι πρόκειται για το Κέντρο Τεχνών! Ο επικεφαλής της κίνησης «Χαλάνδρι Δύναμη Ενότητας» Γρ. Γυφτόπουλος, τόνισε σε αυτό το σημείο, πως πρόκειται για απόκρυψη στοιχείων από το συμβούλιο.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

-- Η ΠΕΑΕΑ Λαμίας κάνει εκλογοαπολογιστική συνέλευση, σήμερα Σάββατο 27/11 και ώρα 10 π.μ., στα γραφεία της (Καποδιστρίου 5, 4ος όροφος).

-- H ΠΕΑΕΑ Λουτρακίου - Περαχώρας πραγματοποιεί εγκλογοαπολογιστική συνέλευση αύριο Κυριακή 28.11.2004 και ώρα 10 πμ στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Λουτρακίου(Κολοκοτρώνη 17).

-- Εκδήλωση τιμής για να τιμήσουν τα μέλη της κατοχικής περιόδου που αφού έχυσαν το αίμα τους και την αρτιμέλειά τους στα αλβανικά βουνά και τα οχυρά της Μακεδονίας, συνέχισαν τον πατριωτικό τους αγώνα μέσα από τα στρατιωτικά νοσοκομεία των Αθηνών στα οποία νοσηλεύονταν, διοργανώνει αύριο Κυριακή 28.11.2004 ο Σύνδεσμος Βαρέως Αναπήρων Πολέμου 1940-41 και Εντεύθεν. Στις 9.15 θα γίνει θρησκευτικό μνημόσυνο στον Ι. Ναό Ζωοδόχου Πηγής, στην Ακαδημίας και στη συνέχεια, με τη σύμπραξη της Πανελλήνιας Ενωσης Τραυματιών και Αναπήρων Εθνικής Αντίστασης - ΠΕΑΤΑΘ, θα γίνει πολιτικό μνημόσυνο στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων (Βερανζέρου 1, 2ος όροφος, πλ. Κάνιγγος).

-- Η Πανελλήνια Ενωση Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ) πραγματοποιεί την Τακτική Γενική της Συνέλευση, την Τετάρτη 1.12.04 και ώρα 5 μμ, στην αίθουσα «Ναπολέων Σουκατζίδης» της Ενωσης Επαγγελματιών Λογιστών Αθήνας (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος). Εάν δεν υπάρξει απαρτία, η συνέλευση θα γίνει, οριστικά, την Τετάρτη 8.12.04 στον ίδιο χώρο και την ίδια ώρα.

-- Ο Σύλλογος «ΕΚΤΕΛΕΣΕΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΓΥΘΕΙΟΥ - προσφορά και θυσία στο βωμό της λευτεριάς», η ΠΕΑΕΑ Λακωνίας και οι συγγενείς των θυμάτων τελούν μνημόσυνο, την Κυριακή 5.12.2004, και οργανώνουν διήμερη εκδρομή - προσκύνημα για να τιμήσουν τη μνήμη των 41 πατριωτών που εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς ναζί το Δεκέμβρη 1943 στον κάμπο Μαυροβουνίου - Πασσαβά(Γυθείου). Το Σάββατο 4.12.04 και ώρα 8 το πρωί, θα αναχωρήσει πούλμαν από την πλατεία Εθνικής Αντίστασης(Δημαρχείο) Αθήνας (πληροφορίες για κράτηση θέσεων τηλ: 210.8837.086).

Αντάμωσαν!

... ύστερα από μισό αιώνα

Αντιμέτωποι είχαν έρθει αρκετές φορές στις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις του στρατού το 1949 στην Εύβοια. Ο Χρήστος Βοργίτης (αριστερά στη φωτο), κάτοικος σήμερα Συκιών Θεσσαλονίκης, που υπηρετούσε τότε, στρατιώτης στον εθνικό στρατό. Και ο Γρηγόρης Σγάγιας (δεξιά) από το Κουμαρίτσι Φθιώτιδας, αντάρτης στην Εύβοια, σύνδεσμος του Ανεξάρτητου Τάγματος του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

Το διαπίστωσε ο Χρήστος Βοργίτης, διαβάζοντας το βιβλίο του Γρηγόρη Σγάγια «Στην Εύβοια με τον Ανάποδο». Τηλεφωνεί στο Γρηγόρη και συγκινημένος του λέει: «διαβάζω το βιβλίο σου και κλαίω. Γιατί ξέρω τι τραβήξατε εσείς οι αντάρτες εκείνο τον καιρό με τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις που έκανε ο στρατός στην Εύβοια, όπου υπηρετούσα κι εγώ».

Συναντήθηκαν για πρώτη φορά ύστερα από τόσα χρόνια το Νοέμβρη του 2003 στο Γοργοπόταμο, στην επέτειο ανατίναξης της Γέφυρας το 1942. Αυτοί τη φορά όχι αντιμέτωποι σε διαφορετικά στρατόπεδα. Και ξαναθυμήθηκαν όλες τις περιπέτειές τους τα δύσκολα εκείνα χρόνια.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Των μετόχων της εταιρίας «PIRELLI HELLAS Βιομηχανίας Επισώτρων και Προϊόντων Ελαστικού Α.Ε.», να προσέλθουν την 21 Δεκεμβρίου 2004 ημέρα Τρίτη και ώρα 11.00 π.μ. στην έδρα της εταιρίας επί της οδού Ιλισίων 3-5, 11528 Αθήνα, σε Εκτακτη Γενική Συνέλευση.

ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ

Μεταφορά της έδρας της εταιρίας από 1/1/2005 στη Μεταμόρφωση Αττικής (οδός: 11ο χλμ. Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας, 14451 Μεταμόρφωση)

Οι μέτοχοι που επιθυμούν να μετάσχουν στη Συνέλευση, πρέπει να συμμορφωθούν με το νόμο και το καταστατικό της εταιρίας.

Αθήνα 25 Νοεμβρίου 2004

Οι Εκκαθαριστές

Γεώργιος Γιαννουκάκος

Steven Knol

Υποδέχτηκαν τον υπουργό με διαδηλώσεις

Με πανό και συνθήματα στα χέρια περίμεναν χτες το πρωί έξω από το δημαρχείο της Θεσσαλονίκης τον υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Προκόπη Παυλόπουλο, αδιόριστοι του ΑΣΕΠ από το 1998.

Λίγο αργότερα, διαδήλωσαν αδιόριστοι του ΑΣΕΠ και έξω από το Συνεδριακό Κέντρο «Ι. Βελλίδης», όπου ο υπουργός μιλούσε στη Σύνοδο των Περιφερειαρχών. Οι επιτυχόντες ζήτησαν από τον υπουργό να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση, ώστε να διοριστούν, καθώς όπως έλεγαν, αδικήθηκαν. Το μόνο που είχε να απαντήσει ο Πρ. Παυλόπουλος στο αίτημα των διαδηλωτών ήταν ότι έχει τοποθετηθεί πολλές φορές επί του θέματος...

Στις φυλακές Κορυδαλλού οδηγήθηκε ο ναυτικός του μότορσιπ «Θανάσης» Κ. Καστανιάς, ο οποίος κρατούνταν από το 1989 στις φυλακές Κάνατερ της Αιγύπτου. Ο Κ. Καστανιάς τα τελευταία 15 χρόνια, εξέτιε ποινή ισόβιας κάθειρξης για διακίνηση μεγάλης ποσότητας ναρκωτικών. Στην ίδια ποινή είχαν καταδικαστεί άλλοι δύο ναυτικοί, οι οποίοι έχουν αποβιώσει στις φυλακές, ενώ ελεύθερος αφέθηκε ο Κύπριος πλοίαρχος του σκάφους, ο οποίος, σύμφωνα με τους καταδικασθέντες, είχε μεθοδεύσει τη μεταφορά επτάμισι τόνων χασίς που βρέθηκαν στο σκάφος. Ετσι, θα συνεχίσει την έκτιση της ποινής του στις ελληνικές φυλακές, βάσει διακρατικής συμφωνίας των δύο χωρών.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ