ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Νοέμβρη 2004
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ
Σοβαρές οι πολιτικές ευθύνες της ΚΕΔΚΕ

Συνέντευξη στο «Ρ» του δημάρχου Καρδίτσας Χρήστου Τέγου

Σοβαρότατες πολιτικές ευθύνες για την εφαρμογή ελαστικών εργασιακών σχέσεων, καταλογίζει στην ηγεσία της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας ο δήμαρχος Καρδίτσας, Χρ. Τέγος, με αφορμή την πρόσφατη απόφασή της να μη νομιμοποιήσει συμβασιούχους, οι οποίοι απασχολούνται σε αρμοδιότητες που μεταφέρθηκαν υποχρεωτικά στους δήμους, αν το κράτος δεν καλύψει το οικονομικό κόστος λειτουργίας τους.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «Ρ», θυμίζει πως η ΚΕΔΚΕ δεν αντέδρασε όταν η εκάστοτε κυβέρνηση επέβαλλε στους δήμους νέες αρμοδιότητες χωρίς κατοχύρωση των πόρων, ή προγράμματα χρηματοδοτούμενα, με ημερομηνία λήξης, από την ΕΕ. Υπογραμμίζει δε, πως η θέση των αιρετών δεν μπορεί να είναι άλλη από το να αποκτήσουν όλοι οι εργαζόμενοι σταθερή εργασία, με πλήρη δικαιώματα και χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Αντίθετα, η ΚΕΔΚΕ στην προχτεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου, θεώρησε αναγκαία τη διατήρηση των θέσεων μόνο των περίπου 6.700 συμβασιούχων που είναι Ατομα με Ειδικές Ανάγκες.

Αναφερόμενος στο πρόβλημα που προέκυψε τόσο με τους συμβασιούχους στις νέες αρμοδιότητες και τα ευρωπαϊκά προγράμματα, όσο και στις υπηρεσίες των δήμων, ο Χρ. Τέγος τόνισε: «Αυτά τα προβλήματα που εμφανίζονται σε σχέση με τους εργαζόμενους στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) είναι προϊόν στρατηγικού στόχου που θέλει τον κατακερματισμό των εργασιακών σχέσεων, τη μείωση του κόστους εργασίας, του κόστους ασφάλισης των εργαζομένων και των κοινωνικών γενικά υπηρεσιών που παρέχονται σήμερα. Αυτό θα γίνει με τη μείωση των κρατικών δαπανών για όλα τα παραπάνω».

Σχολιάζοντας τις υπερβολές πολλών δημάρχων που ειπώθηκαν στη συνεδρίαση του ΔΣ, πως για παράδειγμα, οι δήμοι θα καταρρεύσουν αν η κυβέρνηση δε δώσει χρήματα για τις νέες αρμοδιότητες και κατ' επέκταση τη μισθοδοσία των εργαζομένων σε αυτές, ο Χρ. Τέγος τόνισε ότι «αυτό δεν πρόκειται να συμβεί γιατί η κυβέρνηση και το ίδιο το σύστημα θέλει τους δήμους για τους οποίους μάλιστα έχει διαγράψει συγκεκριμένο ρόλο». Απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΚΕΔΚΕ, Π. Κουκουλόπουλο, υπογράμμισε ότι οι εξελίξεις έρχονται να ικανοποιήσουν αυτό που ο ίδιος και η προσκείμενη σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ ηγεσία της Ενωσης, έλεγε στο πρόσφατο συνέδριο στο Ηράκλειο. Και θύμισε τα λόγια του Π. Κουκουλόπουλου: «Θέλουμε μια ΤΑ με ρόλο πρωταγωνιστικό στις τοπικές κοινωνίες ακόμα και στα ζητήματα της Υγείας, της Παιδείας όλων των βαθμίδων καθώς και της απασχόλησης».

Σχολιάζοντας το πώς φτάσαμε σε αυτή την κατάσταση, ο Χρ. Τέγος, σημείωσε: «Υπάρχουν σοβαρές πολιτικές ευθύνες πρώτα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ που επέβαλε αυτές τις εργασιακές σχέσεις μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων και της ανασφάλιστης σε ένα βαθμό εργασίας και της σημερινής κυβέρνησης που προεκλογικά έδωσε προσδοκίες σε όλο αυτό τον κόσμο για μόνιμη και σταθερή εργασία. Ποτέ η ΚΕΔΚΕ δεν αντέδρασε στον τρόπο με τον οποίο μας επέβαλε η εκάστοτε κυβέρνηση νέες αρμοδιότητες».

«Το ερώτημα που καλούνται να απαντήσουν σήμερα οι ΟΤΑ - συνεχίζει ο δήμαρχος Καρδίτσας - είναι αν όλοι αυτοί οι εργαζόμενοι χρειάζονται ή όχι στους δήμους μας. Κι όπως φαίνεται η συντριπτική τους πλειοψηφία, χρειάζεται». Καταλήγοντας, ο Χρ. Τέγος τονίζει την ανάγκη να υπάρξει «ένα κοινό μέτωπο των δήμων με τους εργαζόμενους απέναντι στην εκάστοτε κεντρική εξουσία. Χρειάζεται μια πολιτική αντίθετη με αυτήν που υλοποιείται σήμερα από την ΚΕΔΚΕ, η οποία θέλει να λύσει το οικονομικό πρόβλημα των δήμων με την τοπική φορολογία, όπως αυτό αποφασίστηκε και στο πρόσφατο συνέδριο».

Δεύτερη πλημμύρα στο «Αττικόν»

Για παραβίαση της αρχικής συμφωνίας και απόδοση των τεράστιων ευθυνών, μιλά ο καθηγητής Δ. Κρεμαστινός, σε επιστολή του προς τον διοικητή του νοσοκομείου

Πλημμύρισε και χτες η Μονάδα Εμφραγμάτων στο «Αττικόν» μετά τη βροχή. Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε πέντε μέρες, που πλημμυρίζει ένα νοσοκομείο το οποίο η προηγούμενη κυβέρνηση είχε χαρακτηρίσει «ναό της υγείας».

Η μονάδα εμφραγμάτων βρίσκεται στο δεύτερο όροφο και τα νερά μπήκαν απ' την ταράτσα. Η χτεσινή πλημμύρα ήταν πολύ μικρότερης έκτασης απ' την προηγούμενη. Πάντως, σήμερα αναμένεται να επισκεφθεί τους χώρους του νοσοκομείου η αρμόδια υπηρεσία του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, προκειμένου να διαπιστωθούν τα αίτια που προκάλεσαν την καθίζηση του εδάφους και τις πλημμύρες σε μονάδες και τμήματά του.

Το νοσοκομείο επίσημα δεν έχει παραληφθεί από τη Δημόσια Επιχείρηση Ανέγερσης Νοσηλευτικών Μονάδων (ΔΕΠΑΝΟΜ), η οποία είχε αναλάβει την ανέγερσή του και την αποπεράτωσή του. Ιδιαίτερα αποκαλυπτική για το τι συνέβη στο «Αττικόν» είναι επιστολή του καθηγητή Δ. Κρεμαστινού, που μιλά για παραβίαση της αρχικής συμφωνίας για την κατασκευή του νοσοκομείου. Την επιστολή του Δ. Κρεμαστινού δημοσιοποίησε χτες στη Βουλή ο Ν. Κακλαμάνης.

Ο Δ. Κρεμαστινός ήταν υπουργός Υγείας και θεμελίωσε το Αττικόν νοσοκομείο στις 21.6.1995. Ο Δ. Κρεμαστινός συνέταξε την επιστολή μετά την πρώτη πλημμύρα και την απευθύνει προς τον διοικητή του Αττικού, Ν. Ηλιάδη. «Με μεγάλη μου λύπη, αναφέρει ο Δ. Κρεμαστινός, διαπίστωσα από την πρώτη στιγμή που ήρθα στο Νοσοκομείο "Αττικόν" ότι τόσο από πλευράς εξοπλισμού, όσο και από πλευράς κατασκευών και υποδομής, έχει παραβιαστεί η αρχική συμφωνία, η οποία προέβλεπε παράδοση του Νοσοκομείου "Αττικόν" με άρτια τεχνική κατασκευή, πλήρη και σύγχρονο εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας. Με την πρώτη βροχή, ουσιαστικά ακινητοποιήθηκε το Νοσοκομείο από τα νερά και ήδη πολλά από τα λίγα μηχανήματα, που βρίσκονται σε στοιχειώδη λειτουργία, πιθανότατα να έχουν καταστραφεί από τα νερά. Επειδή είχα την ευθύνη του προγραμματισμού και της θεμελιώσεως των μονάδων αυτών, την περίοδο 1994-1996 ως υπουργός Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, είμαι βέβαιος ότι τα εποπτικά όργανα από τότε μέχρι σήμερα δεν επέβλεψαν σωστά την κατασκευή του έργου και κυρίως την παραλαβή του».

Και ο Δ. Κρεμαστινός καταλήγει: «Πιστεύω ότι υπάρχουν τεράστιες ευθύνες, οι οποίες πρέπει να αποδοθούν. Εξυπακούεται ότι είμαι πρόθυμος να καταθέσω όπου χρειαστεί τις απόψεις μου αυτές, αρκεί να υπάρξει στοιχειώδης ευαισθησία».

Κι άλλα προβλήματα

Αν και τα καιρικά φαινόμενα προχθές τη νύχτα δεν ήταν και τόσο έντονα, ήταν όμως αρκετά για να δημιουργήσουν προβλήματα σε διάφορες περιοχές. Τα πιο σημαντικά ήταν, ως συνήθως, στη γέφυρα της λεωφόρου Καλλιρρόης που μετατράπηκε σε λίμνη, αλλά και στην Ιωάν. Μεταξά στη Γλυφάδα. Εκεί, ο λόγος που πλημμύρισε ο δρόμος, δεν είναι άλλος από την απουσία αγωγών κάτω από τις γραμμές του τραμ.

Εντονα καιρικά φαινόμενα, όμως, αναμένονται από σήμερα, με κύριο χαρακτηριστικό τους δυνατούς ανέμους και τις κατά τόπους ισχυρές καταιγίδες. Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας παραμένει σε ετοιμότητα και αυτό έχει ζητήσει και από τους αρμόδιους φορείς, ώστε να μη δημιουργηθούν περιστατικά, όπως της περασμένης Δευτέρας.

ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ
Να εξυπηρετούν τη λαϊκή οικογένεια

Ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδος

Παιδικούς σταθμούς κρατικούς, δωρεάν, σύγχρονους, που να ικανοποιούν τις ανάγκες όλων των εργαζομένων της χώρας, ζητά με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), σημειώνοντας την αντίθεσή της στη μετατόπιση της σχετικής ευθύνης στους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και μάλιστα χωρίς τους απαραίτητους πόρους. Τη μετάθεση της σχετικής αρμοδιότητας από την κεντρική εξουσία ενισχύει και η ΚΕΔΚΕ, με πρόσφατη πρόταση της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής της.

Η ΟΓΕ επισημαίνει την αναγκαιότητα ενός ενιαίου φορέα προσχολικής αγωγής, υπό την ευθύνη των υπουργείων Υγείας και Παιδείας, με ενιαίο παιδαγωγικό πρόγραμμα για όλα τα παιδιά της χώρας. Κάτι που θα ανακούφιζε την εργαζόμενη μητέρα, αλλά και θα αποτελούσε κίνητρο για τη δημιουργία οικογένειας.

Η πρόσφατη πρόταση της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής της ΚΕΔΚΕ προωθεί την ανάληψη της προσχολικής αγωγής από τους δήμους, την επιβολή τροφείων στους γονείς, την καταπάτηση βασικών εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Η ΟΓΕ ζητά την κατάργηση των τροφείων και της δαπάνης για τη μεταφορά των παιδιών, να μη διώχνονται τα παιδιά των γονιών που δεν έχουν να πληρώσουν. Ωράριο λειτουργίας που να εξυπηρετεί την εργαζόμενη μητέρα, με νέες προσλήψεις όπου αυτό κριθεί απαραίτητο, με προσωπικό μόνιμο, επαρκές και εξειδικευμένο. Ανάμεσα σε άλλα, τονίζει πως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αποκλείονται από τους παιδικούς σταθμούς τα παιδιά της μετανάστριας, της άνεργης, του μονογονέα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ