ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Οχτώβρη 2004
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Το ΚΚΡΟ θα τιμήσει τα 125χρονα του Στάλιν

Ιωσήφ Στάλιν
Ιωσήφ Στάλιν
Με απόφασή του το Προεδρείο της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ) καθορίζει πως όλες οι περιφερειακές οργανώσεις του κόμματος θα πρέπει να τιμήσουν με πλατιές εκδηλώσεις τα 125 χρόνια από τη γέννηση του Στάλιν, που συμπληρώνονται στις 21 Δεκέμβρη 2004.

Ταυτόχρονα στη σχετική απόφαση σημειώνεται πως τα έργα του Στάλιν θα πρέπει να ενταχθούν στα προγράμματα της εσωκομματικής μόρφωσης των στελεχών, ενώ οι 2 κεντρικές εφημερίδες και το θεωρητικό περιοδικό του κόμματος, θα πρέπει να δημοσιεύσουν άρθρα, εργασίες για τον Στάλιν, όπως και δικά του έργα.

Ο Στάλιν επιστρέφει

Στη σχετική ανακοίνωση του Προεδρείου του ΚΚΡΟ τονίζονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Στις 21/12/2004 συμπληρώνονται 125 χρόνια από τη γέννηση του διακεκριμένου κρατικού και πολιτικού παράγοντα της χώρας μας, του Ιωσήφ Βισαριόνοβιτς Στάλιν. Το όνομα του Στάλιν είναι αχώριστο από την ιστορία της Ενωσης των Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών. Για πάνω από 30 χρόνια ήταν στο τιμόνι του ΚΚ και του Σοβιετικού Κράτους. Κάτω από την άμεση καθοδήγησή του δημιουργήθηκε και αναπτύχθηκε η οικονομική και αμυντική ισχύς της χώρας των Σοβιέτ. Ιδιαίτερη φροντίδα και υποστήριξη είχε η επιστήμη και ο πολιτισμός, η εκπαίδευση και η υγεία. Με το όνομά του συνδέεται η Νίκη του σοβιετικού λαού ενάντια στη χιτλερική συμμαχία στο Μεγάλο Πατριωτικό πόλεμο 1941-1945, τα 60χρονα της οποίας θα τιμήσει σύντομα όλος ο κόσμος, όπως και η οικοδόμηση του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ και η δημιουργία του παγκόσμιου σοσιαλιστικού συστήματος».

Μετά το θάνατό του έγιναν αλλεπάλληλες προσπάθειες να υποτιμηθεί ο ρόλος και η σημασία του Στάλιν στη νεότερη ιστορία. Να παραφουσκωθούν οι κακοί υπολογισμοί και λάθη που έκανε στη διοίκηση του κράτους. Να τον βάλουν στην ίδια σειρά με τους πιο σκληρούς κυβερνήτες του 20ού αιώνα.

Η κόκκινη σημαία ανεμίζει πάνω από το απελευθερωμένο Στάλινγκραντ
Η κόκκινη σημαία ανεμίζει πάνω από το απελευθερωμένο Στάλινγκραντ
Σήμερα, κόντρα σε όλα τα ψέματα, παρά τους πολυπληθείς εχθρούς και συκοφάντες, ο Στάλιν επιστρέφει! Επιστρέφει με τις θεμελιακές εργασίες του, που αποτέλεσαν σημαντική συνεισφορά στην ανάπτυξη του μαρξισμού - λενινισμού. Επιστρέφει ως παράδειγμα αδιάφθορου και ανιδιοτελούς μπολσεβίκου - λενινιστή, που αφιέρωσε όλη τη ζωή του στην υπηρεσία της Πατρίδας και του Λαού. Επιστρέφει ως καλή ανάμνηση εκείνου του παρελθόντος, που μαζί με τις τραγικές στιγμές, είχε όχι λίγα φωτεινά κι ευτυχισμένα γεγονότα. Υπήρχε η σιγουριά στην αυριανή μέρα. Διαφυλασσόταν η σταθερή ειρήνη. Ενισχυόταν η διεθνική φιλία όλων των λαών.

Ο Στάλιν ήταν και παρέμεινε κομμουνιστής. Εξακολουθεί και σήμερα να πολεμά μ' εκείνους που δε θέλουν την κοινωνική ισότητα, που προσπαθούν να έχουν το μεγαλύτερο δυνατό κέρδος από την ανάφλεξη πολέμων, από τη δουλεία των ανθρώπων, την εκμετάλλευση της εργασίας από το κεφάλαιο. Μαζί με τον Στάλιν έχουμε κάθε βάση να δηλώνουμε: "Η υπόθεσή μας είναι δίκαιη! Η νίκη θα 'ναι δική μας!"».


Ι.Π.

«ΤΖΕΝΕΡΑΛ ΜΟΤΟΡΣ»
Χιλιάδες απολύσεις

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Σε σαρωτικές απολύσεις προχωρά η αυτοκινητοβιομηχανία «General Motors», αφού κατά τη βρετανική εφημερίδα «Financial Times» η διοίκηση της εταιρίας θα μειώσει κατά ένα πέμπτο τις 62.000 θέσεις εργασίας που διαθέτει στην Ευρώπη, προκειμένου να μειώσει το κόστος κατά 500 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο. Πάντως, η επίσημη ανακοίνωση από την αυτοκινητοβιομηχανία, διευκρινίζει η οικονομική εφημερίδα, αναμένεται να γίνει σήμερα.

Σύμφωνα λοιπόν με τις πληροφορίες από τους «Financial Times», από τις 12.000 θέσεις εργασίας που θα καταργηθούν, οι 6.000 αφορούν στη Γερμανία, εξέλιξη που θα αποτελέσει πλήγμα για τις γερμανικές συνδικαλιστικές οργανώσεις, οι οποίες βρίσκονται αντιμέτωπες με τις πιέσεις άλλων αυτοκινητοβιομηχανιών για «πάγωμα» μισθών και περισσότερες ώρες εργασίας και ενόσω οι διαπραγματεύσεις των Συνδικάτων με τη διοίκηση της «Volkswagen» βρίσκονται σε εξέλιξη.

Δύο από τις μεγαλύτερες εγκαταστάσεις της «General Motors» έχουν αμφίβολο μέλλον, το οποίο θα εξαρτηθεί από την απόφαση που θα ληφθεί τον επόμενο χρόνο για το πού θα κατασκευαστεί το νέο «Vectra» και το «Saab 9-3», στο Ρίσελσαϊμ, κοντά στη Φραγκφούρτη ή στη βάση του «Saab» στο Τρολχέτεν στη Σουηδία. Τα συνδικάτα φοβούνται ότι το εργοστάσιο που δε θα πάρει την παραγγελία για την κατασκευή των παραπάνω μοντέλων πιθανώς θα κλείσει, αν και είναι κάτι που η εταιρία αρνείται.

ΙΑΠΩΝΙΑ
Νέα ομαδική αυτοκτονία νεαρών ατόμων

ΤΟΚΙΟ.--

«Ο αριθμός νεαρών αυτοχείρων είναι τα τελευταία χρόνια σε έξαρση γιατί οι νεαρότερες γενιές δεν είναι εξοικειωμένοι με την ιδέα του θανάτου. Θα έλεγα πως πολλοί νεαροί Γιαπωνέζοι σήμερα δεν έχουν καν αίσθηση της πραγματικότητας του θανάτου. Προσεγγίζουν το θάνατο σαν ένα ακόμη μέρος παιχνιδιού στο κυβερνοδιάστημα...» έλεγε χτες ο καθηγητής στο ιαπωνικό πανεπιστήμιο Νάρα, Σιντζί Σιμίζου, κληθείς να σχολιάσει την είδηση της μεγαλύτερης (των τελευταίων χρόνων) ομαδικής αυτοκτονίας εννιά νεαρών ατόμων.

Επτά από τους αυτόχειρες (τέσσερις εικοσάρηδες άνδρες και τρεις συνομήλικες γυναίκες) βρέθηκαν στην πόλη Σαϊτάμι (50 χλμ δυτικά του Τόκιο) νεκροί από αναθυμιάσεις σε μισθωμένο φορτηγάκι που είχαν σφραγίσει με μονωτική ταινία. Υπό παρόμοιες συνθήκες βρέθηκαν νεκρές δύο γυναίκες, περίπου 20 χρόνων, σε μισθωμένο φορτηγάκι στην πόλη Καναγκάουα (50 χλμ νοτίως του Τόκιο).

Οι ιαπωνικές αστυνομικές αρχές ανέφεραν πως οι εννιά είχαν έρθει σε συνεννόηση μέσω διαδικτυακού κόμβου που υποστηρίζει την αυτοκτονία σαν τάχα λύση για μία σειρά από προβλήματα.

Το 2003 είχε σημειωθεί ο αριθμός ρεκόρ 34.427 αυτοχείρων, σημειώνοντας αύξηση 7,1% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Περίπου το 70% των αυτοχείρων ήταν άνδρες ηλικίας άνω των 20 ετών και ένα 20% ηλικίας ως 19 ετών...

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Ετοιμη η μεγαλύτερη Ενωση Ναυπηγείων

Ετοιμη για δράση και στη διάθεση της βιομηχανίας εξοπλισμού είναι η μεγαλύτερη Ενωση Ναυπηγείων στη Γερμανία, που συγκροτήθηκε την περασμένη Παρασκευή (8/10). Οπως ανακοινώθηκε, υπογράφηκε συμφωνία σύνδεσης μεταξύ του βιομηχανικού κοντσέρν «Τίσεν - Κρουπ» και των ναυπηγείων του Κιέλου HDW και «One Equite Partners» (ΟΕΡ). Κατά τη συμφωνία τα ναυπηγεία του Κιέλου και τα ναυπηγεία του «Τίσεν - Κρουπ» στο Αμβούργο και το Εμντεν αποτελούν Ενωση υπό την ηγεσία της «ΑΕ Τίσε - Κρουπ Ναυπηγικού Συστήματος». Στην Ενωση συμπεριλαμβάνονται και ο Σκαραμαγκάς και τα σουηδικά ναυπηγεία του Μαλμέ και της Καρλσκρόνα. Κεντρική έδρα του νέου συγκροτήματος ορίστηκε το Αμβούργο. Από την ίδια ανακοίνωση της Ενωσης εξάγεται ότι η «Τίσεν - Κρουπ» μετέχει σ' αυτή με το 75% των μετοχών και αναλαμβάνει την πλήρη βιομηχανική ηγεσία του νέου κοντσέρν, που το προσωπικό του ανέρχεται σε 9.300 εργαζόμενους. Αντικείμενα κατασκευής θα είναι υποβρύχια και μοντέρνα πολεμικά σκάφη επιφάνειας. Η εφημερίδα «Γιούνγκε Βελτ» (9/10) σχολιάζει σχετικά: «Παρατηρητές βλέπουν την Ενωση και σαν αποτέλεσμα των επιδιώξεων του γερμανικού λόμπι εξοπλισμών να συντονίσουν αυστηρά τη ναυπηγική και να μη περιέλθουν σε ξένη χώρα κορυφαίες τεχνολογίες και συστήματα στρατιωτικών όπλων».


Θ. Β.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ