ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 17 Οχτώβρη 2004
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ
ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΤΟΥ «Ρ»

(για τα σκυλόψαρα της ολιγαρχίας)

Η ΠΡΩΤΗ γνωριμιά με τα γκέτο των Λαναράδων ήταν κατοχική. Και τη χρωστάμε σε μια σπαθάτη κοπέλα, μια υφαντουργίνα, που για πολύ καιρό ήταν σύνδεσμος στην ΕΠΟΝ Αθήνας. Το όνομά της, πιο σωστά το ψευδώνυμό της, που την ξέραμε, ήταν Ελευθερία και δούλευε στου Λαναρά.

ΗΤΑΝ αυτή, που τακτικά μας έφερνε ανταποκρίσεις από το εργοστάσιο για τις κινητοποιήσεις, που είχαν συχνά οι εργαζόμενοι για το ψωμί τους αλλά και τα κυνηγητά τα αδιάκοπα των χαφιέδων, που είχε εγκαταστήσει ολούθε ο Λαναράς. Η Ελευθερία με τα προσωπικά της βιώματα, συμπλήρωνε πολλές φορές τα χαρτάκια με τις ανταποκρίσεις.

Η ΦΑΡΑ της κλωστοϋφαντουργίας, όπως την ονομάτισε ο Κ. Βιδάλης στη μεγάλη του έρευνα στην «Ελεύθερη Ελλάδα», βγήκε από τον πόλεμο φορτωμένη χρυσάφι. Από τους πρώτους κι ο Λαναράς καθαρός πεντακάθαρος. Εκείνοι, που τα πλήρωσαν είναι οι εργαζόμενοι, με απολύσεις αλλά και με δίκες, εξορίες και διωγμούς.

ΤΟ ΓΚΕΤΟ, των Λαναράδων με την απελευθέρωση πέρασε από τους Γερμανούς στη δούλεψη των Σκόμπηδων, χρυσές οι δουλιές με κέρδη τεράστια. Φυσικά δεν ήταν ο μοναδικός που βγήκε αλώβητος από τη λεηλασία του εθνικού πλούτου. Ολοι βγήκαν λευκοί και άμωμοι...

Ο «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ» κι ιδιαίτερα ο «ΡΙΖΟΣ της Δευτέρας» αποκαλύπτουν συνεχώς παρά τις διώξεις, τη ρεμούλα, που έχει εξαπολύσει η ελληνική πλουτοκρατία με τη στήριξη των ξένων.

ΟΙ ΛΑΝΑΡΑΔΕΣ στη μεγάλη αυτή έρευνα «Τα σκυλόψαρα της ολιγαρχίας» χρεώθηκαν στη Διδώ Σωτηρίου (τη Σ. Δέλτα αυτό ήταν το ψευδώνυμο με το οποίο υπέγραφε) άλλοι συντάκτες στην κατανομή ανέλαβαν άλλους όπως το Λιάμπεη της ΕΤΜΑ, το Νομικό κλπ.

Η ΕΡΕΥΝΑ που δούλεψε η Διδώ και μπήκε στο «Ρίζο της Δευτέρας» ήταν ένα λεπτομερές ρεπορτάζ που αποκάλυπτε όλες τις πτυχές ενός γκέτο που για τους δημοσιογράφους και μάλιστα του «Ρ» ήταν φρούριο. Που δεν μπορούσε να το πλησιάσει και να μπει σ' αυτό.

ΓΡΑΦΕΙ η Διδώ για τα «σκυλόψαρα», τους Λαναράδες: «... καθώς κατεβαίνω από τις θλιβερές παράγκες του Περιστεριού και τα χαμόσπιτα του Μπαρουτάδικου σε σταματά θέλεις δε θες το βαρύ πέτρινο μεγαθήριο των εργοστασίων Λαναρά σαν έτσι να σου λέει: Εγώ διατηρώ τούτη τη μιζέρια. Αυτή κι εγώ είμαστε αλληλένδετα. Υπάρχει γιατί υπάρχω. Κοιτάζω την υψηλή πέτρινη μάντρα που την περιζώνει. Μπροστά ο Κηφισός και γύρω χωράφια και χαμόσπιτα, όπως οι παλιοί πύργοι του φεουδάρχη στη μέση του μεσαιωνικού χωριού.

...Η ΕΙΣΟΔΟΣ δύσκολη για τους αστούς γίνεται αδύνατη για το δημοσιογράφο αριστερής εφημερίδας. Τα κανόνια του και οι πολεμίστρες του είναι αόρατες μα υπάρχουν. Υπάρχουν παντού αρχίζοντας από τη μελετημένη τοποθέτηση της πόρτας, που βρίσκεται σε δρόμο όχι περαστικό ως τους θυρωρούς και τους πληρωμένους μέσα κι έξω χαφιέδες... Ομως οι σκλάβοι που φθείρουν μέσα κει τα πνεμόνια τους για να μπορούν να ζουν και να ξαναπηγαίνουν κάθε πρωί και ν' αυξάνουν με τη δουλιά τους τα πλούτη των Λαναράδων βγαίνουν κάποτε στον έξω κόσμο. Είναι 4 το απόγιομα, που οι εργάτες ξεχύνονται στους γύρω δρόμους. Πάνω από 1.500 εργάτες δουλεύουν στου Λαναρά. Οι περισσότερες γυναίκες. Τι λέω; Κορίτσια και μικρά κορίτσια, που όσο θα υφαίνουν περισσότερα τόσο θα ξεϋφαίνει η φυματίωση τη ζωή τους.

ΑΛΛΑ οι μεγάλοι αυτοί "εθνικόφρονες" - γράφει η δημοσιογράφος - που πρόσφεραν τελευταία (το 1946) 30 εκατ. δραχμές για τους ακρίτες μας, που κόπτονται για τη "Μεγάλη Ελλάδα" και λυσσούν για τους "προδότες" ΕΑΜοβουλγάρους έχουν κι άλλες λαμπρές πράξεις "πατριωτισμού" να επιδείξουν. Εχουν γραφεί και χιλιοειπωθεί χωρίς να κινηθεί ποτέ η δραστηριότητα κανενός εισαγγελέα ότι: 1) Τα εργοστάσιά τους στην Κατοχή δούλευαν χακί και γκρι πράσινο. Για να ντύσουν ποιόν; Τα τάγματα και τους Ούννους. 2) Λαναράδες και Οτο Χέρτσφελδ έκαναν χρυσές δουλιές με τη γερμανική επιτροπή λείας πολέμου. Και έπεται συνέχεια χωρίς τέλος. Ετσι αγοράστηκε η πασίγνωστη μπλε πολυκατοικία των Εξαρχείων!! και τα άλλα ακίνητα».

Η ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ έρευνα για τα φέουδα των Λαναράδων έφερε στο φως κι ένα πρακτικό της υποεπιτροπής Βιομηχανοποιήσεως Βάμβακος Αθηνών (7/7/1944). Σ' αυτό ο Ι. Πεσμαζόγλου ευυπόληπτος όχι κουκουές, αναγκάζεται να αποκαλύψει μια λεπτομέρεια που ξεχειλίζει από το βόρβορο των «μπίζνες» της Κατοχής... «Μεταξύ των διαφόρων ειδών (υφασμάτων) άτινα επρομηθεύθη η υπηρεσία ημών επ' ανταλλαγή εκκοκκισμένου βάμβακος διά την περίθαλψιν πυροπαθών πληθυσμών της υπαίθρου ήτο και ποσότης 5.000 μαλλίνων κουβερτών παραληφθείσα παρά της βιομηχανίας "Λαναρά-Κυρίτση". Ανεξαρτήτως των δυσχερειών ας προέβαλεν ο εκπρόσωπος αυτής κ. Λαναράς και της αρχικής του αρνήσεώς του να χορηγήσει με τας καθορισμένας ανταλλακτικάς σχέσεις κλινοσκεπάσματα άτινα μόνος διέθετε έτοιμα και εις μεγάλας ποσότητας επιδείξας εγκληματικήν αδιαφορίαν διά την εξυπηρέτησιν του σκοπού δι' ον τω υπεδείχθη ότι εχρειάζοντο ημίν...».

ΚΑΙ το πρακτικό προσθέτει: «... Χαρακτηριστικόν τούτου διά την ιστορίαν αναφέρω το γεγονός ότι ούτος εδήλωσεν εις την υπηρεσίαν ότι "προτιμά να τα δώσει εις τους Βουλγάρους, οίτινες του χορηγούν ζάχαριν εις σχέσιν συμφεροτέραν..."». Με άλλα λόγια οι άνθρωποι έντυναν και ζέσταιναν τους φασίστες Βουλγάρους, που σκότωναν το μακεδονικό και θρακικό πληθυσμό και... αφιλοκερδώς έπαιρναν ζάχαρη, η οποία διοχετεύετο στη μαύρη αγορά για «τας ανάγκας του... ελληνικού λαού».

ΤΑ ΚΕΙΜΕΝΑ στην έρευνα για τους Λαναράδες είναι απλά, τεκμηριωμένα και αποκαλυπτικά. Οι οικονομικοί αυτοί δοσίλογοι, φυσικά θα έπρεπε να δικαστούνε για τα οικονομικά τους εγκλήματα που διέπραξαν... Επρεπε, δεν έγινε όμως έτσι. Οι περισσότεροι απηλλάγησαν μετ' επαίνου! Κι οι επίγονοι της φάρας κορδακίζονται σήμερα με τις περγαμηνές της εθνικοφροσύνης τους. Κι αρπάζουν ξανά δισεκατομμύρια αμέτρητα που τους δίνει η κυβέρνηση και αφήνουν ψίχουλα για τους εργάτες.


Του
Νίκου ΚΑΡΑΝΤΗΝΟΥ


Υποκρισία, μοιρασιά και εξουσία

Την ερχόμενη Τρίτη, αναμένεται η πλειοψηφία του ΕΣΡ να απορρίψει και άλλα πιστοποιητικά της εταιρίας «Ακτωρ»

Το ανακάτεμα της «τράπουλας» της διαπλοκής, που επιχειρεί η ΝΔ, προκάλεσε τριγμούς στο χώρο των μεγαλοϊδιοκτητών των ΜΜΕ και μεγαλοεργολάβων, που παίρνουν δημόσια έργα και συγχρόνως είναι και μέτοχοι σε ΜΜΕ.

Ο «Μπαϊρακτάρης» ήταν η κορυφή του παγόβουνου για τις εξελίξεις στα «μέτωπα» των διαπλεκομένων, που, για μία ακόμη φορά, πέταξαν τις μάσκες και αλληλοσπαράζονται, για το ποιος θα είναι ο «ευνοούμενος» για νέες προμήθειες και αλληλοεξυπηρετήσεις με την κυβέρνηση της ΝΔ.

Ο νόμος του Βενιζέλου, το 1995, άνοιξε τα «παράθυρα» και επίσημα στη μορφή διαπλοκής, που αφορά στους εργολάβους δημοσίων έργων και ταυτόχρονα ιδιοκτήτες ΜΜΕ. Στη συνέχεια, ο νόμος για το «βασικό μέτοχο» νομιμοποίησε την αδιαφάνεια και το ασυμβίβαστο. Οσο για σήμερα, έχουμε φθάσει στους χαρακτηρισμούς περί «νταβατζήδων» ή ακόμα και «εθνικών νταβατζήδων» (Μπόμπολας για Αλαφούζο). Τα μαχαίρια βγήκαν απροκάλυπτα στον επιχειρηματικό πόλεμο, που έχει ξεσπάσει για την ανακατανομή της πίτας και τα κομμάτια που θα πάρουν για ν' αυξήσουν οι μεγαλοεργολάβοι και μεγαλοϊδιοκτήτες των ΜΜΕ τα κέρδη τους.

Η ΝΔ είχε κάνει σημαία της προεκλογικά το θέμα της διαφάνειας και έβαλλε κατά της διαπλοκής, χαρακτηρίζοντας το νόμο για το «βασικό μέτοχο», «κερκόπορτα της διαπλοκής». Από τη μέρα όμως που έγινε κυβέρνηση, έχει αφήσει ανεξέλεγκτο το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, ενώ υπόσχεται πως θα φέρει στη Βουλή νομοσχέδιο που θα πατάξει τη διαπλοκή, με τη μείωση του ποσοστού του βασικού μετόχου, τη λήψη μέτρων για παρένθετα πρόσωπα και τις off shore εταιρίες.

Ακόμη όμως ορισμένες αλλαγές, που σύμφωνα με όσα έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση θα γίνουν στο νομοσχέδιο, δεν αποδεικνύουν τις «καλές προθέσεις» της για διαφάνεια στο χώρο των ΜΜΕ και στις κρατικές προμήθειες. Οι ιδιαίτερες σχέσεις της με ομίλους μεγαλοεκδοτών και μεγαλοεπιχειρηματιών που ελέγχουν και ΜΜΕ είναι άλλωστε εξόφθαλμες.

Οι αλληλοεξυπηρετήσεις και οι συμμαχίες της εκάστοτε εξουσίας με τους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ και τους μεγαλοεργολάβους είναι ένα δικομματικό έργο σ' επανάληψη. Δεν είναι τυχαίο πως και ο ΣΕΒ πήρε θέση για το νομοσχέδιο που θα φέρει στη Βουλή η κυβέρνηση. Ο πρόεδρός του, Οδυσσέας Κυριακόπουλος, αφού εξέφρασε τη διαφωνία του για το νόμο για το «βασικό μέτοχο», που ισχύει σήμερα, τόνισε ότι ο ΣΕΒ είναι «υπέρ του ελεύθερου ανταγωνισμού, των ανοιχτών αγορών και των ίσων ευκαιριών».

Αφορμή η απόφαση του ΕΣΡ

Η τελευταία απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, με την οποία τέσσερα (Ρ. Μορώνης, Ιρις Αυδή, Γιάννης Παπακώστας, Νέστορας Κουράκης), από τα τρία μέλη του (πρόεδρος Ιωάννης Λασκαρίδης, αντιπρόεδρος Δημήτρης Χαραλάμπης και το μέλος Εύη Δεμίρη) απέρριψαν πιστοποιητικό διαφάνειας της εταιρίας «Ακτωρ» του Ομίλου Μπόμπολα, πυροδότησε ακόμη περισσότερο τη διαπλοκολογία των ημερών, με «παράθυρα» και εκπομπές στα ηλεκτρονικά ΜΜΕ και με πρωτοσέλιδους τίτλους στον Τύπο.

Η απόφαση που πήρε κατά πλειοψηφία το ΕΣΡ για την εταιρία «Ακτωρ» δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Θέμα για τον τρόπο που εκδίδονταν τα πιστοποιητικά διαφάνειας είχε τεθεί από μέλη του ΕΣΡ από την πρώτη στιγμή, ενώ από τις αρχές του χρόνου υπήρξαν και έντονες αντιδράσεις, ιδιαίτερα από τον Ροδόλφο Μορώνη και τον Γ. Παπακώστα. Η Ιρις Αυδή και το πρώην μέλος του ΕΣΡ Αργύρης Καρράς και στη συνέχεια ο Νέστορας Κουράκης, που αντικατέστησε τον τελευταίο, είχαν θέσει θέμα αντισυνταγματικότητας του νόμου για το «βασικό μέτοχο». Οταν τα πιστοποιητικά μεγάλων κατασκευαστικών εταιριών, μετά από αίτημα μελών, άρχισαν να έρχονται για έγκριση στην Ολομέλεια του ΕΣΡ τα καταψήφιζαν. Την ίδια στάση, κρατούσε και ο Γιάννης Παπακώστας, ο οποίος με αυτόν τον τρόπο εξέφραζε την αντίρρησή του στη διαδικασία, με την οποία το Κλιμάκιο του ΕΣΡ εξέδιδε πιστοποιητικά διαφάνειας.

Το μέλος του ΕΣΡ Ροδόλφος Μορώνης, επανειλημμένα με επιστολές του προς τον πρόεδρο του ΕΣΡ, μία από τις οποίες ήταν κοινή με τον Γιάννη Παπακώστα, εξέφραζε τη διαφωνία του για τον τρόπο που εκδίδονταν τα πιστοποιητικά, τη στιγμή που, στην ουσία, όπως ανέφερε, δε λειτουργούσε το Κλιμάκιο Διαφάνειας. Επικεφαλής του Κλιμακίου είναι ο αντιπρόεδρος Δ. Χαραλάμπης.

Από τον Ιούνη του 2002 μέχρι σήμερα, όπως είπε ο αντιπρόεδρος του ΕΣΡ, έχουν εγκριθεί 42 πιστοποιητικά για την εταιρία «Ακτωρ», ενώ σύμφωνα με ανακοίνωση του Ομίλου Μπόμπολα τα τελευταία τρία χρόνια το ΕΣΡ έχει εκδώσει 100 πιστοποιητικά για τις εταιρίες του. Σύμφωνα με τον Ροδόλφο Μορώνη, από την Ολομέλεια έχουν περάσει λιγότερα από 10 πιστοποιητικά διαφάνειας.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι δύο μήνες πριν από τις βουλευτικές εκλογές, το Γενάρη και Φλεβάρη του 2004, το ΕΣΡ εξέδωσε 9 πιστοποιητικά στην εταιρία «Ακτωρ». Πρόσφατα, μάλιστα, και συγκεκριμένα στις 14 Σεπτέμβρη 2004, από την Ολομέλεια του ΕΣΡ πέρασαν 5 πιστοποιητικά της εταιρίας «Ακτωρ» με το δικαίωμα της διπλής ψήφου που έχει ο πρόεδρος σε περίπτωση ισοψηφίας, αφού ο Ρ. Μορώνης δεν ήταν παρών.

Σύμφωνα επίσης με πληροφορίες, στην τελευταία συνεδρίαση του ΕΣΡ, όπου απορρίφθηκε με την καθοριστική ψήφο του Ρ. Μορώνη το πιστοποιητικό της εταιρίας «Ακτωρ», δεν απορρίφθηκε μόνο το ένα πιστοποιητικό, όπως ανακοίνωσαν στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του ΕΣΡ, αλλά απορρίφθηκε και ένα ακόμη. Το δεύτερο, μάλιστα, πιστοποιητικό της «Ακτωρ» αφορούσε στην κατασκευή του δημαρχιακού Μεγάρου Θεσσαλονίκης και του υπόγειου γκαράζ.

Την ερχόμενη Τρίτη, που θα συνεδριάσει εκ νέου το ΕΣΡ, αναμένεται να έρθουν στην Ολομέλεια άλλα δύο πιστοποιητικά της εταιρίας «Ακτωρ», τα οποία, όπως φαίνεται, δε θα περάσουν. Οι εξελίξεις αυτές έχουν και άμεση αντανάκλαση στο εσωτερικό του ΕΣΡ, αφού πλέον είναι εμφανείς οι αντιθέσεις μεταξύ μελών του.


Κούλα ΑΝΤΩΝΙΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ