ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Οχτώβρη 2004
Σελ. /40
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΟΠΕΚΕΠΕ - ΒΑΜΒΑΚΙ
Καλλιεργούνται κάλπικες προσδοκίες...

Να δημιουργήσει την απατηλή αίσθηση ότι προσεχώς... θα παραδοθούν όλα τα βαμβάκια ως επιλέξιμα, επιχειρεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, μαζί με τη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Μπροστά στις δικαιολογημένες αντιδράσεις των βαμβακοπαραγωγών για την απαγόρευση να παραδώσουν ως επιλέξιμο όλο το βαμβάκι που βγάζουν, συν το γεγονός ότι οι τιμές φέτος είναι χαμηλότερες και δεν ξεπερνούν μαζί με τα μεταφορικά τις 250 δρχ. το κιλό (73 λεπτά), ο ΟΠΕΚΕΠΕ έβγαλε μια ανακοίνωση, με εμφανή σκοπό τη δημιουργία εντυπώσεων. Στην ανακοίνωση αυτή, αναφέρεται: «Οι έλεγχοι των παραδόσεων των παραγωγών, μεταξύ άλλων, γίνονται με βάση τα προσωρινά όρια ηρτημένης παραγωγής, που για εφέτος προσδιορίζεται με το ΜΟ (μέσο όρο) παραγωγής της κοινότητας όπου δηλώθηκε για καλλιέργεια το κάθε αγροτεμάχιο μειωμένη κατά 10%.»

Πίσω από τη διατύπωση αυτή, κρύβονται μια σειρά μεθοδεύσεων κοροϊδίας από την τωρινή πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και τη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ. Τα βαμβακοχώρια της Ελλάδας δικαιούνται να παραδώσουν από 200 μέχρι 295 κιλά το στρέμμα και επί του θέματος υπάρχουν ακόμα μαγειρέματα, που δεν ξεφεύγουν, όμως, από αυτά τα όρια. Πάντως, ανεξάρτητα από το τελικό ύψος της αναμενόμενης παραγωγής, η πρώτη εκτίμηση που δηλώθηκε στην ΕΕ (1.055.000 τόνοι) ήταν κραυγαλέα υποεκτιμημένη. Οπως όλα δείχνουν, η τελική παραγωγή θα είναι πάνω 1.200.000 τόνους, ενώ η τελική επιλέξιμη παραγωγή δε θα ξεπεράσει τους 1.120.000 τόνους, με βάση τα όσα φαίνεται να έχει προαποφασίσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ετσι ανακοινώσεις του τύπου: «Οποιαδήποτε μεταβολή των ορίων της ηρτημένης παραγωγής θα γίνει αφού οι παραγωγοί εξαντλήσουν την προσωρινή ηρτημένη που τους εγκρίθηκε», προφανώς αποτελούν τρικάκια μακάριου καθησυχασμού των αγανακτισμένων βαμβακοπαραγωγών. Των βαμβακοπαραγωγών ,που βλέπουν και φέτος να γίνεται και να παθαίνουν ό,τι ακριβώς και με την προηγούμενη κυβέρνηση. Εδώ τίθεται κι ένα ζήτημα ακόμα, για το αν τα επιλέξιμα στρέμματα θα είναι 3.695.000, όπως ανακοίνωσε στις 30/8/2004 ο τότε υφυπουργός Ευ. Μπασιάκος, ή θα προκύψουν τελικά λιγότερα...

ΠΡΟΩΡΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ ΑΓΡΟΤΩΝ
Μια άδικη Κοινή Υπουργική Απόφαση

Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε το ΚΚΕ

Την άρση της πρόσφατης Κοινής Υπουργικής Απόφασης, που «πετσοκόβει» τις συντάξεις από τις χήρες των αγροτών με αποτέλεσμα να οδηγούνται στην εξαθλίωση οι γερόντισσες της υπαίθρου, ζητούν με Ερώτηση που κατέθεσαν προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομίας, οι βουλευτές του ΚΚΕ, Τ. Τσιόγκας, Ν. Γκατζής, Αγγ. Τζέκης και Π. Κοσιώνης.

Στο κείμενο της Ερώτησης οι βουλευτές του ΚΚΕ, επισημαίνουν: «Στην πείνα και την εξαθλίωση οδηγεί τις χήρες των αγροτών, που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα πρόωρης συνταξιοδότησης και απεβίωσαν πριν την ολοκλήρωσή του, η σχετική ΚΥΑ των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Οικονομίας και Οικονομικών. Και αυτό γιατί στη συγκεκριμένη ΚΥΑ η παράγραφος 3 ορίζει ότι και στην περίπτωση που απεβίωσαν οι ενταγμένοι στο πρόγραμμα πρόωρης συνταξιοδότησης αγρότες πριν συνταξιοδοτηθούν από τον ΟΓΑ, οι χήρες γυναίκες τους θα παίρνουν μειωμένη την προβλεπόμενη από το σχετικό πρόγραμμα αποζημίωση κατά το ποσό της εκάστοτε κατώτερης σύνταξης του ΟΓΑ από την ημερομηνία που οι αποβιώσαντες σύζυγοι θα συμπλήρωναν το 65ο έτος της ηλικίας τους. Η παραπάνω ΚΥΑ είναι κοινωνικά άδικη και πέρα για πέρα παράλογη επειδή συμψηφίζει τις υπαρκτές αποζημιώσεις της πρόωρης συνταξιοδότησης με τις ανύπαρκτες κατώτερες συντάξεις του ΟΓΑ των συζύγων, που είναι ανύπαρκτες επειδή οι συντάξεις αυτές ή μέρος τους δεν κληρονομούνται από τις συζύγους. Ο συμψηφισμός θα είχε λογική βάση όταν υπήρχαν στη ζωή και οι δικαιούχοι σύζυγοι με αποτέλεσμα οι κατώτερες συντάξεις του ΟΓΑ να αποτελούσαν υπαρκτό εισόδημα στις οικογένειες».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ υπογραμμίζουν επίσης ότι «η αναδρομική εφαρμογή της παραπάνω ΚΥΑ είναι και παράνομη επειδή αλλάζει μονομερώς και εκ των υστέρων τους όρους του προγράμματος σε βάρος των δικαιούχων αγροτισσών χωρίς να τους δίνει τη δυνατότητα να διακόψουν την ένταξή τους στο πρόγραμμα αλλά με βαριές ποινές τις εξαναγκάζει να το εφαρμόσουν μέχρι την προβλεπόμενη καταληχτική ημερομηνία. Αν ήταν εκ των προτέρων γνωστοί οι παραπάνω όροι, κανένας αγρότης δε θα εντασσόταν στο πρόγραμμα πρόωρης συνταξιοδότησης. Γι' αυτό όσοι εντάχθηκαν είναι παγιδευμένοι και καταδικασμένοι στην εξαθλίωση από τη μετέπειτα αλλαγή των όρων».

Τέλος οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς «τι ενέργειες θα κάνουν για να αλλάξει άμεσα η παραπάνω ΚΥΑ έτσι ώστε οι χήρες των αποβιωσάντων αγροτών που είχαν ενταχθεί στα προγράμματα πρόωρης συνταξιοδότησης να παίρνουν ολόκληρη την αποζημίωση τουλάχιστον μέχρι τη συνταξιοδότησή τους από τον ΟΓΑ και από τότε και στο εξής να γίνεται ο συμψηφισμός της αποζημίωσης με την κατώτερη σύνταξη του ΟΓΑ που θα παίρνουν οι ίδιες;».

ΑΛΙΕΙΣ
Τους «πνίγει» το πλαγκτόν

Ερώτηση κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή, ζητώντας την οικονομική ενίσχυση των αλιέων, οι οποίοι αδυνατούν να ψαρέψουν, λόγω της πρωτοφανούς εμφάνισης πλαγκτόν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές της χώρας

Τα σοβαρά προβλήματα που προκαλεί στους ψαράδες πολλών περιοχών της χώρας η εμφάνιση του πλαγκτόν, πρωτοφανής σε έκταση και διάρκεια, είναι το θέμα της Ερώτησης που κατέθεσαν προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, οι βουλευτές του ΚΚΕ Ν. Γκατζής, Αγγ. Τζέκης και Τ. Τσιόγκας.

Συγκεκριμένα, οι βουλευτές του ΚΚΕ τονίζουν: «Σε απόγνωση και οικονομικό αδιέξοδο βρίσκονται οι ψαράδες της Μαγνησίας, μετά την εμφάνιση του πλαγκτόν που φέτος έχει πρωτοφανή έκταση και διάρκεια. Τόσο τα γρι - γρι όσο και τα σκάφη της παράκτιας αλιείας βρίσκονται αγκυροβολημένα, αφού σε Μαγνησία, Αγιόκαμπο, Χαλκιδική, Καβάλα και αλλού η θάλασσα παρουσιάζει την εικόνα της λάσπης. Οσοι τόλμησαν να ψαρέψουν το μόνο που κατάφεραν ήταν να καταστρέψουν τα δίκτυα τους. Από τον Μάη που εμφανίστηκε το πλαγκτόν έως τον Ιούλη κάτι ψάρευαν, όμως, όλο το μήνα Αύγουστο η κατάσταση ήταν τελείως απαγορευτική».

Στη συνέχεια, στο κείμενο της Ερώτησης, επισημαίνεται ότι «την άσκημη οικονομική κατάσταση των ψαράδων της περιοχής από τα εισαγόμενα που πωλούνται για ντόπια, το λαθρεμπόριο ψαριών και τη μείωση του αλιεύματος, από την υπεραλίευση που συντελείται με καταστρατήγηση των παραδοσιακών τρόπων ψαρέματος, αλλά και την αύξηση του κόστους εργαλείων και προμηθειών, ήρθε να την επιβαρύνει το πλαγκτόν και να τους οδηγήσει σε τρομερά οικονομικά, επαγγελματικά και κοινωνικά αδιέξοδα. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να μένει απαθής μπροστά στα αδιέξοδα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο συγκεκριμένος κλάδος. Είναι αναγκαία η οικονομική ενίσχυση των ψαράδων, με ποσό που προτείνουν οι φορείς τους, ώστε να συμπληρωθεί το χαμένο εισόδημα των αλιέων της Μαγνησίας, αλλά και άλλων περιοχών».

Με βάση τα παραπάνω, οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης εάν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να δώσει άμεσα οικονομική ενίσχυση στους πληγέντες ψαράδες.

Πληρωμή ρητινοκαλλιεργητών

Με μεγάλη καθυστέρηση και μετά από τις διαμαρτυρίες των ρητινοκαλλιεργητών (μέχρι και παραστάσεις στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έγιναν σχετικά), ο υπουργός Ευ. Μπασιάκος ανακοίνωσε χτες πως εξασφαλίστηκε το ποσό για την καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης για το έτος 2003. Με βάση την ανακοίνωση τα χρήματα θα δοθούν εντός του δεύτερου δεκαημέρου του Οκτώβρη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ