ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Σεπτέμβρη 2004
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΤΕ
Μειώνει κατά 6.200 το προσωπικό...

...και ετοιμάζει άρση της μονιμότητας. Σε αγωνιστική απάντηση καλεί η παράταξη της ΕΣΚ-ΟΤΕ

Το έδαφος για την απόλυση 6.200 από τους 16.500 σημερινούς μόνιμους εργαζόμενους στον ΟΤΕ και την άρση της μονιμότητας στρώνει η διοίκησή του, στα πλαίσια της πορείας ιδιωτικοποίησης της επιχείρησης και της γενικότερης αντιλαϊκής πολιτικής των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Τις προθέσεις της διοίκησης ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ΟΤΕ, Π. Βουρλούμης, στη συνάντηση που είχε προχτές Τρίτη με τη διαπραγματευτική ομάδα της Ομοσπονδίας των εργαζομένων (ΟΜΕ-ΟΤΕ), η οποία και τις μετέφερε στις συνδικαλιστικές παρατάξεις κατά τη διάρκεια της χτεσινής Εκτελεστικής Επιτροπής (ΕΕ) της Ομοσπονδίας. Στην περίπτωση που πραγματοποιηθούν αυτές οι απολύσεις θα προκαλέσουν νέα δραματική συρρίκνωση του προσωπικού κατά 33%!!! Πριν δέκα χρόνια ο αριθμός των εργαζομένων ήταν 27.000 και μειώθηκε πάλι λόγω της αντίστοιχης αντεργατικής πολιτικής που ασκούσαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με όσα μετέφερε η διαπραγματευτική ομάδα, ο Π. Βουρλούμης στη συνάντηση της Τρίτης ανακοίνωσε ότι λόγω ελλειμμάτων θα πρέπει να προχωρήσει, με συναινετικές διαδικασίες (!), σε «υποχρεωτική έξοδο» όσων εργαζομένων είναι από πενήντα ετών και πάνω και έχουν τουλάχιστον 27 χρόνια υπηρεσία, δηλαδή 6.200 εργαζομένων. Ταυτόχρονα, ο πρόεδρος του ΟΤΕ μίλησε για σκληρές αλλαγές που θα καταργήσουν την υποχρέωση του ΟΤΕ να προσλαμβάνει εργαζόμενους με σχέση μονιμότητας και θα του δώσουν τη δυνατότητα να προσλαμβάνει με συμβάσεις αορίστου χρόνου.

Στη χτεσινή ΕΕ οι παρατάξεις της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ, παρά τις όποιες ενστάσεις παρουσίασαν, αντί να θέσουν θέμα άμεσης κινητοποίησης των εργαζομένων, είπαν ότι είναι πρόθυμες να προσέλθουν σε έναν άλλο διάλογο, με άλλους όμως όρους!!!

Ο Ν. Σιτζάνης, επικεφαλής της ΕΣΚ - ΟΤΕ, μιλώντας στο «Ρ» για τις εξελίξεις αυτές, τόνισε: «Και οι τρεις παρατάξεις (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και "Αγωνιστική Συνεργασία") απέφυγαν επιμελώς να αναφερθούν στις ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της σημερινής της ΝΔ. Απέφυγαν να μιλήσουν για την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και τις χειροπιαστές πλέον επιπτώσεις τους στους εργαζόμενους. Στη χτεσινή ΕΕ, καταγγείλαμε ότι και οι τρεις παρατάξεις πιστές στη γραμμή της συναίνεσης προετοίμασαν το έδαφος για τις σημερινές εξελίξεις. Απορρίπτουμε κάθε διάλογο και θεωρούμε ανάγκη την άμεση οργάνωση και κλιμάκωση του αγώνα των εργαζομένων για την ικανοποίηση των αναγκών τους και για έναν ΟΤΕ που θα εξυπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες».

ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ
Οχι στο Διάταγμα των «απολύσεων»

Απεργία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Αθήνα - υπό τη διαρκή εποπτεία του «Ζέπελιν» της Αστυνομίας (αυτό που θα έφευγε όταν τέλειωναν οι Αγώνες) - πραγματοποίησαν χτες οι συμβασιούχοι στο Δημόσιο διεκδικώντας το δικαίωμα στη δουλιά και καταγγέλλοντας την πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ που πετά στο δρόμο χιλιάδες συμβασιούχους. Οι συμβασιούχοι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Κλαυθμώνος και από εκεί πορεύτηκαν στο υπουργείο Εσωτερικών όπου αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τον υφυπουργό Απ. Ανδρεουλάκο, χωρίς όμως κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα. Στην πορεία συμμετείχαν και οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις, το ΠΑΜΕ στο Δημόσιο, θέτοντας ως αγωνιστικό πλαίσιο τη διεκδίκηση μόνιμης, σταθερής και πλήρη δικαιωμάτων εργασίας για όλους χωρίς όρους και προϋποθέσεις, την κατάργηση του θεσμού των εκτάκτων κ.ά.

Τα συνθήματα που κυριαρχούσαν στην πορεία, όπως «ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, ίδιες υποσχέσεις ίδια ομηρία», αναδείκνυαν τόσο τις ευθύνες της ΝΔ όσο και των προηγούμενων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ που εδραίωσαν το καθεστώς πολιτικής και εργασιακής ομηρίας για την εξυπηρέτηση πολιτικών και οικονομικών συμφερόντων.

Το καθεστώς αυτό διατηρεί σήμερα η ΝΔ με το Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ) για τους συμβασιούχους. Από τη μια, πετά στο δρόμο χιλιάδες σημερινούς συμβασιούχους (ενδεικτικά στο υπουργείο Πολιτισμού θα απολυθούν το επόμενο διάστημα 2.000 εργαζόμενοι, στη Νομαρχία Αθηνών 200 κ.ο.κ.). Από την άλλη, διατηρεί το καθεστώς των εκτάκτων με ακόμα χειρότερους όρους. Τεράστιες ευθύνες για αυτή την κατάσταση φέρουν οι συμβιβασμένες πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ αλλά και σε Ομοσπονδίες, αφού όλα αυτά τα χρόνια στήριξαν την πολιτική ομηρίας του ΠΑΣΟΚ και σήμερα, ουσιαστικά αποδέχονται παρά τις όποιες δημαγωγικές τους κορόνες, το ΠΔ.

«Ν. ΚΑΜΑΤΑΚΗΣ ΑΤΕΕ»
Εχασε το δρόμο ο εισαγγελέας

Τη βιομηχανία ποινικοποίησης των αγώνων και της συνδικαλιστικής δράσης που εγκαινίασε το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει και εντείνει η κυβέρνηση της ΝΔ, επιχειρώντας να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους και να καταστείλει τις γενικευμένες αγωνιστικές αντιδράσεις που προκαλεί «με το καλημέρα» η εφαρμογή της αντεργατικής της πολιτικής. Μετά τους ξενοδοχοϋπαλλήλους, σειρά παίρνουν οι εργαζόμενοι της «Καματάκης ΑΤΕΕ», όπως αποδεικνύει το έγγραφο που έφτασε την Τρίτη στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και με το οποίο εκπρόσωποί του καλούνται να καταθέσουν στον εισαγγελέα για τη συμμετοχή τους στο μπλόκο που έστησαν οι εργαζόμενοι του Καματάκη στην περιφερειακή οδό στις 27 Ιούλη, κατά τη διάρκεια κινητοποίησής τους.

Η ωμή εισαγγελική παρέμβαση υπέρ της εργοδοσίας γίνεται με την πολιτική κάλυψη της κυβέρνησης και προλειαίνει το έδαφος για τη δίωξη των ίδιων των εργαζομένων στην «Καματάκης ΑΤΕΕ». Να σημειωθεί ότι τη Δευτέρα, η Διοικούσα Επιτροπή Εργαζομένων είχε διατυπώσει αίτημα προς τη Δικαιοσύνη να διερευνήσει άμεσα τις ποινικές ευθύνες του εργοδότη και όσων εμπλέκονται στην επιχείρηση εξαπάτησης που εξελίσσεται εδώ και μερικούς μήνες σε βάρος τους. Ανάμεσα στα συμφέροντα του μεγαλοεπιχειρηματία και το δίκιο των εργαζομένων, η κυβερνητική πλάστιγγα έγειρε υπέρ του πρώτου, γεγονός που αναδεικνύει για μια ακόμη φορά την αναγκαιότητα να οξυνθεί ο αγώνας των εργαζομένων όχι μόνο ενάντια στην ασυδοσία της εργοδοσίας αλλά και ενάντια στην πολιτική που την υποθάλπει και την υπηρετεί.

Χτες, οι εργαζόμενοι της κατασκευαστικής, οι οποίοι βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας διεκδικώντας δεδουλευμένα 8 μηνών, πραγματοποίησαν δυναμική κινητοποίηση έξω από τα γραφεία της εταιρίας «MLS Πληροφορική ΑΕ», συμφερόντων Καματάκη, στα Κωνσταντινουπολίτικα της Θεσσαλονίκης. Οι οφειλές για δεδουλευμένα προς τους 500 εργαζόμενους ξεπερνάνε σήμερα τα 3 εκατομμύρια ευρώ. Υστερα από τη δικαστική απόφαση στις 20 Σεπτέμβρη που έδωσε το πράσινο φως στους πιστωτές της «Καματάκης ΑΤΕΕ» να δεσμεύσουν την περιουσία της εταιρίας, οι εργαζόμενοι παραμένουν σε 24ωρη βάση έξω από το εργοτάξιο, ξεκαθαρίζοντας ότι περιφρουρούν την περιουσία της εταιρίας τόσο από τις τράπεζες, όσο και από τον ίδιο τον Καματάκη, «που ανταγωνίζονται μεταξύ τους για το ποιος θα μας κλέψει περισσότερο», όπως αναφέρουν και στη σχετική τους ανακοίνωση.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ Ν. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Ταξική η απάντηση στα προβλήματα του κλάδου

Ολα τα σφυριά χτυπάνε στην 10η του Νοέμβρη, για τη μεγαλύτερη δυνατή επιτυχία της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας που κήρυξε η Ομοσπονδία Οικοδόμων για τα προβλήματα και τα αιτήματα του κλάδου. Αυτό επιβεβαίωσαν χτες τα μέλη της διοίκησης του Συνδικάτου Οικοδόμων Νομού Θεσσαλονίκης, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν, ύστερα και από την Παμμακεδονική συνέλευση των συνδικάτων που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή με στόχο το συντονισμό της δράσης ενόψει της πανελλαδικής απεργίας.

Ο Αχιλλέας Κωστόπουλος, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Ν. Θεσσαλονίκης, αναφέρθηκε στην τεράστια ανεργία που πλήττει τον κλάδο, ιδιαίτερα μετά και την ολοκλήρωση των Ολυμπιακών έργων, αλλά εξαιτίας και της γενικότερης κάμψης στην οικοδομική δραστηριότητα. «Ο κλάδος συγκεντρώνει όλους εκείνους που λόγω της εφαρμοζόμενης αντεργατικής πολιτικής, διώχνονται βίαια από τις δουλιές τους, είτε είναι αγρότες, είτε εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις που κλείνουν κατά δεκάδες» σημείωσε ο Α. Κωστόπουλος και τόνισε ότι «στο επάγγελμα του οικοδόμου, πέρα από τα άθλια μεροκάματα, έχει αρχίσει να κάνει την εμφάνισή της και η μερική απασχόληση, με αποτέλεσμα ένα μεροκάματο να το μοιράζονται πλέον δυο και τρεις συνάδελφοι. Την ίδια ώρα τα έξοδα αυξάνονται, η Παιδεία και η Υγεία ιδιωτικοποιούνται, οδηγώντας τους οικοδόμους και τα άλλα λαϊκά στρώματα σε οικονομικό αδιέξοδο».

Ο Χάρης Κουτσουράς, γενικός γραμματέας του Συνδικάτου, κατήγγειλε τα δεκάδες εργοδοτικά εγκλήματα με θύματα οικοδόμους που γίνονται κάθε χρόνο και για τα οποία ευθύνεται η πολιτική που ανέχεται και ενθαρρύνει τους εργοδότες να μην παίρνουν τα προβλεπόμενα μέτρα ασφάλειας προκειμένου να αυξήσουν τα κέρδη τους. «Μόνο φέτος είχαμε στη Θεσσαλονίκη 5 θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα και πάνω από 50 την τελευταία πενταετία. Η κυβέρνηση, αντί να προστατεύσει τους εργαζόμενους από τα εξαντλητικά ωράρια και την υπερεκμετάλλευση που επιβάλει η εργοδοσία, εξαναγκάζει τον οικοδόμο να κρέμεται από τη σκαλωσιά μέχρι τα 58 του χρόνια, αυξάνοντας τις πιθανότητες ατυχήματος».

Οι οικοδόμοι απαίτησαν να ξεκινήσουν άμεσα τα έργα που έχει ανάγκη ο λαός και οι εργαζόμενοι της Θεσσαλονίκης, σημειώνοντας τις τεράστιες ελλείψεις που παρουσιάζει η πόλη σε φοιτητικές εστίες και σχολικά κτίρια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ