ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Σεπτέμβρη 2004
Σελ. /40
ΥΓΕΙΑ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Πλήρωσε για να γιατρευτείς!

Απόφαση του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», που φαίνεται ότι θα αποτελέσει τον οδηγό για όλα τα νοσοκομεία της Ελλάδας

Σε κάθε εφημερία τα ράντζα στον «Ευαγγελισμό» φτάνουν μέχρι και τα 130 - απ' τα 700 συνολικά στα νοσοκομεία της Αττικής. Η κυβέρνηση αντί για την εξάλειψή τους μελετά τη σύναψη συμβάσεων με τις ασφαλιστικές εταιρίες για την εκχώρηση σ' αυτές των ...Ολυμπιακών κλινών
Σε κάθε εφημερία τα ράντζα στον «Ευαγγελισμό» φτάνουν μέχρι και τα 130 - απ' τα 700 συνολικά στα νοσοκομεία της Αττικής. Η κυβέρνηση αντί για την εξάλειψή τους μελετά τη σύναψη συμβάσεων με τις ασφαλιστικές εταιρίες για την εκχώρηση σ' αυτές των ...Ολυμπιακών κλινών
Με μια απόφαση, που αναμένεται να αποτελέσει οδηγό για όλα τα νοσοκομεία της χώρας, ο διοικητής του «Ευαγγελισμού», Α. Καρταπάνης, δείχνει πως θα εδραιωθεί η πλήρης εμπορευματοποίηση της υγείας των λαϊκών στρωμάτων, που άρχισαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και επαγγέλλεται ότι θα εδραιώσει η κυβέρνηση της ΝΔ.

Ο ασθενής πια αντιμετωπίζεται με την ψυχρή λογική του πελάτη και χωρίς κανένα ίχνος ανθρωπιάς. Ετσι, λοιπόν, πρέπει να πληρώσει είτε το ασφαλιστικό του ταμείο είτε ο ίδιος ο ασθενής για να νοσηλευτεί - εκτός ελαχίστων περιπτώσεων - ως έκτακτο ή επείγον περιστατικό. Με αυτή την πρακτική εκείνοι που άμεσα θα υποστούν τις δραματικές επιπτώσεις είναι οι ανασφάλιστοι εργάτες, οι άποροι, οι μετανάστες και οι οικογένειές τους.

Μ' άλλα λόγια, επιχειρείται μια βίαιη αμερικανοποίηση του συστήματος Ασφάλισης και Υγείας καθώς ο «Ευαγγελισμός» αποτελεί το μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας και - εν πολλοίς - συμπυκνώνει τα προβλήματα νοσοκομειακής περίθαλψης της χώρας μας: Κάθε χρόνο νοσηλεύει περισσότερους από 35.000 ασθενείς - δηλαδή όσο είναι ο Νομός Γρεβενών - και απ' τα εξωτερικά του ιατρεία περνούν τουλάχιστον 300.000 ασθενείς το χρόνο.

Δυνητικά τέτοιες αποφάσεις θίγουν μεγάλες κατηγορίες πληθυσμού:

  • Μόνο απ' τους εργαζόμενους που καλύπτει το ΙΚΑ ένας στους πέντε δουλεύει χωρίς ασφάλιση. Και, απ' τους ανασφάλιστους, τέσσερις είναι Ελληνες εργάτες και ένας μετανάστης. Η κλεψιά από τους εργοδότες αυτών των ανθρώπων, που δουλεύουν με εξευτελιστικά μεροκάματα και χωρίς ασφάλιση, ξεπερνά τα 1.400 δισ. δραχμές!


Κι όμως, στη δύσκολη ώρα της ανάγκης, που ο εργαζόμενος υποφέρει, το κράτος των αφεντικών τού ζητά να πληρώσει ξανά για να μπορέσει να ανακτήσει την εργατική του δύναμη, για να μπορέσει να συνεχίσει να δουλεύει για τα ίδια αφεντικά (Βλέπε στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Ασφαλιστικά Ταμεία, που έδωσε στη δημοσιότητα στις 25.5.2004).

  • Επιπλέον αφορά χιλιάδες αγρότες που δεν μπορούν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές και χάνουν το δικαίωμα στην περίθαλψη.

Απ' τους 750.000 ασφαλισμένους στον ΟΓΑ «ταμειακά εντάξει» είναι οι 500.000. Δηλαδή, οι 250.000 δεν πληρώνουν εισφορές. Οι 250.000, που δεν είναι «ταμειακά εντάξει», έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν το δικαίωμα για περίθαλψη μόνο μια φορά στα δυο χρόνια και κατόπιν απόφασης επιτροπής. Αν στο μεσοδιάστημα αρρωστήσει κάποιος τότε δε θα ισχύει το βιβλιάριό του και θα πληρώσει τοις μετρητοίς.

«Διαφεύγουν σημαντικά έσοδα»...

Ο διοικητής του «Ευαγγελισμού», Α. Καρταπάνης, είναι ένας απ' τους διοικητές που είχε διοριστεί απ' το ΠΑΣΟΚ αλλά παρέμεινε στη θέση του λόγω του ότι ο «Ευαγγελισμός» είναι Ολυμπιακό νοσοκομείο.

Η εγκύκλιός του με τίτλο «Διαδικασία εισαγωγής και διαχείρισης ασθενών» (8.9.2004) αποτελεί επανακοινοποίηση της εγκυκλίου που είχε εκδώσει στις 26.4.2004 και, σε σχέση με την πρώτη εγκύκλιο, σημειώνει: «Εχει παρατηρηθεί ότι δυστυχώς σε αρκετές περιπτώσεις δεν τηρείται επακριβώς, με αποτέλεσμα να διαφεύγει ένα σημαντικό μέρος εσόδων για το νοσοκομείο. Ειδικότερα πρέπει και πάλι να τονίσουμε ότι οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες στη διαχείριση του ασθενούς πρέπει να συμβάλλουν, μεταξύ των άλλων, στην εξασφάλιση είσπραξης του κόστους νοσηλείας είτε από το ασφαλιστικό τους ταμείο είτε από τον ίδιο τον ασθενή (μετρητοίς). Για το σκοπό αυτό πρέπει απαρέγκλιτα να τηρούνται τα οριζόμενα στην εγκύκλιο».

Με τον τρόπο αυτό ο διοικητής του νοσοκομείου επιχειρεί να περιθωριοποιήσει την άμυνα των γιατρών και των εργαζομένων, που βρήκαν το κουράγιο και τα μέσα να αδρανοποιήσουν στην πράξη τις βάρβαρες επιλογές σε βάρος των ανήμπορων ασθενών, τις οποίες θέσπισαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και συνεχίζει η σημερινή. Εδωσαν, δηλαδή, λύσεις χωρίς να πληρώνουν αιματηρά «χαράτσια» οι άρρωστοι άνθρωποι που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα.

Ετσι, ο διοικητής παίρνει «πάνω του» όλη την υπόθεση και ζητά να έχει υπό τον πλήρη έλεγχό του απ' την προηγούμενη μέρα τα προγραμματιζόμενα για την επομένη περιστατικά σε τομείς που - από άποψη εσόδων - αποκαλούνται φιλέτα και αφορούν στις επεμβατικές πράξεις, οι οποίες - με βάση το δημόσιο τιμολόγιο - πληρώνονται χωριστά. Ετσι, το συνολικό ημερήσιο ενοποιημένο νοσήλιο «φουσκώνει» και αυξάνονται τα έσοδα του νοσοκομείου. Επίσης, ζητά να γνωρίζει και επείγουσες πραγματοποιηθείσες επεμβατικές πράξεις και τις «επείγουσες εξετάσεις της προηγούμενης, οι οποίες δεν περιλαμβάνονταν στο πρόγραμμα της ημέρας».

«Στα τμήματα του νοσοκομείου που κυρίως τοποθετούνται υλικά στον ασθενή (Αιμοδυναμικό, Ακτινοδιαγνωστικό, Αξονικό - Μαγνητικό Τομογράφο, Γαστρεντερολογικό κλπ.) θα πρέπει να ελέγχεται κατ' αρχήν ότι έχει τακτοποιηθεί ασφαλιστικά ο ασθενής», σημειώνει ο διοικητής, και υπογραμμίζει: «Ο θεράπων ιατρός σε συνεργασία με την προϊσταμένη του τμήματος, θα ενημερώσει τον ασθενή για την υποχρέωση τακτοποίησης του ασφαλιστικού φορέα πριν τη διενέργεια της σχετικής επεμβατικής πράξεως ή εξέτασης».

Δηλαδή, οι γιατροί και οι εργαζόμενοι, αντί να είναι λειτουργοί της Υγείας, πρέπει να γίνουν κυνηγοί των νοσηλίων, που θα έπρεπε να καταβάλει η κυβέρνηση.

Ομως, οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων έχουν περιορίσει τη συμμετοχή τους στα έσοδα των νοσοκομείων μόλις στο 5% για τις λειτουργικές δαπάνες τους. Τα υπόλοιπα είναι κυρίως έσοδα απ' τα νοσήλια των ασφαλιστικών ταμείων, τα οποία δεν μπορούν να τα αποδώσουν, με αποτέλεσμα τα νοσοκομεία να χρωστούν στους προμηθευτές πάνω από 2,2 δισ. ευρώ - καθ' υπολογισμόν, όπως είπε πρόσφατα ο υπουργός Υγείας, Ν. Κακλαμάνης.

Φαύλος κύκλος δηλαδή...

«Κοινωνική πολιτική» με ...κλοπή!

Ειδικότερα για τη νοσηλεία των οικονομικά αδύνατων το κράτος επιχορηγεί με ψίχουλα τα νοσοκομεία, όταν η συνολική ετήσια δαπάνη φτάνει στα 100 εκατ. ευρώ.

Οπως φαίνεται στον πίνακα που δημοσιεύουμε, τα ποσά που εγγράφονται στον κρατικό προϋπολογισμό καλύπτουν μόλις το 15% των δαπανών. Ετσι, τα νοσοκομεία αναγκάζονται να «κλέβουν» απ' τα νοσήλια των ασφαλιστικών ταμείων για να καλύψουν τις ανάγκες της «κοινωνικής πολιτικής» της εκάστοτε κυβέρνησης.

Και οι διοικητές των νοσοκομείων αντί να αντιταχτούν στην απροκάλυπτη κοροϊδία των κυβερνήσεων έρχονται να γίνουν ιμάντες της αντιλαϊκής και αντικοινωνικής πολιτικής με φιρμάνια για τα νοσήλια.

Ετσι, λοιπόν, κατατάσσουν τους ασφαλισμένους σε κατηγορίες - λες και η πνευμονία είναι διαφορετική για τον ασφαλισμένο στον ΙΚΑ και στο δημόσιο - και περιγράφουν τον τρόπο με τον οποίο θα πληρώνουν.

Τους ανασφάλιστους τους κατατάσσει στην ίδια κατηγορία με τους ασφαλισμένους στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες, για τους οποίους, σε περίπτωση έκτακτης νοσηλείας, ο διοικητής του «Ευαγγελισμού» σημειώνει: «Υπογράφουν υπεύθυνη δήλωση (με αριθμό ταυτότητας, ΑΦΜ και ΔΟΥ) ότι αναλαμβάνουν τα έξοδα νοσηλείας. Καταχωρούνται με την ένδειξη "μετρητοίς"».

Και κάπου κοντά στο τέλος των εγκυκλίων ο διοικητής του «Ευαγγελισμού» σημειώνει με την ένδειξη «προσοχή»: «Δεν γίνονται εξετάσεις και δεν τοποθετούνται υλικά επί χρεώσει σε ασθενείς με ένδειξη "εκκρεμές" παρά μόνο σε όλως εξαιρετικές περιπτώσεις και μετά από αιτιολογημένη γνωμάτευση του αρμοδίου γι' αυτό».

Αυτή τη χυδαία εμπορευματοποίηση υπόσχεται να διευρύνει η κυβέρνηση της ΝΔ με τη σύναψη συμβάσεων μεταξύ των νοσοκομείων και των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών για την εκχώρηση στις ασφαλιστικές εταιρίες των ανακαινισμένων Ολυμπιακών κλινών και με υψηλότερο νοσήλιο. Το επιχείρημα είναι ότι έτσι θα αποκτήσουν έσοδα τα νοσοκομεία. Στην πράξη όμως θα είναι μια εξυπηρέτηση των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών, που με μικρότερο κόστος σε σχέση με αυτό των μεγάλων ιδιωτικών νοσηλευτηρίων θα μπορούν να προσφέρουν υπηρεσίες με μεγαλύτερα κέρδη. Επίσης, η κυβέρνηση εμφανίζεται ως διαμεσολαβητής για τη σύναψη συμβάσεων των ασφαλιστικών ταμείων με τα μεγάλα ιδιωτικά μαιευτήρια για τη νοσηλεία των νεογνών...


Γιώργος ΜΟΥΣΓΑΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ