ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Σεπτέμβρη 2004
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Με όλες τις δυνάμεις στην τελική ευθεία

Πλατιά σύσκεψη των Τοπικών Γραμματειών Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ και της ΠΑΣΥ πραγματοποιήθηκε χτες στην πόλη, για την καλύτερη προετοιμασία του συλλαλητηρίου στις 11 Σεπτέμβρη

Αποφασισμένοι στις λίγες μέρες που απομένουν μέχρι το συλλαλητήριο της 11ης Σεπτέμβρη να «οργώσουν» τα εργοστάσια, τα καταστήματα, τους εργασιακούς χώρους, την ύπαιθρο και τις γειτονιές της Θεσσαλονίκης και να μεταφέρουν σε κάθε εργαζόμενο το κάλεσμα αντίστασης του ΠΑΜΕ και της ΠΑΣΥ, δήλωσαν χτες οι εκπρόσωποι δεκάδων εργασιακών χώρων από όλους τους κλάδους που συμμετείχαν στη σύσκεψη που διοργάνωσαν οι Τοπικές Γραμματείες Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ και της ΠΑΣΥ για την προετοιμασία του συλλαλητηρίου με αφορμή τα εγκαίνια της ΔΕΘ. Κεντρικός εισηγητής στη σύσκεψη ήταν ο Θεόδωρος Κυριακίδης, στέλεχος του ΠΑΜΕ και μέλος της διοίκησης του ΕΚΘ, που έδωσε το σύνθημα για το πλατύ άνοιγμα της τελικής ευθείας στους εργαζόμενους και το λαό της Θεσσαλονίκης.

«Να αξιοποιήσουμε όλα τα μέσα, από περιοδείες και συσκέψεις στα εργοστάσια και τις γειτονιές, μέχρι τη μαζική προπαγάνδα με πανό και προκηρύξεις, εξορμήσεις στα καταστήματα της πόλης, ώστε το συλλαλητήριο να αποτελέσει μια μαζική, συνολική πολιτική απάντηση στη συνέχιση και την όξυνση των αντιλαϊκών μέτρων που θα εξαγγείλει ο νέος πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ» σημείωσε ο Θεόδωρος Κυριακίδης.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι τοποθετήσεις των υπόλοιπων συνδικαλιστών, εργαζομένων και επαγγελματοβιοτεχνών που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ και οι οποίοι τόνισαν την ανάγκη να αποκαλυφθεί στους εργαζόμενους της πόλης ο πραγματικός χαρακτήρας της «ανάπτυξης» για το κεφάλαιο, που θα προπαγανδίσει ο πρωθυπουργός κατά τα εγκαίνια της ΔΕΘ. Μια «ανάπτυξη», που, όπως σημειώθηκε και από την πλειοψηφία των ομιλητών, βρίσκει σύμφωνη τη συμβιβασμένη πλειοψηφία του ΕΚΘ, όπως αποδεικνύεται από τα λόγια και τα έργα της όλο το προηγούμενο διάστημα. Αποφάσεις συμμετοχής στο συλλαλητήριο πήραν χτες και ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΙΚΑ Μείζονος Θεσσαλονίκης και το Σωματείο Συνταξιούχων ΤΕΒΕ.

Περιοδείες της ΠΑΣΥ

Παράλληλα με τις εξορμήσεις του ΠΑΜΕ, περιοδείες ενημέρωσης των αγροτών για τα αιτήματα και τους στόχους του συλλαλητηρίου στις 11 Σεπτέμβρη πραγματοποιεί αυτή τη βδομάδα και η ΠΑΣΥ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τις εξής περιοδείες:

Στο Σχολάρι, τον Τρίλοφο και Πλαγιάρι την Παρασκευή 3 Σεπτέμβρη στις 6 μ.μ. με τον Βαγγέλη Μπούτα.

Στην Κριθιά, την Ξυλούπολη και το Λαχανά, την Παρασκευή 3 Σεπτέμβρη στις 6.30 μ.μ. με τον Γιάννη Πατάκη.

Στη Νέα Ζωή, το Σάββατο 4 Σεπτέμβρη, στις 8 μ.μ. με τον Βαγγέλη Μπούτα και στην Επανωμή, την Κυριακή 5 Σεπτέμβρη στις 11 π.μ. με τον Γιάννη Πατάκη.

«Παρών» και η Νάουσα

Κάλεσμα στους εργαζόμενους της Νάουσας να συμμετέχουν μαζικά στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ και της ΠΑΣΥ απευθύνει το Εργατικό Κέντρο της πόλης, τονίζοντας ότι το αγωνιστικό φρόνημα που κυριάρχησε κατά τις κινητοποιήσεις για τα κλωστήρια της Νάουσας και το μέτωπο που δημιουργήθηκε ανάμεσα στους εργαζόμενους, τους εμπόρους και τους επαγγελματοβιοτέχνες της πόλης, πρέπει να βρει συνέχεια και στις 11 του Σεπτέμβρη, με τη δυναμική παρουσία του λαού της Νάουσας στο συλλαλητήριο για τα εγκαίνια της ΔΕΘ. Τα λεωφορεία από τη Νάουσα θα αναχωρήσουν στις 5 το απόγευμα από το Εργατικό Κέντρο της πόλης.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Παραπλανητικές μεθοδεύσεις ενόψει της ΔΕΘ

Εχοντας εξασφαλίσει «κλίμα συναίνεσης» από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και τις συμβιβασμένες πλειοψηφίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, η κυβέρνηση επιχειρεί να εξωραΐσει την αντιλαϊκή πολιτική της και να αποφύγει τις λαϊκές διεκδικήσεις

Τακτική συσκότισης, παραπλάνησης και εξωραϊσμού της αντιλαϊκής πολιτικής που θα εξαγγείλει από το βήμα της ΔΕΘ ο Κ. Καραμανλής εφαρμόζει η κυβέρνηση, με στόχο να αποφύγει «κοινωνικές συγκρούσεις» και να υπονομεύσει τις λαϊκές διεκδικήσεις και κινητοποιήσεις.

Το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμά ότι στην επιτυχία του στόχου αυτού θα συμβάλει και η συναίνεση που προσφέρει στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, αλλά και αυτές των συμβιβασμένων πλειοψηφιών της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, με τις οποίες συναντάται σήμερα το πρωί ο πρωθυπουργός. Προκειμένου να εξασφαλιστεί «κλίμα ομοφωνίας» σε δικομματικό επίπεδο, η κυβέρνηση, διά του εκπροσώπου της, παρέπεμψε στο απώτερο μέλλον το ενδεχόμενο σύστασης εξεταστικής επιτροπής - και - για το σκάνδαλο του χρηματιστηρίου. Παράλληλα, επιχειρεί να «εξουδετερώσει» ορισμένες ενοχλητικές φωνές στους κόλπους της ΝΔ που θα μπορούσαν να χαλάσουν το «καλό κλίμα» που έχει διαμορφωθεί. Το σκοπό αυτό υπηρετούσε η χτεσινή συνάντηση του υπουργού Οικονομίας, Γ. Αλογοσκούφη, με τον Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος, ως γνωστόν, έχει διαφορετικές απόψεις για τον τρόπο επιβολής των αντιλαϊκών μέτρων. Ανάλογη συνάντηση θα γίνει με τον Μ. Εβερτ μέσα στη βδομάδα.

Οσον αφορά στο περιεχόμενο των εξαγγελιών του Κ. Καραμανλή στη ΔΕΘ, τόσο το Μέγαρο Μαξίμου όσο και το οικονομικό επιτελείο κρατούν «κλειστά τα χαρτιά» τους. Το περιεχόμενο των πρωθυπουργικών εξαγγελιών αποτέλεσε το αντικείμενο της σύσκεψης που έγινε χτες το απόγευμα στο Μαξίμου με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομίας, Γ. Αλογοσκούφη, ΥΠΕΧΩΔΕ, Γ. Σουφλιά, και Ανάπτυξης, Δ. Σιούφα. Οι υπουργοί εξερχόμενοι απέφυγαν να κάνουν δηλώσεις. Την ίδια στιγμή όμως είναι ολοφάνερη η προσπάθεια αποπροσανατολισμού και εξωραϊσμού της κυβερνητικής πολιτικής, καθώς καθ' ύλην αρμόδιοι υπουργοί διαμηνύουν ανεπισήμως ότι η ομιλία του Κ. Καραμανλή στη ΔΕΘ θα είναι «ένα μήνυμα αισιοδοξίας»(!) προς την ελληνική κοινωνία. Οι ίδιες πηγές διαρρέουν ότι παρόλο που τα πλαίσια του προϋπολογισμού είναι σφικτά δε χρειάζονται μέτρα-σοκ, επισημαίνοντας ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει «συναινετικά και ήπια».

Από την άλλη, η ίδια η κυβέρνηση διοχετεύει στον Τύπο τα νέα δυσμενέστερα στοιχεία για το έλλειμμα και το χρέος, αφ' ενός για να δικαιολογήσει την ασυνέπειά της σε σχέση με τις προεκλογικές υποσχέσεις στα λαϊκά στρώματα και αφ' ετέρου να καλλιεργήσει το έδαφος για την ανάγκη εφαρμογής σκληρών αντιλαϊκών μέτρων, τα οποία θα εστιαστούν κυρίως στις διαρθρωτικές αλλαγές (απελευθερώσεις αγορών, αποκρατικοποιήσεις, ελαστικοποίηση εργασιακών σχέσεων), καθώς και στην ενίσχυση του κεφαλαίου με νέα και γενναία κίνητρα (μειώσεις φόρων, κατάργηση ελέγχων, κ.ά.). Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προσπάθησε να πείσει χτες ότι τα νέα μεγέθη του ελλείμματος και του χρέους δε θα επηρεάσουν την οικονομική πολιτική της, που θα υλοποιηθεί βάσει των προγραμματικών δεσμεύσεων. «Εχουμε προγραμματικές δεσμεύσεις, στις οποίες και θα παραμείνουμε», απάντησε ο Θ. Ρουσόπουλος όταν ρωτήθηκε αν ο πρωθυπουργός επιμένει ότι δε θα εφαρμοστεί πολιτική λιτότητας και ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας μετά την εκτόξευση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 4,6% του ΑΕΠ, ενώ η προηγούμενη απογραφή, πριν από δύο μόλις μήνες, είχε «βγάλει» 3,2%!...

Τάζουν προγράμματα STAGE και θέσεις μερικής απασχόλησης

Με προγράμματα STAGE και θέσεις μερικής απασχόλησης, ετοιμάζεται η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της ανεργίας και στη Θεσσαλονίκη, ενώ, παράλληλα, σχεδιάζει την παροχή νέων προνομίων και κονδυλίων για το μεγάλο κεφάλαιο. Ταυτόχρονα, φαίνεται πως έχει, ήδη, συνεννοηθεί με τους «κοινωνικούς εταίρους» και την επόμενη Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, η οποία προβλέπει αυξήσεις πείνας αντίστοιχες με αυτές που υπέγραψε πριν από λίγο καιρό η ΓΣΕΕ.

Αυτά προέκυψαν από τη συνάντηση που είχε χθες ο υφυπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Γεράσιμος Γιακουμάτος, με τη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της επιχείρησης διαμόρφωσης του επιδιωκόμενου κλίματος συναίνεσης μέσα από την προαναγγελία των κυβερνητικών εξαγγελιών, ενόψει της έλευσης του πρωθυπουργού για τα εγκαίνια της 69ης ΔΕΘ. Στο παραπάνω πλαίσιο, σήμερα ξεκινούν οι συσκέψεις των φορέων του Δήμου που καλεί ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Β. Παπαγεωργόπουλος, ενώ έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι ανάλογες επαφές που επιδίωξε το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Ν. Τσιαρτσιώνης.

«Η Θεσσαλονίκη στενάζει από μία δραματική ανεργία. Εχει 15 χρόνια τώρα να ανάψει καμινάδα», σημείωσε ο Γ. Γιακουμάτος. Και αποκαλύπτοντας τον τρόπο, που, όπως είπε, «η νύφη του Θερμαϊκού θα δει καλύτερες μέρες», αποκάλυψε πως ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει την υλοποίηση προγραμμάτων STAGE, ενώ σύντομα θα προκηρυχτούν και οι θέσεις μερικής απασχόλησης για το Δημόσιο και τους ΟΤΑ. Παράλληλα, προανήγγειλε νέα κίνητρα για τους επιχειρηματίες, μέσω του νομοσχεδίου που ετοιμάζει το υπουργείο Ανάπτυξης.

Εξάλλου, ανατρέποντας κάθε λογική, καυχήθηκε πως η Συλλογική Σύμβαση του 4,8%, που υπέγραψε η ΓΣΕΕ, αντιστοιχεί σε αυξήσεις της τάξης του 17% για το εισόδημα των εργατών. Και προανήγγειλε πως για την επόμενη διετία θα υπάρξουν ανάλογες αυξήσεις της τάξης του 16% (σύμφωνα πάντα με τη δική του αριθμητική). Αποκάλυψε, δηλαδή, πως και η επόμενη Συλλογική Σύμβαση στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης προβλέπεται να είναι διετής με αυξήσεις χαμηλότερες του εξευτελιστικού 4,8%.

Συνέντευξη Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Συνέντευξη Τύπου διοργανώνει η ΚΕ του ΚΚΕ σήμερα, Πέμπτη 2 Σεπτέμβρη, στις 12.30 το μεσημέρι, στο ξενοδοχείο «ΤΙΤΑΝΙΑ» (ημιώροφος).

Θέμα της συνέντευξης είναι: «Οι εκτιμήσεις του ΚΚΕ για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και η δράση του Κόμματος για τα λαϊκά δικαιώματα το επόμενο διάστημα».

Τις θέσεις του ΚΚΕ θα παρουσιάσει στη συνέντευξη η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ