Πρόταση να αναλάβουν ιδιώτες την ανέγερση των νέων σχολικών κτιρίων στο νομό, κατέθεσε στην υπουργό Παιδείας ο νομάρχης Θεσσαλονίκης
Το ρόλο διεκπεραιωτή των κυβερνητικών σχεδίων για την πλήρη ιδιωτικοποίηση της Εκπαίδευσης ανέβαλε η Νομαρχία Θεσσαλονίκης, προχωρώντας μάλιστα ένα βήμα παραπέρα από τους ρυθμούς που έχει επιβάλει το υπουργείο Παιδείας, μετά την ιδιωτικοποίηση του ΟΣΚ. Ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Π. Ψωμιάδης απέστειλε πριν από λίγες μέρες έγγραφο στην υπουργό Παιδείας Μ. Γιαννάκου, στο οποίο προτείνει να αναλάβουν κοινοπραξίες ιδιωτών ή κατασκευαστικές εταιρίες την ανέγερση των νέων σχολείων που προβλέπονται στο πρόγραμμα της σχολικής στέγης για το νομό, προκειμένου να αποφευχθούν καθυστερήσεις λόγω έλλειψης κονδυλίων.
Σύμφωνα με την πρόταση του νομάρχη, τα σχολικά κτίρια θα μπορούν να κατασκευάζονται με τη μέθοδο της αυτοχρηματοδότησης από ιδιώτες, οι οποίοι θα τα μεταβιβάζουν με πολυετές παραχωρητήριο στην πολιτεία, διατηρώντας το δικαίωμα της εμπορικής εκμετάλλευσης καταστημάτων μέσα στα σχολικά κτίρια. Για να χρυσώσει, μάλιστα, το χάπι της πρότασής του, σημειώνει ότι οι εμπορικοί χώροι θα πρέπει να είναι συμβατοί με τη σχολική ζωή και την προστασία των μαθητών, ενώ διευκρίνισε ότι η πρότασή του αφορά τα ήδη απαλλοτριωμένα οικόπεδα της Νομαρχίας και όχι το σύνολο των σχολικών κτιρίων, που προβλέπονται στο πρόγραμμα της σχολικής στέγης.
Αφορμή για την επιστολή του νομάρχη αποτέλεσαν οι καθυστερήσεις στη χρηματοδότηση του προγράμματος σχολικής στέγης, καθώς με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς αναμένεται να έρθουν για μια ακόμη φορά στην επιφάνεια τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει ο νομός από την έλλειψη σχολικών κτιρίων και τη διατήρηση της διπλοβάρδιας σε όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης. Η πρόταση της Νομαρχίας, ταυτισμένη απόλυτα με τη νέα πραγματικότητα που επιχείρησαν και επιχειρούν να επιβάλουν στην Εκπαίδευση οι κυβερνήσεις του δικομματισμού, έρχεται να συγκαλύψει τις τεράστιες πολιτικές ευθύνες κυβέρνησης και Νομαρχίας για την καθυστέρηση του προγράμματος της σχολικής στέγης και συνολικότερα για την υποχρηματοδότηση της Εκπαίδευσης.
Ωρύονται οι του ΠΑΣΟΚ, από την Δαμανάκη και την Ράπτη έως τους συνδικαλιστές εκπαιδευτικούς της ΠΑΣΚΕ για τη διαδικασία επιλογής των στελεχών Εκπαίδευσης, που όντας ιδιαίτερα συνοπτική τη χαρακτηρίζουν ως «τακτοποίηση» των «δικών μας παιδιών». Και, πιθανότατα, κάπως έτσι έχουν τα πράγματα, όμως οι του ΠΑΣΟΚ δεν έχουν δικαίωμα να ομιλούν, γιατί κι όταν ήταν αυτοί στα πράγματα, το ίδιο συνέβη, απλά δεν έγινε τόσο γρήγορα. Πλήθος οι καταγγελίες και τότε, πριν από δυο χρόνια, όταν προωθούνταν οι «εκλεκτοί του πράσινου ήλιου». Κι η ουσία η ίδια πάντα: Είτε με μπλε, είτε με πράσινα σακάκια, οι «εκλεκτοί» να προωθούν την ίδια αντιλαϊκή, αντιεκπαιδευτική πολιτική.
Είναι γεγονός ότι στις πρόσφατες κρίσεις στελεχών, πολλοί έχασαν τις καρέκλες τους με εντελώς αυθαίρετο τρόπο. Υπάρχει, όμως, κι ένα ποσοστό στελεχών που έμειναν, γεγονός που δεν αθωώνει τη Νέα Δημοκρατία, ούτε αποδεικνύει ότι τους αντιμετώπισε αξιοκρατικά, αλλά, αντίθετα, αποδεικνύει ότι ανεξάρτητα από το «κομματικό τους βιβλιάριο» μπορούν να «αξιοποιούνται» στελέχη που υπηρετούν πιστά την εφαρμοζόμενη πολιτική, η οποία ιδιωτικοποιεί κι υποβαθμίζει την Εκπαίδευση.
Και το πρόβλημα είναι ακριβώς αυτή η πολιτική, είναι ότι ξεκινάει σε λίγο μια νέα σχολική χρονιά με τα ίδια κι ακόμα πιο οξυμένα προβλήματα των προηγούμενων χρόνων. Και η εξάντληση της συζήτησης από τα δυο μεγάλα κόμματα (και τις παρατάξεις τους στις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες) στο θέμα της επιλογής των στελεχών Εκπαίδευσης, δεν κάνει τίποτε άλλο από το να αποπροσανατολίσει από αυτά, τα ουσιαστικά προβλήματα.
Συνέχεια στο σίριαλ της αναγνώρισης ιδιωτικών πανεπιστημίων δίνουν για τους δικούς τους λόγους τα διάφορα κολέγια, σε μια ιδιαίτερη, μάλιστα, χρονική στιγμή: Λίγο μετά την ανακοίνωση των βάσεων και των αποτελεσμάτων εισαγωγής στην Ανώτατη Εκπαίδευση! Οι διαφημίσεις περί «μοναδικών ευκαιριών εκπαίδευσης» και «αναγνωρισμένων τίτλων» bachelors και masters δίνουν και παίρνουν αυτήν την περίοδο, πουλώντας ψεύτικα όνειρα περί δήθεν Ανώτατης Παιδείας σε χιλιάδες νέους.
Το υπουργείο Παιδείας, από την πλευρά του, ακολουθώντας την πεπατημένη της προηγούμενης κυβέρνησης, διαβεβαιώνει ότι τα πτυχία που παρέχουν ξένα πανεπιστήμια, μετά από σπουδές σε ιδιωτικά κολέγια εντός Ελλάδας, θα αναγνωριστούν επαγγελματικά (όχι, όμως, ακαδημαϊκά), σιγοντάροντας, ουσιαστικά, στο κλίμα που θέλουν να δημιουργήσουν οι «κολεγιάρχες».
Μέσα σ' όλα αυτά, ένα από αυτά τα κολέγια που λειτουργούν στη χώρα μας εξέδωσε χθες ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία: Απόφοιτός του από το πρόγραμμα Ψυχολογίας έγινε δεκτός ως μέλος της Βρετανικής Ψυχολογικής Εταιρίας (BPS) και εφόσον απόκτησε επαγγελματικά δικαιώματα στη Μεγάλη Βρετανία, μπορεί σύμφωνα με την Οδηγία 8948 της ΕΕ (που έχει ενσωματωθεί στο ελληνικό Δίκαιο) να έχει πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα σε όλες τις χώρες της ΕΕ.
Στην ουσία, η επαγγελματική ισοτιμία αυτών των τίτλων που μπορεί να επιτευχθεί και με αυτόν τον τρόπο (εγγραφή σε αντίστοιχες επαγγελματικές ενώσεις του εξωτερικού) αποτελεί άλλο ένα χτύπημα στην πολύπαθη δημόσια Ανώτατη Εκπαίδευση της χώρας μας, που, όπως φαίνεται, στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι να νομιμοποιηθεί πλήρως, αφού μιλούν για επαγγελματική αναγνώριση των πτυχίων που πουλούν τα κολέγια.