ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 31 Αυγούστου 2004
Σελ. /40
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΘΗΝΑΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Διαδηλώσεις ενάντια στους ηλεκτρονικούς χαφιέδες

Από παλιότερη κινητοποίηση του ΠΑΜΕ ενάντια στους ηλεκτρονικούς χαφιέδες
Από παλιότερη κινητοποίηση του ΠΑΜΕ ενάντια στους ηλεκτρονικούς χαφιέδες
«Να ξηλωθούν τώρα οι κάμερες παρακολούθησης και να καταργηθούν οι αντιλαϊκοί νόμοι!» Με αυτό το σύνθημα καλεί η Γραμματεία Αθήνας του ΠΑΜΕ τους κατοίκους και τους εργαζόμενους της Αθήνας στις ταυτόχρονες διαδηλώσεις που διοργανώνει Παρασκευή 3 Σεπτέμβρη στις 7 μ.μ. σε 13 σημεία, όπου έχουν εγκατασταθεί οι ηλεκτρονικοί χαφιέδες, για να παρακολουθούν το λαό και το λαϊκό κίνημα.

Ειδικότερα, οι διαδηλώσεις θα γίνουν στην Ομόνοια, στο Νέο Κόσμο (Οδός Φραντζή), στην Οδό Πατησίων 280, στη συμβολή των οδών Αλεξάνδρας και Κηφισίας, στο Περιστέρι (Θηβών και Πελασγίας), στην Καλλιθέα (πλατεία Δαβάκη), στου Ζωγράφου (πλατεία Γαρδένια), στην πλατεία της Δάφνης (στο ΜΕΤΡΟ), στην πλατεία Αγίων Αναργύρων, στην πλατεία της Νέας Φιλαδέλφειας, στο Γαλάτσι (Μνημείο Εθνικής Αντίστασης), στην πλατεία Αγίας Παρασκευής και στην πλατεία της Κηφισιάς (Τροχονόμος).

«Φτάνει πια. Οι μάσκες έπεσαν. Οι κάμερες, τα "Ζέπελιν", είναι μηχανισμοί παρακολούθησης του λαού», επισημαίνει στο σχετικό κάλεσμα η Γραμματεία Αθήνας του ΠΑΜΕ και καταγγέλλει την αστυνομοκρατία που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ. «Με πρόσχημα την Ολυμπιάδα, σημειώνει, έβαλε σε ενέργεια σχέδια γενικής αστυνόμευσης του λαού της Αθήνας και των εργαζομένων με ζώνες απαγόρευσης της κοινωνικής δραστηριότητας και παρακολούθησης με χιλιάδες κάμερες που τοποθέτησε σε όλο το Λεκανοπέδιο και την πτήση του "Ζέπελιν"».

«Τα μέτρα γενικής αστυνόμευσης, ΝΑΤΟικής επιτήρησης των Ολυμπιακών Αγώνων, είναι ενταγμένα στο γενικότερο αντιδημοκρατικό πλαίσιο που προωθεί η άρχουσα τάξη και ο ιμπεριαλισμός. Στρέφονται ενάντια στο λαϊκό κίνημα, όπως έγινε στη διάρκεια των απεργιακών κινητοποιήσεων των ξενοδοχοϋπαλλήλων, όταν η κυβέρνηση έστρεψε τις κάμερες παρακολούθησης πάνω στους απεργούς. Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση της ΝΔ. Γι' αυτά τα αντιδημοκρατικά μέτρα έχει βαριές ευθύνες το ΠΑΣΟΚ, γιατί και αυτό τα σχεδίασε όταν ήταν κυβέρνηση», υπογραμμίζει η Γραμματεία Αθήνας του ΠΑΜΕ.

Τέλος, η Γραμματεία καλεί το λαό με τη μαζική πάλη του να σπάσει τα αντιδραστικά μέτρα που δρομολόγησαν.

  • Η Ολυμπιάδα των πολυεθνικών και των χορηγών δεν πρέπει να αφήσει πίσω της τους μηχανισμούς που έστησαν σε βάρος του λαού.
  • Να ξηλωθούν τώρα οι κάμερες παρακολούθησης και να καταργηθούν οι αντιλαϊκοί νόμοι.
  • Να συγκροτηθούν παντού επιτροπές αγώνα συνδικάτων, μαζικών φορέων, συλλόγων ενάντια στους αντιλαϊκούς μηχανισμούς και τις κάμερες.
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Δεν ξηλώνονται οι μηχανισμοί χαφιεδισμού
  • Επιδιώκει τη «νομιμοποίηση» των «ανεξάρτητων» Αρχών και τη συναίνεση του ΠΑΣΟΚ
  • Μέχρι τα μέσα Οκτώβρη, το «Ζέπελιν» πάνω από τα κεφάλια των Αθηναίων!

Η διατήρηση των made in USA και CIA συστημάτων «ασφαλείας» και μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες αποτελεί «ειλημμένη» απόφαση της κυβέρνησης της ΝΔ, που όμως επιζητά την «έγκριση» των «ανεξάρτητων» αρχών και τη - δεδομένη - συναίνεση της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να πληρώσει το μικρότερο πολιτικό κόστος.

Στην κατεύθυνση αυτή, η κυβέρνηση φροντίζει να προϊδεάζει την «κοινή γνώμη» για τη «χρησιμότητα» διατήρησης των μηχανισμών παρακολούθησης (χαφιεδοκάμερες, «Ζέπελιν», κ.ο.κ.), επιχειρώντας να πείσει ότι τάχα δε θίγουν τα δημοκρατικά και ατομικά δικαιώματα των «πολιτών».

Την επομένη των Ολυμπιακών Αγώνων ο μεν κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε απερίφραστα ότι τα «Ζέπελιν» θα παρακολουθούν τους κατοίκους της πρωτεύουσας τουλάχιστον ένα μήνα ακόμα(!), ενώ ο αρμόδιος υπουργός Δημόσιας Τάξης εμφανίστηκε αυτόκλητος θεματοφύλακας των συνταγματικών ελευθεριών!

«Το "Ζέπελιν" θα υπερίπταται των Αθηνών μέχρι τις πρώτες ημέρες του Οκτωβρίου, δηλαδή μέχρι την ολοκλήρωση των Παραολυμπιακών Αγώνων», δήλωσε ευθαρσώς ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ. Αντώναρος, αποφεύγοντας, ταυτόχρονα, να αναφέρει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα λήξης των ολυμπιακών «μέτρων ασφάλειας».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης ισχυρίστηκε ότι «υπάρχουν τρόποι να αξιοποιηθούν τα συστήματα ασφαλείας επ' ωφελεία του συνόλου, χωρίς να πλήττονται τα δικαιώματα των πολιτών»(!), προϊδεάζοντας για την πολιτική βούληση της κυβέρνησης. Επιχειρώντας να διασκεδάσει τις καθόλα βάσιμες και δικαιολογημένες αντιδράσεις, ο Γ. Βουλγαράκης δηλώνει, σε συνέντευξή του στα «Νέα», ότι «δε θα επιτρέψω να θιγούν τα ατομικά δικαιώματα και οι συνταγματικές ελευθερίες», λες και μπορεί κάτι τέτοιο να διασφαλιστεί να είναι υπόθεση ενός υπουργού, έστω και Δημόσιας Τάξης. Στην ίδια κατεύθυνση, ο υπουργός δηλώνει ότι θα αρχίσει μετά τους Παραολυμπιακούς Αγώνες «μια συζήτηση από το μηδέν με όλες τις ανεξάρτητες αρχές και όλα τα κόμματα», προφανώς με στόχο τη διατήρηση των μηχανισμών χαφιεδισμού, που ήδη έχουν αποδείξει τη χρησιμότητά τους με την παρακολούθηση λαϊκών κινητοποιήσεων, π.χ. των ξενοδοχοϋπαλλήλων.

Εξάλλου, ο υπουργός, στη συνέντευξή του, δεν κρύβει ότι αυτό που τον «ανησυχούσε» ήταν οι διαδηλώσεις κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, που σχεδόν ταυτίζει με «επεισόδια», τα οποία χαλάνε τη διεθνή εικόνα της χώρας, αναπαράγοντας τη γνωστή επιχειρηματολογία των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ. Ο Γ. Βουλγαράκης υποστηρίζει ότι κερδήθηκε το στοίχημα, που ήταν να γίνουν Ολυμπιακοί Αγώνες ασφαλείς δίχως να δημιουργείται «η αίσθηση ότι ζουν σε ένα στρατιωτικοποιημένο περιβάλλον». Η αλήθεια είναι βέβαια ότι η Αθήνα θύμιζε στρατιωτικό φρούριο, που εξανάγκασε πολλούς κατοίκους της να την εγκαταλείψουν... Παρ' όλα αυτά, ο υπουργός διατείνεται ότι τα μέτρα ασφάλειας πέτυχαν, γιατί είχαν την υποστήριξη «όλων των Ελλήνων»(!).

Ιδεολογικό ντόπινγκ

Τρομακτικό και πολυεπίπεδο το ιδεολογικό ντοπάρισμα που επιχειρήθηκε πριν και κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Ντοπάρισμα πολύ πιο επικίνδυνο από αυτό των απαγορευμένων ουσιών για τους αθλητές. Τα επιτελεία του δικομματισμού και των ΜΜΕ δούλεψαν συστηματικά και χωρίς «κενά» σε «αιρετικές» απόψεις, ώστε να διαμορφώσουν κυρίαρχα στερεότυπα και αξίες, που ήδη άρχισαν να εκμεταλλεύονται, προκειμένου να επιτύχουν τους νέους «εθνικούς στόχους», που τελούν ωστόσο «υπό - επικοινωνιακή - διαμόρφωση».

* * *

Το πρώτο στερεότυπο έχει να κάνει με την «ενότητα του ελληνισμού», που συνοψίζεται από τις μονότονα επαναλαμβανόμενες φράσεις - συνθήματα: «Οι Ελληνες, όλοι μαζί, μπορούν να πετυχαίνουν τους στόχους», «Η Ελλάδα μπορεί να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις», και άλλα τέτοια που αναμηρυκάζουν καθημερινά και οι Καραμανλής και Παπανδρέου. Φυσικά, δεν υπάρχει καμία ενότητα ή κοινότητα συμφερόντων μεταξύ όλων των Ελλήνων, πολύ περισσότερο σε ό,τι αφορά τους Ολυμπιακούς Αγώνες των πολυεθνικών και του ντόπινγκ. Αυτό που υπάρχει είναι «συναντίληψη» και «ομοφωνία» σε επίπεδο ηγεσιών του δικομματισμού για τον τρόπο διαχείρισης των συμφερόντων της οικονομικής ολιγαρχίας. Κυβέρνηση και ΝΔ εκμεταλλεύονται όσες ευκαιρίες τους παρουσιάζονται (ΟΝΕ, Ολυμπιακοί Αγώνες), για να πειθαναγκάζουν τους εργαζόμενους για την «αναγκαιότητα» του νεοφιλελεύθερου μονόδρομου. Ο καλλιεργούμενος εθνικισμός, - «οι Ελληνες είναι γεννημένοι να είναι νικητές»... - μπορεί να αποτελέσει ένα ακόμα όπλο σε αυτή την κατεύθυνση.

* * *

Το χειρότερο είναι το κλίμα πειθαρχίας και «εθελοντικής»(!) συμμόρφωσης σε ό,τι ορίζει το σύστημα ως «εθνικό στόχο». Η «μεγάλη κληρονομιά» των Ολυμπιακών Αγώνων, σύμφωνα με «έγκυρους» καθεστωτικούς αρθρογράφους, είναι η πειθαρχία που επέδειξε ο ελληνικός λαός στα «μέτρα ασφαλείας». Εξ ου και τα εγκωμιαστικά σχόλια και η προβολή των «εθελοντών»... Το «κλίμα» αυτό θέλουν να διατηρηθεί και ενόψει της κλιμάκωσης της νεοφιλελεύθερης επίθεσης, προκειμένου, εκτός των άλλων, για να πληρωθεί ο λογαριασμός και τα χρέη των Αγώνων. Χρέη που δεν έγιναν από «όλους μαζί» τους Ελληνες...


Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ