ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 31 Αυγούστου 2004
Σελ. /40
ΤΑΕ ΚΒΟΝ ΤΟ
«Ασημένιο φινάλε»

Sportidea

Το ταε κβο ντο πρόσθεσε τις δυο τελευταίες επιτυχίες για τη χώρα μας στους φετινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά μετά το Σίδνεϊ την ανοδική του πορεία ως άθλημα στην Ελλάδα. Η αυλαία των φετινών αγώνων έπεσε βρίσκοντας δυο αθλητές του ταε κβο ντο, τον Αλέξανδρο Νικολαΐδη και την Ελισάβετ Μυστακίδου να έχουν κατακτήσει το ασημένιο μετάλλιο στις κατηγορίες τους.

Στην κατηγορία των 80κ. ο Αλ. Νικολαΐδης ηττήθηκε στον τελικό από τον Κορεάτη Ντάε Σουνγκ Μουν με νοκ - άουτ 50 δευτερόλεπτα πριν το τέλος του πρώτου γύρου. Ο αγώνας διεκόπη (κι ενώ το σκορ ήταν 3-0 υπέρ του Μουν) επειδή ο Ελληνας πρωταθλητής δέχτηκε λάκτισμα στο κεφάλι, που είχε σαν αποτέλεσμα να ζαλιστεί και να ζητήσει ο προπονητής του τη διακοπή του αγώνα. Ο Νικολαΐδης άρχισε τον αγώνα επιθετικά, παροτρυνόμενος και από τους 8.000 Ελληνες φιλάθλους, που δημιούργησαν εκπληκτική ατμόσφαιρα. Επιχείρησε κάποια τεχνικά γυριστά λακτίσματα, χωρίς όμως επιτυχία. Αντιθέτως, ο έμπειρος Μουν βρήκε έδαφος και πήρε ένα σημείο. Αυτό δεν πτόησε όμως τον Ελληνα αθλητή, ο οποίος συνέχισε την προσπάθειά του.

Το όλο σκηνικό έλαβε τέλος 50 δευτερόλεπτα πριν τη λήξη του πρώτου γύρου, οπότε και ο Κορεάτης μ' ένα γυριστό χτύπημα στο κεφάλι έριξε τον Νικολαΐδη στο ταπί. Ο διαιτητής μέτρησε, ο Νικολαΐδης δεν ήταν σε θέση να συνεχίσει και το νοκ - άουτ ήταν αναπόφευκτο. Ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης είχε νικήσει στον ημιτελικό με 6-4 τον Ιμπραΐμ Καμάλ από την Ιορδανία, ενώ νωρίτερα ο Ελληνας πρωταθλητής είχε επικρατήσει με 6-2 του Μαροκινού Αμπντελκαντέρ Ζρουρί στον προημιτελικό. Στον πρώτο αγώνα είχε εύκολο έργο αφού επικράτησε του Κολομβιανού Χουά Ριβέρα με 7-3 στα σημεία.

Η Μυστακίδου άνοιξε το δρόμο

Το δρόμο για το μετάλλιο στον Αλέξανδρο Νικολαΐδη είχε δείξει λίγο πριν η Ελισάβετ Μυστακίδου στην κατηγορία των 67κ του συγκεκριμένου αγωνίσματος των γυναικών. Η αθλήτρια του Φίλιππου Γιαννιτσών,, πάλεψε με την Κινέζα Βέι Λούο στον τελικό της κατηγορίας κατακτώντας το ασημένιο μετάλλιο μετά την ήττα με 8-6. Ο αγώνας με τη Λούο ήταν εξαιρετικά αμφίρροπος. Στον πρώτο γύρο η Ελληνίδα αθλήτρια ηττήθηκε 2-1 στα σημεία καθώς η Κινέζα είχε την υπεροχή στηριζόμενη στα μακριά της πόδια. Η Μυστακίδου δέχτηκε δύο χτυπήματα στον θώρακα ενώ αντιθέτως κατάφερε ένα. Στο δεύτερο γύρο, το σκηνικό άλλαξε με τη Μυστακίδου να αποκτά υπεροχή και να κλείνει το δίλεπτο προηγούμενη στο σκορ 4-3. «Ολα τα λεφτά» ήταν ο τρίτος γύρος με τις δύο αθλήτριες να συμβαδίζουν στο σκορ. Τελικά λίγα δευτερόλεπτα πριν τη λήξη η Λούο σημείωσε έβδομο πόντο και «καθάρισε» το ματς. Πριν τον τελικό η Ελληνίδα αθλήτρια είχε νικήσει κατά σειρά: τη Βερίνα Γουιόνγκι (Νέα Ζηλανδία) 4-0, τη Χάιντι Χουάρεζ (Γουατεμάλα) 6-4 και τη Μαρί Ριβέρο (Φιλιππίνες) 3-2.

ΡΥΘΜΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ
Υποσχέσεις για το μέλλον

Πολλές υποσχέσεις για το μέλλον άφησε η Εθνική ανσάμπλ

Sportidea

Πολλές υποσχέσεις για το μέλλον άφησε η Εθνική ανσάμπλ
Μπορεί να μην κατάφερε το ελληνικό συγκρότημα να επαναλάβει το θρίαμβο του Σίδνεϊ, όταν κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο σύνθετο ομαδικό, όμως η 5η θέση που κατέλαβε στη διοργάνωση της Αθήνας δε θεωρείται ως αποτυχία.

Οι Στυλιανή Χριστίδου, Ελένη Χρονοπούλου, Ηλέκτρα - Ελλη Ευθυμίου, Βαρβάρα Μαγνήσαλη, Στεργιανή Πανταζή και Μαρία Κάκιου το Σάββατο (28/08) στον τελικό του αγωνίσματος συγκέντρωσαν 22.600 βαθμούς στο πρόγραμμα με τις πέντε κορδέλες και 23.925 σ' αυτό με τα τρία στεφάνια και τις δύο μπάλες και με συνολικά 46.525 κατατάχτηκαν πέμπτες μεταξύ οχτώ ομάδων.

Μετά το τέλος της προσπάθειάς τους πάντως, οι γυμνάστριές μας ήταν στενοχωρημένες, αφού πίστευαν ότι θα πήγαιναν καλύτερα. Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια της Μαγνήσαλη: «Δεν ξέρω τι συνέβη και καταλάβαμε την πέμπτη θέση στον τελικό. Κάναμε αρκετά λάθη, κυρίως στο πρώτο πρόγραμμα, αλλά πιστεύαμε ότι θα καταλαμβάναμε υψηλότερη θέση στην κατάταξη στο δεύτερο πρόγραμμα» και πρόσθεσε: «Είμαστε χαρούμενες, που είχαμε τη δυνατότητα να αγωνιστούμε στην πατρίδα μας και θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους τους ανθρώπους που μας βοήθησαν να πραγματοποιήσουμε το όνειρό μας».

Αγχωμένη η Ανδριόλα

Χάρη στην καλή της εμφάνιση στο τελευταίο πρόγραμμα, αυτό με την κορδέλα, η Ελένη Ανδριόλα απέφυγε την 10η και τελευταία θέση στο σύνθετο ατομικό της ρυθμικής γυμναστικής, παίρνοντας τελικά την ένατη με συνολικά 97.600 βαθμούς.

Η αθλήτριά μας, η οποία σε γενικές γραμμές έμεινε μακριά απ' τον καλό της εαυτό, ξεκίνησε την προσπάθεια της απ' το στεφάνι, στο οποίο πήρε 24.475 βαθμούς (10η επίδοση) και συνέχισε με την μπάλα, έχοντας 24.800 β. (επίσης 10η επίδοση). Ακολούθησε το πρόγραμμα με τις κορύνες, βαθμολογούμενη με 23.500 (10η επίδοση) και ολοκλήρωσε την παρουσία της με την κορδέλα, στην οποία πήρε 24.825 βαθμούς (7η επίδοση).

ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑ
Ικανοποίησαν οι Ελληνες

Στην κλάση των Τορνέιντο οι Ιορδάνης Πασχαλίδης και Χρήστος Γαρέφης κατέλαβαν τελικά την 12η θέση της γενικής κατάταξης με 95 βαθμούς ποινής. Το ελληνικό πλήρωμα τερμάτισε τρίτο στην τελευταία κούρσα του Ολυμπιακού τουρνουά της κατηγορίας. Ετσι, μετά και το φινάλε, το χρυσό μετάλλιο κατέκτησαν οι Αυστριακοί Ρόμαν Χάγκαρα, Χανς Πέτερ Στάιναχερ με 34β, διατηρώντας παράλληλα τα ηνία, καθώς είχαν πάρει την ίδια θέση και στο Σίδνεϊ το 2000.

«Ασημένιοι» Ολυμπιονίκες αναδείχτηκαν οι Αμερικανοί Τζον Λόβελ, Τσάρλι Οτζλίτρι που είχαν 45β, ενώ ένα σκαλί πιο κάτω στο βάθρο ήταν οι Αργεντίνοι Σαντιάγκο Λάνγκε και Κάρλος Εσπινόλα με 54 βαθμούς ποινής.

Στο φινάλε της κλάσης των ΣΤΑΡ, ο Λεωνίδας Πελεκανάκης και ο Γιώργος Κοντογούρης πήραν την τρίτη θέση της 11ης κούρσας, ενώ στη γενική κατάταξη βρέθηκαν στην 11η θέση, έχοντας 86 βαθμούς ποινής. Οσον αφορά τους καλύτερους στον κόσμο για το 2004, αυτοί ήταν οι Βραζιλιάνοι Τόρμπεν Γκράελ, Μαρτσέλο Φερέιρα με 42β ποινής, ακολούθησαν οι Καναδοί Ρος ΜακΝτόναλντ, Μάικ Γουλφς με 51,2β ποινής και στην τρίτη θέση της γενικής κατάταξης βρέθηκαν οι Γάλλοι Ξαβιέ Ροχάρ, Πασκάλ Ραμπό που είχαν 54β ποινής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ