ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Αυγούστου 2004
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΟΣΤΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ
Αλλοθι για σκληρότερη πολιτική λιτότητας

Στα 6,5 δισ. ευρώ (και βλέπουμε) το κόστος και τα φέσια της Ολυμπιάδας. Στα 40 δισ. ευρώ ο νέος κρατικός δανεισμός για το 2004

«Μαραθώνια λιτότητα» σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων και συμφερόντων αξιώνουν διάφορα οικονομικά κέντρα και «αναλυτές», επιχειρώντας να αξιοποιήσουν για λογαριασμό του μεγάλου κεφαλαίου το κόστος και τα πανωπροίκια για τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων. Στο χορό μπήκε χτες και η γνωστή εταιρία πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard and Poor's, η οποία σε έκθεσή της για την ελληνική οικονομία χωρίς περιστροφές αναφέρει ότι «οι διαρθρωτικές επεμβάσεις και η δημοσιονομική εξυγίανση μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες φαντάζουν περισσότερο σαν Μαραθώνιος παρά σαν κούρσα των 100 μέτρων». Ανάλογες επισημάνσεις έγιναν πρόσφατα και από κυβερνητικούς παράγοντες, οι οποίοι με άλλοθι και πρόσχημα τα «ελλείμματα», το κόστος και τα φέσια που χρυσοπλήρωσε ο ελληνικός λαός στους μεγαλοκατασκευαστές και εργολάβους, αξιώνουν τη λήψη νέων αντιλαϊκών μέτρων, προκειμένου, όπως ισχυρίζονται, να αποφευχθεί η διατήρηση της «δημοσιονομικής ανισορροπίας» (!). Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Αλογοσκούφης, έσπευσε να αξιοποιήσει και ταυτόχρονα να «αναβαθμίσει» το πόνημα λέγοντας ότι «επιβεβαιώνει το μέγεθος των δημοσιονομικών προβλημάτων που άφησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και δικαιώνει την πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, να προχωρήσει στη δημοσιονομική απογραφή».

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι προτροπές αυτές γίνονται ενόψει της κατάρτισης του προϋπολογισμού για το 2005, της προετοιμασίας των εξαγγελιών στη ΔΕΘ και της κατάθεσης του φορολογικού νομοσχεδίου. Σύμφωνα με την έκθεση, το ολυμπιακό κόστος ξεπέρασε τα 6,5 δισ. ευρώ επιβαρύνοντας έτσι ακόμη περισσότερο το συνολικό έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού. Καταγέλαστη και χωρίς προηγούμενο είναι η αναφορά που κάνουν «στα αιτήματα των δημοσίων υπαλλήλων και των σωμάτων ασφαλείας για ολυμπιακό επίδομα», τα οποία, όπως ισχυρίζονται, συμβάλλουν στην άνοδο του κόστους (!). Η συγκεκριμένη εταιρία που ειδικεύεται στην «αξιολόγηση» του Δημοσίου χρέους και θησαυρίζει από αυτό, προσθέτει πως ο δανεισμός της χώρας για το 2004 θα φτάσει τα 40 δισ. ευρώ έναντι 26,3 δισ. ευρώ που προβλεπόταν στον προϋπολογισμό. Οι συντάκτες έχουν «σοβαρές αμφιβολίες για το κατά πόσο η δημοσιονομική προσαρμογή που επιτεύχτηκε στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του '90 θα επαναληφτεί μετά το πέρας των Αγώνων», προβάλλοντας έτσι τις αξιώσεις του μεγάλου κεφαλαίου και ταυτόχρονα «τεστάροντας» την κυβέρνηση. Τονίζουν μάλιστα ότι οι «δημοσιονομικές βελτιώσεις» θα πρέπει να προέλθουν από μια περισσότερο πειθαρχημένη προσέγγιση στον τομέα των κρατικών δαπανών, κάτι που σύμφωνα με τους ίδιους «είναι περισσότερο αναγκαίο από τη στιγμή που η κυβέρνηση Καραμανλή σχεδιάζει να μειώσει τα φορολογικά βάρη».

Η έκθεση κινείται στο ίδιο μήκος κύματος και έρχεται να ενισχύσει τα λεγόμενα του υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Π. Δούκα, όπως και του γενικού γραμματέα της Στατιστικής Υπηρεσίας Μ. Κονοπυράκη, ο οποίος την περασμένη βδομάδα, με πρόσχημα πάντα τα δημοσιονομικά ελλείμματα, συνέστησε την εφαρμογή «αυστηρών μέτρων» για τα επόμενα δυο χρόνια (2005 και 2006).

ΑΡΤΑ
Ανησυχία για το σχεδιαζόμενο φράγμα

Πολιτική εκδήλωση της ΝΕ Αρτας του ΚΚΕ στο Κεντρικό, του Δήμου Αθαμανίας Τζουμέρκων

Την ανησυχία τους για τη σχεδιαζόμενη κατασκευή τρίτου φράγματος στον Αραχθο, στη θέση Αγίου Νικολάου, και μάλιστα από ιδιωτική κατασκευαστική εταιρία, εξέφρασαν οι κάτοικοι του Κεντρικού του Δήμου Αθαμανίας Τζουμέρκων σε πολιτική εκδήλωση που πραγματοποίησε την Κυριακή η Νομαρχική Επιτροπή Αρτας, του ΚΚΕ, με ομιλητή τον Αποστόλη Τασούλα, μέλος του Γραφείου Περιοχής Βορειοδυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ. Θέμα της εκδήλωσης ήταν οι γενικότερες πολιτικές εξελίξεις, όμως έγινε ιδιαίτερη αναφορά στο ενεργειακό πρόβλημα της χώρας και στα υδροηλεκτρικά φράγματα στον Αραχθο.

Σύμφωνα με μαρτυρίες των κατοίκων του Κεντρικού, η κατασκευή υδροηλεκτρικού φράγματος στον Αγιο Νικόλαο θα συμβάλει στην καταστροφή του περιβάλλοντος. Μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις καλλιέργειες, αλλάζοντας το μικροκλίμα, όπως έγινε με τα άλλα φράγματα του Αράχθου, ή να προκαλέσει γεωλογικές επιπτώσεις, π.χ. κατολισθήσεις ή άλλες καταστροφές, διότι στην περιοχή αυτή υπάρχει ορυκτό αλάτι. Θεωρούν ότι μπορεί να προκαλέσει γενικότερα την αλλαγή των κλιματολογικών συνθηκών, και να καταστρέψει την κοιλάδα του Αραχθου, η οποία αποτελεί και τόπο αναψυχής με ιδιαίτερες ομορφιές. Ενώ για μνημεία, όπως το γνωστό Γεφύρι της Πλάκας, οι επιπτώσεις θα είναι καταστροφικές.

Σημειώνεται πως τους φόβους των κατοίκων επιβεβαιώνει η μέχρι τώρα εμπειρία από τη λειτουργία των άλλων δύο υδροηλεκτρικών φραγμάτων του Αραχθου (θέσεις: Πουρνάρι 1 και Πουρνάρι 2) που έχουν μεταβάλει τις κλιματολογικές συνθήκες στον κάμπο της Αρτας. Υπενθυμίζεται πως η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αρτας έχει επισημάνει πως βασική αιτία της καταστροφής του φυτικού κεφαλαίου του κάμπου το χειμώνα που μας πέρασε, αλλά και γενικότερα των καταστροφών από τους παγετούς, είναι ότι δεν έχουν γίνει σύγχρονα εγγειοβελτιωτικά έργα που θα συμβάλουν στην ανάπτυξη της παραγωγής και θα «διορθώσουν» το αρδευτικό και κλιματολογικό πρόβλημα που έχουν δημιουργήσει τα υδροηλεκτρικά φράγματα του Αραχθου.

Οι φόβοι όμως των κατοίκων πολλαπλασιάζονται, όπως οι ίδιοι τονίζουν, γιατί το σχεδιαζόμενο έργο έχει ανατεθεί σε ιδιωτική εταιρία (του ομίλου Εμφιετζόγλου), που σημαίνει πως οι όποιες μελέτες τυχόν υπάρξουν θα είναι προσαρμοσμένες στα συμφέροντα της εταιρίας και όχι στις ανάγκες του τόπου και των κατοίκων.

Απαντώντας στα όσα έθεσαν οι κάτοικοι, ο Αποστόλης Τασούλας, εκ μέρους του ΚΚΕ, σημείωσε μεταξύ άλλων πως το ΚΚΕ συμμερίζεται τους φόβους των κατοίκων για τις επιπτώσεις του σχεδιαζόμενου έργου, ενώ ανέπτυξε την πρόταση του Κόμματος για ενιαίο κρατικό φορέα ενέργειας στα πλαίσια της λαϊκής οικονομίας.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Λεονταρισμοί για τα... απελευθερωμένα δίδακτρα

Για αυξήσεις που φτάνουν ακόμα και στο 20% στα δίδακτρα των φροντιστηρίων ξένων γλωσσών έκαναν λόγο χτες οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ) μετά τη συνάντησή τους με τον υφυπουργό Ανάπτυξης Γ. Παπαθανασίου. Οπως υποστήριξε ο πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ, ήδη τα φροντιστήρια ξένων γλωσσών έχουν προχωρήσει σε ανατιμήσεις στα δίδακτρα για την επόμενη σχολική χρονιά που φτάνουν το 18% - 20% και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι η απελευθέρωση που προωθεί η κυβέρνηση στα φροντιστήρια ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου για κερδοσκοπικές ανατιμήσεις. Σχολιάζοντας ο Γ. Παπαθανασίου ισχυρίστηκε ότι το υπουργείο δεν έχει ανάλογη εικόνα. Παράλληλα έκανε ανέξοδα λόγο για κράτος έτοιμο να παρέμβει σε περίπτωση που διαπιστωθούν μεγάλες αυξήσεις στα δίδακτρα, αποκρύβοντας βέβαια το γεγονός ότι έχει εκχωρήσει απόλυτη ελευθερία στους φροντιστηριούχους για τη διαμόρφωση των διδάκτρων.

Επίσης, οι εκπρόσωποι των ιδιωτικών εκπαιδευτικών εξέφρασαν την αντίθεσή τους με τη σύσταση και λειτουργία φροντιστηρίων από τα ιδιωτικά σχολεία. Ο πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ είπε ότι θέση της Ομοσπονδίας είναι η επιβολή πλαφόν στο ύψος του πληθωρισμού στα δίδακτρα των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων και μεγαλύτερα περιθώρια αυξήσεων στα σχολεία που τα δίδακτρά τους είναι διαμορφωμένα σε χαμηλά επίπεδα. Σχολιάζοντας την πρόταση των ιδιωτικών εκπαιδευτικών ο υφυπουργός Ανάπτυξης έσπευσε να υπεραμυνθεί των συμφερόντων των επιχειρηματιών ιδιοκτητών ιδιωτικών σχολείων και της νομοθετικής ρύθμισης που προωθεί η κυβέρνηση, με την οποία ούτε λίγο ούτε πολύ φέρνει σε αντιπαράθεση γονείς και εκπαιδευτικούς θέτοντας ως πρωταρχικό παράγοντα για τη διαμόρφωση των διδάκτρων τις ετήσιες αυξήσεις μισθών των εκπαιδευτικών. Σ' αυτό το πλαίσιο ο Γ. Παπαθανασίου δε δίστασε ούτε λίγο ούτε πολύ να κατηγορήσει τους εκπαιδευτικούς ότι πλήττουν τα συμφέροντα των εργοδοτών τους ζητώντας οι αυξήσεις στα δίδακτρα να φτάνουν στο ύψος του πληθωρισμού, την ώρα που... για τους μισθούς τους διεκδικούν πολύ μεγαλύτερες αυξήσεις!

«ΚΟΣΜΟΤΕ»
Κέρδη 145 εκατ. ευρώ το 6μηνο!

Στα 145 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα καθαρά κέρδη της «Κοσμοτέ» το πρώτο 6μηνο του 2004, σημειώνοντας αύξηση 26% έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου. Σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε η εταιρία, ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 21%, ενώ το περιθώριο κέρδους EBITDA διαμορφώθηκε σε 42,6%.

Η υψηλή κερδοφορία αποδίδεται κυρίως στην αύξηση κατά 23,7% των συνολικών εσόδων από χρόνο ομιλίας και μηνιαία πάγια τέλη, στην αύξηση κατά 20,2% των εσόδων από τα τέλη διασύνδεσης, στα αυξημένα κατά 32% έσοδα από πωλήσεις συσκευών και αξεσουάρ κλπ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ