ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Ιούνη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Διαδηλώνουνε ενάντια στην αστυνομοκρατία

Μέρα δράσης ενάντια στην αστυνομοκρατία και το χαφιεδισμό κήρυξε την 1η Ιούλη, η Γραμματεία Αθήνας του ΠΑΜΕ. Συγκεντρώσεις σε εννιά σημεία της πόλης

Κάλεσμα συμμετοχής στους εργαζόμενους και το λαό της Αθήνας στις κινητοποιήσεις που οργανώνει ενάντια στο χαφιεδισμό και την αστυνομοκρατία που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ, απευθύνει η Γραμματεία Αθήνας του ΠΑΜΕ. Οι κινητοποιήσεις θα γίνουν σε εννέα σημεία της Αθήνας στις 8 το απόγευμα της 1ης Ιουλίου, ημέρα έναρξης εφαρμογής των μέτρων γενικής αστυνόμευσης.

Στην ανακοίνωσή της η Γραμματεία σημειώνει ότι από την 1η Ιούλη, με πρόσχημα την Ολυμπιάδα, βάζουν σε ενέργεια το σχέδιο γενικής αστυνόμευσης του λαού της Αθήνας και των εργαζομένων, με ζώνες απαγόρευσης της κοινωνικής δραστηριότητας και παρακολούθησης με χιλιάδες κάμερες που έχουν εγκαταστήσει σε όλο το Λεκανοπέδιο. Μέτρα που θα διατηρηθούν και μετά τους Αγώνες και είναι ενταγμένα στο γενικότερο αντιδημοκρατικό πλαίσιο που προωθεί η άρχουσα τάξη και ο ιμπεριαλισμός με τους «τρομονόμους» και άλλους αντιδραστικούς νόμους. Ακόμα τονίζεται ότι γι' αυτά βαριές ευθύνες έχει και το ΠΑΣΟΚ, γιατί σχεδιάστηκαν όταν ήταν κυβέρνηση. Τα σημεία συγκέντρωσης που έχουν οριστεί είναι τα παρακάτω:

  • Ομόνοια, μπροστά από το κατάστημα «Χόντος Σέντερ».
  • Μετρό Δάφνης (πλατεία Καλογήρων).
  • Γαλάτσι, στο άγαλμα Εθνικής Αντίστασης (Βεΐκου και Γαλατσίου).
  • Φιλαδέλφεια, στην κεντρική πλατεία.
  • Καισαριανή, στη συμβολή των οδών Υμηττού και Φορμίωνος.
  • Καλλιθέα στην πλατεία Δαβάκη.
  • Περιστέρι στη συμβολή των οδών Θηβών και Πελασγίας.
  • Αιγάλεω στη συμβολή των οδών Θηβών και Ιεράς Οδού.
  • Αμπελόκηποι, στο Μετρό.
ΓΙΑΝΝΕΝΑ - ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ
Ανοιξε η αυλαία των προφεστιβαλικών

Με μια μαζική νεανική εκδήλωση ξεκίνησε η πρώτη προφεστιβαλική εκδήλωση της ΚΝΕ και του «Οδηγητή» από την πόλη των Ιωαννίνων. Το μικρό θέατρο που βρίσκεται στην παραλίμνια περιοχή γέμισε από πολλούς νέους που παρακολούθησαν τις δραστηριότητες των Οργανώσεων της ΚΝΕ ή πέρασαν από εκεί και συναντήθηκαν έστω για λίγο με τους Κνίτες. Θέμα της εκδήλωσης ήταν: «Ιμπεριαλισμός, δημοκρατικά δικαιώματα και τρομονόμος».

Στο πάνελ των ομιλητών συμμετείχαν ο Δημήτρης Καλτσώνης, μέλος της Δημοκρατικής Συσπείρωσης, ο Χρήστος Πάνος, πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων και ο Βασίλης Τσίκαρης, μέλος ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ενώ τη συζήτηση συντόνιζε η Πένυ Τριάντη, μέλος του Συμβουλίου Περιοχής Β/Δ Ελλάδας της ΚΝΕ. Μετά τη συζήτηση ακολούθησε συναυλία από φοιτητικό ερασιτεχνικό συγκρότημα με ροκ μουσική. Στο χώρο της προφεστιβαλικής φιλοξενήθηκε έκθεση βιβλίου των εκδόσεων «Σύγχρονη Εποχή».

Ο Δημήτρης Καλτσώνης στην ομιλία του ανέλυσε το σχέδιο του «Ευρωπαϊκού Συντάγματος» ως τη νέα αντιδραστική συνθήκη που ενσωματώνει όλες τις προηγούμενες αντιδραστικές συνθήκες. Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων υπογράμμισε πως ο δικηγορικός κόσμος εκφράζει την αντίθεσή του στις ρυθμίσεις όλων των «τρομονόμων». Επιπλέον με το νέο «τρομονόμο», σημείωσε, δίνεται η δυνατότητα ποινικοποίησης της δράσης λαϊκών κινημάτων και ατόμων. Ο Β. Τσίκαρης σημείωσε ότι η «αντιτρομοκρατική εκστρατεία», που στηρίχτηκε από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, και ήρθε ως συνέχεια της τρομοσυμφωνίας ΗΠΑ - ΕΕ, δεν έχει άλλο στόχο πέρα από την «παράλυση» της όποιας δράσης των λαϊκών κινημάτων.

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Λιγότεροι μετά την ΚΠΕ οι υποψήφιοι πρόεδροι

Η δήλωση του Γιάννη Δραγασάκη πως δεν προτίθεται να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία του ΣΥΝ στο συνέδριο του Νοέμβρη ήταν η μοναδική στιγμή κατά την οποία «ταράχτηκαν» τα «λιμνάζοντα νερά» της συνεδρίασης της ΚΠΕ, το περασμένο Σάββατο, μιας συνεδρίασης άκρως υποτονικής, σε σημείο που οι εργασίες της περιορίστηκαν σε μία μέρα, αντί των δύο που προβλέπονταν. Αλλωστε, και η συζήτηση ήταν αναντίστοιχη της σημασίας των ζητημάτων για τα οποία συγκλήθηκε η ΚΠΕ (εκλογικό αποτέλεσμα, συνέδριο).

Η απόσυρση του Γ. Δραγασάκη από την κούρσα διαδοχής του Ν. Κωνσταντόπουλου - αν και δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι δεν αποκλείεται να αλλάξει γνώμη στην πορεία προς το συνέδριο - προκαλεί πρόσθετους πονοκεφάλους στο «αριστερό ρεύμα», που ήλπιζε σε μια θετική του απάντηση, και αφήνει ανοιχτό το πεδίο στον Φ. Κουβέλη και στον Μ. Παπαγιαννάκη να διεκδικήσουν την προεδρία. Φυσικά η υποψηφιότητα του Αλ. Αλαβάνου δεν μπορεί να αποκλειστεί, αλλά θεωρείται απίθανο να γίνουν αποδεκτοί οι όροι που έχει θέσει ακόμα και για την παραμονή του στη θέση του βουλευτή του ΣΥΝ και, κυρίως, ο όρος για διάλυση των τάσεων.

Προσωπικοί είναι οι λόγοι που επικαλέστηκε ο Γ. Δραγασάκης αιτιολογώντας την απόφασή του. Στην τοποθέτησή του μεταξύ άλλων αμφισβήτησε το υπάρχον ηγετικό μοντέλο, το προεδροκεντρικό, προτείνοντας μια διαφορετική κατανομή και οριοθέτηση ρόλων, τη διαμόρφωση μιας ηγετικής ομάδας που θα προκύπτει «φυσικώ δικαίω» λόγω ρόλων και συνεισφοράς. Ζήτησε ακόμα επανεξέταση των βάσεων στις οποίες συγκροτούνται πλειοψηφίες και μειοψηφίες, του ρόλου και των ορίων των τάσεων έτσι ώστε να τιθασευτεί ο παραγοντισμός.

Να σημειωθεί σ' αυτό το σημείο ότι η ηγεσία του ΣΥΝ δέχεται πυρά και από οργανώσεις του κόμματος, όπως, π.χ., από τη ΝΕ Λέσβου, η οποία έπειτα από διευρυμένη συνεδρίασή της αποφάσισε και ζητά ομόφωνα την παραίτηση ολόκληρης της ΠΓ και της ΚΠΕ και άμεση διεξαγωγή συνεδρίου, καταγγέλλοντας την «παραλυτική λειτουργία των τάσεων» και την ανεπάρκεια της ηγεσίας που δεν μπορεί να εγγυηθεί ένα συνέδριο ουσίας.

Χαμηλών τόνων ήταν οι τοποθετήσεις του Ν. Κωνσταντόπουλου στην ΚΠΕ, αν και πολλά ερωτήματα άφησε η εισηγητική του αναφορά στην ανάγκη διαμόρφωσης «νέων συλλογικοτήτων και νέων πολιτικών υποκειμένων», σε συνδυασμό με την αναφορά στην απόφαση στο κενό (σοσιαλδημοκρατικής αντιπολίτευσης) που αφήνει η μετατόπιση του ΠΑΣΟΚ σε νεοφιλελεύθερες θέσεις, το οποίο μπορεί ο ΣΥΝ να καλύψει.

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ ακροθιγώς αναφέρθηκε στα κακώς κείμενα του τρόπου λειτουργίας του κόμματός του, όπως το ότι «δεν υπερασπιζόμαστε ουσιαστικές επιλογές που κάνουμε, η πολιτική στελεχών πάσχει, ο παραγοντισμός ενοχλεί, υπάρχει απόσταση της βάσης από την κεντρική λειτουργία, απόσταση του ΣΥΝ από την κοινωνία, κακή οργανωτική και πολιτική κατάσταση». Συμπλήρωσε ότι ο ΣΥΝ έχει «φτάσει σε οριακό σημείο» και χρειάζεται «μια νέα ηγεσία και βελτίωση των τρόπων λειτουργίας και δράσης του». Σε ό,τι αφορά στις τάσεις υπερασπίστηκε την ύπαρξη και λειτουργία τους αλλά σε διαφορετική βάση από τη σημερινή.

ΚΟΥΒΑ
«Μικρός λαός και πολεμά... »

Αναχώρησε η μπριγάδα του Ελληνοκουβανικού

«Μικρός λαός και πολεμά δίχως σπαθιά και βόλια, για όλου του κόσμου το ψωμί, το φως και το τραγούδι». Με αυτούς τους στίχους του ποιητή της Πρωτομαγιάς, Γ. Ρίτσου, γραμμένους στο πανό της αποστολής, αναχώρησε το Σάββατο το πρωί η αντιπροσωπεία του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας και Αλληλεγγύης, για το Νησί της Επανάστασης, την Κούβα, στα πλαίσια της ετήσιας μπριγάδας «Χοσέ Μαρτί».

«Οπως κάθε χρόνο έτσι και το χρόνο αυτό, ο Σύνδεσμος συμμετέχει στην μπριγάδα "Χοσέ Μαρτί" και σκοπός της αποστολής είναι η ένδειξη αλληλεγγύης προς το λαό της Κούβας και της κυβέρνησής της», εξηγεί στο «Ρ» ο Κ. Τουμασάτος, γραμματέας του Ελληνοκουβανικού. Από την πλευρά του, ο Ανδ. Μασαούτης, μέλος της αποστολής, μας εξήγησε κάποιους από τους λόγους που ο ίδιος δήλωσε συμμετοχή: «Η Κούβα είναι μία από τις χώρες, που, μέσα στην καταιγίδα του ιμπεριαλισμού, αντιστέκεται. Θέλω να δω από κοντά αυτήν την πραγματικότητα, έτσι ώστε να μεταφέρω τις εμπειρίες μου και στην Ελλάδα...».

Αντιμέτωπος με τις αντιφάσεις του

«Εμείς δεν έχουμε κανένα λόγο να παρεμβαίνουμε σε ένα ζήτημα που αφορά το Συνασπισμό ή που αφορά την αλλαγή της ηγεσίας του. Δικαίωμά τους να αλλάξουν ηγεσία ή να μην αλλάξουν». Την απάντηση αυτή έδωσε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις εξελίξεις στο Συνασπισμό που αφορούν την αλλαγή ηγεσίας. «Εμείς, συμπλήρωσε, αυτό που κάνουμε είναι να κρίνουμε το πολιτικό του πρόγραμμα, την πολιτική του πρακτική. Δε μας πέφτει κανένας λόγος. Αυτοί που αποφασίζουν είναι τα μέλη και τα στελέχη του Συνασπισμού. Εμείς τι να σχολιάσουμε; Αυτό μόνο που θα μπορούσα να πω, εντελώς αποσυνδεδεμένα από το θέμα της ηγεσίας, είναι ότι ο Συνασπισμός, ως φορέας, δε μιλάω για πρόσωπα, είναι συνεχώς αντιμέτωπος με τις αντιφάσεις του. Αντιφάσεις ως προς το γεγονός τι είναι και τι δεν είναι ανανέωση. Ως προς την πολιτική του απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Και ναι και όχι και λίγο ναι και λίγο όχι. Αυτό το πείραμα δε βγήκε ούτε στην Ελλάδα ούτε και αλλού. Και δε βγήκε όχι γιατί δεν είναι ικανά τα στελέχη του, αλλά γιατί όσο ικανός και να είσαι, όταν πας κόντρα στις πραγματικές τάσεις, δεν τα καταφέρνεις».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ