Μπροστά στη γενικότερη επίθεση σε βάρος της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων που πρόκειται να εκδηλωθεί αμέσως μετά τις ευρωεκλογές, ξεχωριστή θέση καταλαμβάνει η επίθεση στα δημοκρατικά δικαιώματα και στις λαϊκές ελευθερίες.
Την προειδοποίηση αυτή κάνει η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη». Με ανακοίνωσή της σημειώνει ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας την απαράδεκτη πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ απέναντι στα δημοκρατικά δικαιώματα και στις λαϊκές ελευθερίες - σύμφωνα και με τις πρόσφατες εξαγγελίες του κυβερνητικού εκπροσώπου, Θ. Ρουσόπουλου -προχωρά άμεσα στην κατάθεση και ψήφιση από τη Βουλή του «νέου αντιτρομοκρατικού νόμου», γνωστού ως ευρωτρομονόμου, φυσικά αμέσως μετά τις ευρωεκλογές.
«Θυμίζουμε - συνεχίζει η "Δημοκρατική Συσπείρωση" - ότι η υιοθέτηση του σχεδίου του ευρωτρομονόμου έγινε στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκέμβρη 2001, στην οποία συμμετείχε ο τότε πρωθυπουργός κ. Σημίτης. Από όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι σήμερα, ο ευρωτρομονόμος εκτός των άλλων προβλέπει τη δυνατότητα αντιμετώπισης σαν τρομοκρατικών αδικημάτων:
- Την κατάληψη ενός δημόσιου κτιρίου (π.χ. υπουργείου, νομαρχίας, σχολείου),ενός δημόσιου δρόμου ή πλατείας
- Τις ενέργειες που έχουν σκοπό τη "σοβαρή μετατροπή ή καταστροφή των πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών δομών" μιας χώρας
- Τη διακοπή παροχής ηλεκτρικής ενέργειας (π.χ. μια απεργία στη ΔΕΗ)
- Την απειλή διάπραξης όλων των προηγουμένων εγκλημάτων».
Με βάση τις επιδιώξεις των κρατούντων η ευθύνη ενός φορέα (π.χ. κόμματος, συνδικάτου, συλλόγου)είναι συλλογική. Και σ' αυτή την περίπτωση προβλέπεται ακόμη και η διάλυση του φορέα. «Δηλαδή μιλάμε για αντιδημοκρατική εκτροπή με κοινοβουλευτικό μανδύα», υπογραμμίζει η «Δημοκρατική Συσπείρωση».
Παράλληλα, επισημαίνει ότι σε όλη αυτή την απειλητική για τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες κατάσταση, ήρθε να προστεθεί και το Ευρωσύνταγμα, το οποίο συγκεντρώνει όλες τις μέχρι σήμερα αντιδραστικές αποφάσεις της ΕΕ και προσθέτει και νέες, όπως η υιοθέτηση του δόγματος του προληπτικού πολέμου, η επεμβατική δραστηριότητα του ευρωστρατού όπου Γης (ακόμη και στο εσωτερικό των κρατών-μελών) με πρόσχημα την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.
Η «Δημοκρατική Συσπείρωση» υπενθυμίζει ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που συνήλθε στις Βρυξέλλες, στις 25-26 του Μάρτη 2004, αποφάσισε τη λήψη ανάλογων μέτρων που πρόκειται να υλοποιηθούν μέσα στο 2004. Απ' όσα έγιναν γνωστά, σημειώνει:
«Την επικύρωση του ευρωτρομονόμου και του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης σε όλα τα κράτη-μέλη. Την ένταση των προσπαθειών για "την προαγωγή χρηστής διακυβέρνησης και του κράτους δικαίου". Τη θέσπιση Ειδικού Συντονιστή της ΕΕ υπό τον κ. Χαβιέ Σολάνα για την προώθηση των μέτρων αντιμετώπισης της τρομοκρατίας. Την ενίσχυση του ρόλου και εφαρμογή του Συστήματος Πληροφοριών της Ευρωπόλ. Την εφαρμογή του Συστήματος Πληροφοριών ΙΙ της Σένγκεν. Την εξέταση μέτρων σχετικά "με την ανταλλαγή προσωπικών πληροφοριών (DNA, δακτυλικά αποτυπώματα και στοιχεία σχετικά με τις θεωρήσεις)". Την υποχρέωση των μεταφορέων να γνωστοποιούν τα στοιχεία των μεταφερομένων ατόμων, ενσωμάτωση βιομετρικών αναγνωριστικών στοιχείων σε θεωρήσεις και διαβατήρια κ.ά. Αυτά τα ολίγα, από όσα έγιναν γνωστά».
Σημειώνει και ότι την άμεση προώθηση ψήφισης του ευρωτρομονόμου και του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης και παράδοσης έρχεται να επιθεωρήσει ο ειδικός συντονιστής της ΕΕ αμέσως μετά τις ευρωεκλογές (17.6.2004).
Αναφερόμενη στο γεγονός ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, στηριζόμενη στην επεξεργασία των σχετικών νομοσχεδίων από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ανακοίνωσε διά του υπουργού Δικαιοσύνης την κατάθεση του νομοσχεδίου για την επικύρωση των σχετικών μέτρων από τη χώρα μας μέσα στον Ιούνη, και μάλιστα στο όνομα και με πρόσχημα την ενίσχυση του νομοθετικού οπλοστασίου για την ασφαλή διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων, η «Δημοκρατική Συσπείρωση» θέτει το ερώτημα: «Απορίας άξιο είναι αφού την προστασία των Αγώνων την έχει αναλάβει το ΝΑΤΟ και οι κάθε λογής ένοπλοι ντόπιοι και ξένοι πράκτορες, τι τους χρειάζονται τους νόμους;».
Καταλήγει ότι τα αντιλαϊκά μέτρα, μέρος των οποίων αποτελούν και τα παραπάνω, είναι έτοιμα και από την επομένη των ευρωεκλογών θα εφαρμοστούν. Οτι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ - από άλλη θέση το κάθε κόμμα - θα υπερασπίσουν την παραπέρα στρατιωτικοποίηση της ΕΕ, την αυταρχική διακρατική ιμπεριαλιστική συμμαχία κατά των λαϊκών κινημάτων. Οτι η αντιδραστική πορεία της ΕΕ ως ιμπεριαλιστικού οργανισμού στηρίχτηκε ποικιλοτρόπως και από την ηγεσία του ΣΥΝ. Οτι το σχέδιο της Συνταγματικής Συνθήκης, το γνωστό Ευρωσύνταγμα, έτυχε της υπεράσπισής του από τους ευρωβουλευτές του ΣΥΝ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο ένας ψήφισε υπέρ και ο άλλος ψήφισε λευκό. Οτι αυτό το «ξεχνά» η ηγεσία του ΣΥΝ, όταν καταφέρεται εναντίον αυτού του Ευρωσυντάγματος, προπαγανδίζοντας πως μπορεί η ΕΕ να διαμορφώσει ένα νέο και δημοκρατικό.
Και η «Δημοκρατική Συσπείρωση» καταλήγει: «Η αντίσταση στις επιλογές της ΕΕ, ο αγώνας για την υπεράσπιση των λαϊκών ελευθεριών, περνά μέσα από την ενίσχυση του ΚΚΕ στις ευρωεκλογές, μέσα από το δυνάμωμα της αντιιμπεριαλιστικής πάλης».
Ωτα ευήκοα συναντά στις Βρυξέλλες η κατοχική ηγεσία. Η ΕΕ παραβλέποντας το γεγονός της εισβολής, της προσφυγιάς και της μακρόχρονης κατοχής, συζητά μέτρα για αναβάθμιση διεθνώς του «Αττίλα». Την ίδια στιγμή ΗΠΑ, Βρετανία και Ανάν προλειαίνουν το έδαφος για αποχώρηση από τη νήσο της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ...
Χτες ο ψευδοπρωθυπουργός των κατεχομένων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ συναντήθηκε στις Βρυξέλλες με τον Γερμανό Επίτροπο, αρμόδιο για τη διεύρυνση Γκίντερ Φερχόιγκεν. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι δύο άνδρες συζήτησαν τον Κανονισμό της ΕΕ για τη διαχωριστική γραμμή. Συζητήθηκαν επίσης θέματα εμπορίου, ενώ ο Ταλάτ εξέφρασε και επισήμως στον Φερχόιγκεν τις απαιτήσεις που έχουν οι Τουρκοκύπριοι καθώς και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν.
Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν και οι πιθανοί τρόποι εξόδου των Τουρκοκύπριων από την «απομόνωση». Αναφερόμενος στην κοινοτική οικονομική βοήθεια των 259 εκατ. ευρώ, που συζητήθηκε επίσης στη χτεσινή συνάντηση, ο Ταλάτ προέβλεψε ότι η χορήγησή της θα αρχίσει στο τέλος του έτους, διότι μετά την απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών θα χρειαστεί να δώσει τη σύμφωνη γνώμη του και το νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κατά πάσα πιθανότητα μέσα στο φθινόπωρο.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο Ταλάτ είπε ότι οι θέσεις που εξέφρασε «έτυχαν κατανόησης» από τις Βρυξέλλες. Πρόσθεσε ότι η συνάντησή του με τον κοινοτικό Επίτροπο ήταν «χρήσιμη και παραγωγική». Ο ψευδοπρωθυπουργός σημείωσε ότι η ΕΕ εξετάζει την κατάσταση όπως αυτή έχει διαμορφωθεί μετά τα δημοψηφίσματα στην Κύπρο, με σκοπό την εξεύρεση λύσεων.
Στη Λευκωσία ο Κύπριος Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης αναφέρθηκε στις διαβουλεύσεις που γίνονται στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σχετικά με την ανανέωση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) του Οργανισμού στην Κύπρο. Η ανανέωση είναι συνήθως εξάμηνη, αλλά τώρα ΗΠΑ, Βρετανία και Ανάν πιέζουν να περιοριστεί στους τέσσερις ή και στους τρεις μήνες.
Διπλωματικοί κύκλοι εκτιμούν ότι σε πρώτη φάση θα αποφασιστεί η εξάμηνη ανανέωση. Ταυτόχρονα, όμως, στο σχετικό ψήφισμα θα περιλαμβάνεται η επισήμανση - όπως παρατίθεται και από τον Ανάν στη σχετική του έκθεση - για επανεκτίμηση του θέματος μέσα στους επόμενους τρεις μήνες. Η αμερικανική αντιπροσωπεία ζητά επανεξέταση μέχρι τις 15 Σεπτέμβρη. Σε βρετανικό προσχέδιο ψηφίσματος για την Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, επισημαίνεται η συγκεκριμένη «ανάγκη», ώστε να αντικατοπτρίζει τη νέα πραγματικότητα μετά το δημοψήφισμα της 24ης Απρίλη, χωρίς ακόμη να υπάρχει ημερομηνία λήξης της θητείας της Δύναμης, αλλά ούτε και ημερομηνία για υποβολή νέας έκθεσης από μέρους του ΓΓ, όπως συνηθίζεται κάθε έξι μήνες.
Πιθανά οι προαναφερόμενοι ετοιμάζουν το έδαφος για σταδιακή αποχώρηση της Δύναμης από τη Νήσο, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται. Ειδικά μπροστά σε ενδεχόμενη όξυνση της κατοχικής επιθετικότητας.
Ο Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε ότι η κυπριακή κυβέρνηση επιδιώκει στο ψήφισμα για τη θητεία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ να γίνει αναφορά σε παλαιότερα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και όχι αποδυνάμωση οποιωνδήποτε ψηφισμάτων του Οργάνου. Συμπλήρωσε ότι δε φαίνεται δικαιολογημένο να περιέχεται στο σχέδιο ψηφίσματος σύνδεση του θέματος με τις εξελίξεις και το δημοψήφισμα, επισημαίνοντας ωστόσο ότι το ψήφισμα βρίσκεται ακόμη υπό συζήτηση.