Με εντυπωσιακό συγχρονισμό, βιομήχανοι, τραπεζίτες, αλλά και κυβερνητικά στελέχη, λίγες μέρες μετά τις ευρωεκλογές, συμφωνούν για τις προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής.
Την περασμένη Κυριακή ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, σε άρθρο που δημοσιεύτηκε σε πολλές ευρωπαϊκές εφημερίδες, τόνιζε: «Ο πληθωρισμός θα διατηρηθεί υπό έλεγχο μόνο στην περίπτωση που δεν προβληθούν υψηλές απαιτήσεις για μισθολογικές αυξήσεις». Ηταν ένα σαφές μήνυμα προς τους εργαζόμενους, να μη διεκδικήσουν αυξήσεις, αλλά και προς τις κυβερνήσεις και τους εργοδότες, να μην ξεφύγουν από τα όρια του Συμφώνου Σταθερότητας.
Η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Βρυξέλλες, 17 και 18 του Ιούνη) ανακοίνωσε ότι «χαιρετίζει τη συμπερίληψη των μηνυμάτων πολιτικής που περιέχει η έκθεση της Ειδικής Ομάδας για την Απασχόληση, της οποίας προΐσταται ο κ. Βιμ Κοκ, στις συστάσεις για την απασχόληση» (παράγραφος 40 του κειμένου συμπερασμάτων).
Υπενθυμίζουμε ότι η «έκθεση Κοκ» περιλαμβάνει προτάσεις για αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης πέραν των 70 ετών, μείωση των συντάξεων, περικοπές, ή κατάργηση σειράς επιδομάτων, κ.ά.
Την αμέσως επόμενη μέρα, 19 του Ιούνη, ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, Γκόρντον Μπράουν, διατυπώνει την πρόταση για «παράταση του εργασιακού βίου» έως τα 70 χρόνια, επικαλούμενος την κακή κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων.
Για την ανάγκη περικοπής των κοινωνικών δαπανών, αλλά και την κατάργηση του 35ωρου, μίλησε την Τετάρτη ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί. Σε συνέντευξή του στις εφημερίδες «Les Echos» και «Financial Times» τόνισε ότι «το 35ωρο αφαίρεσε κάθε ευελιξία από τις επιχειρήσεις μας» και ότι «ο κόσμος θα πρέπει να δεχτεί να πληρώνει περισσότερα για την ιατροφαρμακευτική του περίθαλψη».
Στο άλλο μεγάλο μέτωπο, των ιδιωτικοποιήσεων, έχουμε έναν αγώνα δρόμου των κυβερνήσεων Γερμανίας, Γαλλίας και Ιταλίας για το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, στο όνομα της μείωσης των ελλειμμάτων και της ανταγωνιστικότητας.
Ο «Economist» της περασμένης Παρασκευής έγραφε: «Το γαλλικό κράτος ετοιμάζεται να διαθέσει το 35% των μετοχών της "Snecma", της κατασκευάστριας μηχανών αεροσκαφών, της οποίας ελέγχει το 97%. H "Deutsche Post", της οποίας οι περισσότερες μετοχές ανήκουν στη γερμανική κυβέρνηση, αναμένεται να πουλήσει στις 21 Ιουνίου σχεδόν το 50% της θυγατρικής της, Postbank. H ιταλική κυβέρνηση ετοιμάζεται να πουλήσει μέσω της κρατικής εταιρίας ηλεκτρισμού, της "Enel", το 50% της "Terna"».
Πρόκειται για ένα σαρωτικό κύμα εκποιήσεων δημόσιων οργανισμών και επιχειρήσεων, όχι μόνο για να τονωθούν τα δημόσια έσοδα, αλλά κυρίως για να ενισχυθούν οι πολυεθνικές εταιρίες, οι οποίες προσβλέπουν στα κερδοφόρα τμήματα του δημόσιου τομέα.
Πολυεθνικές εταιρίες και μεγάλες τράπεζες αξιοποιούν το περιβάλλον της «παγκοσμιοποίησης» για να πετύχουν τις μεγαλύτερες αποδόσεις από την εκμετάλλευση του εργατικού δυναμικού. Τα τελευταία χρόνια παρακολουθούμε την ανάπτυξη ενός νέου δείκτη της οικονομικής δραστηριότητας, την «εξαγωγή θέσεων εργασίας»!
Δεκάδες εταιρίες και τραπεζικοί όμιλοι ανακοινώνουν απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων στις ΗΠΑ και στις μεγάλες χώρες της Δυτικής Ευρώπης και τη δημιουργία άλλων θέσεων σε αναπτυσσόμενες χώρες, όπως η Ινδία, το Πακιστάν, κ.ά.
Με το επιχείρημα ότι σ' αυτές τις χώρες βρίσκουν καλύτερο φορολογικό καθεστώς και φθηνότερο εργατικό δυναμικό ρίχνουν, με τις ευλογίες των κυβερνήσεων, χιλιάδες εργαζόμενους στην ανεργία και πιέζουν για χαμηλότερες αμοιβές και μείωση της ασφαλιστικής κάλυψης.
Το πιο πρόσφατο παράδειγμα έρχεται από τη Βρετανία, όπου η μεγαλύτερη τράπεζα της Ευρώπης, η HSBC, ανακοίνωσε την απόλυση 3.500 εργαζομένων. Η διοίκηση της HSBC δήλωσε ότι επιδιώκει συγκράτηση δαπανών και ότι ουσιαστικά εκμεταλλεύεται το πλεονέκτημα της διεθνούς παρουσίας της και μεταφέρει υπαλλήλους στην Ασία.
Σε ανάλογες πρωτοβουλίες έχουν προχωρήσει η «J.P. Morgan», η «Lloyds», η «Abbey National» και η «Citigroup», δεδομένου ότι οι εργαζόμενοι στην Ασία είναι αγγλόφωνοι, με προσόντα και πληρώνονται σαφώς λιγότερο απ' ό,τι οι συνάδελφοί τους στις ανεπτυγμένες οικονομίες.
Με τις τελευταίες περικοπές, η HSBC μέσα σε διάστημα μικρότερο του δωδεκαμήνου έχει μειώσει το προσωπικό της σχεδόν κατά 9.000 άτομα στη Βρετανία. Εξ αυτών 4.000 θέσεις εργασίας μεταφέρθηκαν το φθινόπωρο εκτός Ευρώπης, στην Ινδία, στην Κίνα και στη Μαλαισία, ενώ υπήρξαν και 1.400 περικοπές στα κεντρικά γραφεία και στα περιφερειακά υποκαταστήματα.
ΕΝΑ ΒΗΜΑ μπρος, δύο βήματα πίσω, κάνει η αμερικανική οικονομία. Την ώρα που οι αναλυτές κάνουν λόγο για σταθερή ανάκαμψη, οι δείκτες τούς διαψεύδουν.
ΠΤΩΣΗ 1,6% εμφάνισαν το Μάη οι παραγγελίες διαρκών καταναλωτικών αγαθών στις ΗΠΑ έναντι μείωσης κατά 2,6% - βάσει των αναθεωρημένων στοιχείων - τον Απρίλη. Οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση των εν λόγω πωλήσεων κατά 1,5%.
ΑΝΕΡΓΙΑ. Σε 349.000 ανήλθαν τη βδομάδα μέχρι τις 19 του Ιούνη οι νέες αιτήσεις επιδόματος ανεργίας στις Ηνωμένες Πολιτείες έναντι 336.000 στο αμέσως προηγούμενο εφταήμερο. Η αύξηση αυτή ήταν μεγαλύτερη από εκείνη που ανέμεναν οι αναλυτές.
ΤΟ ΔΑΝΕΙΟ ύψους 500 εκατ. ευρώ που σχεδιάζει να χορηγήσει η ιταλική κυβέρνηση, προσπαθώντας να διασώσει τον ιταλικό αερομεταφορέα «Alitalia», πρόκειται να υποβληθεί στον εξονυχιστικό έλεγχο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κατόπιν πιέσεων που ασκήθηκαν από ανταγωνίστριες εταιρίες.
ΠΕΝΤΕ ελληνικές εταιρίες συγκαταλέγονται στη λίστα της «WSJ Europe» με τις 500 μεγαλύτερες επιχειρήσεις της Ευρώπης. Αναλυτικότερα, στην 313η θέση (έναντι της 351ης του 2003) βρίσκεται ο ΟΤΕ. Ακολουθούν τα «Ελληνικά Πετρέλαια» στην 329η θέση από την 389η της περσινής χρονιάς. Η ελληνική εταιρία εμφιάλωσης «Coca-Cola 3E» καταλαμβάνει την 371η θέση, την 381η καταλαμβάνει η ΔΕΗ. Τέλος, η Εθνική Τράπεζα έπεσε φέτος από την 410η στην 438η θέση.
ΤΕΤΡΑΠΛΑΣΙΟ. Στο οικονομικό έτος 2003, το σύνολο της κερδοφορίας των 500 μεγαλύτερων εισηγμένων εταιριών της Γηραιάς Ηπείρου ανήλθε σε 223 δισ. ευρώ περίπου, σχεδόν τετραπλάσιο έναντι του προηγούμενου έτους.