ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 25 Δεκέμβρη 1999 - Κυριακή 26 Δεκέμβρη 1999
Σελ. /48
ΚΕΝΗ
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Καλύτερο για «ποιους»

«Ο επόμενος χρόνος θα είναι καλύτερος για όλους μας απ' ό,τι υπήρξαν τα προηγούμενα χρόνια». Η παραπάνω αισιόδοξη πρόβλεψη - λόγω ημερών και κυρίως λόγω προεκλογικής περιόδου - ανήκει στον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου. Εγινε προχτές για να... «διευκρινίσει» ότι «ο πληθωρισμός ελέγχεται» (;) και ότι αυτό θα «μας επιτρέψει να μπούμε στην ΟΝΕ χωρίς πρόβλημα, στο πρώτο εξάμηνο του 2000».

Οσο κι αν η παραπάνω δήλωση, ήταν... «διευκρινιστικού» χαρακτήρα, άλλο τόσο ήταν σκόπιμα «θολή και ασαφής», καθώς αυτό το «ΟΛΟΥΣ» αφορά μόνο τους λίγους και εκλεκτούς της κυβερνητικής πολιτικής. Το «καλύτερο 2000» δεν αφορά τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και τα ευρύτερα λαϊκά στρώματα της χώρας, που αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού.

Οι τελευταίοι, που σήκωσαν όλα τα προηγούμενα χρόνια το βάρος της διαδικασίας ένταξης της χώρας στην ΟΝΕ, με ανυπολόγιστες θυσίες, θα κληθούν το 2000 να σηκώσουν και το βάρος της διατήρησης των διαφόρων οικονομικών μεγεθών στα επίπεδα που απαιτεί το Διευθυντήριο των Βρυξελλών τα επόμενα χρόνια. Αλλωστε, η σφιχτή εισοδηματική πολιτική θα είναι ένα από τα κύρια μέσα εφαρμογής του νέου προγράμματος «σύγκλισης» που ανακοινώθηκε πριν λίγες μέρες και αφορά το διάστημα μέχρι το 2002...

ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Τα νούμερα της Σοφοκλέους...

Πριν λίγους, μόλις, μήνες πανηγύριζαν για τους εκατοντάδες χιλιάδες νέους «πιστούς», που είχαν περάσει την πόρτα του «ναού» της Σοφοκλέους. Μιλάγανε για δυναμική άνοδο, κόμμα του Χρηματιστηρίου και πολλά ακόμη παρόμοια. Τώρα, κλαίνε και οδύρονται, για τις αλλεπάλληλες πτώσεις του δείκτη. Κι ενώ, τα μεγάλα ιδιωτικά λόμπι και, κυρίως, οι μεγαλομέτοχοι των εισηγμένων εταιριών παρακολουθούν με ψυχρή αδιαφορία τον καταποντισμό των μετοχών, οι εκατοντάδες χιλιάδες «μικρο-επενδυτές» βλέπουν με τρόμο να εξανεμίζονται οι αποταμιεύσεις και οι οικονομίες τους, ορισμένες φορές και ολόκληρες οι περιουσίες τους.

Γράφονται και ακούγονται, βέβαια, διάφορες αναλύσεις για τις αιτίες αυτής της κατάστασης. Αναλύσεις, που έχουν όλες τους, ως μόνιμη επωδό την ελπίδα, πως γρήγορα τα πράγματα θ' αλλάξουν και ο ήλιος θ' ανατείλει και πάλι, πάνω από τη Σοφοκλέους. Η αλήθεια, όμως, γίνεται φανερή από κάποια νούμερα - δημοσιεύονται στη χθεσινή «Καθημερινή» - που φανερώνουν, επίσης και τον πραγματικό χαρακτήρα του «ναού», ως μοχλού συγκέντρωσης χρημάτων στα χέρια των οικονομικά ισχυρών. Περί τα 10 τρισεκατομμύρια δραχμές έχουν αντληθεί φέτος από το Χρηματιστήριο. Τα μισά περίπου απ' αυτά αντλήθηκαν μέσω των αυξήσεων κεφαλαίου και των δημοσίων εγγραφών, ενώ άλλα τόσα έχουν «στρογγυλοκαθίσει» στα θησαυροφυλάκια μεγαλομετόχων, μέσω ρευστοποιήσεων μέρους των μετοχών τους.

Και μπορεί, ο ήλιος να ανατείλει και πάλι πάνω από τη Σοφοκλέους, αλλά σίγουρο είναι πως θα δύσει ξανά και οι «μικροεπενδυτές» θα ψάχνονται και πάλι στο σκοτάδι...

ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
... και ο τζόγος

Κι αν αμφιβάλλετε για όσα γράφουμε ή δε γνωρίζετε τι ακριβώς γίνεται στο «ναό του χρηματιστηριακού τζόγου», πάρτε υπόψη σας το εξής παράδειγμα: Πολλοί μεγαλομέτοχοι, οι οποίοι πριν από λίγους μήνες θεωρούσαν τις μετοχές τους καλές επενδυτικές ευκαιρίες, με μεγάλο μέλλον και άριστες προοπτικές και σήμερα βλέπουν τις τιμές των μετοχών αυτών να πέφτουν κατακόρυφα, ακόμη και να εκτίθενται σε δημόσια δημοπρασία, προσφερόμενες με έκπτωση 50 και 60%, στρέφουν αλλού το κεφάλι τους, σφυρίζοντας αδιάφορα.

Ο καθένας, βέβαια, μπορεί να καταλάβει τι συμβαίνει, αλλά και να βγάλει και ορισμένα γενικότερα συμπεράσματα, όταν βλέπει, ότι πολυδιαφημισμένες μετοχές, που αγοράστηκαν 10.000 και πάνω δραχμές η μία, πριν μερικούς μόνο μήνες, πουλιούνται σήμερα στις 3 ή 4.000 δραχμές και, όμως, δεν αγοράζονται ούτε καν απ' αυτούς, που πριν λίγο καιρό τις πουλούσαν...

ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Περί «ενδεικτικών τιμών»

Ηταν που ήταν, σε μεγάλο βαθμό, άχρηστη η «ενδεικτική τιμή», που αναγραφόταν στις συσκευασίες των εμφιαλωμένων αναψυκτικών και νερών, τώρα θα είναι και... αόρατη! Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από την αγορανομική διάταξη που υπέγραψε πρόσφατα ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Χαραλάμπους, σύμφωνα με την οποία οι επιχειρήσεις εμφιάλωσης αναψυκτικών και νερών στο εξής δεν είναι υποχρεωμένες να αναγράφουν την «ενδεικτική τιμή» στο ίδιο οπτικό πεδίο με την ονομασία πώλησης του προϊόντος. Μπορούν να την αναγράφουν «σε οποιοδήποτε άλλο σημείο της άμεσης συσκευασίας» αρκεί να μην είναι στην πάνω ή στην κάτω βάση της.

Μήπως, στο εξής, όποιος βρίσκει την «ενδεικτική τιμή» πρέπει να κερδίζει και ένα αναψυκτικό δωρεάν;

ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Οι... τρομοκράτες

Η είδηση μεταδόθηκε προχτές και αναφέρει τα εξής: Δευτεροβάθμιο δικαστήριο της Τουρκίας επικύρωσε χτες απόφαση, με την οποία είχαν καταδικαστεί πρωτοδίκως σε ποινές φυλάκισης, από δέκα μήνες έως δέκα χρόνια εννέα φοιτητές. Το... έγκλημά τους ήταν πως ύψωσαν μέσα στο Κοινοβούλιο πανό, ζητώντας να μειωθούν τα δίδακτρα στα τουρκικά πανεπιστήμια. Εκρίθησαν ένοχοι για «προπαγάνδα υπέρ της τρομοκρατίας» και «διασάλευση της ομαλής λειτουργίας της Βουλής».

Σημειώνουμε την είδηση, κυρίως, για να την... αφιερώσουμε στο προετοιμαζόμενο ελληνοτουρκικό σύμφωνο αντιτρομοκρατικής και δικαστικής συνεργασίας...

ΒΙΒΛΙΟ
Ζωή ανυπότακτη

1936. Μια φτωχή εργατοοικογένεια στην Κατερίνη στερείται πολλά για να μη στερηθούν τη μόρφωση τα παιδιά της. Η μικρή Ελπίδα περνά στο Γυμνάσιο. Αγαπά τη λογοτεχνία. Η μεταξική δικτατορία όμως απαγορεύει αυτή την αγάπη της και της επιβάλλει να φορέσει τη στολή της ΕΟΝ. Η Ελπίδα δεν υποτάσσεται. Οι οικογενειακές καταβολές, η δίψα της για μόρφωση «θεμελιώνουν» την ανυποταγή, τα όνειρα και ιδανικά της, τα οποία υπηρέτησε με κάθε τρόπο. Ως καπνεργάτρια για να βοηθήσει την οικογένεια, όντας ακόμα στο Γυμνάσιο, ως αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης μέσα από τις γραμμές της ΕΠΟΝ στα φοιτητικά της χρόνια, ως εκπαιδευτικός, ως συντρόφισσα στη ζωή και στον αγώνα του νέου, που υπήρξε ανθυπολοχαγός του ΕΛΑΣ Βορείου Ολύμπου και Πιερίων, του Πάνου Χ. Τσιλιμίγκρα, που «υπέθαλψε» την έφεσή της για τη μόρφωση, τη λογοτεχνία, τα ιδανικά του σοσιαλισμού, και ο οποίος -καθυστερημένα εξαιτίας των διώξεών του - έμελλε να γίνει άντρας της.

Η Ελπίδα Τεγούλια - Τσιλιμίγκρα δίνει ακόμα μια «κατάθεση» στον αγώνα του καλού, με το βιβλίο της «Η άρνηση της υποταγής», που κυκλοφόρησε από τη «Σύγχρονη Εποχή». Ενα βιβλίο αναμνήσεων από μια ζωή γεμάτη αξίες και βιώματα πολύτιμα όσο οδυνηρά και εφιαλτικά κι αν ήταν. Ενα βιβλίο, που χωρίς διδακτισμό διδάσκει στις νέες γενιές για τι αξίζει να ζει και να παλεύει ο άνθρωπος. Η Ελπίδα Τεγούλια - Τσιλιμίγκρα με δεκατέσσερα κείμενα (στα οποία προτάσσει το ημερολόγιο του συντρόφου της από το Αλβανικό Μέτωπο), χωρίς να ιστοριογραφεί, καταγράφει συνοπτικά την πολιτική μας ιστορία από τα μεταξικά έως τα μετεμφυλιακά χρόνια. Χωρίς να περιαυτολογεί, βιογραφεί τη δική της αγωνιστική πορεία, του συντρόφου της και άλλων δικών της, δασκάλων, συμμαθητών, συμφοιτητών, φίλων, συναδέλφων της. Χωρίς λογοτεχνίζουσα ή μελοδραματική επιτήδευση, με τα διηγηματικής μορφής κείμενά της απαθανατίζει και συνθέτει δυο πολυπρόσωπες - με απολύτως πραγματικά και όχι φανταστικά πρόσωπα - «τοιχογραφίες». Την «τοιχογραφία» του λαού μας και των αγώνων του και των πολύμορφων διώξεων και θυσιών του για χάρη της λευτεριάς, της ανεξαρτησίας και προκοπής του τόπου, και την «τοιχογραφία» των εχθρών του λαού.

Το βιβλίο προλογίζει ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και εκπαιδευτικός Γεώργιος Κ. Μωραΐτης, ο οποίος υπογραμμίζει ότι το βιβλίο αυτό «είναι η ίδια η ζωή, όπως την αναπαράγει η μνήμη και όπως την αναπλάθει δημιουργικά η ίδια η τέχνη».


Αρ. ΕΛΛΗΝΟΥΔΗ

Γιατί ξανάρθες;

Με συγχωρείς,

μ' αγύριστο

είσαι, Χριστέ,

κεφάλι,

αφού ξανά

γεννήθηκες

κι ήρθες στον κόσμο

πάλι,

που ξέρεις

πως σκληρότερος

είναι,

κι από τ' ατσάλι!

Με συγχωρείς,

μα έσφαλες

που ήρθες πάλι

κάτω,

γιατί ξανά εδώ

θα βρεις

το Γιούδα,

τον Πιλάτο

και τους «Ρωμαίους»

σταυρωτές,

τον Κλίντον

και το ΝΑΤΟ!

Ο οίστρος

Πρόσωπο
Μάσιμο ντ' Αλέμα

Και πάλι πρωθυπουργός ο Μάσιμο ντ' Αλέμα. Εστω και με την οριακή κοινοβουλευτική πλειοψηφία που του εξασφάλισαν επτά κόμματα που στηρίζουν τη νέα κυβέρνησή του, την 57η από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου για την Ιταλία, ο Μάσιμο ντ' Αλέμα είναι και πάλι πρωθυπουργός.

Ενόψει των τοπικών εκλογών, που διεξάγονται στο άμεσο μέλλον, ο Ιταλός πρωθυπουργός προσπάθησε να διασκεδάσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια και να δώσει ένα «νέο αέρα» στην κυβέρνησή του, κάνοντας, όπως φάνηκε τόσο από τις προγραμματικές δηλώσεις του όσο και από τα πρόσωπα που την αποτελούν, μία αναδιάταξη ονομάτων και εντυπωσιασμού και όχι ουσίας. Ο Μάσιμο ντ' Αλέμα επικέντρωσε το ενδιαφέρον του στην «αναγκαιότητα εφαρμογής» των εκλογικών μεταρρυθμίσεων, οι οποίες αποτέλεσαν και την αφορμή για την κατάρρευση, το περασμένο Σάββατο, της κυβέρνησης συνασπισμού.

Ο Μάσιμο ντ' Αλέμα επέμεινε ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειες διαλόγου με το συνασπισμό του «Τριφυλλιού», και ιδιαίτερα με τους κεντρώους του UDR, του Φραντσέσκο Κοσίγκα, οι οποίοι και βρέθηκαν στο κέντρο της θύελλας που οδήγησε στην κατάρρευση της κυβέρνησης. Εντούτοις, ο Ιταλός πρωθυπουργός απέφυγε να απαντήσει στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης ότι, επί της ουσίας, καλλιέργησε την κρίση στους κόλπους της κυβέρνησής του, προκειμένου να απομακρύνει όσους έφερναν αντιρρήσεις στις αποφάσεις του και να συστήσει ένα κυβερνητικό σχήμα, ίσως λιγότερο ισχυρό, αλλά σαφώς καλύτερα ελεγχόμενο, το οποίο θα του εξασφαλίσει έναν αέρα ανανέωσης και συγχρόνως καλύτερες προοπτικές μπροστά στη μάχη των τοπικών εκλογών.


Ε.Μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ