Σάββατο 25 Δεκέμβρη 1999 - Κυριακή 26 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Τα νούμερα της Σοφοκλέους...

Πριν λίγους, μόλις, μήνες πανηγύριζαν για τους εκατοντάδες χιλιάδες νέους «πιστούς», που είχαν περάσει την πόρτα του «ναού» της Σοφοκλέους. Μιλάγανε για δυναμική άνοδο, κόμμα του Χρηματιστηρίου και πολλά ακόμη παρόμοια. Τώρα, κλαίνε και οδύρονται, για τις αλλεπάλληλες πτώσεις του δείκτη. Κι ενώ, τα μεγάλα ιδιωτικά λόμπι και, κυρίως, οι μεγαλομέτοχοι των εισηγμένων εταιριών παρακολουθούν με ψυχρή αδιαφορία τον καταποντισμό των μετοχών, οι εκατοντάδες χιλιάδες «μικρο-επενδυτές» βλέπουν με τρόμο να εξανεμίζονται οι αποταμιεύσεις και οι οικονομίες τους, ορισμένες φορές και ολόκληρες οι περιουσίες τους.

Γράφονται και ακούγονται, βέβαια, διάφορες αναλύσεις για τις αιτίες αυτής της κατάστασης. Αναλύσεις, που έχουν όλες τους, ως μόνιμη επωδό την ελπίδα, πως γρήγορα τα πράγματα θ' αλλάξουν και ο ήλιος θ' ανατείλει και πάλι, πάνω από τη Σοφοκλέους. Η αλήθεια, όμως, γίνεται φανερή από κάποια νούμερα - δημοσιεύονται στη χθεσινή «Καθημερινή» - που φανερώνουν, επίσης και τον πραγματικό χαρακτήρα του «ναού», ως μοχλού συγκέντρωσης χρημάτων στα χέρια των οικονομικά ισχυρών. Περί τα 10 τρισεκατομμύρια δραχμές έχουν αντληθεί φέτος από το Χρηματιστήριο. Τα μισά περίπου απ' αυτά αντλήθηκαν μέσω των αυξήσεων κεφαλαίου και των δημοσίων εγγραφών, ενώ άλλα τόσα έχουν «στρογγυλοκαθίσει» στα θησαυροφυλάκια μεγαλομετόχων, μέσω ρευστοποιήσεων μέρους των μετοχών τους.

Και μπορεί, ο ήλιος να ανατείλει και πάλι πάνω από τη Σοφοκλέους, αλλά σίγουρο είναι πως θα δύσει ξανά και οι «μικροεπενδυτές» θα ψάχνονται και πάλι στο σκοτάδι...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ