Διευρύνεται ο κατάλογος των υπογραφών στο κείμενο του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ, το οποίο απαιτεί την επαναχωροθέτηση του Νέου Μουσείου Ακρόπολης (NMA) για να διασωθεί ο αρχαιολογικός χώρος στου Μακρυγιάννη.
Θυμίζουμε, ότι, μεταξύ άλλων, στο κείμενο του Τμήματος αναφέρεται ότι «προωθείται η οικοδόμηση ενός υπερμεγέθους όγκου και μάλιστα αμφιβόλου αρχιτεκτονικής αξίας σε αντιπαράθεση με το Βράχο της Ακρόπολης, ο οποίος (σσ κτιριακός όγκος) θα δεσπόζει στη θέαση της Ακρόπολης από την Αθήνα και αντίστροφα». Προστίθεται, ότι η πρόβλεψη στο χώρο του μουσείου, εστιατορίων και άλλων καταστημάτων έκτασης 1.000 τ.μ. «δε συνάδουν με τη σοβαρότητα ενός μουσείου τέτοιας παγκόσμιας ακτινοβολίας, αλλά με μια κοινή εμπορική επιχείρηση». Καλούνται δε οι αρμόδιοι να μη «συγκαλύπτουν την καταστροφή της ιστορικής Αθήνας για ανεξήγητους λόγους» και να βρεθεί άλλος, σωστός τόπος και το σωστό μέγεθος για το ΝΜΑ και να αποκατασταθεί ο αρχαιολογικός χώρος του Μακρυγιάννη.
Στους συνυπογράφοντες τα παραπάνω συμπεριλαμβάνονται Ελληνες και ξένοι πανεπιστημιακοί και καλλιτέχνες. Από ελληνικής πλευράς υπογράφουν, μεταξύ άλλων: Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Βιωσίμου Αναπτύξεως, με πρόεδρο τον Μ. Δεκλερή, επίτιμο αντιπρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, Βασίλης Φίλιας - καθηγητής πανεπιστημίου και πρώην πρόεδρος του Παντείου, Αλίκη Γιωτοπούλου - Μαραγκοπούλου και Ελλη Γιωτοπούλου - Σισιλιάνου, ομότιμες καθηγήτριες στο Πάντειο και στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο αντίστοιχα, Θέμος Στοφορόπουλος - πρέσβης επί τιμή, Δημήτριος Αλευρομάγειρος, αντιστράτηγος ε.α. και επίτιμος επιθεωρητής στρατού, Πάνος Πολυχρονόπουλος - καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών, Αλέξανδρος Ζαρκάδας - επίτιμος αντιστράτηγος και πρώην νομάρχης, Ευτύχης Μπιτσάκης - καθηγητής Πανεπιστημίου, Λάκης Χαλκιάς - τραγουδιστής, Βίκυ Μαραγκάκη - ηθοποιός, Γεωργία Ζώη - αρχιτέκτων, Γεράσιμος Βάκρος - κριτικός κινηματογράφου, Αλέξανδρος Παπαηλιού - σκηνοθέτης, Ρένα Λευκαδίτου - αρχιτέκτων και μέλος ΔΣ του ICOMOS, Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών κ.ά.
Διάφορες πολιτιστικές ενότητες περιλαμβάνει το «Διεθνές Φεστιβάλ Πέτρας» του Δήμου Πετρούπολης, που ανοίγει αυλαία στις 5/6 στους βράχους του θεάτρου «Πέτρας». Το Φεστιβάλ Μαθητικής Δημιουργίας, το τριήμερο 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Κρουστών «Croussis», το τριήμερο Φεστιβάλ Νέων, το εξαήμερο Δίφωνο Φεστιβάλ, με τη συνεργασία του περιοδικού «Δίφωνο». Το Θέατρο στη Δυτική Αθήνα, με τη συμμετοχή της Πειραματικής Σκηνής Θεάτρου «Πέτρας», και πειραματικών σκηνών των δήμων της Δυτικής Αθήνας. Το διήμερο Φεστιβάλ Ροκ συνιστούν την πολιτιστική πρόταση της φετινής διοργάνωσης.
Οι εκδηλώσεις, που θα διαρκέσουν έως τις 27 του Σεπτέμβρη, περιλαμβάνουν: πολυφωνική σύναξη, με συμμετοχή από Ελλάδα, Αλβανία, Σερβία, Βουλγαρία και Ιταλία (5/6). Συναυλία του Αλις Κούπερ (9/6). Θεατρική παράσταση, «Ηρακλής, ο ιδρυτής των Ολυμπιακών Αγώνων» σε σκηνοθεσία Κ. Ρουγγέρη (17/6). Ακροβατική Ομάδα Πεκίνου (18/6). Συναυλία του Δημοτικού Ωδείου (19, 20, 21/6). Διεθνές Φεστιβάλ Κρουστών (23, 24/6). Συναυλία του Αλκίνοου Ιωαννίδη (25/6). Χορευτικό του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Πετρούπολης (26, 27/6). Συναυλία του Ορφέα Περίδη (28/6). Συναυλία της Ελένης Βιτάλη (29/6). Οι εκδηλώσεις του Ιουνίου θα ολοκληρωθούν με τον Μιχάλη Χατζηγιάννη (30/6).
Του Μίλτου ΠΑΣΧΑΛΙΔΗ*
Ο Μπάμπης μπήκε στο 15μελές συμβούλιο. Η απόφαση αυτή των συμμαθητών μου με εξέπληξε. Ο Μπάμπης δεν ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής, μάλλον ντροπαλό θα τον έλεγες, όχι αντικοινωνικό άτομο, αλλά πάντως δεν έκανε εύκολα παρέες.
Μέτριος μαθητής, του 14-15, δεν κινδύνευε να μείνει, ούτε διακρινόταν ιδιαίτερα. Ηταν καλός μόνο στα Νέα Ελληνικά και στην Εκθεση.
Πολιτικά δεν τον είχαμε ακούσει να εκφράζεται δημόσια, κάποτε τον ρώτησα και μου είχε εκμυστηρευτεί ότι η οικογένειά του «είχε τραβήξει πολλά» και δεν ήθελε να εκδηλώνεται.
Οταν είδα το όνομά του στο ψηφοδέλτιο απόρησα. Δεν ξέρω γιατί, τον ψήφισα. Εκ των υστέρων υποθέτω ότι τον εκτιμούσα επειδή δεν έλεγε πολλά και μεγάλα λόγια. Τελικά, μάλλον, τον εκτιμούσαν περισσότεροι απ' όσους φανταζόμουν.
Εξελέγη ενδέκατος. Εγώ βγήκα τέταρτος. Μάλλον, επειδή ήμουν τραγουδιστής στη χορωδία...
Στα μισά του Νοέμβρη, μετά από μια μπόρα, έσπασαν κάτι σωλήνες και πλημμύρισαν οι τουαλέτες του πρώτου ορόφου. Η διεύθυνση του σχολείου μας συνέστησε να χρησιμοποιούμε τις τουαλέτες του δεύτερου!
Το άγριο το χρειάστηκε μόνο για τον Μπάμπη.
Από τους υπόλοιπους, οι δώδεκα συμφώνησαν μαζί του, ότι για το καλό της φήμης του σχολείου έπρεπε να επιστρέψουμε στα μαθήματά μας. Ηταν κάτι παραπάνω από φανερό ότι τους ενδιέφερε, κυρίως, να του είναι αρεστοί. Να είναι τα καλά του τα παιδιά, να του δείξουν ότι έχουν επιρροή στο κοπάδι. Να τσιμπήσουν και κάνα καλό βαθμό στο τρίμηνο. Ο πρόεδρός μας, έξω από το γραφείο, μου έλεγε ότι θα του τρίξει τα δόντια του παλιόγερου. Μέσα στο γραφείο έτριζαν τα δικά του από φόβο.
Εγώ κι άλλος ένας διαφωνούσαμε. Αλλά κωλώσαμε να το πούμε. Απλά μείναμε σιωπηλοί. (Τώρα μετανιώνω, αλλά τώρα πια δεν έχει καμιά σημασία).
«Θα μείνεις από απουσίες! Θα σου χαλάσω τη διαγωγή! Θα σε αποβάλω από όλα τα σχολεία του νομού!», ούρλιαζε και χτύπαγε το χέρι στο τραπέζι. Εγώ είχα καρφώσει το βλέμμα σ' ένα παγκόσμιο άτλαντα κι ευχόμουν να ανοίξει η γη να με καταπιεί.
Ο Μπάμπης ανένδοτος.
Τον πέταξε έξω και μας νουθέτησε να τον μεταπείσουμε. Κι αν δεν τα καταφέρουμε, να τον απομονώσουμε.
Τζίφος. Ο Μπάμπης ήταν, ήδη, στο προαύλιο και ανεβασμένος σ' ένα σκουπιδοτενεκέ ενημέρωνε τα παιδιά για τον εκβιασμό του γυμνασιάρχη. Και να ξέρετε, τα παιδιά δεν τρώνε κουτόχορτο. Η αποχή κράτησε άλλες πέντε μέρες. Την έκτη μέρα ήρθε το Υγειονομικό.
Και πού ξέρεις; Ισως, έτσι, κάποια μέρα φτιαχτούν εκείνοι οι έρμοι οι σωλήνες...
Στις 25 Ιούνη θα αποσυναρμολογηθεί η σκαλωσιά στην Πύλη του Αδριανού, οπότε «θα» ολοκληρωθούν τα έργα συντήρησής της, που ξεκίνησαν τον Οκτώβρη του 2002. Αυτό προκύπτει από τη χτεσινή επίσκεψη του υφυπουργού Πολιτισμού, Π. Τατούλη, στο χώρο.
Επιπλέον, στα μέσα Ιούλη θα παραδοθεί και το έργο διαμόρφωσης του χώρου των Παριλισσίων ναών, έτσι ώστε να ολοκληρωθεί ο αρχαιολογικός περίπατος - στο κέντρο του οποίου θα βρίσκεται το Ολυμπιείο - με είσοδο από τη λεωφόρο Βασιλίσσης Ολγας και έξοδο από την Αθανασίου Διάκου.
Τα έργα συντήρησης αφορούσαν στον καθαρισμό του μνημείου από τους ρύπους. Η Πύλη είναι έργο του αυτοκράτορα Αδριανού το 131 μ.Χ. Η επιφάνεια του μνημείου είχε υποστεί αποφλοίωση και το μάρμαρο σε πολλά σημεία είχε γυψοποιηθεί. Σε δεύτερη φάση, μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, θα ξεκινήσουν οι εργασίες αναστήλωσης του μνημείου, με την καθαίρεση του πάνω τμήματος της Πύλης, ώστε να αφαιρεθούν οι παλιοί σύνδεσμοι που είχε τοποθετήσει ο καθηγητής Αναστάσιος Ορλάνδος, το 1959. Η επανατοποθέτηση αναμένεται στα τέλη του 2005.
«Βροχή» από κομμάτια μωσαϊκού, διαμέτρου μερικών εκατοστών - προς το παρόν (;) - πέφτει καθημερινά από την οροφή του ναού της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Ζαμάν»! Να σημειωθεί ότι το ύψος από το οποίο πέφτουν τα κομμάτια είναι μεγαλύτερο από 50 μέτρα.
Αφορμή για το δημοσίευμα στάθηκε μια απόφαση των αρχών ασφαλείας της Τουρκίας για αλλαγή του χώρου μιας συναυλίας που προγραμματίζεται στο πλαίσιο της διάσκεψης κορυφής του ΝΑΤΟ, στα τέλη του μήνα στην Κωνσταντινούπολη. Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί τελικά, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, στο ανάκτορο Τοπ-Καπί, μέσα στα τείχη της παλιάς πόλης. Αν και επισήμως η συναυλία στην Αγία Σοφία ματαιώθηκε «για λόγους ασφαλείας», οι οποίοι μπορεί και να μη σχετίζονται με την πτώση του μωσαϊκού, ωστόσο το γεγονός της εγκατάλειψης και επικινδυνότητας του μνημείου παραμένει.
Το νέο του πρόγραμμα, για την περίοδο 2004-2005 (14ος χρόνος), ανακοίνωσε το Μέγαρο Μουσικής. Μεταξύ άλλων θα εμφανιστούν διάσημοι μαέστροι, όπως οι Κουρτ Μαζούρ και Κρίστιαν Τίλεμαν και διάσημοι σολίστ, όπως η Αγνή Μπάλτσα, η Κιμ Κασκασιάν και ο Ματίς Γκέρνε. Θα πραγματοποιηθούν αφιέρωμα στα 100 χρόνια από τη γέννηση του Νίκου Σκαλκώτα, συναυλία της Ελένης Καραΐνδρου, αφιέρωμα στον Αττίκ και την επτανησιακή καντάδα, συναυλία του Θάνου Μικρούτσικου σε ποίηση Νίκου Καββαδία κ.ά.
Στη σειρά «Γέφυρες» θα παρουσιαστούν έργα του παραδοσιακού ιαπωνικού θεάτρου «Καμπούκι», αφιέρωμα στο ούτι της Μεσογείου, παραστάσεις για παιδιά και τα μουσικά παραμύθια «Οικιακά τέρατα» του Στανισλάβ Μαργιάνοβιτς και «Πετροτσουλούφης» του Ερρίκου Χόφμαν. Επίσης, το μπαλέτο «Λίμνη των Κύκνων», το έργο του Ντεμπισί «Το Μαρτύριο του Αγίου Σεβαστιανού» κ.ά.
Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν σήμερα οι αρχαιολόγοι χώροι και τα Μουσεία αρμοδιότητας της Α' Εφορίας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, λόγω της στάσης εργασίας των αρχαιοφυλάκων, που προκήρυξε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων του ΥΠΠΟ. Η στάση θα πραγματοποιηθεί 8.30 π.μ. - 12.30 μμ.