Παρέμβαση στη Βουλή του Αντ. Σκυλλάκου σε συζήτηση σχετικής Επερώτησης
Τις ευθύνες τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ για το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με τους συμβασιούχους, ανέδειξε χτες στη Βουλή ο Αντ. Σκυλλάκος, μιλώντας κατά τη συζήτηση σχετικής Επερώτησης που κατέθεσαν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.
Ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι και τα δύο κόμματα είναι υπόλογα έναντι των συμβασιούχων, αφού στην αναθεώρηση του Συντάγματος ψήφισαν από κοινού διάταξη που απαγόρευσε τη μετατροπή των συμβάσεων, παρά τις προειδοποιήσεις του ΚΚΕ για το πρόβλημα που θα δημιουργούνταν με χιλιάδες εργαζόμενους.
Ειδικά για το ΠΑΣΟΚ είπε ότι δε δικαιούται να καταθέτει Επερώτηση για το θέμα, αφού αυτό ήταν που διόγκωσε το φαινόμενο των συμβασιούχων. Αποτελεί πρόκληση στην κοινή λογική αυτή η στάση, πολύ περισσότερο που δεν κάνει την αυτοκριτική του για τα λάθη που έκανε πάνω στο θέμα όπως η διαδικασία της μοριοδότησης των συμβασιούχων. Ευθύνες, συνέχισε, έχει και η ΝΔ, όπως φάνηκε και από τη στάση της στην αναθεώρηση, αλλά και γιατί δε λύνει στην πράξη το πρόβλημα.
Η θέση του ΚΚΕ, τόνισε ο Αντ. Σκυλλάκος, είναι ότι όλοι οι εργαζόμενοι έχουν δικαίωμα στην πλήρη και σταθερή εργασία. Ο όρος «πάγιες και διαρκείς ανάγκες», συνέχισε, χρησιμοποιείται από τα δύο κόμματα, όχι για την αποκατάσταση των εργαζομένων αλλά για τον περιορισμό του αριθμού αυτών που θα έχουν σταθερή δουλιά. Είπε για παράδειγμα ότι οι δασοπυροσβέστες που το καλοκαίρι ασχολούνται με την κατάσβεση των πυρκαγιών, θα μπορούσαν να συνεχίζουν να δουλεύουν όλο το χρόνο και να ασχολούνται με τις αναδασώσεις και την αναβάθμιση των δασών.
Και τα δύο κόμματα, συνέχισε ο Αντ. Σκυλλάκος, αναγκάστηκαν να ασχοληθούν με το θέμα κάτω από την κοινωνική κατακραυγή, αλλά οι όποιες προβλέψεις τους αφήνουν αρκετούς εργαζόμενους εκτός δουλιάς, ενώ μένει απέξω ο ιδιωτικός τομέας και οι ΔΕΚΟ. Εμείς, κατέληξε, διαφωνούμε με τη λογική της προωθούμενης ρύθμισης, ενώ ειδικά για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, από τους 30.000 συμβασιούχους κάθε κατηγορίας είναι ζήτημα εάν θα ενταχθούν με τη ρύθμιση 7.000.
Οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ αναλώθηκαν σε αλληλοκατηγορίες για το ποιος από τους δύο ευθύνεται για την ύπαρξη του προβλήματος, ενώ το μόνο σίγουρο είναι ότι ευθύνονται και οι δύο. Ο Πρ. Παυλόπουλος ανακοίνωσε ότι εφόσον το Συμβούλιο της Επικρατείας με τη γνωμοδότησή του στο σχετικό Προεδρικό Διάταγμα ανοίξει το δρόμο για την ένταξη και άλλων κατηγοριών εργαζομένων, τότε η κυβέρνηση θα κινηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση.
Χτες στην πλατεία Κλαυθμώνος από τους συμβασιούχους
Με τα συνθήματά τους που έγραφαν στα πανό και στις πικέτες τους «Το προεδρικό σας είναι κοροϊδία και μας οδηγεί στη μόνιμη ανεργία», «Μόνιμη και αξιοπρεπή εργασία για όλους», εξέφρασαν την αντίθεσή τους στο ΠΔ των αποκλεισμών, στην αυταπάτη των κοινοτικών οδηγιών και των νομικίστικων διαδικασιών. Διατράνωσαν την απόφασή τους να συνεχίσουν τους αγώνες τους για απόσυρση του νομοσχεδίου και να συμμετέχουν μαζικά στις 3 του Ιούνη στην 24ωρη Πανελλαδική απεργία. Το Συντονιστικό εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής καλεί τα σωματεία του κλάδου να πάρουν αποφάσεις συμμετοχής.
Ο Γιάννης Στεφάνου μέλος της διοίκησης του Πανελλήνιου Σωματείου Εκτάκτων υπουργείου Πολιτισμού δήλωσε στο «Ρ»: Είμαστε αντίθετοι στο ΠΔ γιατί αποτελεί όχημα για παράταση της ομηρίας, για απολύσεις, για μεγαλύτερη ακόμα διεύρυνση των ελαστικών σχέσεων εργασίας. Για τους ίδιους λόγους απορρίπτουμε τη γνωμοδότηση της ΟΚΕ που ουσιαστικά στηρίζει αυτές τις αντεργατικές ρυθμίσεις». Περιγράφοντας την κατάσταση που βιώνουν η Κατερίνα Χαμηλάκη, συμβασιούχος στο υπουργείο Πολιτισμού υπογράμμισε: «Από τη μία μέρα στην άλλη βρισκόμαστε στη δουλιά και μετά στην ανεργία, χωρίς να ξέρουμε πότε θα μας ξαναφωνάξουν για δουλιά. Με αυτή την κατάσταση δεν μπορούμε να σταθούμε στα πόδια μας, αφού ακόμα και τον καιρό που δουλεύουμε, οι πληρωμές γίνονται με καθυστερήσεις».
Στη συναυλία συμμετείχαν τα συγκροτήματα, «Υπόγεια Ρεύματα», «Kamiza», «pimata» και οι «Γνωστοί Αγνωστοι».
Ξεσπούν κινητοποιήσεις ενάντια στις περικοπές
Από τη χτεσινή συγκέντρωση στον «Ευαγγελισμό» |
Οι εργαζόμενοι υπογράμμισαν ότι η εντατικοποίηση είναι πολύ μεγάλη, αφού παραμένουν κενές 1.100 οργανικές θέσεις προσωπικού. Η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί, αφού ο «Ευαγγελισμός» ορίστηκε μεν ως Ολυμπιακό Νοσοκομείο, αλλά δεν προβλέπεται να έχουν υλοποιηθεί μέχρι το τέλος Ιούνη οι διαγωνισμοί για την πρόσληψη 80 νοσηλευτών και 15 γιατρών - που ούτως ή άλλως αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό των ελλείψεων. Επιπλέον, δεν έχουν εξασφαλιστεί τα απαραίτητα κονδύλια για τις εφημερίες και τις υπερωρίες των γιατρών και εργαζομένων.
Οι εργαζόμενοι εξέφρασαν με τον πιο εμφαντικό τρόπο την πλήρη αντίθεσή τους στην τοποθέτηση 52 καμερών παρακολούθησης σε καίρια σημεία και τον περίβολο του νοσοκομείου, όπως προβλέπει μελέτη ιδιωτικής εταιρίας που συντάχτηκε στη θητεία της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου Υγείας. Ξεκαθάρισαν ακόμα ότι δε θα δεχτούν αναστολή των αδειών και ότι δεν πρόκειται να δουλέψουν ούτε μια ώρα απλήρωτοι για τους Ολυμπιακούς.
Στη συγκέντρωση βρέθηκε ο υπουργός Υγείας Νικ. Κακλαμάνης, ο οποίος επισκέφτηκε χτες το νοσοκομείο. Για τις κάμερες ανέφερε ότι δεν είναι θέμα ενός υπουργείου, αλλά ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά παραδέχτηκε ότι 52 είναι πολλές. Για τα άλλα αιτήματα, παρέπεμψε γενικόλογα στις συναντήσεις που έχει η ηγεσία του υπουργείου με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).
Με τη σειρά του, ο διοικητής Ανδ. Καρταπάνης παρέπεμψε ουσιαστικά για όλα τα θέματα στις αποφάσεις του υπουργείου. Ωστόσο, δεσμεύτηκε ότι δε θα τοποθετηθούν κάμερες παρακολούθησης.
Χτες το πρωί οι γιατροί του νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, συγκεντρώθηκαν στο δρόμο της Εθνικής οδού Αλεξανδρούπολης - Κομοτηνής στον κόμβο του νοσοκομείου και κρατώντας μαύρες σημαίες μοίρασαν φέιγ-βολάν με τα αιτήματά τους στους διερχόμενους οδηγούς.